Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DНL по български

Уважаеми читатели, тази статия описва действителен случай и има за цел не да злепостави някой, а да предпази вашият бизнес и пари.
Хардуерът, който предлагаме отдавна не е сред пазарните наличности, особено в малка държава като нашата и затова често ни се налага да го внасяме дефицитни стари компоненти и сервизни части от чужбина, използвайки възможностите на Интернет търговията.
За доставката на техниката ни е необходим коректен търговец с добра цена, налични пари и надежден куриер. Годините работа с чуждестранни доставчици ни позволяват да предлагаме дори и най-дефицитните компоненти на цени, които нерядко са по-добри дори от офертите в EBay. Налични средства, благодарение на добрият ни сервиз и оптимизираните фирмени разходи също се намират.
Дълго време нямахме доверие на българските митници, където години наред цареше административен хаос, архаично обслужване и риск от кражба на стоката. През годините на "вечния преход" ситуацията бе тази, описана в следната публикация. Още един хубав материал за нашите митници.

...........................................................................................................................
Поради големият читателски интерес към публикацията и засягане на корпоративни интереси, които могат да се отразят негативно върху блог с безплатен хостинг, ще помолим нашите читатели да се запознаят с пълният вид на тази скандална статия на този алтернативен адрес.
Кликнете върху изображението за да посетите пълният вид на статията


С оглед на започнатата интересна дискусия по-долу смятаме за удачно да продължите да коментирате темата в настоящия блог, но можете разбира се да го направите и на алтернативния адрес.

Добави в Svejo

19 коментара:

Dimitar каза...

Доста скандално... на всичкото отгоре не се знае дали и тия процесори, които са останали в пратката ще работят... Ще имам вече едно на ум за DHL. Иначе за митниците съм чел доста оплаквания онлайн и затова избягвам да поръчвам неща, които изискват ходене и разправии...

Random каза...

То не е само и през митниците... Като цяло трябва голямо внимание за такива случаи дори и само с куриери, защото не са малко тарикатите които пращат плочки, керемиди и тем подобни, описвайки съдържанието като 'техника'. Самоче проблемът е, че такъв номер минава само веднъж.

Анонимен каза...

Болезнено познато...
Покупка от американския Амазон, стоката е обемиста цена близо до $100. Амазон ми калкулира и освобождаване от куриера към $40 (смятам си че това е 20% ДДС + такса за куриера - звучи нормално) доставката е до адрес. Пратиха ми тракинг номер в системата на UPS. Всичко вървеше добре, докато не стигна българия. Въпреки че сте виждали едни тъмно кафяви бусчета с надпис UPS на тях, получих имейл да ходя в офиса на Ин Тайм да си взема ЦЕСИЯ за освобождаване на пратка. Обадих се по телефона и ми казаха че имало 2 варианта - да си взема от офиса цесията и да си освободя стоката или да им направя нанотариално пълномощно и да си извадя постоянен ЕОРИ и те да ме представляват пред митницата?! За какво ми взха пари за митническо освобождаване от Амазон при пложение че те не могат да го изпълнят???.
Офиса на Ин Тайм е почти до летището - под моста "Брюксел" до смешното кръгово с радиус 5 метра. Та затова реших да вземам цесията и да отивам сам на митница. Ей тва е митница - бях впечатлен от колорита на митничарите с техните печати на синджирчета - всякакви варианти захващане, дизайн на "джобчета за печати"... Пред мен един човек попълваше заявка за временен ЕОРИ за пратка която си е изпратил сам до себе си от Америка, Въпреки че стоката ми е за $100 и на мен ми дадоха бланка за временен ЕОРИ(до колкото знам стоки от фирми до физически лица под 250лв само се плаща ДДС, ама нейсе...) Попълних си заявление за ЕОРИ подадох си тестето бумаги на гишето, митничара вътре преписа личната ми информация и даните от амазонската фактура, поиска разпечатка от банката (предварително си знам да си нося разпечатка от пейпал и/или банката) - разпечата един лист и ми го връчи да ходя отвън да ми оформят някакъв документ (жокер - мацките откъм страната на летището са по-оправни...). Та отвън срещу такса от 15 лева преписаха документа който ми даде митничара, добавиха един код (който със сигурност митничара го знае какъв трябва да е...) дадоха ми една ДИСКЕТА и айде обратно. (не помня вече те или митничара ми даде листче със сумата която да преведа от клона на сибанк вътре в митницата) Следва даване на дискетата на митничаря, той я пъхна във външно USB флопи (компютрите в митницата са НР десктопи без флопита) прегледа дали написаното е същото като това което той е написал. и ми каза да изчакам 20-30 мин защото трябва да се разпише и началника. (общо бяхме 3-4 човека по "пътеката"). След половин час имах заветните документи с които да се върна при Ин Тайм. Там си поисках парите които съм превел авансово за "освобождаване" - не можело да ми ги дадат, да си ги искам от този на който съм ги дал... ОК взех си пратката от склада им, слава Богу всичко беше наред.
Е, почти всичко....
Първо, трябваше да си пиша на Амазон да си искам парите - никакъв проблем не ми създадоха, върнаха ми парите, но изненадата се оказа в банката:парите са сумата минус процент за внасяне на ПОС терминал...
Второ, естествено че написах писмо на UPS америка да им кажа колко съм недоволен от "услугата" която са ми предложили, защо ми искат пари за нещо което не могат да изпълнят и т.н.... Познайте колко бях изненадан когато се свързаха с мен от Ин Тайм да ме питат какво толкова не съм доволен, те направили всичко което им позволявало нашето законодателство и т.н....

Еми направих си следните изводи:
- НИКОГА повече покупка извън EU ако има шанс да се спре при митницата на летището. Митницата на Веслец е в пъти по-уредена - въпреки че би трябвало да са едно и също...
- За проблем с куриери можеш да се оплачеш само на арменския поп.
- Да са живи и здрави и да просперират Еконт@Англия! Не знам дали тях визирате в Англия, ползвах ги няколко пъти след това - никакви проблеми .

Анонимен каза...

Сигурно забелязвате общото между статията и коментара на Анонимен:

"Анонимен каза...

Болезнено познато...
Покупка от американския Амазон,"

общото е Митницата. Митницата е орган на изпълнителната власт и хората там не са "някакви хора", а държавни служители с доста високи правомощия. Както е написано в статията - имало е несъответствие в документите, придружаващи пратката и самата пратка. Как са го установили? Митническите служители имат право да проверят всяка една пратка. Решили са да проверят тази. Според дадените им от закона правомощия могат да упражнят физически контрол, като я отворят и при съмнения могат дори да ви разглобят компютър или телефон, който пътува като пратка, за да проверят какво има вътре. От там насетне нещата стават сложни - тичане, документи. Куриерската компания може да направи малко за да помогне, след като това се случи.
Според мен и DHL, и Интайм са свършили своята част от работата - да внесат пратката в уговорения срок. От там насетне - митнически формалности...
Накратко - повече си струва да купиш стоката от фирма в България - хем можеш да я видиш и пипнеш, хем ще имаш гаранция, хем ще забравиш за митница.
: )

Анонимен каза...

В описаният случай никой не оспорва правомощията на Митницата, сред които няма кражба и подмяна. DHL и UPS поемат ангажимент за доставка до клиент, а не до митница и този ангажимент не включва кило каквито и да било боклуци, а това което е пратил търговеца от някъде. Ако ли пък DHL не могат да се справят с нашите митници, по-добре да оставят някой друг да се справи по-добре, ако ли няма кой... да върнем КОРЕКОМ-а. В статията много добре е описано какво би следвало да направят DHL пред получател, за да не ги осират публично по блогове и форуми. И нека всякакви пишман купувачи да престанат да цитират цени от Ибей, щото като опитат да купят нещо, ще разберат че почти никой не иска да праща до разбойническа държава като нашата. не щото американеца е задник, а щото като откраднат стоката на клиента му, не само че човека трябва да върне парите, ами остава и без това което е пратил. Та всеки си цени парите. И аз не бих пратил нищо до Таджикистан примерно, ако ще и тройна цена да ми дават.

Topper каза...

Изчетох статията, не видях нещо ново, съжалих колегите и взех та прочетох препратката за сагата на Гише 23.
Направо паднах от смях, като прочетох коментарите там:
"Хубава приказка.... ползвай DHL "
После ми се доплака.
Какво вика "новия" ни президент-смешник?
Ще направя България средно богата европейска държава!
Ще я направи друг път, ми да почне от държавните служители.
Че да не разправям доставка от Китай с Български пощи.
За 8 дни от Китай и 10 дни по нашите друмища.
Как се опулих, че съм си я получил предния ден със собственоръчен подпис.
Как спорих с едни лелки (общо 4 зад едно гише) че съм следил пратката на сайта им bgpost а те ми твърдяха, че не може да бъде, та те дори нямат компютър :)
Сега ми е смешно, ама тогава усещах как ми се изправя косата на тила и ми иде да направя на сол това гише.
Добре, че пратката бе батерия за е-цигара и не бе над 15€, че жална ми майка...

Анонимен каза...

Българите живеят в най-корумпираната държава.Това е истината.Корупцията започва от президента и свършва с последния държавен служител.Италиански побългарен октопод.
Затова стават чудеса и магии.

Анонимен каза...

Бе, какво се чудите на тарикатлъка и наглостта... Наши приятели от Австрия ни бяха пратили бебешки дрешки, та ходихме да се разправяме в митницата и естествено, кашончето беше отваряно. Какво да говорим... сисадмина свил няколко процесора за себе си и за приятели... келеш. Убеден съм, че в момента, в който е чел статията ви (а той я е чел) само си е пийвал лекичко и се се подхилвал.

Да са му честити, поне си е направил подарък за Нова година :) А на вас благодаря за статията и да се върнете към обичайната си практика на доставка!

Анонимен каза...

Персонала на DHL BG ще трябва доста годинки да поработят без пари за да компенсират удара по престижа на германската компания. Сериозна компания като DHL ако разследва случая... "сисадмина" ще има да пие доста студени води по бюрата за безработни.

Анонимен каза...

Я! Имало и хора,освен пенсионерите, дето ходят в пощите?!

Анонимен каза...

По корумпирана държава от България има ли? Едва ли.Какъв бизнес да очакваме да върви или да процъфтява ако не е свързан с далавери и пари под масата,с честен труд и желание за напредък нищо не се постига в нашата държава.
Аз имах същия случай с DHL българия и българските митници,няма да сме първите нито последните прецакани.
Парите правят дупка там където и бургията не може. Това важи с пълна сила за БГ.

Topper каза...

Анонимен каза...

Я! Имало и хора,освен пенсионерите, дето ходят в пощите?!

Ами това пък е една ГОЛЯМ ДРУГА ТЕМА за Българските пощи и в какво чудо на бизнеса са се превърнали. Там можеш да си купиш от хавлиена кърпа до книга. Но това е малката странност.
По-голямата е, че в малките градчета САМО там може да си платиш сметки за ток, телефон, вода.
Даже и в по-големите градчета САМО там може да си платиш тока на ЕVN, защото те (EVN) нямат дори каса!
Да споменавам ли, че държавните служители работят до 16 часа, а след това работи само едно гише с една лелка, която чука по еднопръстната система и те посреща с крилатата фраза "тока има авария, не знам кога ще се оправи" - разбира, че си е пуснал RDP сесията, обаче на отсрещния сървър не се е стартирала АВТОМАТИЧНО програмата за касово обслужване и тя гаси сесията, пуска я на ново, отсреща се зарежда 150 групови политики, включително брандиране на IE което е точно за бяс, програмата пак не тръгва и лелката продължава да опитва с ново щракване на сесията.
Разбира се, през това време не прави нищо, въпреки че има хора за вода, телефон, парно и не знам си какво.
Да й обясня, че компютъра е многозадачна машинка или да ми отвърне, че и краката да си клати, на нея й тече заплатата.
България приятели, мила родна страна...

Анонимен каза...

Уважаеми Г-н Папуджиев,

В отговор на Вашето оплакване, бихме искали да Ви уверим, че високо ценим обратната връзка от всеки наш клиент и да изразим своята готовност да съдействаме във всяка ситуация, в която можем да Ви бъдем полезни.

Първо бихме искали да изкажем благодарност за информацията, относно допусната неточност при изписване статуса на пратката. Благодарение на сигнала направихме необходимата корекция.

Тук позволете да опишем детайлите относно цитираната пратка и пълни данни какви действия са предприети от наша страна, тъй като тук изложеното мнение е едностранчиво, а именно:

• Уведомен сте за пристигането на пратката на 19 декември 2011г., с искане за инструкции от Ваша страна как да протече митническата обработка на пратката впоследствие;
• На 19 декември 2011г. по електронна поща са Ви предоставени бланки за пълномощно и издаване на ЕОРИ номер, като при разговора за изискаване на такива е коментирано от Ваша страна, че все още не сте решили кой ще освобождава пратката;
• На 21 декември е уточнено, че желаете ние да Ви представляваме пред митница и е записана заявка за взимане на документите от Вас. Допълнително е уточнено, че е необходимо да ни предоставите копие от pay pal и оригинална фактура, тъй като към пратката е приложено само копие;
• На приложената от Вас фактура е посочено, че са поръчани и заплатени 18 части, а според придружаващата пратката такава фигурират данни, че са изпратени 23 броя, като от Ваша страна е потвърдено, че Вие ще проверите с Изпращача колко реално трябва да са бройките, без да изисквате от нас да го направим по служебен път, въпреки че и тази опция е предложена;
• На 23 декември 2011г. сте уведомен, че формата за ЕОРИ не е заверена от митнически власти и е върната за попълване на код за търговска дейност, като сме получили коректно попълнената форма на 26 януари 2011г., а на 28 януари 2011г. е направен опит да Ви се напомни, че все още нямаме информация какъв е реалния брой артикули в пратката, но безуспешно, тъй като не е имало отговор на нашето обаждане. Позволете тук да отбележим, че коректното попълване на документите е изключително задължение на изпращача!;
• Подготвена е митническа декларация, заплатено е ДДС в размер на 6.96 лв. и документите са предоставени на митнически власти за освобождаване на пратката. На 04 януари 2012г. документите са върнати от митнически власти, от Началник МРР, с искане за щателна проверка, за което Ви е предоставено и съответното писмо, поради съмнение от тяхна страна, че част от съдържанието е не, както е декларирано използвани части, а нови такива. Към тези документи е приложен и протокол с точно описание на съдържанието след физически контрол направен на 29 декевмри 2011г. Допълнително е направен такъв физически контрол и във Ваше присъствие на 07 януари 2012г.
• На 16 януари 2012г. сте подал инструкции за връщане на пратката към изпращача, като това са първите подобни инструкции от нейното пристигане в България на 19 декември 2011г.

Имайки предвид гореизложената информация не можем да приемем за коректно изложеното от Вас мнение. Допълнително бихме искали да добавим следните факти, от които всеки може да си направи необходимите изводи, без да е необходим нашия коментар:

• От наша страна е оказано максимално възможно съдействие при митническата обработка на пратката, което е видимо от гореизложената информация;
• На придружаващата пратката фактура няма точно описание на съдържанието, освен факта, че реалният брой артикули е съвсем различен от посочения по документи такъв;
• Разполагаме с необходимите документи, доказващи гореизложената информация, включително и опис от страна на митнически власти, доказващ реалното съдържание на пратката

В случай, че имате нужда от допълнителна информация, моля не се колебайте да се свържете с нас на тел. 0700 17 700 или на имейл: marketing.bg@dhl.com


С уважение,
Екипът на „Ди Ейч Ел Експрес България”

Анонимен каза...

След този отговор нa DHL Bulgaria следва логичният въпрос дали обявяването на толкова подробна информация за пратката на клиент, включително и името му в публична форма... представете си, в анонимен коментар в блог е ЕТИЧНО и ПРОФЕСИОНАЛНО. Както е коментирано във Facebook, това съобщение отново показва неграмотност. Личи си, че този отговор е писан от кадровик от некадърната ни държавна администрация - неграмотно, очеизбодно лицемерно, не по темата, с неуместни доводи и насаждане на вина у човека, осмелил се да се жалва. Най-интересно ми е след този случай и още няколко подобни, описани в интернет, как успяват всъщност българските представители на Ди Ейч Ел да убедят компанията-майка, че са способни да работят по стандартите на DHL. Като се сещам за годините преди прехода, си спомням как се задържаха западни партньори в страната - чрез рушвети, проститутки и изнудване. "Западна" компания, с прийоми на архаична българска администрация, странна толерантност от страна на западния партньор към явната липса на професионализъм, етика и грамотност, липса на каквито и да било промени в държавата ни след 89-та ... правете си сами изводите. Не ви ли прилича това на "телевизията на Мърдок", която след 20 години лъжа се оказа, че е на родни комуняги, нямащи нищо общо със западния свят?

Анонимен каза...

Брей , каква фантастична логика имат DHL Абсурдистан! Значи са извикали хората на 7-ми януари да си видят пратката и твърдят , че всичко тогава е било наред , но след десетина дни предават пратката без да я покажат. И после най-нагло се позовават на стария оглед... поне да бяха изфабрикували , че и при предаването са показали съдържанието. Тия от DHL май-наистина са клон на най-абсурдната администрация в белия свят.

Мартин каза...

да, чудни са. Имах пратка от Китай - 25кг. изпратена с DHL, нормална поръчка. Пристигна за 4 работни дни. (между другото, цената за доставка до БГ на тази огромна и тежка пратка на DHL China беше 250$. От DHL разбрах, че ако реша да я пратя обратно към Китай, цената тук е 1700$ за същата услуга....wtf??!!!) Та и аз наивно, като Вас реших да оставя DHL срещу около 60лв да се оправят с митниците. След като им изпратих всички налични документи, разпечатки, скрийншоти и т.н. почаках около седмица, като през това време стоката си стоеше при тях. Оправданието - естествено митниците (въпреки,че си имат митничар, който явно нищо не прави). Звънях всеки ден и развитие никакво. Писна ми и реших сам да отида на митницата - след около 2 часа и 40лв такси за попълване на документите всичко беше готово, дори митничарите не поискаха разопаковане на пратката за преглед.(стойност около 3000$ и 25кг).Извода - бягайте надалеч от DHL България и услугите им. BTW Нямам липсващи пратки от Китай, а поръчвам всеки месец по нещо, като транспорта е с обикновената им поща. Скоро поръчах и от Англия с обикновена поща - поръчах четвъртък следобяд, събота сутринта(беше работен ден) ми се обадиха от пощата,че имам пратка за получаване :)

Анонимен каза...

Още интересни материали за тези мошеници DHL можете да видите тук:
http://bikerz.bg/viewtopic.php?f=22&t=31942
и тук:
http://money.bg/comment/id_1803544300

Стани каза...

Чакайте и аз да ви разкажа мaлко за DHL. Работил съм общо към 3 месеца в един от разпределителните халета на компанията в Англия. Тук това е една от позициите, които можеш да работиш докато си търсиш сериозна работа като новодошъл.
Започнах малко преди Коледа (2010) като работник по договор чрез агенция за трудова работна ръка. DHL тъкмо бяха подписали спорозумение с Амазон да им разнясят пратките из Англия.
Стискайте здраво зъбки ся! Такова хвърляне и подритване на колетни пратки и във филм да го заснемат, немой го докарат. Няма значение дали е копмютър или са каталози, всичко се сваля от поточната линия и се плъзга по пода към сортировачните клетки в стил 'световно по кърлинг'. Рекорда държеше един латвиец, който така бил 'транспортирал' пакет на 40 метра.
От тогава кат си поръчвам нещо от интернет, стъскам палци да не ми го доставят от DHL.
Не случайно още преди края на 2010 Амазон прекрати договора си с таз компания (колко ли им е стувала авантюрата с недоволни клиенти и то точно по Коледа?!?) а два месеца по късно DHL бе преименуван в YODEL (wtf?) което ме навежда на мисълта че са работили на загуба в UK и са си продали бизнеса на друга компания, която сега оперира от името на DHL (пакетите доставяни от Yodel си носят отличитлените знаци вкл лого на DHL).
A колко други 'весели' практики има в работата на разпределителниците на таз компания - само ме питайте!
:)

Стани

Unknown каза...

При мен имаше още по-скандален случай (откраднаха ми пратката и ме изнудваха). DHL ми доставиха пратка от Хонг Конг без мита, без такси. След като отворих пратката си ( беше таблет ) и дори го пуснах и т.н. Куриера ми се развъня на умряло да ми се моли да опаковам пратката. Имало грешка - той щял да мине да я вземе. До края на деня щели да ми я върнат, само да оправели нещо. Куриера повече не ми вдигна телефона. Получих известие, че пратката ми е задържана от митници.. Една седмица разправия и 100 лева назад. Няма виновни освен мен, че ми откраднаха буквално пратката, че ме излъгаха и че ме изнудваха...

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни