Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Compaq nw9440 срещу DELL Precision 670 - мобилна срещу настолна графична станция

Отново на нашия сайт предстои голяма битка. Отново борбата е между машини от висок клас, мобилна срещу настолна графична платформа.
От едната страна е мощният настолен DELL Precision 670 с два отделни процесора XEON HT на невероятните 3.40GHz. Вторият основен претендент е мобилната графична станция HP Compaq nw9440 с реално двуядрения Intel Core2Duo T7600 на 2.16HGz с
4МВ кеш.
Битката е и между професионалните видеокарти на двете машини - Precision 670 се представя с Quadro FX3400, Quadro FX1500 е видеокартата на HP Compaq nw9440.
За да бъде обзора по-интересен, включваме в теста още три лаптопа, сред които две графични станции (HP Compaq nw8440, HP Compaq nw8000) и един бизнес лаптоп с различна от чипсетната видеокарта (HP Compaq nc6230).
Кратко описание на тестваните машини:
HP Compaq nw9440 има стандартен за бизнес-лаптопите на HP дизайн - много стил, излъчване на солидност и надеждност. Първото, което забелязва човек в тази скъпа графична станция е уникалния дисплей с максималната за лаптоп резолюция 1920*1200 (което е повече от пълния HD стандарт). 17-инчовия дисплей предлага добър контраст, кристална, детайлна картина и големи хоризонтални ъгли на видимост. Клавиатурата е пълно-форматна (наличен е цифров блок) и много комфортна за работа. Интересна позиция е избрана за пръстовия скенер (в средата на бутоните на тач-пада). Процесора е достатъчно мощен за всички съвременни приложения. Освен дисплея, най-сериозната разлика между nw9440 и домашните и бизнес лаптопи е мощната професионална видеокарта - NVidia Quadro FX1500, която ни впечатлява с 256-те си бита и бързата DDR3 памет. Ядрото на видеокартата е аналог на NVidia GeForce 7900 и това предполага добра производителност за видео-игри. Мощният процесор и видеокарта, както и големия дисплей с невероятна резолюция консумират немалко електроенергия, затова и захранващия адаптер е с рекордни за лаптоп размери. Въпреки тази консумация, лаптопа има отлична охлаждаща система - напълно безшумна и поддържаща изненадващо ниска работна температура.
DELL Precision 670 е истинско чудовище като размери, в сравнение със стандартна домашна машина. Интересно е, че красивата и агресивно изглеждаща кутия без почти никакви изменения се ползва и в настолния DELL XPS:
Въпреки солидните си размери, работната станция е тиха. Отваряйки кутията сме впечатлени - два огромни охладителя с термотръби охлаждат двата мощни XEON процесори, паметта е DDR2 ECC с възможност за работа до 16GB оперативна памет. Налични са SATA2, PCI-E и други съвременни "благини". Платформата на дъното е Socket 604, базирана на Intel Tumwater E7525. Процесорите XEON са на 800MHz FSB и са с Hyper Threading (ОС разпознава системата като четириядрена). Подобаващо за такава машина я комплектовахме с най-мощната професионална графична видеокарта с която разполагахме - NVidia Quadro FX3400.
HP Compaq nw8440 ще представим в отделна статия, затова няма да го описваме тук. Да отбележим все пак, че това е умалено копие на nw9440 с малко по-слаби характеристики.
HP Compaq nw8000 е бил герой на много наши обзори, в които се представи изключително добре, но няма как да бъде нещо повече от спаринг-партньор на новите nw9440 и nw8440.
HP Compaq nc6230 преставлява стандартна бизнес-машина с отделна видеокарта, затова сме го влючили в настоящия обзор. Искаме да покажем разликата между графична станция и работен лаптоп.
Започваме нашия обзор с теста, който най-много приляга за професионални графични машини:
CPECViewPerf тества професионалните възможности на графичните ядра и процесора (симулации на популярни графични програми за 3D дизайн, CAD/CAM, моделиране, архитектура). Разликата в полза на HP Compaq nw9440 не е много голяма, но е осезателна. Основна причина за това, както ще видите по-нататък е значително по-мощният процесор. Показателите на по-непретенциозния ATI FireGL v5200 в някои тестове впечатляват, изпреварвайки "грандовете" Quadro FX1500 и Quadro FX3400. Резултатите от тестовете показват и отчайващата разлика между потребителска карта като Radeon X300 и професионална видеокарта от висок клас.
Теста, продължаващ изпитанието в OpenGL среда и рендериране е Cinebench, който има по-скоро професионална, отколкото потребителска насоченост. HP Compaq nw9440 е значително превъзхожда настолния си конкурент DELL Presioson 670.
В AQUAMARK отново убедителна победа за nw9440 - чудесна комбинация между мощна професионална видеокарта и производителен двуядрен процесор. Грубата сила на XEON, базиран на Pentium 4 е надвита от ефективната Conroe архитектура на T7600.
Малко са хората, които не се изкушават от съвременни 3D игри, особено ако са дизайнери, програмисти на тези игри. HP Compaq nw9440 с мощната Quadro FX1500 значително изпреварва конкурентите от днешния ни обзор. Интересно е, че Quadro FX3400 и FireGL V5200 се представят равностойно, въпреки по-скромните параметри на V5200.
Системната произодителност тестваме с вградените модули на популярния Everest. Изводът от тях е, че XEON не е никакъв конкурент на Core2Duo. А някога INTEL ни караше да плащаме пресъпо за милиардите хвърлени за реклама и дезинформация на качествата на Pentium 4. Милионите фенове на Intel се присмиваха на нискочестотните AMD, но излизането от лабораториите на Pentium M, а после и на Conroe, показаха фалша на рекламите.
След всички досегашни тестове, очаквано най-бърз в SuperPi e HP nw9440, докато унижението за двата XEON-а е пълно, те са изпреварени от Pentium M 2.00GHz на HP Compaq nc6230.
Както винаги накрая показваме таблицата с всички тестови резултати:
Изводът е само един - Pentium 4 архитектурата в лицето на XEON HT е безнадеждно остаряла, въпреки, че бе добра платформа за изпробване на HyperThreading технологията, възродена в новите Core i7.
Положителните страни на всички машини са ясни от предишни наши статии и няма да поваряме банално, че по-надеждни, производителни и ефективни лаптопи от бизнес/графичните серии на големите производители няма.
Недостатъци при HP nw9440 и DELL Precision 670, въпреки нашите критични настроения не са открити.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни