Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Употребяваната техника - табу за невежия


Техника втора употреба, втора ръка, Second Hand и с още доста наименования е известна в обществото употребяваната техника. По-голямата част от хората са глупави и затова са много скептични и подхождат много предпазливо към нея. В повечето случаи това са дървени философи, които никога не са се докосвали до истинска, професионална техника. Те са идеалната целева група за агресивната маркетингова политика на фирмите и много лесно им внушават, че употребяваната техника е силно амортизирана, няма търговски вид и е в края на жизнения си цикъл. От друга страна е влиянието на жените им, които нищо не разбират, но мрънкат, че за тези пари ще си купят нещо ново. И някои са прави. В големите техно-магазини има техника, която чисто нова струва дори по-малко от подобна техника втора употреба. Но замисляли ли сте се защо това е така? Защо техника, която е 2,3 или 4 години по-стара и употребявана, струва повече от чисто нова. Дали производството и материалите са поевтинели толкова много, че в тази малка сума производителят е включил разходите по производство, вложения труд, печалбата, посредниците са включили своята печалба и търговците своята, както и разходи за реклама, данъци и мита. И тук един средно интелигентен човек веднага ще разбере, че реалната цена на тези нови и евтини стоки всъщност е едва 1/3 от крайната цена в техно-магазините, а останалите 2/3 са печалбите на посредници и търговци. Не ви ли се струва, че във всичко това има нещо гнило, защото не случайно една нова техника струва колкото друга такава употребявана и защото отговора ни на въпроса по-горе е НЕ. Нито производството, нито материалите са поевтинели толкова много, че това да се отрази на цената на крайния продукт толкова осезаемо.
Всъщност, качествените материали винаги са били и ще бъдат по-скъпи, а от там и производството на качествен продукт се оскъпява значително, защото в тези продукти производителят не влага само най-добрите материали, а влага също иновации и поддръжка. Някои от вас сигурно са забелязали, че лаптопи купени от техно-магазини само една или две години след покупката вече нямат поддръжка на драйвери, а други лаптопи произведени преди 10 години имат драйвери дори за най-новите операционни системи и то подписани от производителя. Всичко това няма как да се обясни на невежия човек, който при покупка гледа само параметрите с които да се хвали пред приятели.
Употребяваната техника също се разделя на евтина и скъпа и тази разлика се дължи именно на производствените различия описани по-горе и на това какво влага производителя в нея. Евтината техника или потребителската от нисък клас се произвежда единствено с цел запазване на пазарни позиции. В нея производителя не влага нито качество, нито иновации нито поддръжка. От такава техника не може да се очаква нищо хубаво като нова, още по-малко като употребявана. Покупката на такава стока в повечето случаи е плод на суета (лъскав външен вид, цвят и т.н.) и много често след първоначалната еуфория идва спадането на ендорфина( хормон на щастието) отделен при покупката и човека се сблъсква с реалността осъзнавайки, че новата лъскава придобивка не оправдава дори наполовина очакванията и въобще не работи по начина по който е обещавала рекламата.
   Но нека не говорим празни приказки, а да разгледаме един пример защо покупката на употребявана корпоративна техника винаги е по-разумна от покупката на нова техника от потребителски клас.
В ръцете ни попадна монитор Samsung P2070 , купен чисто нов през 2010г. от голям техномагазин.
Samsung P2070
Собственикът му ни сподели, че иска да го продаде, защото е използвал монитора само година и след това е стоял в кутията си. Не видяхме нищо странно в това, но ни стана любопитно, какво го е накаралo да прибере обратно в кутията това лъскаво произведение на корейската фирма. Отговорът също не ни изненада, а именно дискомфорт при по-дълга работа пред монитора, главоболие и болки в очите. Толкова познато, нали? Все пак решихме да дадем шанс на този монитор, като му направим няколко теста и го сравним с някои от нашите монитори. Мониторът с който ще направим сравнението е една от нашите звезди HP L2035, който също е 20-инчов монитор, но произведен 5 години по-рано.
Още при подготовката забелязахме някои неща при Samsung-а, типични за потребителския клас техника
1. Захранването е лаптопско зарядно, което е сигурен знак, че монитора е с некачествена  LED подсветка.
Захранването на Samsung P2070 е като на лаптопите, защото LED подсветката му е по-икономична от CCFL подсветката на HP L2035, но много по некачествена
2. Стойката се захваща по такъв начин, че положението на монитора е статично и не можете да го нагласите спрямо вашето положение.
Стойката на монитора, лишава потребителя от удобството да нагласи монитора спрямо себе си.

При HP L2035 стойката позволява да завъртате монитора вертикално, да го накланяте напред и назад и да го вдигате нагоре и надолу.
Ще отделим малко по-специално внимание на стойките на мониторите, защото те, също като трептенето на подсветката, могат да окажат много негативно влияние на хората особено при децата. Ако работите пред един такъв монитор, чиято стойка не му позволява той да се повдига, сваля или накланя за по-голямо удобство, то тогава вие трябва да се нагласите спрямо монитора. Ако е поставен на по-високо, ще си напрягате мускулите на врата, а ако е поставен на по-ниско бюро и столът ви не може да се свали до удобна позиция, тогава трябва да се прегърбите, за да виждате нормално. Представете си тогава какво влияние ще окаже този монитор на опорно-двигателния апарат на едно дете, което вместо да се развива и расте максимално здравословно, трябва да се прегърбва и да носи очила, за да работи пред компютъра. И ако някой позволява това да се случва на децата му, значи е безотговорен, защото родителите са тези, които определят в каква среда ще растат децата им.

3. Има само един единствен вход и това е DVI
Единственият вход на монитора
HP L2035 освен DVI има и VGA Вход
4. Въпреки, че тънката и лъскава рамка за мнозина е впечатляваща, тя отразява всяка светлина и предмет наоколо и е много неприятно за зрението.
Отраженията по рамката на монитора, създават дискомфорт при работа и натоварват зрението.
За разлика от HP L2035, който няма ШИМ, Samsung P2070 няма трептене единствено на максимална яркост. На 99% яркост, LED подсветката на мониторът трепти със 180Hz,  което е пагубно за зрението.
При гледане отгоре, некачествената TN+Film матрица на Samsung P2070 изсветлява и губи цветовете си, докато IPS матрицата на HP L2035 запазва качеството на картината дори при много голям ъгъл.

При поглед отдолу нещата не са по-различни , но инверсията на цветовете при Samsung-а е толкова силна, че картината става неизползваема
Един от маркетинговите трикове са рекламните лепенки. Те стряскат потребителите с невероятни параметри, които гъделичкат егото и създават илюзията, че сте си купили нещо уникално. Това обикновено е причината  тези лепенки никога да не се отлепват, за да може и околните да виждат какво сте си купили. Те са един от признаците на потребителската техника, която разчита на рекламата, за да се продаде. Истинската, професионалната техника няма нужда от реклама, заради същата причини поради която няма да видите реклама на Ferrari. Тази техника е достъпна за обикновения потребител само като употребявана, тъй като при появата си струва в пъти повече от обикновената и не се предлага по техномагазините.
Рекламните лепенки на Samsung P2070
Сравнението между тези два монитора показва, че производството на монитори не бележи прогрес, даже обратното. Как иначе бихте си обяснили факта, че монитор от 2005 година е по-добър във всяко едно отношение от монитор произведен 5 години по-късно. Самия замисъл на двата монитора е различен. Единия е част от авангарда на мониторостроенето, създаден за работа и максимално щадящ здравето, а другия разчита на суетата на хората, за да се реализира. Това сравнение е показателно и нещата не стоят по-различно и при компютри, лаптопи и каквато и да е друга техника. Всички тези факти показват, че употребяваната техника от висок клас винаги е правилният избор, защото има нещо за което хората не се замислят докато не започнат да имат проблеми с него и това е здравето. За разумния и интелигентен човек то винаги е по-важно.

10 коментара:

Vess каза...

Твърденията в статията са абсолютно верни.
Аз съм машинен инженер и съм работил в компютърна фирма внасяна НЕ в Бг преди 18 години. Е познайте ново ли купувам или най-доброто доказало се старо - оказион.
Имам случай да консултирам позната за монитор тогава. Взе си нов на добра цена с показатели много по-добри от стария, но ме извика да и настроя фокуса !. Не виждала малките буквички с новия екран, както ги е виждала със стария.

Vess каза...

Твърденията в статията са абсолютно верни.
Аз съм машинен инженер и съм работил в компютърна фирма внасяна НЕ в Бг преди 18 години. Е познайте ново ли купувам или най-доброто доказало се старо - оказион.
Имам случай да консултирам позната за монитор тогава. Взе си нов на добра цена с показатели много по-добри от стария, но ме извика да и настроя фокуса !. Не виждала малките буквички с новия екран, както ги е виждала със стария.

Georgi каза...

Аз на скоро купих третия си монитор от rmaniа, с което подмених всички "нови" монитори в къщи и си занесох един в офиса. Оставил съм едно SONY, което бях купил 2008год. за около 700лв. От него съм много доволен, единствения му недостатък, че е 17" иначе не ми се продава. Но най-вероятно скоро и него ще подменя или с NEC 2170 или HP 2035. Още първия компютър като купувахме 95та година, баща ми държеше да е с качествен монитор. И до сега все сме купували "скъпи" монитори. Проблема е че като станаха модерни лед мониторите започна много трудно да се отсява кой монитор е хубав и кой не. Последно купих 23" LG за 500лв., на което след 4-5 часа работа очите ми започваха да сълзят. Тоя монитор изкара точно 3 месеца в къщи и го махнах за 250лв. После си купих HP 2065 на старо :-). Баща ми като го видя и каза "това е най-качествения монитор, който сме имали". Взех си NEC 2170 за офиса, за да не гледам трептящия екран на "супер добрия" lenovo y510 с две видео карти в SLI :-). За който много се двоумох дали да не купя за същите пари thinkpad w520. Ама тогава се подлъгах, че ще мога да иргая и игри на него. Изиграл съм точно 2 игри и още ме е яд, че не си купих thinkpad-a. Но ще го ползвам още 1год да му свърши гаранцията и моментално ще бъде подменен с thinkad W серията или elitebook workstation.
Вече пазара се напълни с евтини китайски боклуци и толкова добре се замаскирват, че е трудно дори за опитен човек да разбере кое е боклук и кое не. Поне на пръв поглед от витрината. Особенно пък за монитор В НИКАКЪВ случай не трябва да се пестят пари. Аз съм на 31години, от 13 годишен съм пред компютъра. Много често съм прекарвал над 10 часа. И до сега очила не съм слагал. Ако родителите ми пестяха от монитори със сигурност щях да съм си развалил зрението. А в момента на старо може да се вземе толкова качествен монитор, че е безмислено дори да се гледат нови по магазините. Вече и техниката спря да се развива толкова динамично както беше преди 10 години, така че и компютър на старо също има смисъл

Unknown каза...

Напълно съм съгласен с гореказаното и ще го кажа и по мой начин-мониторът е по-важен от компютъра.докато слабо п.ц. работи зле с тежки за него задачи,то лошият монитор във всички случаи вреди-"бавно,но славно" 😒

Marcus каза...

Наплъно съгласен! Когато някой ме пита какъв компютър да си купи винаги винаги винаги препоръчвам втора ръка бизнес-класа пред чисто нов потребителска-класа. Разликите са огромни.

fxhackers каза...

Статиите на екипа ми откриха много неща, които като обикновен потребител нямаше как да знам. Свикнеш ли с такава техника връщане назад няма.

Христомир каза...

ASUS M51Vr ...105 , желязна машина, мисля да я стегна за малката ми дъщеричка 8г, колко мога да нахакам в нея, процесор /поръчал съм един Intel Core 2 Quad Mobile Q9100
AW80581GH051003/ мисля за много бързо, но не голямо SSD, рам май ми е на макс 4Гб, но чипсета ми поддържа до 8.
Слотовете Рам обаче не носят подходяща, т.е. 3Драм.
Дали може да се сменят, демонтират, монтират 3ддр?
По принцип питам.
Препоръки за части?
Мисля скоро да си направя и един настолен и от вас ме обхвана идеята за двупроцесорно дъно или повече процесорно или там каквото е.
Важното да е не е на Ебаси цената, и да е максимум издръжливо и като екстра да носи поне хипотетичен ъпгрейд.
Бих хвърлил 2000 лв, но да е за нещо сериозно за следващите 5-7години, голямото дете/АЗ/ да играйка, гледа 4к порно в 4 браузъра 20 прозореца.
Майтапя се, но идеята е ясна, да работи гладко с интернет приложения и множествени отворени прозорци.
Всъщност под 30-40 не падам.

Unknown каза...

Аз съм на мнение, че новото е по-хубаво понеже има лепенки по него и мирише на протекли кондензатори от самото начало:) Стига глупости, марковата техника си е маркова и живее над 10години, докато новата техника за домашен потребител (бюджетната) е изчислена за 3години. Всеки сам си прави сметката...

Unknown каза...

Според мен има и винаги ще има чисто нова техника която е с много високо качество но на висока цена!! И хората които не могат да си я позволят започват да гледат за вариант вората употреба по-евтино но пак качествено. Тоест Винаги ще има чисто нови продукти които са с добри и лоши параметри и ще има продукти втора употреба които са също с добри и лоши параметри.

v каза...

Хората са глупави, но авторът е много умен. Изобщо не е дървен философ. Мен лично аргумента с драйверите ме убеди напълно.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни