Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Избор на лаптоп за работа според видеокартата

Изборът на лаптоп е тежка задача, особено когато се намеси неизвестната величина "видеокарта". В този кратък гид, ще ви улесня много с този избор.
Още в самото начало, за да не ви мъча, ще ви кажа кой е победителят в този мащабен тест измежду множество лаптопи, от различни поколения. Това е Fujitsu Celsius H760 с 6-то поколение Quad Intel Core i7 и видеокарта NVidia Quadro M2000m. Великолепна карта, откъм стабилност, качество, драйвери, всичко.

В тестовият маратон участваха много лаптопи, няма защо разказвам за всеки от тях. Добавих и две стари, но могъщи настолни машини, един iMac и нещо по-съвременно от лаптопите, чудният Fujitsu S937 (седмо поколение). Започвам с "най-сладкото", с резултатите от 3DMark 11, другите пакети не ми харесват, който ги харесва, нека сподели аналогични изпитания с тях.
Какво виждам?
  • Най-мощна вградена графика е Intel Iris Pro 5200, тя изпреварва и то с немалко Quadro K2000m, което е учудващо за мнозина, включително и за мен.
  • Quadro K1000m е сериозно по-слаба от K2000m и се намира на нивото на вградена графика от четвърто поколение. 
  • Quadro M2000m е сериозна сила, която напълно обезсмисля разликите между останалите карти, които в относително изражение са нищожни.  
Мощта на графичното ядро (GPU) се измерва в GFLOPS (операции с плаваща запетая в секунда). Интересно, че вградените видеокарти тук са на нивото на дискретните, тоест при Thinkpad T430s, Intel HD 4000 е съизмерима с NVidia NVS 5200m, както и с NVidia K1000m. С голяма преднина отново е Quadro M2000m.
Предните резултати бяха теоретично интересни, но на практика истинска стойност имат операциите с двойна точност. Вградените видеокарти нямат такава способност, поради което не могат да вършат много от задачите на отделните видеокарти, нямат тази детайлност, дълбочина, красота.  Потресен съм от Quadro NVS 5200m, която стига нивото на Quadro K2000m, отвява K2000m. Ако се чудите що за видеокарта е Quadro K620m и защо се държи мъжки с този малък номер, това е Maxwell видеокарта от първо поколение. M2000m вече е второ поколение, но тук голямото ѝ предимство в другите тестове е скромно. Поради което не вярвайте много на синтетични тестове. 
SPECViewPerf 11 е графичен пакет за реални CAD софтуери. Но, от старата, OpenGL генерация. Версии, някъде до 2012-та година. В немалко отношения старите версии са по-добри. Помислете от коя година е Windows 10. Quadro M2000m има предимство, малко по-сериозно в SolidWorks, другаде е малко или никакво. Вградените видеокарти нямат шанс да достигнат нивото дори на Quadro K1000m.
По-новата версия на SPECViewPerf вече тества новите, вероятно DX насочени версии на професионалният софтуер. Само Siemens NX мисля, че е запазил OpenGL корените си, поради което професионалните Quadro имат значителна разлика, с останалите GPU. M2000m демонстрира сила. Симпатична ми е увереността на Quadro K2100m, която стои в много велики машини, в последните велики Haswell лаптопи, тя е от последните на MXM слот. Не се подвеждайте с K1100m, тя не участва тук, но нейната мощност не е много по-висока от тази на K1000m.
Cinebench R15 ще ви даде представа за реалната изчислителна мощ на процесорите към тестваните видеокарти. Основната разлика е между двуядрени и четириядрени с HT процесори. Мое мнение, че между второ и всяко следващо поколение, при равен брой ядра, няма особена разлика в CPU производителността. Вижте как T430s с трето поколение двуядрен процесор с HT е на практика равен на 7-мо поколение Intel. Самите Intel не отричат това. 
За да придобиете представа за характеристиките на GPU, броят на ядрата им, типът на паметта и други съществености, предлагам ви тази визуална композиция:
Изводите са ясни, ако ви трябва могъща работна станция, минимумът е нещо с Quadro M2000m, за не толкова могъща, но супер корава работа, HP ZBook 15 (Haswell).
Не забравяйте и дисплея, помнете IPS, без ШИМ и никакъв RGB LED, това е шок. Дисплеите на Fujitsu са приказка, особено IGZO (IPS) на Sharp.
За работа и пътуване, разкошна машина е първият и последен свестен хибрид между работна станция и Ultrabook, чудният Thinkpad T430s.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни