Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как да оцелеем в сезона на мега-вирусите?

Компютърни вируси дебнат отвсякъде. Винаги ги е имало, винаги ще ги има. Универсална ваксина срещу тях няма. Лек има, той е разума на естествения интелект, на потребителя.
Защо има вируси е мистерия, защо са основно за Windows OS е по-лесно да се обясни с масовото разпространение на тази система, отколкото с конспиративни теории.
Основна причина да ги има вирусите е ползването на пиратски операционни системи, някои от които имат интегрирани слабости, други от тях са лишени от възможност за ъпдейти. Ъпдейтите и кръпките са подло нещо, но никой не работи без пари и някой трябва да ви напомни, че обядът не е безплатен.
Повечето вируси, червеи и други зловредни гадове са сравнително безобидни. Могат да източват изчислителни ресурси и да ви дебнат. Други могат да поемат контрола над компютъра ви, да откраднат пароли, контакти. Колко нежелателна за крадене лична информация притежава потребителя зависи изцяло от него - от домашно порно до чертежи на homemade атомна бомба.
Един от най-подлите номера на вирусите е да криптират данните и да искат откуп за предоставянето на ключ. Така действа новия топ вирус, WanaCry - иска 300 долара или същото в биткоини, ако до три дни не се вразумиш - сумата нараства до 600 долара.
Появата на този вирус не е чудо, чудо е как хората бързо забравиха неговите предишни рекет предшественици.
За голямо мое щастие рекет-вируса ме подмина, но сезонът на вирусите - не. Компютърът ми стана значително по-бавен, започнах да получавам верижни писма, някои сайтове престанаха да се отварят. Вглеждайки се детайлно в работата на компютъра, установих, че антивирусната ми програма Avast отсвирена. Реших да я ъпдейтна - не успях. Червените лампички започнаха да светят! Тръгнах да свалям последните ъпдейти на Windows 7 - неуспешно. Аварийните сирени завиха!

Как се справих? Какъв е алгоритъма за спасение от вируси?
  1. Първото правило е БЕЗ ПАНИКА! Под влияние на паника мнозина само усложняват проблемите. Справянето с вирусна атака изисква спокойствие и аналитичен ум. 
  2. Опитайте да обновите системата, антивирусните дефиниции, стартирайте сканиране. Всеки уважаващ себе си вирус обаче блокира тези възможности. Както в моя случай.
  3. Тежката артилерия е мощният антивирус софтуер Malwarebytes. Имате две седмици да го ползвате безплатно. За съжаление инсталацията му също се блокира от повечето вируси.
  4. Спрете енергоподаването до компютъра, на изключен компютър вируса няма да се развие. Въпреки, че въображението ви ще рисува много драматични картини на това как спомени от години, документи, проекти и т.н. са загубени завинаги.
  5. Изключете дисковете, които не са системни ако има такива. Когато оправите системата, тогава пак ги включете.
  6. Намерете друг компютър, инсталирайте му Мalwarebytes, обезопасете го. Пуснете му и добра антивирусна програма. Препоръчвам безплатната Microsoft Security Essentials.
  7. Имайки чиста, безопасна система, свържете към този компютър заразеният диск на основния и сканирайте. Това ще отнеме много време, порадвайте се на живота извън Интернет, сипете си вино, поговорете с жената и децата. След часове ще засечете много гадини, но това не е всичко.
  8. Върнете дисковете по местата им. Сега частично почистената система най-вероятно ще позволи инсталация на Malwarebytes и обновяване на ативирусния софтуер. Ще бъдат открити още много заразени места. Почистете ги. Повторете с още по-детайлна проверка. 
  9. Проверете всички несистемни дискове, флашки, карти памет.
  10. НЕ СЕ ОТПУСКАЙТЕ, следващата атака може и да е утре и да не се отървете толкова лесно. Сменете издънилия се софтуер, разрешете ъпдейтите, купете си Malwarebytes.  

А ето и моята история...
Основния ми настолен компютър бе заразен. Всички антивирусни възможности бяха блокирани с обяснението, че файловата система е повредена и не може да се инсталира нищо.
Обезопасих лаптопа си с Malwarebytes и Microsoft Security Essentials. Свалих SSD диска от лаптопа и го свързах към настолния компютър. Стартирах новата система на заразената машина, с изключени други дискове. SATA позволява горещо свързване, включих заразения системен диск към защитената ОС.
Засякох гадини и чрез Microsoft Security Essentials, и чрез Malwarebytes. Унищожих ги. Махнах чуждия диск. Включих заразената система. Вече можех да инсталирам софтуер. Веднага подкарах Malwarebytes. Той се развилня и засече 27 гадини!
Заспалият Avast не откри нищо. Бих се учудил да е иначе, тази програма винаги проспива вирусите. 

Новите грамадни пакети за сигурност от Microsoft се инсталираха без проблем, при заразен компютър това не бе възможно.
Бурята отмина, но поуките от нея ще бъдат приложени на практика. Още утре всички работни компютри ще бъдат проверени и почистени. Заедно с външни дискове, флашки, карти памет от фотоапаратите.
Моят съвет е да не чакате настинката, а да проверите детайлно всичките си носители. Със сигурност ще намерите някоя гадинка някъде.
В заключение ще ви споделя, че най-добрата превенция срещу загуба на информация поради вирусни атаки е оригиналната операционна система. Някога ползвах пиратски системи, тогава губех информация и преинсталирах системата. След като аз и фирмата ми минахме на оригинален софтуер, всички тежки вирусни атаки преминаваха като лека настинка.
Оригинална операционна система към нашите машини струва между 45лв. и 80лв.
Ако не може да се справите с вирусната атака, ще ви помогнем. Особено ако сте наши приятели, фенове, клиенти. 

5 коментара:

Unknown каза...

Или по-добър съвет- не използвайте стари неподдържани версии на Windows и всякакъв софтуер, особено уеб браузър? Не се занимавайте с антивирусни програми в 2017. Затваряйте портовете, които не ползвате. Ако държите на сигурност, дръжте машината далече от интернет. Не слушайте авторът. Заразите ли се с вирус, войната вече е изгубена и важните данни в ръцете на хакерите. Превенцията е истината ;)

Georgi каза...

Далечната 1996-7год. когато бях на около 15-16год. бяхме много запалени по програмирането с един приятел. Тогава си направихме и вирус :). Пренася се по ЛАН мрежата, използва бъг в windows 98. Ако нямаш парола на акаунта директно се прехвърля. Качването на вируса е лесно - ако си пишман хакер като нас следиш секюрити бюлетините. Те там си описват хората какви са слабите места. Като ти го напишат трябва да имаш известни познания по SDK на windows-a и да си напишеш програмката. Вече pro-тата ровят функциите на windows с асемблер и следят какво става на ниско ниво - ама там се иска талант.. само с ядене не става. Най-интересното в писането на вируси е как да ги скриеш от антивирусните и любознателни потребители. Нашият вирус беше от "добрите". Записва се на системата и краде паролата за dial-up - изпраща я по email-а :-). През тези години интернета си беше скъпо удоволствие. След няколко месеца вече вируса ни се появи в антивирусните и започнаха да го засичат. Но пак си е голям кеф да видиш на сайта на kaspersky че са те "уважили". Правили сме и email spamer и denial of service атаки - но това е скучно! Най-интересно е да напишеш вирус и да виждаш как сам се прехвърля :). Но от microsoft са първокласни програмисти - бързо хващат слабите места. Вече windows-а е много добре защитен и когато му намерят слабо място гледат да атакуват като за последно. За това има и такива мръснишки вируси. Който го е измислил тоя крипто вирус вече е милионер. Спасението е оригинален windows с автоматични ъпдейти. Аз антивирусна не използвам. Новите вируси ако не ги спрът ъпдейтите на windows в 90% от случаите и антивирусните не ги хващат.

кен каза...

Допускам само качествени коментари от грамотни хора. А вие, господа акълджии, наблегнете на граматика, тренирайте мозъка си, образовайте се над основно образование и пак опитайте.

Unknown каза...

Аз си реших проблема като преминах към Линукс. Чел съм,че и за него имало вируси, но аз такова животно не съм срещал вече втора година. Игри и геймърски видео карти отдавна не ме вълнуват така че бозата изобщо не ми липсва. Държа един дял с windows 7 само заради CorelDraw, че не ми се занимава с емулация под wine.

Unknown каза...

От 2001-ва година минах на Linux и не съм погледнал назад. Какво правите с Windows, което не можете да направите с Linux? Почти не останаха такива задачи. Професионална видео обработка и игри, май. За тях си дръжте една Windows инсталация или виртуална машина. За всичко друго позвайте Linux. И си правете бакъпи, защото и хардуера се чупи, и грешки стават понякога...

Както сте научили Windows, така можете да научите Linux, Mac OS или каквото си поискате. Ако можете да си инсталирате пиратски Windows, имате достатъчно ум да инсталирате и Linux. Microsoft почнаха да си дават операционните системи безплатно и да слагат части от Linux във Windows. Дори те виждат накъде духа вятъра. Никой не ще да плаща за бъгливия им софтуер, който на всичко отгоре ги шпионира. Бизнесът е зависим от тях все още, няма как, още 10 години поне ще имат продажби там. Но домашните потребители и професионалние IT-та, защо?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни