Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ъпгрейдът на стойностна машина със стойностна видеокарта

За да се асемблира или дори да се ъпгрейдне компютър, разглеждането на оферти и картинки в Интернет не е достатъчно. Необходими са: инженерно мислене, практически опит, изпитания и философия, различна от "едно към гьотере".
С тъга виждам как родни фирми асемблират компютри, избират най-евтините компоненти за да предложат най-ниски цени на хората с най-ниски заплати в ЕС. С още по-голяма тъга наблюдавам как крайният потребител е съгласен с тази стратегия, и сам я изповядва като си сглобява машините.
Случва се мои клиенти, имайки добра машина от нас, да я ъпгрейднат сами с компонент - видеокарта, най-често. Резултатите са плачевни, а вината за това незнайно защо се фокусира към фирмата ми.
На снимките виждате пример с каква карта ъпгрейдвам работна станция. С NVidia GeForce GTX 1050. Чак не е за вярване, че това е скромната GTX 1050, та така се комплектова GTX 1060.
Моята цел не са евтините карти, а качествените. Карти, които ще работят много дълго с машините. С вечните машини, каквито са работните станции.
Този модел е избран по следните критерии:

  • Задължително външно захранване, каквото и да се говори, карта с 2200GFLOPS има нужда от такова. Моделите без захранване са значително по-евтини, по-удобни за асемблиране в евтини машини. Но GTX 1050 и особено RX 460 работят много по-добре с външен куплунг за захранване.
  • Добра (ефективна и тиха) охладителна система. Виждате медни термотръби, два вентилатора. Удивително за видеокарта от този клас. Двата нискооборотни охладителя често бездействат, а дори и на максимални обороти са напълно безшумни.
  • За 9 години опит установих, че и най-яката (особено тя) видеокарта с времето провисва, губи геометрия и става нестабилна, излиза от строя. Затова Quadro се предлагат със стоманени шини, които им запазват геометрията завинаги. По-мощните карти са с метален кожух. Тази GTX 1050 е карта в кожух, рядък модел за тази серия.
  • Проектирана по този начин карта, никога не е самоцелно така... зад такъв проект стои добър фабричен клок. Поради това този модел GTX 1050 успява да мери сили с GTX 1050 Ti.
  • И накрая, наречете го предразсъдъци или болна вяра в световни конспирации, но доверие на компоненти за Българския пазар нямаме. За всичките години от кухнята знаем какви компоненти се пласират у нас. Новите ни карти са внос от Германия. Тази - също.
Това е температурата на картата след немалко време в най-екстремния видео-тест, чудовищния FurMark, който пали карти. Едва 62 градуса, до 40% от мощта на охладителите, напълно безшумна. С тези 60 градуса и екзоскелетона около корпуса, картата на практика е вечна. Може да я ползвате дълго време или да я препродадете при по-следващата серия на NVidia.
Машината, в която стои тази карта е HP Z210 Workstation, чудно балансирана система за игри и CAD.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни