Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на дехидрататор

В сезона на дехидрататорите, тествахме един от най-добрите им представители, американския Excalibur.
Най-важният въпрос за всеки е "Колко ток харчи тази машина?"
Използвахме професионалният уред на UNI-T, чиято основна екстра е измерването на консумация на енергия, включително ефективна, пълна, реактивна и косинус Фи.
На снимката горе виждате консумацията на дехидрататора, около 420 вата. С което уредът се явява сериозен домашен консуматор и отоплител на помещението.
 
Тук обаче виждате консумация от едва 25 вата. Логично е да се предположи, че нагревателят се включва докато достигне желаното ниво на температура и изключва след това. При изключени нагреватели единствен консуматор е вентилаторът, тези 25 вата. Междинни положения няма, проста машина, без излишна електроника. Което я прави и предпочитана в цял свят.
Цената на едно сушене? Цената на електроенергията според по-големия електроразпределител е тази. Не са ми ясни таксите за пренос и достъп, затова ще приема, че дневния разход е 20 стотинки за киловатчас. Приемам, че терморелето цъка във времеви режим 50/50, то средната консумация за час е (420+25)/2=222.5 вата. За 14 часа, колкото е едно стандартно сушене това са 3115 вата. Което са 62 стотинки разход за енергия, и то дневна. Нощната тарифа  е поне наполовина по-евтина.
 
Проверих теорията 50/50 интервали като свързах уреда към PC софтуера за анализ и визуализация. Теорията е вярна, вижте интервалите на графиката, 25 вата е ниското ниво, 420 вата е високото.
Имайте предвид, че работата на терморегулатора зависи от околната температура и сезона, при помещение с температура 27 градуса разходът ще е един, при 10 градуса ще е много по-голям. Самият дехидрататор няма термо-изолация.
Неприятен фактор от работата на дехидрататора е шумът от него. 55 децибела са сериозна стойност. Затова трябва да му намерите място, където няма да пречи. Например в мазето на общата сметка на входа. 
А това е шумът от машината, когато тя не работи, тоест тишина в стаята има около 38 децибела стойност. Консумацията разбира се е нула.
Измерих и температурата в самия дехидрататор. При настройка 57 градуса, всичко е както си трябва. 
В заключение ще кажа че разходът за енергия е нисък, предвид много по-качествената домашна храна и големият обем, който може да побере уреда. В случая при модел с 5 отделения побрах 6 килограма грозде, а на горното отделение суших ето такава ядковка на 57 градуса.
Ядковката се приготвя изключително лесно. Леко запечени фъстъци, суров слънчоглед и сусам се омесват в намачкан банан и малко петмез от фурми. Разстилат се върху фолио. За 8 часа ядковката е стегнала, желателно е на 4-тия час да я обърнете или в случая да отстраните фолиото и да я сушите върху перфорираната основа. Полезно, питателно, вкусно и много лесно. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни