Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Fujitsu Siemens Lifebook P1610 - малък touchscreen лаптоп с големи възможности

В това ревю ще ви покажем още един продукт на Fujitsu Siemens, чрез който японско-германската компания за пореден път ни доказва, че заслужено години наред е сред топ-производителите на качествени бизнес лаптопи.
Мобилните компютри от елитната Lifebook серия на Fujitsu Siemens в жестоката конкуренция на IBM/Lenovo ThinkPad, DELL Latitude и HP Compaq са сред предпочитаните от много корпоративни клиенти.
Дори и авторът на тази статия през Новата година (2012г.) изневери на ThinkPad X61 Tablet за да предпочете Fujitsu Lifebook Tablet с по-актуални параметри и уникален AFFS дисплей... но за това - в друга статия.
Героят на ревюто, Fujitsu Siemens P1610 може да бъде грешно причислен към класа на нетбуците поради своите изключително скромни размери (едва 8.9" дисплей).
Виждате сравнение на Fujitsu Siemens P1610 с популярният нетбук Acer Aspire One ZG5

Малките размери на P1610 не са се отразили негативно на ергономиката му. Работата с клавиатурата е много приятна, защото ходът на бутоните е мек и отчетлив за разлика от нетбуците на DELL, HP, Acer и Asus. Липсата на тачпад се компенсира от много качествен джойстик, който ни изненада с почти идеалната реализация на функцията "клик".
Дизайнът на Fujitsu Siemens P1610 е типичен за бизнес серията Lifebook - консервативен, но без да бъде старомоден и с резки линии, но без да бъде груб и ръбат. Външният вид на таблета намеква че, това е техника на деловия и технически грамотен човек, а не е модна джаджа чрез която собственикът търси показност. Добрата производителност, многобройните екстри и системите за сигурност на P1610 са в пълна хармония с деловия дизайн на модела.
Корпусът е впечатляващо солиден - магнезиево шаси и метални компоненти. Въпреки компактните размери на модела, той е снабден с много здрава и видимо надеждна панта, която съединява корпуса с подвижния дисплей. Осигурявайки обаче солиден корпус за този мини лаптоп, инженерите му придават малко тромав и неугледен вид.
Особено внимание заслужава LED дисплеят на Fujitsu Siemens P1610, който е изпълнен по TN+Film технология. Този невероятен дисплей впечатлява не толкова с чувствителното си на допир покритие, колкото с изумително високата за размерите му резолюция от 1280х768, която се използва дори при 15-инчови лаптопи. Това не е графичен таблет, какъвто например е Thinkpad X61 Tablet и компактното устройство на Fujitsu е удобно за управление на интерфейса чрез допир, но е далеч от прецизността и графичните възможности на електромагнитен Wacom таблет. Чувствителността на допир може да се определи като добра за резистивен тачскрийн "таблет", но имайте предвид, че невероятно високата за толкова малък екран резолюция изисква ползването на скрития в корпуса стилус.
Хардуерът на P1610 е не по-малко впечатляващ от неговите дизайн, корпус и дисплей. Инженерите на Fujitsu Siemens с основание са отхвърлили нелепата за Windows базиран лаптоп концепция за използване на Intel Atom процесор и са предпочели икономичният, но несравнимо по-производителен Intel Core Solo U1400 процесор. За съжаление моделът не е лесен за ъпгрейд откъм памет и дискова система, защото работи с трудно намиращите се Micro-DIMM модули и 1.8" твърд диск.
Тествахме Fujitsu Siemens P1610 под Windows XP, защото смятаме че това е оптималната операционна система за 32-битовият му процесор и наличната 1024MB оперативна памет.
В тестовете компания на симпатичният мини лаптоп на Fujitsu ще правят:
  • DELL Mini 1011 - много популярен Intel Atom нетбук, който трябва да споменем, че е по-голям като размер от P1610;
  • HP 2133 - нетбук с процесор VIA C-7, който впечатлява най-вече с невероятната си визия;
  • Fujitsu Lifebook P7230 - мини лаптоп от по-горна като размер категория с двуядрен нисковолтов процесор Intel Core Duo U2500;
  • DELL Latitude D420 - един от най-ярките представители на 12-инчовите лаптопи.
Традиционно за нашите ревюта, но неуместно за лаптопи с Intel GMA950 започваме тестовете с 3DMark. Много добро представяне на Fujitsu P1610, който е равностоен на двуядрените лаптопи с доста по-сериозни габарити.
PC Mark 2005 не е особено впечатлен от Intel Core Solo U1400, но имайте предвид, че този тест бе създаден да "величае" производителността на двуядрените процесори и години наред отлично се справя с тази задача.
Добро представяне на Fujitsu P1610 в графичната част на Cinebench 10, където заема второ място. Виждаме, че в едноядрен режим U1400 е равностоен на U2500.
Everest ни показва поредните "небивалици" - Intel Atom бил по-производителен от Core Solo U1400. В реални приложения, а и във всички останали тестове това далече не е така.
В доста по-реалистичният изчислителен тест Science Mark 2.0 Fujitsu P1610 се представя  по-добре от нетбук и с немного изостава от двуядрените лаптопи.
Отличен резултат ни показва Intel Core Solo U1400 в Super Pi, където заема престижното второ място с огромна преднина пред Intel Atom и VIA C-7.
Ако сте пестелив човек, ще оцените невероятно ниската консумация на Fujitsu Siemens P1610, която е повече от двойно по-ниска спрямо стандартен лаптоп и повече от 5 пъти по-ниска от настолен компютър (с монитор). Ниската консумация и усилената 6-клетъчна батерия осигуряват на мини лаптопа рекордно време за автономна работа.

Заключение. Fujitsu Siemens Lifebook P1610 е уникален лаптоп/таблет, който от всички тествани от нас устройства е победител в следните категории:
  • най-малък таблет с QWERTY клавиатура
  • най-малко устройство с близка до стандартен лаптоп производителност
  • най-малък дисплей с пълноценна резолюция
  • най-голямо време за автономна работа (над 5 часа)
Единственият недостатък на ултра компактният лаптоп са скъпите за ъпгрейд памет и твърд диск.

Цена и спецификации на Fujitsu Siemens P1610 можете да видите тук.
Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни