Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Избор на лаптоп по време на чума и за след това

Изборът на лаптоп в условията на дезинформация, крах на икономика, институции, а вероятно и на цивилизацията във вида ѝ, в който я знаехме е като избор на оръжие за оцеляване. 

За всеки мислещ човек е очевидно, че прогрес в техниката няма като мощност, а като качество има обратното на прогрес. Пример за което е един десетгодишен Thinkpad T400 срещу най-новият му заместник. Ситуацията е аналогична на тази с деградацията при автомобили, строителство, дрехи, обувки, храни, напитки, всичко. 

И така, ако след няколко месеца попаднем в условията на апокалипсис, на кой лаптоп би разчитал човек за оцеляване? За запазване на знания и спомени, на фото и видеоматериали, на възможности за инженерни, стратегически задачи, планиране, помощ от изкуствен интелект, програмиране на контролери. Или просто инвестиция в нещо, което ще бъде по-ценно и от фургон с банкноти за огрев. 

Като стане въпрос за здрав лаптоп, синоним за такъв е ThinkPad. Синоним по инерция, защото новите модели, след пето поколение на Intel нямат нищо общо със старите. Последният Thinkpad с изцяло магнезиев екзоскелетон е Thinkpad W510 и събратята му от T-series, например T410. При W520 и W530 Има лека деградация като корпус, но особено при W530 има актуални и в наши дни графична карта и инструкции на процесора. И все пак, това са кютуци. Препоръчвам ви хибридният за мен (между лаптоп и ултрабук) модел T430s, който е много по-лек, по-тънък и преносим от стандартният T430. W540 е последният професионален Thinkpad с прилично качество, последният преди измислената P-series. Но той няма кой знае какви предимства спрямо W530.

Когато се търси пост-апокалиптичен лаптоп, много е важно да се обърне внимание на детайлите, а те са: 

  • Батерията, която задължително трябва да е 9 клетъчна, да е с японски клетки, които за разлика от китайските имат 10 пъти повече цикли на заряд-разряд. Такава батерия, с минимално износване може да изкара поне 10 години, а при не много интензивна работа и над 20 години. Имаме опит със стари модели Thinkpad от 1998-2002 години.
  • Адаптерът на лаптопа е слабо място, особено в условия на аварийно, непостоянно захранване. Само и единствено оригинален адаптер! Никакви реплики, реплейсмънт. Препоръчвам по-старите модели, защото за тях винаги и навсякъде могат да се намерят адаптери. Например при Thinkpad, от T60 до T440 адаптерът е един и същ. Натам следват екзотики, които са и слаби, ненадеждни, трудно откриваеми. 
  • Най-важният компонент във всеки лаптоп е твърдият диск. Даже и да потрошите лаптопа, той да издаде багажа, твърдият му диск може да мигрира в следващ, по-следващ и така нататък лаптопи. Поради което задължително имайте голям магнитен диск, произведен в Сингапур или Тайланд и професионален клас SSD на Micron, Intel или Samsung, който има над 10 пъти повече ресурс от потребителски клас носител. 

 

Споменах ви за Thinkpad, но има къде по-здрава серия лаптопи. Това са Panasonic Tougbook. Те вече са направени за и след апокалипсис. Но не всичко което лети е орел, и не всичко което е Tоugbook е бронебойна, водоустойчива машина. Търсете Fully Rugged Tougbook (пълна защита), другите не са на това ниво. Важна особеност е, че само по-старите модели могат да работят и под вода, те се охлаждаха пасивно, през клавиатурата. Новите вече не са така, имат вентилационни отвори, като глътнат водица, се давят.Toughbook ще видите в десетки екшън и фантастични, апокалиптични филми.

Thinkpad са яката работа, но те не могат да мерят сили като здравина спрямо HP Elitebook, наследникът на Compaq, на убиецът на IBM. HP Elitebook 8570w за мен е по-добрият лаптоп, спрямо Thinkpad W-series, може да се намери и с феноменалният DreamColor дисплей, с IPS панел. HP лаптопите от висок клас са с MagLev турбини на охлаждането, които спрямо тези на ThinkPad са вечни.

Fujitsu Celsius, Made in Japan също е ултра корава машина. Особено елегантен, здрав, тих е Celsius H730. Защо H730 вместо H760? Старият модел поддържа смяна на процесора, ключов елемент, новият - не. 

Като стана въпрос за смяна, връщам се на невероятният HP Elitebook 8570w, при него се сменя не само процесор, но и видеокартата, която е на MXM слот. На практика това е неубиваем трансформър в три-метален корпус, от магнезиев екзоскелетон и стомано-алуминиево покритие?

Съвет: запасете се и с процесори, и с MXM карти, за 100лв., може да заредите поне два комплекта в момента. 

Защо метал? Защото металът не старее и защото металът екранира електрониката от ЕМ лъчения, каквито и сега, и особено в бъдеще ще има в изобилие. Най-добро екраниране има Panasonic Toughbook, покрива всички военни стандарти, издържа дори на ЕМИ. 

Пластмасата старее, напуква се, деградира. 

Знаете ли защо умират лаптопите с времето? Заради липсата на метална, магнезиева рамка на дъното. Многослойната платка се огъва, микропукнатините я довършват. 

Програмирано остаряване! Никога не избирайте потребителски клас машина, те са проектирани да откажат точно след втората година. Работните станции и индустриално-военните Toughbook са вечни. Много модели от бизнес клас до 2012-та година с неограничен жизнен цикъл, по-късните издържат 5 години, а най-новите са направени за около 3. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни