Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Империята отвръща на удара

ThinkPad дълго доминира при лаптопите, къде поради супер качество, къде по инерция. Докато във времената на IBM това бе логично, то сега, при Lenovo бе странно. Малцина помнят, знаят, че единствения голям съперник на IBM бяха Compaq. И то до такава степен, че Compaq да надмине IBM. Това лесно се забравя, защото по някое време HP се сляха с Compaq, поглъщайки ги по-късно. А HP сами по себе си никога не са били голям играч на компютърния пазар.
В моите анализи винаги съм бил прав. Някога направих пророчески анализ, че ThinkPad T60 е сред последните истински модели. После подробно анализирах потенциала на HP-Compaq, загатнат с първия им супер модел, HP Compaq 6930p, последвалите работни станции 8530w, 8730w. Предвидих, че качеството и престижа на HP, проектирани от инженерите на Compaq само ще расте, Lenovo ще тръгне надолу.
И ето, че това е реалност. ThinkPad от няколко години престана да бъде единствения космически лаптоп, изцяло заменен е от HP ZBook, което намеква тази снимка. ZBook е наследник на Elitebook Workstation, която е точно Compaq Workstation пряк наследник. Собствените HP лаптопи даже няма да обсъждам, за Pavilion или нищо, или нищо.
ZBook е рожба на Compaq, империята изправила се някога срещу IBM и победила. И ето тази империя сега отвръща на удара.
И то с разгром. IBM наследството, поето от Lenovo от 5 години губи битка след битка от Compaq. Първо това се случи на PC Workstation фронта, Lenovo ThinkStation бе далеч зад HP Z-series, по-качество, поддръжка, всичко. Бизнес компютрите HP-Compaq също заеха грамадния дял на корпоративния пазар. Един HP Compaq Elite 8000 е класи над Lenovo Thinkcentre M58p.
При лаптопите, ThinkPad държаха дълго фронта, до W510 и гиганта W701. При Sandy Bridge лаптопите, HP Elitebook (Compaq) вече бе напред във всички отношения: по-зрял магнезиев корпус, по-добро охлаждане, много по-добър дисплей (даже без ШИМ, налични и IPS версии), MXM слот на лаптопите, по-добра фирмена поддръжка (драйвери, BIOS).
Пропастта ставаше все по-голяма и по-голяма. HP EliteBook 8770w бе без алтернатива от страна на Lenovo. Неусетно ThinkPad от главна империя отиде на 3-то място, дори след Fujitsu Celsius. Голямото падение ще е ако слязат под нивото на DELL Latitude/Precision.
Единственото, с което ThinkPad впечатляват са потресаващо високите цени за посредствено качество. А напоследък и с опитите си да мобилизират старите фенове като оправят гафовете с клавиатури, тачпади, дизайн. Но това не са иновации, това е носталгия по минало величие.
Иновации и добра реализация има при HP ZBook, от модел на модел те се развиват и стават недостижими за останалите. Разбира се, при липса на конкуренция има много какво да се желае като развитие.
Този материал вероятно ще ви обясни, защо след Ivy Bridge поколенията залагам основно на HP машини, те нямат алтернатива. Просто са много по-добри. Това показват и корпоративните пазари, вторични машини от които предлагаме. Там се работи основно с HP, всичко друго е екзотика, носталгия, нисък бюджет. Няма по-проклети машини от тези на DELL, все нещо им се случва, не е сметнато, трябва да се преправя, чете много. Lenovo поне още са много стабилни, а и идват на много приятни цени. Знаете ли, че на вторичния пазар един HP Z820 струва три пъти повече от аналога му Lenovo D30, при еднакви параметри?
Въпреки, че и HP имат трески за дялане. Последните им модели стават прекалено шумни, то бива презастраховка от прегряване и автоматика, но чак пък толкова.
Един съвет, не слугувайте на империи. От модел на модел е различно, срещат се удачни модели на Lenovo (S20, S30 са прекрасни работни станции, W541 е чуден лаптоп), има и такива на DELL (T5600 е много добра работна станция). Но ако залагате на нов, непроверен модел, не рискувайте, HP (Compaq сериите), също така и Fujitsu (Japan сериите).

1 коментар:

бачи кико каза...

Кога ще напишете нещо за новия айфон?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни