Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Соевото мляко, по-добрият млечен продукт за човешкия организъм?

Животинските млечни продукти устойчиво са се наложили в кулинарните традиции на европейските народи.
Същите тези народи, които най-много страдат от хранителни аномалии като затлъстяване и метаболитен синдром, ракови образувания, диабет, подагра, хипертония и др.
Аномалии, които са почти непознати сред народите от Далечния Изток. Твърди се, че разликата идва от хранителните режими на из основи различните кулинарни цивилизация на Запада и Далечния Изток. Животинско мляко почти не се консумира и в Африка.
Съществена разлика е значителната консумация от европейските народи на животински млечни продукти като прясно мляко, кисело мляко, кефир, извара, сметана, сладолед, сирена и кашкавали. Източните народи имат многобройни хранителни продукти, които наподобяват животинските млечни, но са изцяло от растителен произход.
Консумация на животинско мляко по Света 

Основна суровина за приготвяне на "млечни" продукти в източната култура е соевото мляко. Изследването му е обект на тази публикация.
Соевото мляко е евтина и лесна за приготвяне суровина, която наподобява по вкус и консистенция краве мляко. В някои западни държави соевото мляко се ползва с голямо уважение и се препоръчва за редукция на тегло, при хипертония и въобще за подобряване на здравословното състояние на човек, за поддържане на добра форма. Поради високо протеиновото си съдържание е предпочитано и от активни спортисти, включително и занимаващи се със силови спортове.
В други европейски държави, сред които за съжаление е България се цитират отхвърлени още през миналия век изследвания за соята, според които тя влияе на потентността и предизвиква аномалии в женските хормони на човека (вж. фитоестрогени). Съвременната нутриционистика, базирана на независими научни изследвания (като това) отхвърля тези теории като безпочвени, обслужващи корпоративни интереси, имащи място само в жълтата преса.
Друга широко разпространена заблуда е ГМО соята. Такава наистина същества в големи количества и се употребява САМО за храна на животни. Колкото и парадоксално да е, тя се съдържа в животинското мляко. Също така трябва да се има предвид, че в ЕС ГМО соя нито може да се внася, нито да се отглежда, както всъщност и всеки друг ГМО растителен продукт. Не е забранен обаче вносът на вторични храни като месо и мляко, отгледани с ГМО соя.

Защо животинските млечни продукти не са подходящи за човешкия организъм?
  • На първо място това са чужди биологични продукти, за чужда на човек генетика: крави, овце, кози;
  • Дори и човешко мляко (кърма) да разгледаме, млякото от бозайници е конструирано от природата да захранва новородени, а не зрели индивиди;
  • Животинското мляко е киселинно за човешкия организъм. Човешката кърма е алкална с pH стойности от порядъка на 7.1-7.4. Краве мляко има pH стойности 6.0-6.8;
  • Животинските млека имат висок инсулинов индекс и водят до метаболитни аномалии;
  • Лактозата в животинските млека не се разгражда добре или въобще от човешкия организъм;
  • Животинските млека са сред основните причинители на алергични реакции, акне и други аномалии по кожата;
  • Неусвоимата слуз в животинските млека създава благоприятна среда за развитие на болестотворни организми;
  • Млякото легендарно се води, че изгражда кости и зъби с калция си, но науката доказва, че действието му е точно обратното. Окислявайки тялото, животинското мляко води до преразход на алкални елементи от кости и зъби и съответно до тяхна атрофия.
Доказателства? Има много материали за всичко това в мрежата, например този, в който се съдържат и връзки към научни публикации.Доказателства за обратното почти липсват, или те отдавна са загубили своята актуалност.
Като разгледаме всички негативи от животинските млека с помощта на аналитично мислене се оказва от съществено значение да установя каква е алкалността (pH) на соевото мляко. На първата снимка виждате каква е точно стойността на лично приготвено от автора соево прясно мляко. PH -7.38 е прекрасна стойност за човешкия организъм! В нормите на човешката кърма и въобще на цялата човешка биология. За разлика от животинските млека, при соевото човек явно няма нужда от неутрализация на киселинността с вътрешни ресурси като алкални минерали от мускулите и костите.
Редокс-потенциала на току-що приготвено соево мляко, минус 64mV
 
Започвайки това изследване, бях екипиран с няколко уреда за отчитане на параметрите. Сред най-интересните от тях е ORP тестера. Oxidation Reduction Potential или Редокс-потенциалът определя окислително-редукционните процеси.
Темата е дълга и не е обект на този материал. Накратко, редокс-потенциалът е измерва в миливолти (mV). За да протичат нормално процесите в нашето тяло, ние трансформираме всички външни течности и храни за да осигурим на кръвта си редокс потенциал в рамките на от -10mV до - 100mV.
Човешкото тяло има нужда от прием на течности с отрицателен редокс-потенциал. Колкото по-положителни стойности на ORP имат приетите течности, толкова клетъчните ни мембрани се натоварват повече за да коригират неподходящата стойност.
Твърди се, че човешката кърма има редокс-потенциал от -70mV, явно това е оптимума за човешкия организъм. Вижте снимката по-горе. Не е ли удивително колко стойността на ORP от соевото мляко е близка до тази на човешкия оптимум?
По-долу виждате редокс-потенциала на чешмяна вода в град София.
 
Редокс-потенциала на току що налята чешмяна вода в гр. София, плюс 215mV 

Заключение. Изследването на соевото мляко се оказа изключително интересно. И по двата основни измервани параметъра, pH и ORP, соевото мляко се оказа максимално близо до човешката кърма. Домашно приготвеното соево мляко е алкално (pH - 7.38) и с отрицателен редокс-потенциал (-64mV). С което значително превъзхожда животинските продукти.

Машината, която значително улеснява приготвянето на домашно соево мляко

Важно допълнение. Традициите при много народи, включително и българския са свързани с консумацията на млечно-кисели продукти като кисело мляко и кефир. Които имат множество доказано полезни свойства за човешкия организъм и според мнозина са в основата на доброто здраве и дълголетие. Това на пръв поглед прави консумацията на краве, козе и овче мляко без алтернативни. Фото доказателство, че това не е вярно са два продукта, приготвени от автора:
Соево кисело мляко 

Соев кефир 

Очаквайте. Анализ на показателите на други растителни бобови, ядкови и зърнени млека, както и възможност за приготвяне на млечно-кисели продукти от тях.
Различни бобови, ядкови и зърнени млека

Кисело мляко от червен боб адзуки

2 коментара:

meleager каза...

Здравей,

Благодаря за материала.
Отдавна се каня да обърна внимание на соевата алтернатива, но досега ме спираше носещото се в пространството (пред)убеждение, че соята е едва ли не враг номер едно на мъжкото здраве, предвид връзката соя-гинекомастия ("заболяването", което съсипва самочувствието на милиони мъже по света в компютърната ера). Някакъв коментар по въпроса?

кен каза...

Гинекомастията е проява на метаболитен синдром, нарушена хормонална обмяна в следствие на стрес и въобще на нездравословен начин на живот. Внасянето на чужди хормони идва чрез животински продукти. Всичко това може да си обясните чрез картата в публикацията. В Азия, която консумира соя тази аномалия не е позната, в Африка - също. Сред веганите - най-малко. Гинекомастията се наблюдава в затлъстелия Запад. В основата на борбата срещу метаболитния синдром, много научни авторитети препоръчват соята. Аз също ги послушах и след 10 години затлъстяване, редуцирах 35 килограма тегло, след отказ от животински продукти и редовно консумиране на соеви. Ако някои има друг опит, нека да сподели. Защото обсъждането на внушения от жълти списания никому нищо добро не е донесло.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни