Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Изборът на дисплей в три стъпки

Човек дори и добре да живее, пак му става скучно и решава да прави глупости. След като години наред работех с добри монитори, реших за две седмици да работя с нещо съвременно. Временно, какво пък толкова? Втори месец лекувам поражението върху зрението си от този експеримент!
Ще напомня на себе си и на вас, какъв монитор е щадящ зрението и е одходящ за комфортна работа. Това са необходимите качества:
  1. Липса на ШИМ (импулсна модулация на яркостта). Желателно е с аналогово управление, но приемливо решение е и с амплитудна модулация, както при старите модели на EIZO и моделът-легенда HP 2065;
  2. Реални 8 бита на цвят (24-бита), което осигурява истински 16.8 млн. цвята. Всички потребителски дисплеи и всякакъв клас лаптопи (освен Dream Color на HP и Premier Color  на DELL) са 6-битови, имат едва 262 хил. реални цвята. IPS, e-IPS, AH-IPS са 6-битови панели;
  3. Добрият монитор има поне sRGB обхват, добър цветови спектър и светлина с индекс на цветопредаване (CRI) над 80. Добрият монитор не може да излъчва синтетична светлина от LED, дори тя да е модифицирана привидно да отговаря на горните условия. CCFL не е идеална, но е по-естествена за човешкото зрение.
Ако тези условия са изпълнени, пред вас е висок клас монитор, на който всички останали параметри като ъгли на видимост, контраст и яркост са на високо ниво.
Всичко описано по-горе се усеща от опитно око. Не толкова опитните потребители, през очите на които не са минали стотици модели имат нужда от допълнителни аргументи. Които осигуряваме с инструменти и методика. Осцилоскоп с фотодатчик за ШИМ, спектрометър за спектър, CRI и цветова температура и колориметър за цветовия обхват. 
Никой съвет, твърдение, концепция за живот няма стойност, ако не е обоснован с личен пример и лично участие. Това е моето работно място, от което пиша това. Два HP 2035, които са с аналогово управление на подсветката (без ШИМ и АМ), S-IPS панел с 8-битов цвят, CCFL подсветка. 8 години ползвам само такива монитори за работа. 
Други модели с подобни параметри са: DELL 2001fp, IBM L200p, DELL 1905fp, DELL 1704fp.
Методиката за анализ на дисплеи е приложима от проектори, през публични дисплеи, настолни монитори, лаптопи и таблети до смартфони. В тази връзка вижте как анализираме дисппей на смартфон.

1 коментар:

Unknown каза...

Фен съм на "класическите компютри" , харесвам отношението ВИ към техниката. Имам като лаборатория една община /8 сървъра, 90 работни станции в домейн под уиндоус/. Работя като sysadmin и началник отдел и съм се нагледал на нова скрап. У дома обаче съм от 6 години с една машинка на която не работя а си почивам като лекичко сърфирам и клюкаря. Нямам апаратура да тествам монитора , но учудващо ми почива главата на него, ...да ВИ го представя :

Операционна система
Windows 10 Pro 32-bit
Процесор
Intel Pentium D 925
Presler 65nm технология
Оперативна памет
3,00ГБ Двуканална-канална DDR2 @ 265 MHz (4-4-4-12)
Дънна платка
Hewlett-Packard 09F0h (XU1 PROCESSOR) 44 °C
Графика
HP w2216 (1680x1050@60Hz)
1024 MBATI AMD Radeon HD 5450 (Sapphire/PCPartner) 51 °C
Storage
931GB Western Digital WDC WD10EZEX-00KUWA0 ATA Device (SATA) 26 °C
119GB TS128GSSD370S ATA Device (SSD) 18 °C
Оптични дискове
TSSTcorp CDDVDW SH-S223C ATA Device
Звук
Realtek High Definition Audio

Не е никаква супер класа, но е страхотно приятно да се работи на него. Докато има колеги на които само периферно мярвам дисплеите и започвам да откачам.


Весели празници !
Антон Атанасов гр.Чирпан

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни