Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Fujitsu Siemens Esprimo P5925 - отличникът в бизнес класа

Fujitsu Siemens може да не са майстори на евтините и ефектни като дизайн настолни компютри, но в бизнес класа са сред лидерите на пазара. Японско-германската компания заедно с DELL, HP и IBM/Lenovo е сред малкото фирми, които предлагат качествена корпоративна техника на световните пазари.
Въпреки сравнително малкият брой производители на бизнес клас компютри, конкуренцията на този пазар е много по-сериозна от тази в евтиният потребителски клас. Това е така, защото корпоративните клиенти имат по-високи изисквания за качество, надеждност и производителност, а всеки слаб модел може да предизвика отказ от нови доставки и огромни загуби за производителя.
От личен опит мога да споделя, че не съм срещал слаби модели от бизнес клас. Който и производител на бизнес клас техника да изберете, няма да останете разочаровани откъм качество и надеждност. Доказателство за това са огромният брой добре функциониращи и в наши дни маркови бизнес компютри от близкото (Pentium 4, Pentium D) и дори по-далечно минало (Pentium II, Pentium III).
През последните години Fujitsu Siemens направиха голям прогрес в своите настолни бизнес модели и от компания със сравнително малък асортимент и по-евтина техника, в момента фирмата е лидер (по качество, а не по продажби) при настолните компютри. Това е така, защото:
  • IBM се оттегли от пазара на настолни x86 компютри, а Lenovo въпреки помощта на американските инженери набляга на по-евтина и масова техника със съответните икономии (най-вече като шаси и изработка);
  • HP също набляга на по-евтини и масови бизнес модели настолни компютри сред които няма наследници на отличните модели dc7600/7700;
  • DELL са известни със средна като качество техника на добра цена и нямат намерение да нарушат тази традиция.
Fujitsu Siemens Esprimo P5925 - общи впечатления

Моделът Esprimo P5925, който ще ви представим в това ревю добре демонстрира превъзходството на Fujitsu Siemens в бизнес класа спрямо конкурентните американски фирми.
От снимките виждаме, че Fujitsu Siemens в момента са единствената компания, която не пести от материали и предлага достъпни бизнес модели с изключително здрава конструкция. Качеството на бизнес моделите на японско германската компания е много близко до това на по-скъпите графични станции.
Охлаждането е масивно, много добре закрепено към корпуса и тихо, дори при максимално натоварване на мощният Intel Core 2 Duo E8400.
Ефективната организация на оптимален въздушен поток в кутията се подпомага от оригиналната конструкция за безвинтово закрепване на твърдите дискове. Подобно решение сме виждали в графичните станции IBM Intellistation.
Esprimo P5925 не разполага с впечатляващ като мощност захранващ блок, но съдейки по масивния корпус и тегло, това е качествено захранване с реална мощност от 300W. От тестовите резултати в края на статията ще видите, че захранващият блок осигурява запас от мощност над три пъти по-висок от максималната реална консумация дори и с производителна дискретна видеокарта.
Виждаме от захранващият блок, дънната платка и други компоненти, че те са брандирани за Fujitsu Siemens. Само 2-3 поколения преди този модел, настолните компютри на Fujitsu Siemens съдържаха компоненти с означения на MSI, Fortron, Foxconn и др.
Дизайнът на корпуса е много подходящ за бизнес клас техника - не блести с оригиналност, но създава впечатление за немска солидност и японска прецизност.
Хардуерът на Esprimo P5925 подхожда на качествената масивна конструкция, в която се намира - производителен процесор Intel Core 2 Duo E8400 на 3.00GHz с 6MB кеш, надеждна платформа с чипсет Intel Q35 и видеокарта Intel GMA X3100.
Наличието на пълноценен PCI-E слот ни изкуши да поставим видеокарта от последно поколение - AMD Radeon HD 6670. С тази икономична, но производителна видеокарта Fujitsu Siemens P5925 ни изненада с впечатляващи игрови възможности:
Съгласете се, че около 40fps за игра като Battlefield 3 са много добър резултат.

Тестови резултати

Тествахме Esprimo P5925 под Windows 7 Ultimate 64-bit с оперативна памет от 8GB DDR2. Компанията на модела в сравнителните се състои от:
  • IBM Intellistation M Pro с процесор Intel Core 2 Duo E6600 и видеокарта AMD Radeon HD 6570 - графична станция от по-висок клас спрямо представеният в ревюто модел, но от по-старо хардуерно поколение;
  • Apple iMAC с процесор Intel Core 2 Duo E8335 и видеокарта ATI Radeon HD 2600XT - All in One система с отлични параметри и впечатляващ дизайн.
Windows 7 дава доста добър резултат на процесора на Fujitsu Siemens и оценява еднакво видеокартите HD 6670 и HD 6570.
В 3DMark 2006 и съответно DX9, Esprimo P5925 с Radeon HD 6670 има значително предимство пред другите две конфигурации.
3DMark Vantage показва предимство на P5925 и в DX10. Виждаме и на какво се дължи тази разлика за почти равностойните видеокарти HD 6670 и HD 6570 - на голямата разлика в процесорната производителност на E8400 спрямо E6600.
Предимството на Esprimo P5925 в 3DMark 11, тестващ DX11 не е много голямo и двете конфигурации показват средна производителност.
В популярният напоследък тестов пакет Unigine Heaven (в режим DX10) виждаме аналогични резултати на тези в 3DMark Vantage.
В професионалният тестов пакет SPECViewPerf 11 (64-bit), тестващ OpenGL производителността за графична обработка на 3D модели в много от подтестовете Fujitsu Siemens P5925 с Radeon HD 6670 се представя по-добре от другите конфигурации, но като цяло дори Apple iMAC не изостава много като графична производителност.
Cinebench 11.5 не ни изненадва с нищо друго, освен с равният резултат в OpenGL подтеста между HD 6670 и HD 6570.
В общият системен тест PC Mark Vantage голяма разлика между Fujitsu и IBM няма.
В последният към 2012г. PCMark виждаме, че тестовият пакет по необяснима причина не хареса твърдия диск на Esprimo P5925, в резултат на което победител като общ резултат е IBM Intellistation.
Очаквано в Super Pi, Core 2 Duo E8400 е категоричен победител с много добър резултат.
Комбинацията от бърз процесор и съвременна видеокарта осигуряват на Fujitsu Siemens Esprimo P5925 добър резултат при HD декодиране, тествано с x264 HD Benchmark 4.0.
Виждаме, че Esprimo P5925 е впечатляващо икономичен - едва 84 вата консумация при максимално натоварване. В комбинация с LCD монитор, общата консумация на тази подходяща и за най-тежки игри конфигурация ще бъде между 80 и 110 вата, което е показател близък до мощен лаптоп с добра видеокарта.

Заключение. Fujitsu Siemens Esprimo P5925 е универсален бизнес компютър, подходящ за всички приложения, включително най-нови игри и тежка мултимедия. Моделът предлага качество и надеждност, които осигуряват на Fujitsu Siemens лидерско място през последните години в корпоративният клас техника.

Спецификации и цена на Fujitsu Siemens P5925.
Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни