Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Третата технологична или защо живеем в прекалено интересни времена

Човешката цивилизация е на десетки хиляди години. Държави, правителства, армии, култура... и те са от хиляди години. Разлики между нивата на народи и култури винаги е имало, но тя е била от никаква до минимална.

Хиляди години технологиите и науката са се развивали с минимални темпове. Разлика от знанията и армията на древна Гърция до тези в Средновековието - почти никаква.

Миналият век обаче доведе до технологична революция. В следствие на което някои държави се оказаха лидери, а други - аутсайдери. Културите на цели континенти като Африка, Азия, Австралия и Америките бяха заробени, асимилирани и унищожени.

Световните войни, сложиха едновременно начало, но и бърз край на самоубийсвената битка на лидерите в технологиите. Европа, Русия, Япония, САЩ - битка на технологични лидери, завършила с милиони жертви и разделяне на света.

Едната половина на света все пак бе по-технологично развита. Дали заради по-свободната воля, дали по друга причина. Но все пак имаше технологичен паритет. В космическите изследвания, балистичните ракети, танкове, ядрена физика и т.н. В автомобилостроенето двата блока не бяха кой знае колко далеч един от друг.

Компютърните технологии сложиха края на едната идеология, тя загуби своята военна и научна тежест. Всичко мина по живо по здраво. Едните си запазиха технологичното предимство, на останалите им бе връчен енергийния и суровинния монопол за захранване на технологичния глад. Дори най-старата цивилизация, индо-арабската бе удовлетворена от петролната епоха. Всички бяха доволни от нея. Чрез петрол и държавни монополи за ток, вода, комуникации, информация, някак си всички правителства по света би трябвало да бъдат удовлетворени.

И така до скоро! Неусетно се оказа, че суровинните империи се самозабравиха, а технологичните прекалено бяха забавили топката на прогреса. Криза в бизнеса, криза в търсенето. Хората имаха нужда от прогрес, иначе доларовата, банковата система рухва.

Оцеляване! Всички стари елити пожелаха да оцелеят. Компромис не бе търсен, какъв смисъл? Суровинните империи, лишени умишлено или не от наука не виждаха картинката. А тя бе технологична война. Първо с шистов добив, после с възраждане на стари технологии. Първите автомобили преди два века са били електрически. Отново ще бъдат. А от петрол никой няма да има нужда, или поне не в тези количества.

Не знам кой кого приспа и изигра, но изведнъж едните се събудиха в кошмарен свят. Компютърни технологии, монополизирани от една корпорация. Дрони, променящи концепцията за война. Автономни машини. Лазери, свалящи всяка ракета. Изкуствен интелект. Автопилоти. Следене на всяка личност по света чрез смартфони и единна мрежа, контролирана от корпорации на една нация. Доброволно предаване на лични снимки, лични тайни, пръстови отпечатъци, а в бъдеще може би и ДНК материал. Мрежа, която може да следи, манипулира, дестабилизира всеки. Спътникова система, контролираща визуално и комуникационно всеки, а скоро и всичко, чрез автонавигиращи се транспортни средства. Светът на Оруел, но по-модерен и доминиран от една държава. Привидно добър, но потенциално неконтролируем.

Хора срещу машини и технологии. Хора и елити, които не искат да стискат палци за добър президент зад океана и демократичен морал. Битки между армии не би могло да има, една е армията в света, доминираща оръжия и изкуствен интелект, поколения по-модерен от останалите.

Самодоволният Запад очакваше останалият свят да се задуши в технологичното си изоставане и да се предаде доброволно. Да работи за западни корпорации, да зависи от чужда медицина, ГМО храни, да бъде зависим от чужди средства за масова информация.

Когато оцеляваш, не подбираш средства. Важи и за държавите. Атомното оръжие е самоубийство, пряката война е обречена на загуба. Логично се появиха зелени човечета, терористи, организирана престъпност, политическа дестабилизация чрез некоректни в коректен свят средства.

Путин и Ердоган, лошите императори? Зависи от коя технологична граница сте. По-малките императори бяха унищожени. Най-силната арабска държава попиляна чрез самолетоносачи и модерни оръжия от една дефектна демокрация. После бяха унищожени и по-малки държави като Сирия и Либия. Нелоши държави, добре развити за региона си. Може би и не демократични според стандартите на Фейсбук и Уикилийкс, но запазили добрите традиции на своите народи от вековете. В момента там е ад. Възможно е някои да виждат два изхода, мирно самоубийство и такова чрез възмездие.

Всички очакват рухването на Русия, колосална по територия и незначителна като население и сила. Велика някога държава, изнасилена икономически, финансово и дори спортно. Донякъде сама си е виновна. Кому бе нужна офанзивата в Крим и Украйна? Но от друга страна по този начин западът изкристализира някои от амбициите си за тотална доминация чрез привидна демокрация.

Еднополюсният технологичен модел доведе до еднополюсен всякакъв модел. Оказа се, че алтернатива няма. Освен може би да станеш терорист. Може би така някои хора разбират оцеляването на човешката цивилизация преди всички да бъдем контролирани от дрони, роботи и зомбирани напълно от реалните измерения на виртуалния сват. Вижте хората със смартфоните и покемоните... вижте децата-киборги. Не само в белият свят, в Индия, Китай, Бразилия, навсякъде.

Какво следва? Все по-интересни времена. Поживем, увидим. Если доживем, и если останатся на чего смотреть.

Съвет от човек, който си изкарва хляба с технологии. Запасете се с технологии. Panasonic Toughbook със защита от ЕМИ. По-стар Fully Rugged херметичен модел, Core 2 Duo поколение. Новите не струват.  

Изводът е, че за битката между цивилизациите са виновни компютърните технологии. Ще дам добър повод за размисъл и на конспираторите. Всички съвременни процесори са проектирани в Израел. Подробна информация за което ви предлагам, на руски език.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни