Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Носталгия по истинските компютри

Вече не ги правят така е често срещано възклицание не само за автомобилите, но и за компютрите. Което е абсурдно, предвид, че компютрите се развиват постоянно, стават все по-достъпни с все повече памет, дисково пространство.

Разбира се всеки с над средно ниво хардуерна компетенция знае, че реален прираст на производителност почти няма поради тик-так концепцията на Intel и застоят от почти десетилетие на AMD.

Хардуер, клас на компютъра, операционна система, приложения... все фактори за комфорт от работа, но минимални. Кои са истинските фактори за комфорт, които липсват в съвременните компютри?

Човек осъзнава света чрез сетивата си: зрение, слух, тактилни усещания, аромат.  Без аромата (все още), компютърът предлага всички сетива. Комфорта от работата идва от от възприемането на тези усещания, а не от параметрите.

Откъм сетивно възприятие старите компютри бяха по-добри...

Ще започна от зрителната информация. 
Под комфортна работа с компютър в най-голяма степен се разбира комфорта от възприятието на монитора. Компютърът е устройство за комуникация (в основната си част) и мултимедия, което визуализира цифровата информация чрез дисплей. Някога дисплеите бяха в по-голямата си част качествени, сега качествените монитори са изключителна рядкост.

Всъщност такива няма. Като добър баланс между липса на пулсации (ШИМ), оптимален спектър, добро цветопредаване, широки ъгли на видимост, достатъчна дълбочина на цвета (8 реални бита) ненадминати останаха HP 2035 и близнаците му DELL 2001fp и IBM L200p. 

Никой монитор по-късно не може да предложи техния комфорт. LED дисплей не е в състояние да предложи естествен цвят, какъвто осигурява не толкова синтетичната светлина от CCFL. Мнозина са работили на чудните S-PVA DELL 1905fp, които нямаха ШИМ и с тях се работи комфортно с часове. смяната им с по-нов модел е повод за горчиво разочарование.

Мониторът е голям проблем. Но не единствен. Наскоро търсих удобна и ефектна нова клавиатура. Свикнал съм на добри клавиатури от бизнес клас, които внасяме на ниска цена. Реших, че с бюджет от 150-200лв. мога да си позволя добър подарък за Коледа. Голяма загуба на време. Новите клавиатури са ужасни. За щастие намерих в склада ни забравена бизнес клавиатура HP със Smart Card Terminal. Виждате я на първата снимка. Невероятна клавиатура, мек (мазен) ход, с толкова приятно хлътване след определен натиск. 

Звукът при компютрите става все по-евтин и пластмасов, въпреки многоканалните претенции. Някога поне Creative, Logitech и Altec Lansing се стараеха. 
В момента си правя кефа с тези компактни, но много масивни KEF колонки, захранвани от усилвател NAD. Мога да го слушам с часове без да ме натоварят. Също така не ме товари монитора след дълга работа. С клавиатурата е истинско удоволствие да се набира текст. ето защо професионалистите обичат работата си, те работят само с професионални инструменти. 

Не на последно място техниката излъчва към собственика си емоция. Понякога със спомени, но най-често с дизайн, който не омръзва седмица след купуване от магазин за перални и хладилници. Стойностен дизайн имат премиум класа машини, монитори, клавиатури, тонколони.

Виждате компютър на доста години, чийто дизайн няма как да омръзне, няма как да престане да носи емоция. Следащите модели са голямо разочарование в това отношение.

3 коментара:

ЛИНК96 каза...

Още ползвам (17 години) PS/2 COMPAQ клавиатура. Всъщност имам три броя. Няма да ги сменя за нищо на света, освен ако не се разпаднат, а те не дават такива признаци. Буквите (вкл. и оригиналните) отдавна ги няма, но така или иначе не ми трябват.

стоян каза...

Статията донякъде е вярна,но само донякъде.Истината е,че едно време хубавите и качествени монитори,компютри и периферия струваха доста пари.Сега също има много качествени неща но те отново струват пари.Само в случаи на ограничен бюджет си заслужава покупката на стара техника.Сега има много качествени монитори без шим.Които немогат да се сравнят по никакъв начин със стар монитор на 10-15 год. с пожълтяла трептяща подсветка и изменени цветове едно към гьотере от годините.Ако едно време един добър монитор струваше 5 заплати сега струва 1 .Неможе да си купиш монитор в най-долния ценови клас от 200-300 лв и да очакваш чудеса.Ако 2005 г. х60с струваше над 3500 лв сега х1 карбон струва пак толкова. Нещата не са се променили кой знае колко. Цената на въпросния делл преди 13 год. беше доста повече от колкото на сега добър професионален монитор дел. Винаги качестовото е било с цена.А труда и написаното с рекламна цел.Истината е ,че това е техника скраб която хората изхвърлят на боклука.А ние тук я превъзнасяме и им се радваме.Ако трябва да избирам монитор без шим за 100 и кусур лева на годините на windiws milenium.Б их взел един чисто нов бенкю за под 200 пак без шим :)Който ще има и гаранция.

кен каза...

Евгени, едва ли някой ще има търпение да изчете толкова овчи мисли с такава граматика и словоред. Но ако все пак някой герой е успял, то вероятно си задава въпроса: "Е, и... какво е решението?". За анализи са необходими компетентност, методика, инструменти, опит и най-вече аналитично мислене.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни