Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

S-IPS или S-PVA монитор - кой тип да изберем и как да ги различим?

Вероятно повечето потребители с добри хардуерни знания знаят, че LCD мониторите, които могат да осигурят качествена картина са тези с IPS или *VA панели.
Докато допреди няколко години споменавайки IPS или *VA се разбираше, че става въпрос за професионални дисплеи от висок клас, сега трябва да направим задължителното уточнение, че качествената картина се осигурява само от над 8-битовите (16.8 млн. цвята) представители на споменатите панели.
Бюджетните E-IPS (или само IPS) и C-PVA монитори са с едва 6-битов цвят (262 хил. реални цвята), с което не се различават от TN+Film мониторите.
На пръв поглед "народните" IPS и *VA монитори са добър заместител на скъпите професионалните панели, но в течение на работата с тях се виждат недостатъците им спрямо 8-битовите панели - недостиг на цветове, евтино реализирана подсветка, не толкова добри ъгли на видимост.
Представител на бюджетните IPS монитори е много популярният модел DELL UltraSharp U2311H.
Този модел има видимо трептяща подстветка и посредствено цветопредаване в сравнение с 8-битов IPS панел, но осигурява несравнимо по-добра картина от всеки TN+Film монитор и благодарение на достъпната си цена има много почитатели.
След това кратко уточнение, ще ви покажем сравнение между пълноценните 8-битови представители на професионалните панели, между S-IPS и S-PVA монитори.
Дилемата S-IPS или S-PVA често възниква сред потребителите, желаещи да купят качествен монитор за фото-обработка, дизайн или просто за удоволствие от значително по-качественото изображение на професионалния панел.
Съществуват немалко модели качествени монитори, които са произведени в две модификации - S-IPS и S-PVA. Модели с еднакви означения, но с различни за отделните ревизии панели се произвеждат от DELL, HP, Philips и Fujitsu.
Означенията на производителя за типа на матрицата са трудни за разпознаване и за много потребители типа на дисплея е загадка, което става тема за много форумни обсъждания. Пример за такъв монитор е DELL UltraSharp 2007fp, произведен едновременно в S-IPS и S-PVA модификации.
S-IPS матрицата на LG&Philips е па-скъпа за производство и е от по-висок клас от мониторите с S-PVA панел на Samsung.
Как да отличим S-IPS от S-PVA? Разпознаването на двата модела затруднява дори и нас - хора, които от години се занимават с тестове и подбор на професионални монитори.
Единственият начин да различите S-IPS от S-PVA панел без да разглобявате дисплея и да търсите производител или сервизни номера е визуалното разпознаване. Ако все пак имате видимост към означенията на панела ще е полезно да знаете, че производител на S-IPS са LG&Philips, а на S-PVA са Samsung. Някои модели с достъп до сервизното меню могат да ви покажат и идентификационен номер на панела, с който лесно можете да разберете типа на дисплея.
Невъзможно е дисплей да бъде разглобен преди покупка в магазин и е малко вероятно да имате възможност да разгледате сервизното му меню. Затова е добре да разчитате на зрението си и на съветите за разпознаване на типа матрица, които ще ви споделим в тази статия.
На видеото ви показваме още една двойка трудни за различаване модели - Fujitsu Siemens P20-2S (S-IPS) и Fujitsu Siemens P20-2 (S-PVA). Въпреки, че във видео-материала сме демонстрирали по какво се различава S-IPS от S-PVA и как лесно могат да бъдат разпознати, подробно ще ви разясним отделните стъпки на визуалното разпознаване на типа на дисплеите.
При фронтален оглед, двата типа матрици трудно могат да бъдат разграничени една от друга, а минималните разлики биха могли да бъдат отдадени на различните настройки на яркост и контраст.
И все пак, след внимателен оглед разлики се виждат и те са:
  • S-IPS (левият монитор на снимката) видимо има повече цветови нюанси - картината изглежда малко по-ествествена;
  • По-доброто цветопредаване на S-IPS се онагледява добре от човешките лица, които изглеждат по-обемни и с по-естествен цвят, отколкото при S-PVA;
  • При фронтален поглед S-PVA слива тъмните градации на сивото, които могат да бъдат различени при поглед от лек ъгъл;
  • S-PVA има по-добър контраст, който най-добре се различава на дневна светлина.
Страничните ъгли на видимост много добре онагледяват превъзходството на S-IPS в предаването на обем на изображението. S-PVA мониторът като че ли преекспонира образа, губейки по този начин част от визуалната информация.
Погледът отгоре също показва явно предимство в цветопредаването на S-IPS спрямо S-PVA. Цветовете на S-PVA изглеждат бледи, а образът е "плосък".
При поглед отдолу S-IPS е отново е по-добрият монитор. Напомняме, че този ъгъл на видимост е критичен за TN+Film дисплеите, които инвертират цветовете и по този начин лесно могат да бъдат разпознати.
Тази снимка е основният момент в нашата статия, защото най-добрият начин безспорно да разграничите S-IPS дисплея от всеки друг тип панел е да видите този виолетов оттенък на черния цвят при поглед отстрани.
Друг сигурен визуален начин да отличите S-IPS от S-PVA е да разгледате отблизо формата на пикселите:
Така изглеждат S-IPS пикселите - "трионо-образни" субпиксели с голямо между пикселно разстояние

S-PVA панела отблизо изглежда не толкова екзотично - правоъгълни субпиксели, които се разположени плътно един до друг

Вероятно от всичко демонстрирано дотук следва логичният извод, че S-IPS мониторът е безспорен фаворит за избор на качествен монитор.
Ако гледате филми, играете на игри или работите с офис програми, бихме ви препоръчали S-PVA монитор, тъй като той има по-добър контраст и поне доскоро по-добро бързодействие. Като цяло S-PVA панелът има по-универсално приложение от S-IPS.
S-IPS е подходящ за фото- и видео-обработка, предпечат и всяка друга работа в непосредствена близост до екрана, тъй като по-пълноценният цвят предизвиква по-малко умора за зрението от всеки друг вид LCD панел.
При избора на монитор не само вида на матрицата е от значение, но и поведението на подсветката, която е основен фактор определящ умората на зрението и съответно комфорта при работа. По-горе ви показахме как неприятно трепти образа на DELL U2311H, което се дължи на ШИМ управлението на подсветката и се явява важна тема за критики и обсъждания в световната мрежа.
В случая ви показваме, че подсветката на S-PVA монитора на Fujitsu Siemens има по-добро поведение, защото тя трепти с по-малка амплитуда и е с по-голям коефициент на запълване от тази в S-IPS модела.

Заключение. Изборът на качествен и комфортен за работа LCD монитор не е никак лесна задача. Правилният избор на монитор като никоя друга част от компютърната система има пряко отношение към здравето на потребителя, затова мислете, консултирайте се, четете преди покупката на дисплей и в никакъв случай не правете емоционален избор.

Ние подбираме само най-добрите монитори в отлично техническо и визуално състояние, в което може да се убедите разглеждайки ценовата ни листа.
Добави в Svejo

2 коментара:

Иван каза...

ако леко докоснете работеща VA матрица остава черно петно което после изчезва но не знам за всички VA ли важи даже можете да "пишете" с пръст по нея а вредили на екрана не знам пробвайте

Анонимен каза...

Иван е прав. Това е най-лесния начин.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни