Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Неприятни истини за употребяваните лаптопи

Показвам ви нещо отвратително, за което се извинявам, истината рядко е красива. Това е лаптоп втора употреба, който дойде при мен за профилактика и проблеми със звука, клавиатурата и USB. ThinkPad T500 - уникално здрав лаптоп, върхът сред T-series. Учудих се, че би могъл да има какъвто и да е проблем.
След като екипът ми го отвори, бяхме потресени. Този лаптоп бе пълен с хлебарки, заливан с бира, кафе или друга неясна субстанция, но все пак работещ някак си. Дъното му бе покрито със слой екстременти от хлебарки и различни части от техните тела. Гнусна гледка!
Хлебарките обичат електромагнитните полета, затова се загнездват около говорителите и покрай индуктивните елементи на захранването. Колонките вече бяха дали фира, захранващия блок - все още се крепеше. Много често захранванията гърмят от хлебарки.
Тази снимка е нагледен пример за БЪГ (Bug), буболечка, която извежда от строя електронна техника. Често срещан проблем в места с лоша хигиена.
Това положение е често срещано в лаптопи, които се предлагат втора употреба. Втора употреба техника е тази, която е ползвал потребител за домашна, не за корпоративна употреба. В корпоративна среда това не може да се случи. Не и в истинска корпорация в икономически развита държава, където има санитарни изисквания, норми за запрашеност и др.
Освен хлебарките, употребяваните лаптопи се предлагат по форумите и със следните "екстри":
  • Децата са най-голямата радост в живота, но дете около лаптоп води до заливане с вода, храна, падания, удари, изтръгнати бутони, разхлабени панти и куплунг.
  • Животните също са хубаво нещо, но техните косми не са нещо желано в охладителите и клавиатурата на лаптопа.
  • Цигарите не са никак хубав навик, но техният никотинов облак обсебва завинаги всеки лаптоп, образува филм около металните му части и дисплея.
  • В домашна среда лаптопите често се ползват в леглата, включително и за самостоятелен полов живот. Къдравите косми и странните петна по някои тях са доказателство за това.
  • Лаптопите често пътуват и се връщат от пътешествия с морски пясък и следи от груба корозия от морска вода.
Дори най-идеалната домашна среда е далеч от чистотата и стерилността на корпоративната среда. Фирмена среда, в която лаптопите се амортизират много по-умерено, четири часа на ден, до 5 пъти седмично.
Споделям неприязънта на хората към частната техника втора ръка. Голям е шансът да се попадне на техника, чиято история по-добре да не се знае. Частната втора употреба се продава в OLX, Ebay и други борси. Такава има и в магазините за нова техника - върната, сменена, отремонтирана.

Корпоративната употребявана техника е друго. Лаптопите от корпоративен лизинг идват при мен в изумително състояние, някои нови, други с до 100 часа работа. По-употребяваните от тях пък са идеално чисти, без прах по вентилаторите, никога без мирис на цигари. Става въпрос за скандинавска корпоративна техника, швейцарската също е перфектна, белгийската, германската и британската са едно ниво по-ниско, италианска и испанска - няколко нива по-долу.
За 9 години фирмена дейност съм направил хиляди профилактики, колегите ми - още повече. Мога да споделя, че само за половин година домашна употреба дори ThinkPad се амортизира много повече от години работа в корпоративна среда.
Ако можеха да говорят... ? Всъщност лаптопите говорят, казват всичко за потребителя си. Само трябва да умееш да слушаш.

Покажи ми лаптопа си, за да ти кажа какъв си, как живееш и докъде ще стигнеш
(Retro-PC-Mania)

Колкото до хлебарките... тяхното присъствие е песен в сравнение с нашествието от дървеници, които също харесват лаптопите. Кърлежи и акари много добре виреят в тапата от прах и косми около охладителя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни