Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Максимален ъпгрейд на LGA775 компютри от първо поколение

Компютрите с LGA775 от първо и второ поколение са произведени в огромни количества за нуждите на бизнеса и на дома. Качествената Intel платформа и надеждните компоненти на практика им осигуряват неограничен жизнен ресурс. Затова такъв компютър може да се открие в почти всеки офис и в немалко домове. Най-често могат да бъдат срещнати такива конфигурации, които са
комплектовани със скромния като производителност процесор Celeron D или в най-добрия случай Pentium 4.
Слабата производителност на тези едноядрени процесори са причина потребителите да се насочат към по-съвременни компютри.

Проблемът

Едноядрените процесори трудно се справят с:
  • нови игри, защото въпреки наличието на пълноценен PCI-E слот в повечето LGA775 дънни платки, по-новите видеокарти показват значително по-добра производителност със съвременен многоядрен процесор;
  • графични програми - новите версии на програмите за растерна, векторна и 3D графика са оптимизирани за работа с многоядрен или дори такъв с Hyper Threading процесор;
  • HD филми - въпреки твърденията, че съвременните видеокарти поемат голяма част от декодирането на HD, все още процесорът играе основна роля в този процес;
  • 32-битовите процесори (повечето Celeron D) не могат да работят с оперативна памет над 3GB и въпреки, че първите поколения LGA775 платформи поддържат едва до 4GB системна памет, то и в този случай процесорът ограничава потенциала на конфигурацията;
  • Windows 7 - Celeron D и бюджетните версии на Pentium 4 не са в състояние да осигурят комфортна работа под тази система.
Въпросите

В тази статия ще се опитаме да дадем отговор на следните въпроси:
  1. Има ли възможност за ъпгрейд на стара LGA775 платформа с процесор, който да осигури комфортна съвременна производителност?
  2. Оправдани ли са средствата за евентуален ъпгрейд спрямо инвестицията в нова техника?
Тези въпроси са особено актуални в период на финансова нестабилност и отговорите могат да доведат до немалки икономии за фирмения или домашен бюджет.

Тестовата конфигурация

За да отговорим на тези въпроси, за тестова платформа сме избрали един популярен много качествен компютър - DELL Optiplex GX620.
DELL OptiPlex GX620 е отлично проектиран и нелошо реализиран компютър, чийто ъпгрейд е напълно оправдан предвид деградацията в качеството и надеждността на много от по-новите модели.
Платформата на GX620 е Intel Lakeport с чипсет Intel 945 - вероятно най-масовата платформа за последните 10 години. Много други качествени бизнес компютри имат аналогичен хардуер като сред тях са не по-малко популярните HP Compaq dc7600 и IBM ThinkCentre M52. Затова всички тестови резултати и изводи от тази статия са валидни за огромен брой компютърни конфигурации.
Показателен за качеството и надеждността на DELL Optiplex GX620 е масивният охладител с 6 термо-тръби, който е обдухван от 120мм вентилатор. Въпреки внушителните си размери, охладителна система бе напълно безшумна дори и с най-горещият от представените по-долу процесори.
Наличието на толкова ефективна система за охлаждане при DELL Optiplex GX620 определи изборът ни на тестов компютър за тази статия. В последствие се оказа, че тестваните процесори всъщност не са толкова горещи, както твърдят митовете за тях и всеки въздушен охладител с над средно качество и редовна профилактика може да да се справи отлично със задачата си.

Процесорите

Осигурили сме внушителен "арсенал" от най-мощните процесори, които някога са били произведени за платформата на DELL GX620. Събирането на такива легендарни процесори, които бяха мечта за всеки компютърен ентусиаст, предизвика истинско вълнение сред нашия скромен екип.
Ето какво осигурихме за този невероятен ретро-тест:
  • Intel Pentium D 945 с две физически ядра на 3.40GHz и 4MB кеш - най-мощният процесор за първите поколения LGA775 компютри;
  • Intel Pentium 4HT 670 с две логически ядра на невероятните 3.80GHz (!) - вероятно най-мощният процесор с едно физическо ядро;
  • Intel Pentium 4HT 631 с две логически ядра на 3.00GHz - 65nm процесор с ядро Cedar Mill;
  • Intel Pentium D 820 с две физически ядра на 2.80GHz - скромен, в сравнение със "звездите" на това ревю двуядрен процесор;
  • Intel Celeron D 346 с едно физическо ядро на 3.06GHz и едва 256KB кеш - единственият високочестотен 64-битов Celeron, който открихме в "арсенала" си.
Вероятно забелязвате, че за тестовете сме подбрали само 64-битови процесори. Това не е случайно - всички изпитания ще бъдат преминати под Windows 7 Ultimate 64-bit.

Показваме ви следните два скрийншота от "тежката артилерия" в нашия изследователски материал:
DELL Optiplex GX620 с двуядрения Intel Pentium D 945 на 3.40GHz

DELL Optiplex GX620 с Intel Pentium 4HT 670 на изумителните 3.80GHz

Тестовете

Като цяло Windows 7 не е особено "впечатлен" от процесорите в този тест, но все пак виждаме сериозна разлика между Pentium D 945 и Celeron D 346.
Системата се зарежда доста бързо с всеки процесор, с изключение на Celeron D. 30 секунди за пълно зареждане на ОС е впечатляващ резултат дори за много по-съвременни конфигурации, но не трябва да забравяме, че в този тест ползваме качествена маркова машина от висок клас.
Емоцията си каза думата и първия тест, който стартирахме на всеки процесор бе Super Pi (1M) и wPrime (32M, многоядрен режим). В Super Pi малко неочаквано победата с добра преднина бе взета от Pentium 4HT 670. С много голяма преднина в многоядреният режим на wPrime победител бе Pentium D 945.
3DMark 2006 ни демонстрира сериозна процесоро-зависимост на видеокартата най-вече спрямо слаб процесор като Celeron D 346. Pentium D 945 е безспорен победител, но впечатляващ резултат се показва и от Pentium D 820 на значително по-скромната честота от 2.80GHz.
3DMark Vantage ни показва аналогичен краен резултат. Резултатите от теста на процесорната производителност обаче е впечатляващ - почти тройно по-добра производителност на Pentium D 945 спрямо Celeron D и над двойно по-добър резултат на Pentium D 820 спрямо същия Celeron. Отново нискочестотния Pentium D ни впечатлява със своята ефективност.
Фантастична разлика между Pentium D и Celeron D се вижда под Cinebench 11.5! Прекрасно представяне на Pentium D 820.
SPECViewPerf добре ни демонстрира огромното значение на процесора за 3D моделиране. Например за Solid Works, Celeron D е почти двойно по-слаб от Pentium D 945.
x264 HD Benchmark 4.0 ни дава категоричен отговор на въпроса, свързан с подобряване на възможностите за HD декодиране. Почти тройно повече възпроизведени кадри в секунда имаме при Pentium D спрямо Celeron D. Най-ефективен ъпгрейд според нас с цел HD видео е ъпгрейд на Celeron D или Pentium 4 с Pentium D 820.
Последната версия на PCMark (7) отново определя Pentium D 945 като безспорен победител, а Celeron D като пълен аутсайдер в тази компания.
Everest 5.50 ни показва кулминацията в много доброто представяне на Intel Pentium D 2.80GHz чрез категоричната победа на този скромен процесор във всички процесорни подтестове! Колкото и да искаме да се направим на компетентни, логично обяснение за тези резултати в момента нямаме.
При математически изчисления, демонстрирани ни от Sciense Mark 2.0, Pentium D 945 и Pentium 4HT 670 са далеч пред останалите процесори. Явно математиката зависи от честотата.
Как стои въпросът с консумацията? Именно тя е в основата на повечето маркетингови похвати да се пласират слабите процесори, които уж били много по-икономични. Разликите, както виждате не са никак големи. Виждаме, че Pentium 4HT 631 има равна с Celeron D 346 консумация като същевременно от показаните по-горе резултати виждаме, че има почти двойно по-добра производителност.

Изводите

Ъпгрейдът на едноядрен процесор с двуядрен Pentium D носи значителен прираст на производителност за LGA775 компютри от първо поколение.
При минимален ръст на консумацията (20-30%), можете да достигнете почти 300% ръст на производителността, ако замените Celeron D с Pentium D. Дори Pentium 4 с Hyper Threading може значително да подобри производителността спрямо всеки Celeron D.
Pentium D може да предложи комфортна производителност под Windows 7, ефективно декодиране на HD съдържание и достатъчно мощ  за почти всяка съвременна игра.
Така, че не бързайте да изхвърляте "добрият, стар" компютър, особено ако той е от класа на DELL Optiplex GX620, каквито вече наистина не се правят.
Напомняме ви, че идва времето на Windows 8, който има по-ниски системни изискваният от Windows 7 и вашият стар компютър с лекота ще може да работи с най-съвременната операционна система.
Относно изборът на процесор за ъпгрейд на LGA775 платформа от първо поколение:
  • ако сте максималист, изберете Pentium D 945 на 3.40GHz;
  • ако сте индивидуалист, изберете екзотичният Pentium 4HT 670 на невероятните 3.80GHz;
  • ако сте прагматик, няма друга алтернатива на евтиният (при нас) Pentium D 820, който ви дава производителност, близка до максималната за системата ви;
  • ако имате малък офис, в който производителността и икономията са еднакво важни, Pentium 4HT 631 ще ви даде значителен ръст на ефективността с минимална инвестиция и без увеличение на сметката за електроенергия;
  • ако искате да "мъчите" модерната тъща със слаб компютър, оставете я с Celeron D.
Максимален ъпгрейд с максимален брой ретро-процесори от всякакви поколения може да бъде осъществен след посещение на нашата ценова листа.
Добави в Svejo

10 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте 1 въпрос имам платформа IBM ThinkCentre M51 върху нея стават ли тези ъпгрейди? Искам по силен процесор от моя Intel Pentium 4 530, 3000 MHz (15 x 200)виждам че предлагате голям избор на процесори предложете алтернатива ....съжалявам ако не е тук мястото за моя въпрос.

Анонимен каза...

Върху тази платка IBM ThinkCentre M51 със Intel Pentium 4 530, 3000 MHz (15 x 200)може ли да се постави Pentium D 945 на 3.40GHz или Pentium D 820 и дали ще се подобри работата?В смисъл гледане на Hd и какъв е мах процесор за нея.

кен каза...

IBM ThinkCentre M51 е с чипсет Intel 915 и съществува вероятност да работи с Pentium D 820 (Smithfield, 90nm) от двуядрените, но е изключено да поддържа Pentium D 9xx (Presler, 65nm). Ако не е наличен BIOS с поддръжка на Smithfield за този модел, съществуват пачове за BIOS, които позволяват разпознаване на двуядрените процесори (не докрай проверена информация).

Анонимен каза...

здравейте,искам да попитам,дали е нужно да пипам биоса си,за да подменя Pentium 4 3.0ghz със някой pentium d,компютъра е DELL Precision 380 bios version a09?
Другия ми въпрос е,на гореспоменатия компютър,какъв най-мощен процесор,може да се постави от практическа гледна точка(прегледах в сайта на DELL,но не видях точни модели на поддържани процесори).
Благодаря за вниманието

кен каза...

DELL Precision 380 с Pentium D 8xx ще работи без нужда от ъпдейт на BIOS. Най-добрият процесор за тази машина е Pentium D 945/950 на 3.40GHz. Тестовете от тази статия са валидни и за Precision 380, поради много сходния хардуер.

Анонимен каза...

мерси за бързия отговор,за pentium d 9xx нужен ли е update на биоса?

екскурзия египет каза...

Инфото е доста полезно, включително и това от соментарите!

Becko каза...

Машината ми е Acer Veriton 6800
CPU Intel Pentium 4 D 540
(1M Cache, 3.20 GHz, 800 MHz FSB)
RAM 4 Gb DDR2 800 MHz

Кой ще е най-мощния процесор който може да понесе този чипсет по принцип и с какво разполагате Вие?

Becko каза...

Машината ми е Acer Veriton 6800
CPU Intel Pentium 4 D 540
(1M Cache, 3.20 GHz, 800 MHz FSB)
RAM 4 Gb DDR2 800 MHz

Кой ще е най-мощния процесор който може да понесе този чипсет по принцип и с какво разполагате Вие?

Unknown каза...

Здравейте,
моят компютър е:
Дъно: Epox ЕP-54945I Pro
Процесор: DualCore Intel Pentium E2140, 1600 MHz (8 x 200)
RAM: DDR2 -> от 400 до 667MHz
Socet: 775
Макс. честота: 350MHz при множител 8 (2.8GHz)

Въпросът ми е, какъв най-мощен процесор и видео карта може да се сложат на това дъно с тези параметри? Мерси.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни