Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Гледам и не вярвам на очите си: Fujitsu Esprimo Q9000!

Размерите на компютър с толкова сериозни параметри изумяват всеки, който го види на живо. Самите ние предварително бяхме добре запознати теоретично с модела, но очаквахме значително по-голяма машина преди първата ни реална среща.

Но какво чудно има в размерите и производителността, след като мини компютърът е проектиран в Япония и сглобен в Германия?

Недостатъчна производителност? 
За разлика от неттопите с Intel Atom, Fujitsu Q9000 работи с много по-зрелите процесори на Intel.
Процесорът Intel Dual-Core Celeron P4500 като название звучи скромно, но в него се крие мощ за да постигне резултат в Super Pi 1M за малко над 20 секунди.

Микро-компютърът се базира на съвременна мобилна платформа Intel QM57 и съответно може да се ъпгрейдне с мобилни Core i3, Core i5, а вероятно и с Core i7 процесори (например с Core i7-620M).
Видеокартата Intel HD Graphics е доста популярно решение, което се справя с лекота с всеки HD формат и с повечко усилия подкарва много от съвременните игри.  Видео-изходи HDMI и VGA.
Паметта е So-Dimm DDR3 (мини формата за лаптопи), работи в двуканален режим, тестван при нас е с 8GB памет..
Свободно място за поставяне на SATA оптично устройство, има свободен слот за оптика, тип: "гълтач" Стандартен 2.5" твърд диск и опция за SSD. Каква "ракета" само става тази модерна машина с един Samsung EVO 840 (SSD с TLC памет).
Добра бонус-екстра на модела е наличието на Mini PCIe слот, в който е поставена WiFi карта Intel Advanced-N 6200. Това е Dual-Band (2.4GHz and 5.0GHz) карта с 300Mbps. Страхотно, нали?

Мощта и екстрите са хубаво нещо, но как е с шума?
Прекрасна охладителна система с термо-тръби, която напълно безшумно охлажда процесора, видео-ядрото в него и другите горещи точки в миниатюрната дънна платка.

Няма такава машина, с толкова добри сглобка, визия и мощ. Истински японски продукт. Всъщност, защо пък да няма? Има, но не и на тези пари.

И ето до тук, с възторжени хвалебствия и пресилени думи за уникалност и изключителност завършват представянията на продуктите си повечето производители, търговци и платени хардуерни трубадури.

Но ние сме Retro-PC-Mania и трябва да докажем всичките може би прекалено ентусиазирани твърдения по-горе.

Хардуерът накратко
Fujitsu Q9000 с 2GB RAM

Fujitsu Q9000 с 8GB RAM

Виждаме машина с доста по-зрели от неттоп параметри:
  • Мобилен процесор Intel Dual-Core Celeron P4500 на 1.86GHz, TDP 35 Watt, 32nm технологичен процес. Ядрата са по архитектура Arrandale, същата като в първите поколения мобилни Core (i3/i5/i7) процесори. Процесорът е на сокет и лесно може да се ъпгрейдне с по-мощен;
  • Графичната карта е Intel HD Graphics, популярно решение, за което са оптимизирани множество игри, а HD филмите вървят по-добре от повечето дискретни видеокарти. На такава видеокарта сме подкарвали дори тежки игри като Crysis (първа част);
  • So-Dimm (за мобилен компютър) памет, която може да работи в Dual-Channel. Приема плочки DDR3 на 1066MHz и на 1333MHz. Възможно е да работи добре и с някои модели по-високочестотни модули, но с наличните при нас 1600MHz не успяхме да стартираме машината. Максимален обем памет, с който сме тествали Fujitsu Q9000 е 8GB. Вероятно ще разпознае и два модула по 8GB, но към времето на тест на компютъра нямахме такива налични;
  • Тестовете проведохме с инсталация на Windows 7 на бързия SSD диск Samsung EVO 840 120GB.
Няма как да не се съгласите, че това са впечатляващи параметри за толкова компактен компютър.

А колко компактен всъщност е Fujitsu Esprimo Q9000?
Наистина миниатюрен компютър с мощта на много по-голяма машина. Размерите му са още по-удивителни след като се съпостави с монитор, клавиатура и мишка.

Дизайн
Стилен, делови дизайн без излишни "красоти". Подборът на цветове, надписът и логото на Fujitsu, Power бутон, куплунги и решетки - всичко е подбрано оптимално, визуално е балансирано. Привлича без да се натрапва и дразни.
Корпусът е изработен от качествени материали. Единствено черният гланцов материал разочарова малко със склонността си лесно да се надрасква.
Нищо не скърца и не поддава. Частите са напаснати перфектно и няма намек за луфт и хлабини.
Под самият капак пък виждаме алуминиев кожух, който запазва здравината на корпуса даже и в екстремни ситуации.

Wireless мрежа
На по-горната снимка видяхте антените на вграденият WiFi адаптер. Те осигуряват впечатляващ обхват. Защо антените са две?
Виждате, че в мини компютъра на Mini PCIe слот е поставен Intel Centrino Advanced-N 6200. Това е съвременен Dual-Band адаптер, който работи с 2.4GHz и 5GHz мрежи със скорост до 300Mbps. Има 2x2 потока RX/TX. Затова са му необходими и две антени.
Виждате отчета за мрежите, които засичаме с този адаптер. От всички съседи наблизо само в RMania имаме и 5GHz мрежа. Възползваме се от предимството на чистия 5GHz ефир, в който няма смущения и колизии. Засега...

Какво има вътре? Охладителят
Виждаме нещо необичайно за японската компания Fujitsu. OEM производител на този модел е тайванската компания AOpen. В това няма нищо чудно, тъй като точно AOpen са едни от най-старите и най-големи майстори на компактни и ефектни компютри.
Охладителят е перфектен и невероятно тих. Това се постига с медни термотръби с охлаждащ агент, както и с внушителният като размери, бавно оборотен вентилатор, за какъвто няма място в повечето лаптопи. Тук има резерв да се охлаждат много по-мощни процесори на тази мобилна платформа.
Стандартният твърд диск лесно може да бъде заменен с SSD, което сме направили за нашите тестове на машината.
Над отсека за твърдия диск има място за поставяне на мобилно оптично устройство, което не е включено в тази базова комплектация на модела.
Друга вътрешна хардуерна екстра е наличието на свободен Mini PCIe слот, който за разлика от този за WiFi адаптера е пълноформатен.

Куплунги и изходи
Fujitsu Esprimo Q9000 е богато обзаведен с куплунги за комуникация. Похвално е, че има цели два видео-изхода, DVI и HDMI. Изненадващо за такава микро-машина е наличието на e-SATA и оптичен звуков изход.

BIOS
Виждате, че микро машината без проблем приема 8GB (1x 4) DDR3 памет, което е сериозно постижение предвид лимита на сходните по габарити неттоп компютри, които са ограничени до 4GB. Неттопите работят и в Single Channel режим, докато при Fujitsu Q9000 имаме зряла машина, която работи в Dual Channel.
BIOS-ът има множество настройки, които могат да впечатлят дори собственик на пълноформатен компютър.
Нещо, което се вижда основно в лаптопите от бизнес клас е наличието на TPM модул за криптиране на данните.

Тестови резултати

 Рейтинг и хардуер

Скорост на SSD носителя Samsung EVO 840
Super Pi 1M

GFlops в IntelBurnTest

3DMark 2001 
3DMark 03

3DMark 06

3DMark Vantage 

Unigine Heaven под DX10

Cinebench 11.5

Добри резултати от добра машина.

Захранване и консумация
Добрите резултати, сравнително мощният хардуер и това солидно 100-ватово захранване предполагат немалка консумация. Но така ли е в действителност?
Под сериозно натоварване в 3DMark06 консумацията варира от 20 до 35 Watt. В десктоп режим консумацията е под 20 Watt. Тоест тази мини машина реално има нужда от захранващ адаптер не по-мощен от 60 Watt.

Заключение
Fujitsu Esprimo Q9000 е силен претендент за титлата "перфектният микро компютър". 
Мощен, надежден, производителен и носещ голяма естетическа наслада със стилният си външен вид.
Подходящ за офис машина, за мултимедийна система у дома, за файлов сървър и въобще за всичко без машина за тежки игри и графична станция за проектиране, рендериране, фото- и видео- обработка. Но след ъпгрейд защо не и за някои от последните задачи?
Трудно се сещам за по-подходяща компактна система за спално помещение. Абсолютно тиха и малко грееща, заемаща рекордно малко място. 
Ако хардуерната ви суета го налага, лесно може да въоръжите тази микро машина с Intel Core i7, 8GB DDR3, голям SSD диск, оптично устройство.

Цена и параметри на Fujitsu Esprimo Q9000.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни