Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Добрият лаптоп и доброто вино

Добрият лаптоп е като доброто вино. Евтини и хубави вина под 18лв. няма, също както няма хубави лаптопи под 2000лв.  Доброто вино може да отлежава дълго и да става все по-добро. Добрият мобилен компютър има живот, неограничен от програмирано остаряване.
Дали едно вино е добро, може да каже ценител, човек с вкус и опит. По формата на бутилката и привлекателността на етикета вино се не избира. Същото е и с избора на лаптоп. Бутилката е като корпуса, предизвикват външна емоция, но насладата идва от съдържанието. Истинския лаптоп съдържа качествен хардуер, в и около който има много чист силиций, истинска мед и истински магнезий. В истинското вино има истинско грозде, а не "кал", утайка.
От мерло до мерло има разлика, от лаптоп с Core i7 до лаптоп със същия процесор - разликата е огромна. Дори с качествена суровина може да се направи нескопосан продукт. Качествен процесор на калпав лаптоп - работи калпаво. Хубава реколта в пишман изба - лошо вино.
Всяка реномирана винарска изба предлага премиум вина и такива, които ценител не би определил като вино. При лаптопите е същото -  HP, DELL, Lenovo, Fujitsu имат премиум серии, останалото не си заслужава вниманието.
Добрите вина не участват в промоции, елитните серии лаптопи - също. В прайм тайма на телевизия няма да видите как HP Mobile Workstation е намален с 25% по случай Черен Петък.
При избора и консумацията на вино има същите страсти както при лаптопите. Човек с ограничени бюджет и мислене с пяна на уста може да обяснява как няма разлика между вино за 8лв. и вино за 30лв., особено ако са от една винарска изба. Той толкова вярва в това, че наистина не намира разлика. Същото е с лаптопите, бедните материално и духом не правят разлика между Ideapad и Thinkpad, между Probook и Elitebook.
Доброто вино не старее. Добрият лаптоп - също. На снимката виждате Thinkpad T61 от 2007г, който и сега работи отлично с Windows 10. Не става въпрос за отдавна отворени бутилки и овехтели лаптопи, а за модели в перфектно състояние, корпоративен лизинг, често и не ползвани.
Животът е прекалено кратък за да не израстем до ценители. Пийте елитни вина и ползвайте премиум лаптопи. Но с мярка, защото първото води до алкохолизъм, а второто до суетен материализъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни