Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

NEC 2070NX - качествен 20" LCD S-IPS монитор

След великолепният HP 2035 (обзор в сайта), нашето внимание привлече друг 20-инчов S-IPS монитор. Това е NEC 2070NX - японски модел от 2008-ма година. Това е поредния модел на NEC, който доказва, че японските компании са №1 производители на монитори. EIZO и NEC години наред сред топ-производителите на супер-монитори за професионални приложения. От друга страна EIZO и NEC ползват корейски
TFT панели - P-PVA, S-PVA, PVA (на Samsung) и S-IPS (на LG Philips). В интерес на истината, *VA технологията е разработена от японска компания - Fujitsu, а IPS панела е съвместен продукт на други японци - Hitachi и NEC.
В предишни наши статии подробно сме описали, доколко S-IPS се отличават от масовите TN+Film монитори. Обобщено може да споменем:
- S-IPS имат много по-реална картина - 8-битов цвят срещу 6-битов на TN+Film;
- много по-малка вреда за зрението - стандартен TN монитор изморява очите за 2-3 часа, на S-IPS може да се работи 10-12 часа без видима умора;
- S-IPS има много по-реално цветопредаване, затова се ползва за дизайн и предпечат;
- зрителните ъгли на S-IPS са несравнимо по-добри от TN-Film, затова и най-добрите LCD телевизори са с S-IPS панел.

NEC 2070NX е монитор със скромен дизайн, който не пречи на уникалната картина. Красивия дизайн е прикритие за нискокачествена матрица най-често.
Въпреки скромния дизайн, корпуса е много здрав - висококачествена пластмаса, шарнири без хлабини. NEC 2070NX е доста компактен за 20-инчов монитор - тънката рамка около дисплея и олекотената стойка помагат за това.
Монитора притежава Pivot (ротация на дисплея около стойката - панорамен и портретен режим, поддържан от всяка по-съвременна видеокарта), вертикалното движение на дисплея е в доста широк диапазон, ротацията на основата е много плавна и не изисква излишни усилия. Много полезен е и USB хъба (4 гнезда), който се захранва от компютъра/лаптопа по обикновен принтерен кабел.

Панелът за управление е уникален за монитор - джойстик и красиво меню с голям брой настройки. Езиците на менюто са многобройни, сред тях не е наличен българският, но хората с недобър английски с удоволствие биха избрали руския език.

NEC 2070NX има два входа - D-SUB и DVI. Картината през DVI е просто кристална и с невероятно добра геометрия, препоръчваме качествена видеокарта с DVI изход. Най-много време ползвах този монитор с NVidia 9600GT, но лично за мен видео-картите на ATI показват малко по-сочна картина (без настройки и калибрация на цветове). Още тъгувам за любимата ATI Radeon 1950GT, която има невероятна картина, но вече е карта от миналото.

Многобройните собственици на евтини TN монитори неуморно разпостраняват пропагандата, че S-IPS и PVA са доста бавни и не стават за игри. Това е невярно твърдение - NEC 2070NX е с реално бързодействие 16ms (черно-бяло-черно) и 8ms (сиво-друг нюанс на сиво), реално тези показатели са по-добри или съпоставими с най-бързите TN монитори. Много часове изкарах пред NEC2070NX с великолепната игра Crysis - въпреки капризните си разбирания за качество на монитор, мога да кажа, че това е единствения монитор, който може да се сравни с любимия ми HP 2035 за игри.
За Интернет и офис-работа NEC 2070NX получава от мен значително по-висока оценка, от всеки монитор, който е бил при нас - PVA/MVA матриците даже и на EIZO измарят със своя прекомерен контраст и липса на нюанси между бялото и черното. За ужасните матрици с TN+Film панел даже и няма да споменавам - това са монитори за показване на някакво изображение, но не и за работа.
Реалния и наситен цвят е истинското предимство на този модел - немалко дизайнери купиха от нас NEC 2070NX, като след това се сдобиха и с още бройки. Отзивите от професионалисти са изключително добри. Явно за предпечат и дизайн, IPS технологията няма аналог. В интернет може да намерите богата информация за цветовите възможности на този модел - оценките са много добри. Има известни оплаквания от контраста, но това по-скоро е проблем на NEC 2070NX, производство 2005-та година, който няма и Пивот, отколкото на подобрения вариант от 2008-ма, тестван от нас. От други оплаквания - "кристал-ефекта" (проблем на прекомерно дебело и зърнесто покритие на матрицата), "трептене" (при неудачната импулсна подсветка) и "гостинг-ефекта" (стъпаловидно показване на цветови нюанси) NEC 2070NX няма и помен.
Белият цвят на този монитор е идеален, червеният и зеленият също. Черният също е отличен, но само при фронтален изглед, иначе типично за S-IPS под ъгъл черният цвят избива на тъмно виолетов.

За разлика от други тествани от нас модели, подсветката е почти перфектна и не се наблюдават светли петна на тъмен фон, толкова дразнещи при гледането на филми и мрачни игри като DOOM например. Модела външно изглежда пълно копие на друг S-IPS монитор - NEC 1970NX, но разликата в подсветката е потресаваща, докато 1970NX отнася много критики, 2070NX е еталон за качество.
Гледането на филми е удоволствие, но имайте предвид, че бързата матрица на NEC 2070NX не скрива артефактите от филмите с ниско качество - това могат да го направят по-бавните стари LCD, които леко забавяйки картината, "изчистват" артефактите. При гледане на HDTV даже и в 720p монитора показва фантастична картина, а при 1080p усещането е просто нереално - 1600х1200 S-IPS матрицата показва по-добра картина даже от CRT.
Дразнещо е поведението на тъмно на монитора под малък ъгъл - виолетовите оттенъци донякъде развалят удоволствието от филм или игра. Но монитора има голям запас от настройки и с умело боравене с тях, виолетовите ефекти могат почти да се елиминират. От друга страна - за почитателите на филмите, винаги сме препоръчвали PVA матрица, въпреки, че ултра-контрастният черен цвят там води до друг проблем - смазване на нивата на тъмно-сивото до еднороден черен цвят (това не може да се получи при S-IPS).
Да поменем и един неприятен ефект - "памет на LCD", типичен за S-IPS. Ако оставите дълго време своя NEC 2070NX на статична картина с контрастно изображение, то при отваряне например на бял или друг светъл обект, стоялата дълго време картина "прозира" зад новото изображение. Този ефект, описан и в документацията на матриците, лесно се елиминира при ползване са скрий-сейвър или ако за 5 мин изключите монитора.

Монитора наистина е великолепен, но какво би станало, ако го сравним със силен конкурент? За късмет по-едно и също време при нас се намери и бройка от HP 2035.
Сравняваме двата 20-инчови S-IPS монитора и правим изводи:
- картината и при двата монитора е доста сходна, но виолетовия ефект е по-ясно изразен при NEC 2070NX, при HP 2035 картината по-скоро сивее;
- по спецификация HP 2035 има бързодействие 25мс, докато NEC 2070NX - 16мс, реално при работа това не си лични, но поставени един до друг в Clone режим, 2070NX е по-бърз (например напълно отсъства скрол-ефекта);
- подсветката на NEC е много по-добра от тази на HP 2035;
- като екстри и двата монитора са много подобни, но HP 2035 има и Composite вход, както и много приятната за мен PiP (картина в картината);
- NEC 2035 е по-лек и елегантен, по-тънка рамка, не толкова дълбок корпус, като HP 2035;
- стойката на HP 2035 е доста по-тромава от тази на NEC, 2070NX с лекота се завърта около осите си, а пружиннния механизъм за височина се задейства едва ли не с допир. HP 2035 изисква доста атлетични умения за бърза нагласа на подходяща позиция.

Обобщение за NEC 2070NX.

Положителни страни:
- качествен корпус и много екстри;
- отлично цветопредаване;
- много бърза S-IPS матрица;
- идеална подсветка, доближаваща се до LED.

Слаби страни:
- виолетов оттенък под ъгъл (типично за технологията);
- хлабав панел за управление и джойстик.

1 коментар:

Анонимен каза...

sypersa na snimkite dobre sa vijda ot agal prosto sa mnogo dobri

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни