Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Търсене на съвършенство с Dell UltraSharp U2410f

Малко са мониторите минали през офиса и оставили трайно положителни спомени в съзнанието ни. Помним единствено мониторите, които са ни впечатлили с цветове, подсветка, дисплей, с мисъл към здравето. Не крием симпатиите си към определени модели на определени марки. Не са много. Харесва ни да ги тестваме и рекламираме. Гордеем се че ги предлагаме. Всеки път, когато съм пред един от тези монитори се чудя, как може някой да купува лъскавите подобия на монитори, които всъщност са нереализирани телевизори при положение, че професионалните се продават на безценица предвид ползите които носят. Спомням си, когато клиент беше дошъл в офиса ни за лаптоп и в същото време бяхме включили нов и лъскав но по нашите критерии ужасен монитор за да покажем разликата на хората. При възклицанието "Уао, колко як монитор" си дадох сметка, колко малко разбират хората от тази техника. Тази "любов от пръв поглед" кара хората да пазаруват боклуци, облечени в лъскав корпус, облепени с гръмки параметри и вече нищо на света не е в състояние да ги накара да повярват, че тези монитори ще им скапят очите за няколко месеца.



   Стига отклонения. Все пак пред мен е един от най-добрите 24-инчови монитори Dell U2410f. Казвам един от най-добрите, защото той е пълния аналог на легендарния HP LP2475w, който според мнозина е идеалът за монитор. Изключително богата и фина картина, широк цветови обхват, 10-битов H-IPS дисплей, пълен набор от входове и още и още. Когато стане въпрос за Dell U2410f в главата ми изскачат само суперлативи. Цялото това разточителство на думи не е с цел да внуша на един предмет неземни свойства, а са плод на много тестове и най-вече на личен опит. Личния опит дава реална преценка за това какво точно да очакваме от нещо, а уредите за измерване доказват истинността на думите или не.

   Наскоро се наложи да поема вътрешното счетоводство за определено време. Документи и таблици от сутрин до вечер. През времето, когато си почивах се разтоварвах със едно от хобитата си. По-точно фотографията и обработката на снимки. Доставката по същото време на Dell U2410f ми спести колебанието, кой монитор да използвам.
 Картината е първото нещо с което впечатлява монитора. Типичните наситени цветове за монитор с широк цветови обхват. Перфектно цветопредаване. Толкова много цветове и нюанси, че едва когато натиснах неволно един от сензорните бутони се сетих, че не съм обърнал внимание на външния вид.

Дизайна е типично Dell-овски. Изчистен с приятна комбинация от сиво и черно. В Dell винаги са имали усет за естетиката и това е една от причините да имат толкова верни фенове.
Вниманието отново привличат цветовете. Толкова е цветно всичко, чак нереално.В режим AbobeRGB мониторът предлага перфектно цветопредаване и е идеален за обработка на цвят. В този режим обаче Dell U2410f също като HP LP2475w е много ярък и е добре да се използва в добре осветено помещение или с лампа за фоново осветление зад монитора. Освен за цветообработка, гледането на видеа и играенето на игри на дисплей с широк цветови обхват е много различно изживяване.
Не препоръчваме AdobeRGB стандарта да се използва при работа с текст. Просто така мониторът е много ярък.
Сега е моментът да обърна внимание на монюто на монитора. Освен, че предлага фина настройка на картината, може да се избере и различен цветови профил. Въпреки, че Dell U2410f е предназначен за работа с цвят, sRGB профилът смекчава цветовете, нормализира яркостта и монитора става много комфортен за работа с текст и таблици. Профилът е по-удачен и когато монитора се използва за предпечатна обработка на изображения. Този цветови обхват е по-близък до този на принтерите и няма да има фрапантна разлика от това, което се вижда на екрана и това , което излиза на хартията.

Сензорните бутони не са чудо невиждано но тук са много добре направени, ненатрапчиви и съобразени с менюто. Смяната на цветови профил или друга настройка става почти мигновено. Това определено е предимство пред близнака си HP LP2475w.
Да обърнем внимание на техническите данни на монитора, които всъщност го правят толкова специален. Dell U2410f е снабден с 10-битов H-IPS дисплей с внедрена PremierColor- технологията на Dell, която възпроизвежда малко над 1 милиард цвята. 16 милиона са реални, а останалите интерполирани. 8 и 10-битовите S-IPS, H-IPS, P-IPS дисплеи предлагат най-точните цветове и най-добрите ъгли на видимост. Започнах представянето с думите "Перфектно цветопредаване" не заради тези 1 милиард цвята и H-IPS екрана, а заради това, че Dell U2410f е първия монитор на Dell, който излиза с фабрично калибрирани цветове и няма чак толкова голяма нужда от по-нататъшна калибрация. На снимката по-долу сме показали резултатите от нашите тестове с почти всички уреди с които разполагаме.
Това всъщност са и реалните технически характеристики на монитора.
Да ги разгледаме поотделно.

Резултатите от Spyder Elite 4 показват цветовия обхват. Dell U2410f е с широк цветови обхват. Препокрива стандарта sRGB и достига до 96% от AdobeRGB. Цветовия обхват в комбинация с 1 милиард цвята правят монитора идеален за фотообработка, графичен дизайн, визуализации и всякаква друга дейност изискваща детайлна обработка на цветовете.

Спектрометърът Sekonic C-700, показва силата на подсветката и яркостта в Lux-ове, както и цветовата температура. 470 Lux-а освен, че съвпадат с фабрично обявените означават и много ярка и жива картина. Dell U2410f е два пъти и повече по-ярък от стандартен монитор или лаптоп. Цветовата температура от 5780К е близка до перфектната. Като еталон приемаме светлината на слънцето, която е с цветова температура около 5500К. Това е светлината към която човек е привикнал и се чувства най-комфортно. Цветовите отенъци при нея са най-точни.

Стигнахме до най-важния компонент в монитора. Подсветката. Защо е толкова важна? Освен, че определя силата на яркостта, цветовия обхват, цветовата температура, това е компонента, който има пряко влияние върху здравето на човека, заради начина по който се управлява (палене, гасене, палене). В Dell U2410f е внедрена Wide Gamut CCFL подсветка. Широкообхватни лампи с многокомпонентен луминофор. Те осигуряват 96% покритие на AdobeRGB, 470 Lux-a яркост, топла светлина, почти съвпадаща със слънчевата и са най-щадящи очите. Осцилоскопът показва, че мониторът няма трептене над 85% яркост. CCFL е инертна и дори под тази стойност трептенето не натоварва  зверски зрението, както LED, защото пулсациите се изглаждат по естествен начин.

Dell U2410f е представител на най-високия клас монитори и носи всички ползи от нея. Като такъв е снабден и с всякакви входове. На разположение са VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, S-Video, USB.
Свързан с HDMI или DisplayPort, през които минава и звук монитора може да захрани Soundbar Dell AS501 или Dell AX510, които възпроизвеждат изключително качествен и плътен звук.

Остана единствено консумацията с която често се спекулира. Dell U2410f харчи между 30W и 90W в зависимост от яркостта. Всъщност не е много, нали?  LED-мониторите в това отношение са представени, като спасителите на планетата, но когато нещо се рекламира с енергоефективност и дизайн, значи няма други качества.  Да, мониторите със CCFL-подсветка харчат малко повече но не чак толкова. За сметка на това, качеството на картината и комфорта са несравними.

Личните ми впечатления от работата с монитора по 8-10 часа на ден.
Дискомфортът е главно от целодневното стоене в седнало положение с което не съм свикнал. Никаква умора в очите или главоболие. Навярно малко от вас знаят, че човешкият мозък може да се натовари и ако трябва да компенсира. Той възприема около 1 милиард цвята. Ако не ги виждаме, се опитва да ги компенсира за да възприемем света нормално. След ШИМ-а това е другата причина за главоболие при работа с недобър монитор. Изпитвал съм негативите от такъв монитор. Очите са ми били толкова изморени, че след работа на светофарите съм се усещал как се напрягам за да фокусирам секундарника, а по принцип нямам проблеми с очите.
С Dell U2410f няма да ви се налага да форсирате мозъка да компенсира.
Професионалната техника е скъпа, дори и като употребяванa, именно защото в нея освен най-качествените компоненти е внедрена и мисъл за здравето на хората, които ще работят с нея.

Като заключение ще каже, че Dell U2410f безспорно е един от най-добрите 24-инчови монитори. И като показатели и като усещане.
Резултатите на всеки измервателен уред граничат с идеалните стойности.  Архитектите, фотографите, дизайнерите са хора търсещи съвършенство но не са длъжни да имат техническите познания за техниката на която работят. В това сме добри ние и можем спокойно да кажем, че Dell U2410f може да задоволи нуждите и на най-взискателните.

Перфектни бройки Dell U2410f при нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни