Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Особености на зрението и изборът на монитор (за жена)

Знаете ли, че всеки човек разпознава различни оттенъци на цвета? Въпреки почти еднаквото устройство на очите. Разликите идват от възраст, тренираност на окото и особено от пол.
Точно така, жените разпознават значително повече оттенъци на цветовете, от мъжете. Това се дължи на това, че различни хормони помагат на мозъка да анализира зрителната информация.

Тук е мястото да отбележа и че жените диференцират повече аромати, вкусови усещания и звукови сигнали. На което се дължи и тяхното "шесто" чувство, просто те имат по-богато сензорно възприятие от нас, мъжете. Поради което жените са в състояние да усетят лъжата по минимална промяна на тембъра на гласа, да усетят недоловим за мъжа чужд аромат, да си боядисват косите с оттенъци, които мъжете не могат да доловят и да паркират автомобил по слух.

Да се върна на зрението. Стандартен 6-битов монитор, бил той и IPS има едва 262 хил. реални цветови оттенъка. Това е достатъчно за повечето мъжки очи, но е крайно недостатъчно за женското зрение, което разпознава повече от 1 млрд. оттенъка, а за някои жени се твърди, че могат да различат и над 3 млрд. оттенъка.

Много по-подходящ за качественото зрение е 8-битов монитор с реални 16.8 млн. цвята. Това са професионалните монитори, които не се продават по техномаркети и онлайн мегамагазини, не струват 300-500лв. Жена, а и способен мъж с такъв монитор получават 64 пъти повече информация! Съответно във фотография, дизайн и предпечат имат много повече възможности за творческа изява.

Друг важен параметър на цвета е цветовият обхват на монитора. Стандартът AdobeRGB характеризира широкия цветови обхват, за по-чувствително зрение. По-тесният sRGB обхват в повечето случаи също е подходящ, но стандартните монитори достигат едва до 70% от него и под 50% от AdobeRGB.

Спектърът на светлината също оказва влияние на цветовите възприятия. Въпреки, че флуоресцентния прекъснат спектър е далеч от идеала на слънчевата светлина, в повечето случаи той е по-добър от синтетичния и маскиран спектър на LED.

Когато говорим за хормони, с право насочваме вниманието си към емоциите. Особено голямо влияние върху тях оказва правилната цветова температура на монитора, която е 5000 - 6000 келвина. Тази цветова температура може да се постигне с колориметър, при фабрично калибриран монитор като DELL U2410f няма нужда.

Знаете ли, че женското зрение е по-чувствително към светлинни пулсации, поради което жените правят двойно повече премигвания за единица време от мъжете? Поради този факт, пулсиращите монитори, управлявани чрез ШИМ (PWM) докарват всяка жена поне до главоболие в краткосрочен и до мигрена в дългосрочен план.

Тогава как се избира монитор за жена? Със сигурност не с емоции и предпочитания към външната обвивка (дизайна). Ние използваме тези инструменти да установим всички параметри на дисплея. В случая виждате, че DELL U2410f няма пулсации над 88% яркост, има широк цветови обхват, цветовата му температура е 5781 келвина. Това, което не виждате е, че пред вас е H-IPS дисплей, който има 8+2 битов цвят, реални 16.8 млн. цвята, които с интерполация се разширяват до 1.03 млрд. цвята.

Вероятно има и други модели, но от нашия опит, тестове и отзиви на клиенти ви препоетчваме следните модели:
  • HP LP2475w - 24" професионален H-IPS модел, AdobeRGB обхват, 8-бит, 16.8млн. реални цвята, няма ШИМ над 88% (не всички модификации);
  • DELL U2410f - 24" професионален H-IPS модел, AdobeRGB обхват, 8-бит, 16.8млн. реални цвята и 1,03 млрд с интерполация, няма ШИМ над 88%, фабрично калибриран;
  • DELL 2408fpw - 24" професионален S-PVA модел, AdobeRGB обхват, 8-бит, 16.8млн. реални цвята, няма ШИМ над 77;
  • HP 2035 - 20" професионален S-IPS модел, безспорно най-щадящият зрението монитор, два от които ползва в момента и авторът на този материал. Обхват 100% sRGB, 8-бит, 16.8 млн. реални цвята, липса на ШИМ в целия диапазон на регулация на яркостта. 
Длъжни сме да отбележим, че това са стари модели, които може да намерите само като употребявани. При дълга експлоатация и некоректно описание от търговец за състоянието им, много от добрите им параметри са загубени, а изхабеният луминофор на CCFL подсветката деформира спектъра и пропуска UV лъчи. За максимален комфорт, търсете при нас монитори със статус над A-. 
  
Амортизацията на всеки монитор проверяваме с луксметър и спектрометър Sekonic

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни