Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkPad T500 - поредният истински ThinkPad

ThinkPad, заедно с Macbook продължават да са единствените елитни серии лаптопи, които нямат нужда от модели с "народни" цени и посредствено качество.
Докато Macbook залага на футуристичен дизайн и скъпи материали, ThinkPad продължава да бъде изключително консервативен към промените.
При ThinkPad T-series незасегнати от новото време на
посредствено и евтино производство остават:
  • Най-добрата ергономика (клавиатура, тачпад и тракпойнт), която става все по-недостижима за добре изглеждащите, но евтино изпълнени лаптопи от който и да е друг производител;
  • Легендарното магнезиево шаси, представено за първи път в ThinkPad T60, което с всеки следващ модел се оптимизира - понякога и с по-малко материал, но рядко с осезаемо по-лошо качество;
  • ThinkPad T-series е единствената серия лаптопи, всеки представител на която създава впечатление за здравина, безотказност и стил;
  • Мъжкият дизайн - ThinkPad не е техника за жени и нежни представители на "силния" пол. За стилните жени и артистични мъже изборът е очевиден - Apple MacBook или розов Sony Vaio;
  • Скрити в класическия корпус на ThinkPad са най-съвременни технологии за комуникация, защита и подобрение на производителността, които се вграждат в конкурентните серии лаптопи поне с година закъснение.
Ако искате да впечатлите бизнес партньорите си с компетентен избор на мобилен компютър, добрият избор е ThinkPad. В началото изборът на перфектният бизнес лаптоп в лицето на ThinkPad може да ви се стори банален, но след седмици четене на ревюта, отзиви и огледи в шоу-рум, ще се окаже, че алтернатива на ThinkPad няма.
Твърдението, че "по дрехите посрещат" в нашето технологично време може да се интерпретира като "по мобилния компютър преценяват". Собственикът на ThinkPad внушава чрез лаптопа си сигурност, уравновесеност и делово отношение. Ако все още сте на възраст да си мерите... лаптопите, ThinkPad е подходящо "въоръжение" за тази цел, защото няма риск някой да извади на масата по-добро "оборудване". Дори и да имате по-стар модел ThinkPad, това само би предизвикало искрена симпатия, че сте ценител на качествената техника и можете да я поддържате в добро състояние.
Вероятно горното твърдение за имиджовия характер на T-series е пресилено по нашите географски ширини, където бизнес се изписва в кавички от сериозните хора, а ThinkPad е серия лаптопи, която се придобива основно втора ръка. Собствениците на нов лъскав MSI или Acer са реалните представители на нашите "бизнес" среди, което е показателно за качеството на българският "бизнес". В България ще бъдете безспорна "звезда" на "бизнес" среща единствено с Apple Macbook.
След задължителният за нашите статии философски увод с елементи на поучение, започваме представянето на ThinkPad T500.
Вероятно читателите ни забелязват, че обсъждайки по-новите модели X- или T-series избягваме изписването на IBM, Lenovo или комбинация от двете. Това е така, защото истински ThinkPad за нас е малко обидно да бъде назоваван с името на китайският завод на IBM при положение, че всички технологии в тази елитна серия са дело на американската компания.
T500 е началото на нова номерация в моделното семейство на ThinkPad. Новите моменти са следните:
  • Ползва се трицифрен код за модела. Ако трябваше да се продължи старата номерация, T500 би трябвало да бъде означен като ThinkPad T62;
  • Серията 5xx са 15-инчови лаптопи, съответно 4xx са 14-инчови, 2xx са компактни лаптопи и таблети с диагонал 12-инча, налични са и 7хх модели, които са 17-инча;
  • T-series вече не е върховата серия на ThinkPad, защото се обособява нов Workstation клас (W-series). W-серията е клон на елитните T-series, които имаха след моделния номер буквата "p". Пример: ако се бе запазила старата номерация, новите модели T500 и професионалният му аналог W500 щяха да бъдат означени като T62 и T62p.
Първото впечатление от ThinkPad T500, че това е "ThinkPad T61" с DDR3 памет и малко по-съвременна видеокарта. Не виждаме кой знае какви подобрения, но за щастие липсват компромиси с качеството на материалите и конструкцията на шасито. Колкото и да е странно предвид новите "технологични" тенденции, T500 е малко по-добре изпипан от предшестващия го модел. След "легендата" T60, отново има лаптоп с панти, които отговарят на имиджа на ThinkPad.
Пантите на ThinkPad T500 отново са на обичайното за Т-серията високо ниво

Ще ви спестим хвалебствените оди за качествата на клавиатура, джойстик, шаси, дисплей и т.н. като окачествим  T500 с определението "истински ThinkPad". Вероятно познавачите на серията са останали озадачени от малко "сухата" и като ли "чужда" за ThinkPad клавиатура на модела T60. Новият T500 ни предлага едно "дежа ву" от годините на IBM ThinkPad T42 с това, че отново има приятна за натиск "мека" и "жива" клавиатура, която като че ли възприема мислите ви по-бързо, отколкото съумяват да приемат информацията пръстите ви.
Най-добрата система за подаване на команди в компютърната индустрия

С този модел ThinkPad показва характер и за разлика от своите яростни доскоро конкуренти DELL Latitude, Toshiba Tecra, Fujitsu LifeBook и HP Compaq все още не допуска компромиси с качеството, заигравайки се с ниски цени и модели с по-кратък от 3 години жизнен цикъл.
Важно уточнение. Всъщност бизнес серията на Fujitsu LifeBook е във възход като качество и асортимент и към 2010-2011г. това е втората най-качествена серия лаптопи след ThinkPad.
Отлично проектираното магнезиево шаси на T500, даващо максимална защита на хардуера

За сравнение ви показваме шасито на ThinkPad T61p

Моделът T500 може само условно да бъде наречен нов, защото напредъкът в технологиите спрямо ThinkPad T61 е много труден за дефиниране, но отговорност за този технологичен застой имат Intel, а не IBM/Lenovo.
Да, имаме нова DDR3 памет, която е по-евтина в момента и теоретично T500 може да работи с 8GB памет. Действително DDR2 е по-скъпа, но не са верни твърденията на производителя, че старият модел работи с до 4GB оперативна памет, защото тази заблуда бе развенчана от нас със следният материал.
И все пак параметрите впечатляват

Процесорът на тестваният ThinkPad T500 е Intel Core 2 Duo T9400, който не може по-никакъв начин да ни убеди, че има дори минимален напредък спрямо T9300, с какъвто бяха снабдени върховите модификации на предходният модел T61/T61p. Теоретично, Т500 може да работи с Intel Core 2 Quad процесори, затова в тестовите материали сме включили резултати от бизнес модел на DELL с такъв четириядрен процесор.
Видеокартата на ThinkPad T500 е ATI Radeon HD 3650, която трудно може да бъде определена като по-добра от Quadro FX 570, с каквато разполага по-старият модел ThinkPad T61p. Но видеокартите на ATI са по-добрият избор откъм надеждност спрямо тези на NVidia, защото всички знаем за масово дефектиращите мобилни GeForce 8400/8600 и техните Quadro аналози.
Нов момент при модела Т500 е възможността за работа не само с дискретната видеокарта на ATI, но и с вградената Intel GMA 4500MHD.
Вероятно има възможност с Intel GMA 4500MHD да изкарате 20-30мин. повече на батерия, отколкото с дискретната ATI карта, но предвид отличните енергоспестяващи възможности на Radeon Mobility това предположение ни се струва съмнително като ефективност.
Ако производителността на HD 3650 не ви е достатъчна, единствено ThinkPad серията може да ви предложи ъпгрейд с външна PCI-E видеокарта чрез съвместимия с T500 аксесоар ThinkPad Advanced Dock, който единствено ние в България може да ви предложим.
Ето на какво е способна такава докинг станция в комбинация с AMD Radeon HD 6570 дори и с доста по-скромния като хардуер от T500, модел T61 с процесор ThinkPad T7300.
ThinkPad е единствената серия лаптопи, която може да ъпгрейдва видеосистемата си

Ще кажем едно "Браво!" на новият модел за наличието на Display Port и съответната възможност да ползвате лаптопа си за мултимедиен център, свързан чрез HDMI към наличния във всеки съвременен дом LCD TV гигант.
Дисплеят на ThinkPad T500 трудно би могъл да се определи като добър от мрънкачи като нас, които са разглезени от прекрасните S-IPS дисплеи на ThinkPad T42p, T43p, T60p, X61 Tablet. И тъй като не можем да дадем обективно мнение за един стандартен TN+Film дисплей, ви предлагаме сами да видите качествата на  екрана на модела.
Ако гледате ThinkPad T500 фронтално, дисплеят не изглежда никак зле

Страничният ъгъл също няма да ви накара да съжалявате за покупката на толкова скъп лаптоп

Погледът отдолу най-добре разкрива недостатъците в цветопредаването на TN+Film

Изследвахме и така умело премълчаваната от производител тема за вредното въздействие на ШИМ управлението на подсветката (промяна на яркостта).
В качеството на софтуерен осцилоскоп използвахме фотодиод и ThinkPad X61 Tablet
 
При максимална яркост, липсва трептене на подсветката

При 50% яркост слабо се долавя трептене на подсветката

Минимална яркост - трептенето е дразнещо и ясно доловимо без специални уреди

ThinkPad T500, както и почти всеки представител на тази елитна серия е подходящ за работа при максимална яркост на дисплея, която е комфортна за зрението и при която липсва вредният фактор - трептене. Малко мобилни дисплеи от други производители могат да ви осигурят такъв комфорт, особено дразнещи в това отношение са повечето лаптопи с LED осветяване на LCD. Даваме пример с друга реномирана серия лаптопи, където трептенето е изключително дразнещо:
ThinkPad T500 има добри възможности за ъпгрейд чрез наличните три Mini PCIe слота и внушителният набор антени за съответните 3G и GPS модули (за повечето модификации са опционални, но са лесни за монтаж и достъпни за доставка).
Отлична възможност за ускорение на работата е и възможността за поставяне на mSATA SSD модул, който може да комбинира работата си със стандартния SATA диск.
Преди да ви запознаем с тестовите резултати ще се опитаме да ви дадем визуална информация за модела чрез следния фото-материал:

Тестови резултати

Тествахме ThinkPad T500 под Windows 7 Ultimate 64-bit в компанията на следните конкуренти:
  • ThinkPad T61p - невероятен като качество и параметри модел с видеокарта NVidia Quadro FX 570, подробно ревю на който можете да прочете в тази наша статия;
  • ThinkPad T60p - професионална графична станция от по-старо поколение с фантастичен S-IPS дисплей;
  • DELL Precision M4400 - четириядрен лаптоп от поколението на ThinkPad T500 с видеокарта Quadro FX 770, подробно ревю на който можете да прочетете тук.
Общи тестове

ThinkPad T500 не ни впечатлява с рекорд по бързина на зареждане на операционната система. Докато при T61p може да обясним необичайната бързина с наличието на Turbo Memory модул, то при DELL Precision M4400 единствената причина за толкова бързото зареждане е четириядреният процесор. Бързата DDR3 памет също би трябвало да помага на по-новият модел за по-бърз старта на ОС, но това очевидно не се случва.
T500 с Т9400 значително отстъпва на Q9000 и DELL M4400 като процесорна производителност според оценката на Windows 7. При оценка на графичната производителност, разликите са далеч по-несъществени.


Графична производителност


В 3DMark 2006 (DX 9.0 среда), ATI Radeon HD 3650 изненадващо губи не само от Quadro FX 770M, но и от Quadro FX 570M в по-слаба и стара конфигурация.
Същата, ако не и по-ярко изразена загуба на Radeon HD 3650 виждаме и в 3DMark Vantage (DX10 среда), за което нямаме логично обяснение.
Разгромната победа на  Radeon HD 3650 над останалите системи е доста нелогична спрямо показаните в предишни тестове резултати, но е факт.
ThinkPad T500 и HD 3650 се реваншират за загубите на графичния фронт в област, в която най-малко очаквахме. T500 съумява да извоюва важни победи на собствения за Quadro FX терен - Open GL среда и 3D моделиране с професионален софтуер. Превъзходството на HD 3650 е много добре изразено в подтеста на Solid Works.
В изключително тежкият Cinebench 11.5 виждаме още една OpenGL победа на ThinkPad T500, въпреки явно по-слабата производителnoст на T9400 спрямо Q9000.
При декодиране на HD съдържание, се наблюдава борба на "процесорни мускули", където Precision M4400 явно няма конкуренция.

Системни тестове

В новият PC Mark 7 Т9400 не губи катастрофално от Q9000, но все пак очаквахме значително по-високата честота на процесора в ThinkPad T500 спрямо тази в четириядреният процесор да компенсира по-малкият брой логически ядра.
Под Everest, T9400 се проваля тотално при сравнение с Q9000.

Мерене на... процесори

Невероятна победа в Super Pi за ThinkPad T500 и Intel Core 2 Duo T9400 и то с поразително голяма разлика! Този невероятен резултат се потвърждава и от wPrime. Явно честотата има значение.

Консумация

Ако смятате да пестите от сметката за ток, ThinkPad T500 няма да ви помогне много в сравнение с други лаптопи. Вероятно в режим на работа с вградената Intel GMA видеокарта, T500 би показал по-добри резултати.
Идеален повод да се изфукаме с нашия професионален уред за измерване на консумация

Температура и сензори

Виждате температурите на корпуса на ThinkPad T500, измерени в нашия офис при стайна температура 17 градуса. Показваме ви горе вляво и температурата на медните радиатори, които отдават топлина си на въздуха вкарван от охладителната система. Процесорът и видеокартата се намират под лявата част на клавиатурата, което се вижда и от температурата, която е снета в тази област.
В оранжево е показана температурата в различни части на корпуса при натоварване под FurMark (измерванията са направени половин час след началото на теста).
В жълто са показани температурите на корпуса без натоварване при настройка на Power Manager - Performance и захранване от мрежов адаптер (половин час след стартиране на лаптопа с включени WiFi и BT).
Температурата в различните части от корпуса на ThinkPad T500 бе измерена ето с този уред:
Още един  уред, с който се опитваме да ви впечатлим - инфрачервеният термометър 
UNI-T UT301C

Без натоварване, Т500 достига едва 30 градуса температура на процесора и 32 градуса на графичната карта, а вентилаторът дори не се включва.
Половин час под FurMark и лаптопът достига 93 градуса на процесора и 91 градуса на графичното ядро, а вентилаторът надминава 3500 оборота в минута, което разбираме от сензора на Everest, тъй като шум от охладителната система не се долавя.
FurMark е екстремално преживяване за всеки лаптоп и не са малко случаите, когато здрав лаптоп без добра хардуерна защита срещу прегряване да дефектира по време на теста.
ThinkPad T500 няма нужда да притеснения откъм хардуерна защита, защото платформата на Intel осигурява много добра защита срещу прегряване и евентуално дефектиране.
ThinkPad T500 обаче се презастрахова чрез собствена, разширена система за мониторинг и контрол с рекорден брой датчици и сензори:
Такова изобилие от сензори, вкл. за температура на PCMCIA, Mini PCIe, чипсет, батерии и др. се среща много рядко при други серии лаптопи. Някои от сензорите не са показани, тъй като дори високата (1680х1050) резолюция на дисплея не позволява пълната им визуализация.
За да не решите, че преувеличаваме - показваме ви отчета на сензорите от най-съвременна към момента настолна конфигурация с процесор Intel Core i5-2500K и чипсет Intel Z68 (дънна платка Gigabyte Z68X-UD3H-B3):
Нищо общо с информацията от ThinkPad T500 нали?

Автономна работа

ThinkPad T500 се отнася много кавалерски с 9-клетъчната оригинална батерия, което ни дава повод да направим следните изводи:
  • Оригиналната над две годишна батерия на ThinkPad е със значително по-добро качество и по-голям жизнен ресурс от стандартните батерии на други производители;
  • Управлението на захранването от батерия е много качествено реализирано предвид идеалната графика за разреждане на батерията под такъв сериозен товар, какъвто осигурява тестовата програма Battery Eater.
Виждаме от сравнението с останалите лаптопи, че ThinkPad T500 е по-лаком към ресурсите на батерията от лаптопи като T61p и T60p, които са тествани със същаат 9-клетъчна батерия. А може би Radeon HD 3650 разходва повече енергия за по-качествената обработка на OpenGL теста, съпътстващ теста (въртяща се 3D батерия).

Игри
ThinkPad T500 има добра видеокарта, която е в състояние да подкара повечето от съвременните игри и то без риск за самия лаптоп, както бе доскоро (а може би и сега) с повечето мобилни видеокарти на NVidia.
Показваме ви демонстрация с Serious Sam 3 - един съвременен римейк на една легендарна игра с много екшън. Играта има сериозни изисквания към хардуера, но както виждате от клипа, ThinkPad T500 осигурява комфортна производителност (35-45fps).


Заключение. ThinkPad T500 е истински ThinkPad - малко по-бърз, незабележимо по-качествено изпълнен и напълно идентичен като стил в сравнение с неговите славни предшественици.

Цени и наличности на ThinkPad T500 и почти целия асортимент ThinkPad лаптопи можете да откриете в нашата ценова листа.
Всеки от нашите лаптопи е подбиран да може успешно да премине показаните по-горе тестове и да бъде с външен вид, подходящ за фото-галериите в статиите ни. 
Всеки вносител има интерес в нашите ревюта да участват само най-добрите бройки за да може бизнесът на всички да се развива успешно.
Добави в Svejo

7 коментара:

marinski каза...

Здравейте, хубаво е, че продължавате да пишете интересни статии за thinkpad лаптопите, преимуществата на които пред лаптопите на други производители са безспорни. Предполагам, че скоро ще покажете и сравнителни тестове с други системи. Жалко е, че IBM се оттеглиха от пазара на персонални компютри, а lenovo вече мисля нямат право да произвеждат лаптопи thinkpad. Един от най-големите плюсове на thinkpad според мене е изпълнението на охлаждането. Най-неприятното усещане за мене, когато съм работил с модели на конкурентни марки дори и във високия клас е нагряването на корпуса заради недостатъчно охлаждане. Просто имам чувството, че поставям ръцете си върху печка! А за приятната работа с клавиатурата на thinkpad няма смисъл и да говоря. Шефката ми все още ползва безпроблемно Т42, закупен когато бяха актуални мисля 2005-2006. Странно ми е обаче защо лентовият кабел за дисплея при T серията, която е по-скъпа не е скрит в отделна панта за разлика от R500 например. Не, че това сигурно много пречи. Виждал съм как шефката мести нейния Т42 като го хваща отгоре за дисплея и нищо му няма.
И друго, което видях и прочетох но в друга ваша статия е, че моделите с ddr3 теоретично могат да поддържат 8GB RAM. Моят R500 е модификация 2716 и в спецификациите на lenovo пише, че работи с максимум 4GB, a в ценовата ви листа фигурира R500 с 8GB. Вашия съшата модификация ли е? Защото когато става въпрос за RAM аз съм на принципа на Мечо Пух! И другото нещо което бих ъпгрейднал в най-скоро време е HDD-то не толкова с по-голямо, колкото с по-бързо на 7200 rpm.

кен каза...

ThinkPad R500 е лаптоп с DDR3 памет и освен, че ъпгрейда до 8GB е възможен, но цената за него е много достъпна. Скоро очакваме зареждане на SSD mSATA 32GB модули, които са най-добрият ъпгрейд за дисковата система като същевременно скоростта на вторият ви 2.5" SATA 2 няма да е от съществено значение за работата на операционната система.

marinski каза...

Ясно! Много благодаря за информацията!

marinski каза...

Здравейте!
Отново искам да ви попитам нещо. Интересувам се видеокартата Radeon HD 6570 с която демонстрирате Crysis 2 на докинг станцията варианта на Powercolor с вентилатора ли е? Питам ви защото обзаведох компютъра на закъсал познат с моята Powercolor HD 5450, която беше само с радиатор и малко по-къса и се хващаше идеално в дока. Сега ми предстои да си търся нова, но ми се ще да е 6570.
Благодаря ви предварително!

niki179 каза...

Lenovo w500 официално не поддържа msata SSD. В статията пишете, че добавянето на msata SSD е добър вариант за подобряване на производителността, Тествали ли сте тази възможност и ако работи с каква версия на биос се осъществява. Поздрави.

niki179 каза...

Lenovo w500 официално не поддържа msata SSD. В статията пишете, че добавянето на msata SSD е добър вариант за подобряване на производителността, Тествали ли сте тази възможност и ако работи с каква версия на биос се осъществява. Поздрави.

Unknown каза...

Кой е по-добър R500 или T500? Трябва ми предимно за работа и филми.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни