Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Защо е по-добре да си купувате AMD видеокарта?

 
Заради некоректната поддръжка с драйвери от NVidia! Но да започна от по-далеч...

AMD последователно ребрандира видеокартите си, с което спечели много критици. Стари видеокарти като HD 7950, 7850 имат нови версии с почти същата производителност и архитектура, с леко завишени честоти на памет и графично ядро.

В същите времена NVidia с много шум и с голям ръст на производителността спрямо предходно поколения предлагаха Fermi, Kepler, Maxwell, Pascal.

Какво обаче наистина се крие зад двете концепции на двата графични гиганта? Защо и двете компании имат толкова верни фенове? И толкова антифенове?

Нищо ново след 2012г. като графична архитектура не се появи. AMD предпочетоха да ребрандират стари модели за да водят достойна битка с "новаторите" NVidia, които неуморно предлагаха нови архитектури. Например HD 7950 по-късно бе наречена R9 280, след това R9 380. Излизането на Radeon HD 7770 бе малко чудо някога, защото тази евтина видеокарта предложи невероятен игрови комфорт в най-ниския среден клас. Успешната карта по-късно събра още почитатели под името R7 250X (не бъркайте с R7 250, която е друго ядро и е много по-слаба). Тази стратегия за ребрандиране с минимален фабричен клок и намаляване на технологичния процес никак не се хареса на ентусиастите. Много от които се насочиха към NVidia, където нови неща излизаха всяка година.

NVidia привидно напредва с огромни темпове поколение спрямо поколение. Но зад всичко това стои една голяма измама. NVidia умишлено на драйверно ниво спъват старите си карти, без те да са технологично остарели. Помните ли, че 400-ната серия уж нямаше поддръжка на DX11 в началото? Това бе голяма лъжа, все пак по-късно бяха пуснати нормални драйвери. При NVidia кой знае какъв напредък в архитектурата липсва, понякога даже има обратното на развитие. Но чрез драйверна поддръжка компанията фаворитизира новите си видеокарти спрямо старите. Което проличава, когато сравните прогреса в годините на видеокарта от NVidia с неин пряк конкурент от AMD.

Докато ребрандираните модели на AMD запазват над четири години висока производителност, то видеокартите на NVidia от предни поколения губят актуалност всяка година. Обидно е да вложиш много пари в топ видеокарта и след две години тя да е много по-слаба от прекия си конкурент Radeon от онези времена. Някак си се чувстваш прецакан.

GeForce GTX 770 спрямо GTX 960 е много по-добра видеокарта с 50% повече Cuda ядра и 256-битова шина вместо 128-битова. Въпреки това GTX 960 в наши дни се представя по-добре от GTX 770. GTX 770 бе пряк конкурент на R9 280X, която пък е ребрандирана HD 7970. В момента дори старата HD 7970 е по-добра за игри от GTX 960 и много по-добра от някогашният си силен опонент GTX 770. Справедливо ли е това?

Друг пример е древната Radeon HD 7770 от времето на равностойната ѝ GeForce GTX 550 Ti. GTX 550 Ti в момента е антика, с която не може да подкарате по никакъв начин която и да е игра на нивото на HD 7770..

В началото много игри са отлично напаснати към NVidia драйверите, след месец-два AMD ги настигат, а след година-две са много по-напред.
На снимката виждате Radeon HD 7770, която прилично се справя с Witcher 3, нещо на което бившият ѝ конкурент GTX 550Ti не може. Не и с тази поддръжка. HD 7770 е прекрасен ъпгрейд за по-стари машини. Наши клиенти са наслаждават на множество игри с тази видеокарта в комбинация с Quad-Core машината HP ML110 G6
AMD Radeon HD 7950 3GB 384-bit е чудесен ъпгрейд за мощни стари машини като 6-ядреният HP ML330 G6.  

Като стана въпрос за стари машини и стари видеокарти ще разсея една стара заблуда, за чудовищната консумация:
Six-Core Xeon X5650, Radeon HD 7950 и 73GB ECC DDR3! Очаквате консумация поне 600 вата нали? Само, че тя в максимално натоварване едва надминава 300 вата. В случая под 3DMark 11. Толкова разходват и нови машини с близка производителност.

В заключение мога да ви посъветвам да мислите преди да действате емоционално. Наистина NVidia видеокартите в началото са голям шик с максимално наточени драйвери, с които всички нови игри показват недостижими за AMD и старите модели кадри в секунда. Само два месеца по-късно силите с AMD са изравнени. А видеокарта на AMD запазва актуалността си години напред, защото драйверната ѝ поддръжка е честна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни