Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IKEA - голямото разочарование

За първи път чух за IKEA в култовия филм "Боен клуб" с Брад Пит (1999г.). Значително по-късно шведската мега-компания се появи в България. Веднага станах фен на продуктите на компанията. Отлично опаковани, проектирани за самостоятелно сглобяване, функционални, достъпни, с много над средно качество. На приемлива цена.
Няма да се правя на скромен, знам че съм популярен блогър. С много последователи. Следват примерите ми за храна, спорт, компютри, Miele, Panasonic, Mizuno, Kyocera, IBM, HP, Eizo, Garmin, Now Foods... IKEA. Нищо не ме разочарова повече от това да подвеждам последователите си. Затова пиша този материал.
IKEA бяха идол за мен, от маркетинг, обслужване, избор на под изпълнители за продуктите си, дизайнери... до храната.
Ще ви изненадам, но ще започна критиката си от храната на IKEA. А може би и от консултантите, изпълнителите им в България. В Швеция не съм консумирал нищо, може да е различно. Имам идеал за Швеция като за народ и страна с висок жизнен стандарт и добра, здравословна кухня.
Нещата, които предлагат с претенции да са растителни (в началото поносимо бяха такива), постепенно преминаха в далеч не такива. Наскоро ми пробутаха "веган" храна със сметана и долнопробни сирена и яйца, при положение, че споменах на продавача, че не консумирам животински продукти. Опитах малко, почуствах се зле няколко часа по-късно.
Като специалист по здравословно хранене, не мога да ви препоръчам абсолютни нищо здравословно в кухнята на IKEA, България. Даже салатите им са увяхвали поне от три дни.
По една случайност при мен работеше човек от тяхната кухня. Това, което сподели за "яйцата" на прах и други аномалии в нормална храна ме потресе. На малко места по света може да се срещне по-долнопробна храна от тази след касите на IKEA. Хот-дог за 99 стотинки? Та това е геноцид срещу човечеството!
Допускам, че мога да съм афектиран от проблемите по-долу и мога да греша. Ако някой има други аргументи, нека сподели. Ще платя дори изследванията на храната в лаборатория. Аз - с персонал от 5 човека, а не IKEA с хиляди пъти по толкова.
Не ги съдя, по-големи хранителни мизерии се предлагат в къде по-именити хранителни институции.
Моя теорема е, че дори най-добрият ресторант на Света не може да приготви на способен човек това, което той сам може да си приготви. Пък и моето кулинарно ниво е далеч над всички готвачи и помощници умножени един по друг във всички IKEA по Света.
Препоръчвам на шведската компания да се фокусира върху продажбата на мебели и аксесоари за дома, а за кухнята да се довери на професионален кетъринг с истински специалист по здравословна храна. Ако има претенции за натуралност и здравословност не само на думи, но и на дела. Мога да им осигуря най-добрата консултация на този континент... притесняват ме само канадците на другите.
Катализатора на публикацията...
 
Имам проблем с този гардероб. Искам да ми сменя вратите с други, нови, здрави. Оказва се, че няма как...
От 9 години имам фирма за компютри, и то основно употребявани. Едно от основните правила в бизнеса ми е да предлагам на клиентите си обслужване на световно ниво. В обслужването основно място заема да намеря резервни части за всеки мой компютър, дори той да е от основаването на фирмата ми. Щом е продаден от мен, ангажимент де да се грижа за него... винаги. Искате Tualatin Pentium III за лаптопа ми от 2000г., имам го или ще го намеря!
Очаквах същото и от световния колос IKEA, които на думи, в реклами, билборди, грамадни сгради обявяват точно това. Те имат персонал от няколко десетки хиляди хора... аз - от 5-ма.
Потресоха ме. Писах им на мейла в България, че искам резервни врати от гардероба, който купих от тях преди 5 години.
Писаха ми един път да им пратя снимки. Пратих, същата по-горе. Започнаха да ми досаждат по телефона, тотална грешка в такъв вид комуникация. Почнал си писмено, продължаваш така.
Не разпознаха от снимката собствения си гардероб, обвиниха ме, че съм със слаба памет и тази стока не е купена от тях. Някакво момиче, със спорна компетентност и отрицателна култура за общуване с клиенти дори поиска да ѝ пратя сканирана касова бележка какво точно съм купил... защото едва ли е било от тях. Обясних ѝ, че всичките ми мебели години наред са от тях, да провери дори профила ми през сайта им. Сайт, който функционира доста странно, между другото.
 
По някое време започнах да се съмнявам дали всъщност не съм купил менте гардероб от IKEA София... в магазина трима консултанти ми обясниха презрително, че никога в този магазин е нямало гардероб с врати 40 х 205 см. и че съм объркал магазина. Мислех да изххвърля този менте гардероб... като го разпарчатосах, намерих това на него. Сами може да проверите размерите му и как се оказва, че цяла IKEA България с не знам колко стотин човека си няма никакво понятие какви стоки е продала. И как няма никакво намерение а помогне на клиентите си.
В заключение искам да покажа, че в момента правя сериозен ремонт на апартамента си... с мебели на IKEA:
Съжалявам, че съм ги взел от IKEA. Дори от гаражен магазин от едноличен търговец да взема в квартала знам, че след 5, 10, 15 години, той ще ми осигури резервни части. А световната мега-корпорация в неумението си да го направи, ще ме изкара малоумен. 
Много се кефих на модулната система на IKEA, но се оказва, че никой модул на шведската компания не става за този "фалшив" гардероб, няма рафтове, плъзгащи шкафчета, нищо. 
Няма нищо по-жалко от компания, която продава нещо, което не поддържа. Това не е компания, а пазарна куртизантка. Имаш ли свои продукти, предлагаш им поддръжка завинаги. Клиентът плаща за това. 
Поне да бяха препоръчали външна фирма за ремонт... Не! Позицията им бе от клас, българска държавна администрация. Може би кадрите за франчайза са им точно от бивши кадри от държавния бизнес. Извинявайте - държавен бизнес няма и не може да има... справка - личния ви лекар, полицаят, контрольорът в общинска фирма за обществен транспорт, пожарникарят, станал политик.
В заключение искам да ви напомня, че материалът е за България. Силно се надявам другаде да е баш така. Защото концепцията (поне на приказки) на шведската компания е прекрасна.

3 коментара:

Unknown каза...

Бил възхитен от Икеа.

Не е разбрал , че Икеа са мебели за наематели. След няколко години, като те изпратят в друг град , отиват в кофата и наново.

Наложи ми се да пробия дупка в едната страница на гардероба им за ключ за осветление , И ИЗНЕНАДА , направен е от картон , не от ПДЧ. Няма такъв боклук.

Unknown каза...

Живея в Германия (Берлин) от една година. Работата ми (до скоро) беше почистване на домове и офиси. В един от апартаментите, които почиствах, всичко беше купено от ИКЕА.... дори и съдовете им за хранене. Това, което ми направи впечатление докато зареждах съдомиялната е, че на дъното на чашите им(обикновени, прозрачни, 200мл.) пишеше "ИКЕА made in Bulgaria". Много се смяхме с жена ми. Тъжното в тази история е, че след известно време забелязах, че въпросните чаши са подменени... със същия модел... НО вече няма същия надпис... надписа вече беше проузведени в Германия... тъжно но факт.

Веселин каза...

Значи авторът на публикацията има още много да учи, макар на компютърна техника да е изключително компетентен, има области, където тепърва ще се учи. Затова е много важно да се знае от всички - не бъдете крайни, никога не казвайте "никога", не бързайте да давате мнения и заключения и имайте предвид, че нещата не са такива, каквито изглеждат - приемете този вариант за допустим в живота.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни