Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как да направим старият си компютър по-бърз от нов

Могат да се намерят много материали за това защо да смените стария компютър с нов, как да ъпгрейднете стария, защо новите компютри са по-добри. За съжаление всичките тези материали са в най-добрия случай естествено емоционални. Нищо стойностно, написано от специалисти с опит в ъпгрейда на стари машини.

Ъпгрейдвам компютри от 2007г. Най-добрата, компютърна техника, произведена на тази планета. Вечни машини от най-висок клас, които си заслужават инвестицията от време и пари.
Опитът ми е огромен, но в този материал ще бъда максимално кратък.

И все пак, малко теория, в едно изречение. След Intel Core 2 Quad развитие в компютърната техника особено няма, той се появи в началото на 2008г. Ако имате поне две капки аналитично мислене, с помощта на Google може да намерите стотици доказателства за това твърдение и нула за обратното.

Затова ъпгрейдваме смело! Кои са най-ефективните действия за осезаем скок в бързината и мощта на компютъра?

  1. Чрез смяна на магнитния диск с SSD получаваме 10 пъти по-бърз компютър! Разликата е потресаваща. Има смисъл само за компютри със SATA2 интерфейс за диск. Пример ThinkPad T60 е със SATA1 интерфейс, там SSD не дава прираст. Но ThinkPad T61 вече е със SATA2 и SSD покачва бързодействието многократно;
  2. Процесорът, възможност за 2-5 пъти по-висока производителност. Давам пример с компютър от 2011г., поколение Sandy Bridge. Взет е евтино от техно-магазин с бюджетен процесор Pentium G620. Производителността му е 18GFlops. Може да удвоите тази производителност с Core i3-2100 (37GFlops). Или да я учетворите с Core i5-2500. Във всички приложения от браузър и офис до игри прирастът при тази смяна е огромен, което може да видите в този мой материал. Знайте, че всеки компютър след 2007-ма година с процесор-флагман ще е по-бърз и от най-новия компютър с процесор до и около среден клас. Всичко това важи и за лаптоп. Сменете двуядрения процесор с QM/MQ серия, няма да повярвате в какво ще се превърне машината ви. Не важи обаче за лаптоп, възможнността на работните станции от среден и висок класове да поставите втори процесор. Така тази древна машина става по-мощна от всеки съвременен компютър за домашна употреба;
  3. Видеокартата е нов свят в производителността. Преходът от скромната ATI Radeon HD 5450 или Intel HD Graphics към намиращата се за разумни пари GeForce GTX 660 ще позволи да играете всяка игра и да декодирате най-тежкото видео. Но, за да разкриете потенциала на тази карта ви трябва процесор с истински четири ядра, минимум Core 2 Quad Q6600. Лаптопи с MXM слот също позволяват смяна на видеокарта;
  4. Оригинална операционна система, двойно по-мощен компютър. Тук вече ви изненадах! Кракнатите ОС от торенти по една, друга или комбинация от причини, свалят реалната производителност двойно. Ето мое видео за което. Често ви съветват да преинсталирате системата? В началото ефектът е голям, до месец има йо-йо ефект. С оригинална система, с онлайн поддръжка и без скрити дефекти, преинсталацията е нужна само в краен случай;
  5. Оперативна памет често се дава като панацея за стария компютър. Реално тя не качва нито скоростта, нито производителността. Но ако ползвате много задачи едновременно, Photoshop, видеообработка, рендериране, тя трябва да бъде поне 8GB. За фотообработка, поне 16GB оперативна и над 4GB видеопамет. За добро самочувствие - над 32GB. Интересен факт за старите компютри от висок клас е, че те могат да работят с много повече памет, в двойно повече канали спрямо най-новия потребителски компютър. Работните станции ползват памет с корекция на грешките, с която рестартът на машината всеки ден става безсмислен, а сините екрани са нещо, което се случва на другите. HP xw8600 е точно такава машина от 2008г., която поема 128GB сървърна оперативна памет в четириканален режим, която памет в момента се предлага на безценица.
  6. Нерядко компютърът и още повече лаптопът ще работят много по-добре след профилактика на охладителната система, смяна на термопаста и термолепенки. Без нея компютърните чипове постепенно деградират, а автоматиката на системата автоматично намаля производителността за да оцелее процесора;
  7. Софтуерна хигиена. Дайте малко пари за читава антивирусна програма като Avast или Avira. Ако не можете да се справите с ръчното почистване на браузъра си и регистрите, от помощ ще ви бъде CCleaner.
След като изпълните някои или даже всички от тези съвети, ще имате много по-мощен и бързо работещ компютър. Ще спестите не само много пари, но и най-ценното в живота си, времето.
Много четене, избор между много оферти, очакване на нещо ново, преинсталации, препродажби на старата машина. Още повече пари и време ще спестите, ако се обърнете към нашата фирма за съвети за модернизация на машината, покупка и монтаж на оптималните за целите ви компоненти. Може да се обърнете и към колеги, стига те да са се доказали, че наистина разбират нещата. Доказателствата се виждат с компетентни материали.

5 коментара:

Unknown каза...

Дайте малко пари за читава антивирусна програма като Avast или Avira.

ама вие сериозно ли ? точно за това да дадем пари ?
смех в залата

Unknown каза...

здравейте аз съм с лаптоп asus x54h cpu intel celeron b815 i3 бих искал да го подменя с някой по пройзводителен процесор около 2 ghz максимум 2,2 какво бихте ми препоръчали ? като виртузи в съвременния ъпгрейд на на една стара машина

Unknown каза...

тема точно като за източна европа,лицензен софтуер wow

Unknown каза...

Точно за Avast не бих дал пари. Предпочитам NOD 32, Kaspersky и BitDefender.

Unknown каза...

както посочи автора по горе платения софтуер е съвсем различно нещо от кракнатия но вие си знаете не на всеки му се дава пари и за тези неща

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни