Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Илюзиите за новата техника

HP, Dell, Lenovo и Fujitsu са боговете във високи клас техника. Не може да се каже, че между тях конкуренцията за клиенти в тази област е много жестока. Всяка от тези марки си има верни фенове, които ги предпочитат и препоръчват. Битката в ниския клас е далеч по-люта. Марките са много повече и техния единствен аргумент пред потребителя е цената. Колкото по-съвременни параметри на по-ниска цена толкова по-добре за неразбиращия потребител. Една крачка по-високо в йерархията са моделите от мултимедиен или геймърски клас лаптопи. Там безспорен лидер са купените от Dell през 2008г.  Alienware. Това е причината Dell XPS да се превърнат в модели от нисък клас. Серията Repuplic of Gamers на Asus са чудесна алтернатива на извънземното но му отстъпват по качество и дизайн. Въпрос на време беше другите производители на нисък клас техника да обърнат поглед към тази пазарна ниша.

Predator серията на Acer e насочена точно натам.
Дизайн страшно много наподобяващ  Asus ROG. 6-то поколение quad core i7 процесор, DDR4 рам памет, видеокарта GTX 1060 с 6GB RAM и 17" IPS дисплей. На хартия всичко изглежда прекрасно. Веднага окичихме лаптопа струващ около 4000лв. с уредите ни за тестове.
Най-важния и единствен компонент, който може да окаже влияние върху здравето на човек е дисплея. 6-битов IPS, което значи реални 262 хиляди цвята. Не може да се мери с наситените цветове на 8-битовите S-IPS дисплеи на легендарните IBM Thinkpad T60 отпреди 10 години но все пак IPS.
Уникалният 8-битов S-IPS дисплей на IBM Thikpad T60 с реални 16милиона цвята.
Положитеното в случая е, че дисплея няма шим в целия диапазон на яркост, което е голям плюс за геймър прекарващ по 6, 8 и дори повече часове пред лаптопа.
Резултатите от спектрометърът и SpyderElite4 обаче са направо разочароващи.

С изключително некачествената си подсетка дисплея покрива едва 93% от стандарта sRGB, а CRI 73 е далеч от точното цветопредаване. Ясна е намесата на маркетинга, тъй като явно IPS-а е поставен единствено с рекламна цел. Нямам друго обяснение, защото такава изработка е подигравка с тази технология, която се слави с много точното си цветопредаване.

За сравнение. Дисплеят на наша 17-инчова работна станция от най-висок клас Dell Precision M6600.

Въпреки, че екрана е TN+Film изработката е на най-високо ниво. Подсветката осигурява цветови обхват 97% от sRGB, 75% от AdobeRGB и CRI 94, което е близко до слънцето със същия показател 100. В случая TN+Film дисплея на М6600 е много по-подходящ за работа с цвят та дори и игри от IPS екрана на Acer-a. Разликата в качеството на лампите, които се монтират във високия и ниския клас лаптопи е потресаваща.

Както споменах по-горе, дизайна наподобява този на Asus ROG. Правя сравнение с моделите на Asus, защото база за сравнение с Alienware няма.



Разликата е, че Republic of Gamers следват линии наподобяващи дизайна на Lamborgini, каквито модели всъщност има, докато тук идеята е просто да прилича на геймърски лаптоп. Въпреки разчупените линии корпуса се чувства някак си крехък.

Откъм хардуер нещата изглеждат по-добре.
i7 6700HQ, 16GB DDR4 и Nvidia GTX 1060 6GB DDR5.
Подобни параметри предполагат внушително представяне.

CPU тест в Cinebench
Включваме в теста резултата от Dell M6600.
Cinebench показа абсолютно еднакви резултати за i7-6700HQ и уж много по-стария i7-2860QM.
Още едно доказателство, че особенно развитие при процесорите от Sandy Bridge до Skylike няма.

Изненадващо нисък резултат показа лаптопа в 3DMark 06.
18700 е далеч от очакванията ни за резултат от около 30К точки въпреки, че повторихме теста няколко пъти. Помислихме, че е станала грешка.
Dell M6600 отново не отстъпва на супер съвременния Acer. В 3DMark 06 дори го задминава с хиляди точки.

В 3DMark 11 Predator-а за първи път взе преднина пред Dell M6600. Nvidia GTX 1060M с 6GB DDR5 е последно поколние видеокарта с Pascal архитектура и логично взе превес над мощната профсионална 256-битова AMD FirePro M8900 с 2GB DDR5 видеокарта на Dell Precision M6600.
Резултатът на Acer Predator в 3DMark 11

Резултатът на Dell M6600 в 3DMark11
Въпреки, че резултат от близо 3500 точки в 3DMark 11 е почти недостижим за много лаптопи от Sandy Bridge та дори и Ivy Bridge поколението и се конкурира с постижението на Nvidia Quadro K4000M е далеч от резултата на суперсъвременната GTX1060. Видеокартата с 6GB DDR5 осигурява чудесен геймплей на най-новите игри на ултра високи настройки.

Консумацията на Acer Predator при максимално натоварване в BenchMark-тестовете е около 120W.


Acer Predator е добра алтернатива на сравнително добър геймърски лаптоп. За съжаление носи типичните гени на нисък клас лаптоп. 
Пластмасов корпус.
Дисплей с много некачествена подсветка.
Добра видеокарта но запоена за дъното.
Шумни вентилатори. От два до три пъти по-шумни от охлаждане на Dell M6600.
Увисване на системата при което лаптопа зарежда нещо и не може да се използва. Проблема се прояви на няколко пъти по време на тестовете. 

Като стабилност на работа и качество на изработка premium класа лаптопи нямат аналог. Дизайнерските Alienware при геймърските машини също. От тестовете се вижда, че Dell Precision M6600 не отстъпва по производителност на струващия два пъти  и повече нов Acer от 2016г, а по качество на изработка и дисплей е класи над него. Да не забравяме, че видеокартата му е на MXM слот и AMD FirePro M8900 не е най-мощната графична карта, която може да се постави. Повече за това може да прочетете тук.

Декември е месец в който подведени от промоциите се подхожда емоционално, а не разумно при покупка за което после цяла година се съжелява.
Вместо подарък ще ви дадем съвет.
Ако сте приготвили огромна сума за геймърски лаптоп, най-добрия вариант е употребяван съвременен Alienware. Ако искате да си подарите лаптоп за работа и понякога игри, мощните работни станции просто нямат алтернатива.

9 коментара:

Georgi каза...

поздравления за хубавото ревю.

niki179 каза...

http://www.panelook.com/HV150UX2-100_HYDIS_15.0_LCM_overview_16987.html
IBM T60 не е с 8-bit матрица, а е 6-bit и 256 хил. цвята, поне варианта, който съм посочил.

Unknown каза...

В T60-ките, всички S-IPS панели са 6 Bit-ови - без изключение. 10 bit-ови сa RGB LED дисплейте съответно PremierColor на DELL, и DreamColor на HP (който всъщност са едни и същи, просто са брандирани различно). Те са и най-качествените панели за лаптоп. Ламповите панели за T60 са много качествени и за времето си бяха върха, но с годините пожълтяват. В момента рядно се намира T60 с бял цвят на дисплея (дори да се намери - пожълтяването след време е не избежно). А евтините и масово вграждани в лаптопите eDP IPS панели - 90% от тях са с много лошо качество.

Unknown каза...

Не знам само как установихте, че двата процесора имат еднаква производителност при положение, че на картинките по-горе се вижда, че 6700 е с около 17% по-бърз(не гледайте производителността на едно ядро, не живеем през 90те).... да не говорим, че е и доста по-ефективен. Вероятността да изключи turbo boost-а е почти нулева дори и при часове стрес тестове. Да не говорим, че вграденото видео в чипа е в пъти по-бързо от това в по-стария процесор, но тук не е фактор тъй като имаме отделено видео.

"Грубата изчислителна мощ" не е всичко така, че не подценявайте новите процесори.

Поздрави!

IceCracker каза...

Ще ми е много интересно ако можете да направите ревю на Oneplus 3T и го сравните с Google Pixel и iPhone 7.Знам че фокуса ви е насочен към лаптопи и десктоп компютри, но съм на път да закупя един от трите модела и искам да знам кой си заслужава най-много парите. Благодаря предварително!

кен каза...

Благодаря за отзивите. Ако някой има каквито и да е съмнения за нещо, може да опита да анализира и съпостави нещата като нас и да ни посочи линк към неговия материал. За тези, които намират материалите ни за полезни, могат да ни се отблагодарят чрез бутона Donate горе вдясно.

стоян каза...

Инсталирал съм и тествал два такива предатора.Уверявам ви че зависването е било само при вас.Лаптопа има уникален дизайн.Има допълнително портабъл охлаждане за мястото на цд то.Със м2 Ссд лаптопа направо лети. Има много добър дисплей без шим. Уникална подсветка на капака и корпуса.Шумните вентилатора са настройка в биоса.Единственият минус е огромната цена и тежеста му близка до десктоп машина :)

стоян каза...

тестовете на нови видеокарти със стар бенч са безмислени.Но това автора го знае много добре предполагам :)

кен каза...

Евгени, когато човек чете, след време се научава и да пише. По-нататък, синтезира и умения за анализ. Най-накрая и блог с милиони читатели може да поддържа :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни