Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Идеалният смартфон до 2016-та

Интересно, че никога не сме писали по тази тема, където има толкова много страсти и толкова малко експертна компетентност, базирана на личен опит.
Преди да говорим за смартфони, нека изясним какво е това. Не, това не е телефон, а скоро няма да бъде и само компютър с добра възможност за мрежова и гласова комуникация.
Телефони има от над век. Това, че жиците се смениха с радиосигнали не е прогрес и на практика не е по-различно от военна радиостанция, която стана достатъчно компактна и автономна за ползване от всеки. Операционна система с глобална локализация по GPS, доброволни окови, което е друга тема.
Телефоноподобните компютри се появяват 1999г. в първо в Япония, после Apple правят фурор, Nokia се провалят, а Google строят империя.
Смартфоните в момента умират, заместват ги асистентите с изкуствен интелект, пионери в което бяха Apple със Siri, но новите Google Pixel бързо наваксаха изоставането, Samsung също строят синтетичен асистент с интелект. Този материал обаче е за смартфони до 2016г., а не за светлото бъдеще.
Ще приложа любимият си метод на изключенията, защото и аз, и вие сте се начели на хвалебствени оди от лаици, проституиращи словесно за жълти стотинки.
Ще ви обърна внимание на кои параметри да обърнете внимание при избор на стойностен модел:
  • Най-важното в един смартфон е дисплеят. На първо място е да не се регулира с пулсации (широчинно-импулсна модулация). За съжаление тук почти всички флагмани с AMOLED и 2K+ резолюция отпадат. А жалко, защото Samsung Galaxy S-series бе толкова добър кандидат, флагман на прилични пари. HTC 10 е с висока резолюция и без ШИМ, но дисплеят си има други проблеми като псевдо-широк обхват и динамична промяна на яркостта;
  • Избраникът задължително трябва да е флагман, нищо по-малко от S-класата на големия производител. Защото само премиум моделите имат поддръжка, дълго снабдяване с резервни части (дисплей, батерия), както и интересни, качествени аксесоари. Ако нямате пари, най-добре е да купите предходния или даже по-предходен флагман, отколкото да гоните нещо ново от среден клас. Стария флагман ще е по-мощен, класи по-качествен откъм сглобка, звук, обхват, батерия и софтуерна поддръжка. Обикновено добра покупка на стар флагман е инвестицията в Samsung. Но предвид гадния  ШИМ от всеки AMOLED е заигравка с нервната система. Тогава LG, никой от техните IPS няма ШИМ;
  • Смартфоните издишат не от счупване, колкото от спиране на поддръжката с нов софтуер или магария за да може новата ОС да забави стария хардуер. Пример за което мога да дам с моя любим (някога) Lenovo K900, за който зарязаха поддръжката на мощния Intel Atom. Най-добре поддържани софтуерно смартфони са Google Nexus (съответно и новите Pixel) и S-класата на Samsung. При Apple нещата са странни, не се спира поддръжката, но стария хардуер не се толерира от новите системи;
  • Камерата е много важна, кой каквото и да ви приказва от позицията на "киселото грозде". Тук шампиони са само и единствено флагманите на Samsung, Apple, LG, HTC, Huawei. Интересно, че са модули на Sony, докато самите Sony смартфони се заиграват с евтини модули с много пиксели и малко качество. Новите камери са с малко пиксели, но голям сензор, който снима и на тъмно. Тоест видите ли 20MPx и нагоре, бягайте от тях. Предната камера е важна, всеки има нужда от селфи, освен ако не изглежда като председател на български парламент. Без автофокус и над 5Mpx няма смисъл;
  • Звукът! Често подценяван, но аз бих го поставил дори на второ място. Звук при разговор към и от смартфона и звук от слушалките. Добрите смартфони имат декодер и DAC, но са много малко. Тук например се дъни тотално идеалният откъм цена и параметри Nexus 5X, звукът му е трагедия. Шампион по звук е китайския гигант Meizu, който има потресаваща звукова част. Lenovo имат добра музикална серия, но тази компания е много компоментирана за мен поради липсата на лоялност към клиента, няма поддръжка, моделите им се правят от тайвански ОЕМ изпълнители. От известните брандове с добър звук са Apple и разбира се HTC с неговите бомбастични претенции за звук (оправдани). Apple ни шокираха с отказ от слушалките;
  • Паметта е важна. Най-вече слота за SD карта, която толкова липсва в смартфоните от топ клас. HTC имат слот за памет. Другите топ флагмани са умишлено скопени за да пробутват на безумни цени версиите с 32, 64, 128GB;
  • Дизайн и корпус. Тук почти всичко е толкова еднообразно, че човек се чуди от кой обикновен ябълковиден дизайн да избере по-малко тъп. Motorola радват с техния брутален дизайн и елитни материали, но залагат на собствения AMOLED с пулсации, а и са под шапката на Lenovo. HTC имат чуден дизайн, стил и материали. Samsung S-klasse също много впечатлява, особено в Edge модификациите. Каквото и да се говори, Apple са класа и законодател в дизайна, всеки нов техен дизайн се копира от знайни и не чак толкова азиатски компании.
  • Автономност. В това блато на посредствеността се дават повечето флагмани, дърпани към дъното от могъщия си хардуер, мега дисплеите и некадърната софтуерна оптимизация. Samsung, Motorola, Apple, HTC тук стоят много добре. Понякога и LG.
  • Размерът има значение! И нека той да бъде компактен, ако ще е за тухла, има отлични таблети като Asus Google Nexus 7, а нагоре са лаптопите, сред които ви препоръчвам  моделите на Apple Macbook Pro, японските серии на Fujitsu и графичните станции на HP, които са флагмани без ШИМ, с максимална производителност, дълга поддръжка и липса на какъвто и да е намек за програмирано остаряване. Колкото до компактите смартфони, такъв от висок клас е само Apple iPhone SE и донякъде средно успешните опити да Sony да се намести на пазар, където отесня за тях.
Какво остана накрая? Май не остана идеален смартфон. Най-приемлив са Apple: класа, камера, звук, дизайн, автономност, без ШИМ, перфектни. Но тяхната ОС е по-кожодерска от Android, а и като минат две поколения започва да тормози старите модели. HTC са идеални в почти всички отношения, но като софтуерна поддръжка са далеч от колосите, не се вижда и разработка на ИИ. Новият Google Pixel, малкия вариант изглежда много прилично, но са тази цена и без SD слот са доста спорни, не се знае много и за звуковата им система. Xiaomi са добри, особено за парите си, но софтуерната поддръжка на говорими от европейци езици не е добра, от камерата има какво да се желае. Интересен флагман е Microsoft (Nokia) 950, но в него има трептящ AMOLED и то далеч по-смотан от тези на Samsung, а магазинът на Microsoft в сравнение с Android и Apple е като социалистически универмаг в сравнение с американски МОЛ. Иначе флагманите на Microsoft имат отлична задна камера, предна - не. Автономност - спорна, ако софтуера е на кеф.

За 2016г. няма идеален смартфон, поне за мен. Ако се примерите със средния звук, вземете един Nexus 5x - евтин, флагман хардуер, много добра задна камера, перфектна софтуерна, поддръжка, няма пулсации. Или мигрирайте от Iphone на Iphone, по-стария модел пази хубава цена, просто го пазете в калъф. Лично аз симпатизирам на HTC, винаги са били маниаци на изработката и солидността.

Смартфоните са като комунизма. Все ни обещават, че току виж дошло "светлото бъдеще". А то все не идва. Или се сгромолясва като СССР или Nokia.

1 коментар:

Arniman каза...

Забравяте Xiaomi, тяхната софтуерна поддръжка е най-добрата, имат две нива на ъпдейт stabile-ежемесечно, и developer-ежеседмично. Отделно позволяват отключване на бутлоудъра, и пускат редовно иновативни продукти, като например Mi Mix.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни