Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Пишман експертите по хардуер

Посланието на снимката е прекалено драматично, но това е начина да привлека вниманието на тези, които постъпват неразумно при избора на компютърна техника. Лош избор, който деформира пазара.
Евтини лаптопи има навсякъде, от супермаркета до касите за плащане на сметки за телефона. Някога евтините лаптопи се подминаваха с безразличие. Сега те са въоръжени с лога на именити брендове и "гаранция" от 24 месеца. Фиктивни причисляване към името на известна марка и гаранция с много уловки.
В не толкова далечното минало хората бяха или по-компетентни, или с по-аналитично мислене. Те искаха да притежават здрава машина, класна техника, нещо с което да бъдат горди. За тази цел се информираха не от брошури, а от анализи на специалисти. Или се обръщаха за съвет към истински специалисти.
В момента истинските специалисти са заместени от множеството псевдо-специалисти по компютри, IT, програмиране и какво ли още не. Некомпетентни хора, даващи некомпетентни съвети. Всеки вече "разбира" от компютри, според майки и бащи, децата им са гении, според наивни бизнесмени, техният "системен администратор" е над нивото на компетенция на който и да било търговец.
Често в офиса ни обикновен човечец с явно ниски доходи идва с "експерт". Експерт, който не е чувал за ШИМ, за типове дисплеи, Xeon, ECC. Специалист, за който "ксеона" (понякога и "ксенона") е само за сървъри и е много по-слаб от "ай седмицата", за който видеокартите са толкова по-мощни, колкото повече памет имат, а всеки компютър "харчи" толкова ток, колкото е номиналът във ватове на захранващия му блок. Същите знания имат и IT експертите, които началници ни водят са експертна оценка.
С невежеството истински специалист има как да се справи, но с "експерта" няма как. Последния идва с готов отговор на всички въпроси и всяка истина, различна от неговата е обида и неуважение. Отива на място, където признават "експертните" му знания. Най-често в някой МОЛ.
Някой би казал, че това е типично за България. Не е така. Това е световна тенденция. Все по-фиктивно образование, повърхностно мислене, все по-голяма изолация на истинските експерти от конфликт със самонадеяността и арогантността.
Няма по-голямо наказание за глупака от това да го оставиш сам да взима решенията си.

На снимката, DELL Latitude E6420 с максималните си параметри. Последният засега заслужаващ парите си DELL. Много по-мощен с QM процесора си от почти всяка машина в техномаркет. Всъщност за какво да ви обяснявам, или го знаете, или няма смисъл.

1 коментар:

Sudoman каза...

Имам едно въпросче към вас, продавате ли лаптопи с ECC Памет?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни