Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Микро титанът HP EliteDesk 705 G5 с AMD Ryzen 5 3400G - чудо машина за работа и за игри

Микро-компютрите винаги са били мега мания, или поне за мен. Повечето хуманоиди дори не предполагат, че може да съществува машина с големината на малка книга, но с мощта на грамаден настолен компютър. С мощ по-голяма от тази на върхов лаптоп. 

Какво предимство дава такъв компютър? Какво като е малък, а дали не прегрява, що пък гроздето да не е кисело? 

 Преди да си губите времето натам, вижте параметрите на микро звяра

Микро компютър с върхови параметри предлага мобилност, по свой си, очарователен начин, не като лаптопа, друго е. Заемайки много по-малко място от лаптоп, изисква и по-малко гризи за здравина, на практика върху такъв корпус и хоро може да се играе, и с колата да минете, ни нищо... здрав като съветска наковалня. 


Където и да отидете, хотел, хижа, вила, на село, в някой от 10-те си апартамента из провинциите, на конференция в Банско, навсякъде има телевизори, проектори, визуализиращи устройства с HDMI, DP. "Ама SMART телевизорите... ? " Тихо, да не ви се смеят - добър микро компютър е десетки, ако не и стотици пъти по-бърз, мощен, удобен от всяка "смарт" смехория. Работи на максимум със зряла операционна система, не с някоя мобилна, в случая с представеният тук HP 705 G5, хардуерът с лекота изпъва не само Windows 10, но и Windows 11. Оттам вече - софтуери от Замунда, Photoshop, Office пакетите, дори тежък професионален софтуер, тук могъщата AMD Vega 11 го позволява. 

Истинска прелест е ако микро компютърът може да подкара игри, тогава не ви трябва да мъкнете Playstation за диванетата с вас. И тук вече Micro машините с AMD Ryzen имат солидно предимство пред тези с Intel платформа, защото вградените Intel видеокарти (с изключение на Iris Xe) значително изостават. 

Ако пък Radeon Vega 11 ви е слаба, та тя е малко над (или много, ще видите по-долу) нивото на NVidia GeForce GT 1030 2GB GDDR5, та тогава тази машинка позволява ъпгрейд с нещо по-сериозно.

Външна видеокарта за HP 705 G5

Това е външната видеокарта за тази микро машина, AMD Radeon RX 560 с 4GB VRAM, ето пълното описание в EBay с ориентировъчна цена.

След като стана въпрос какво може да се постави вътре в микро машината HP 705 G5, приготвил съм ви една чудна галерия от клас "хардуерно порно". 


Перфектен е, нали? Може да сменяте, поставяте, ъпгрейдвате. Ако не сте гъзорики като 99% от цялата световна популация от фекалопитеци, разбира се. Показвам ви, че процесорът е сменяем, но това е малко излишно, защото в представената машина стои върховият, максималният 65-ватов AMD Ryzen 5 Pro 3400G, ако се съмнявате в думите ми, проверете официалните спецификации, тук. Да не се объркате от "колегите" с някой анемичен Ryzen 3, който бил "същият"? Хич не е същият, огромна разлика и като ядра, и като графика, и като външен адаптер. 

Предлагаме машината с внушителният адаптер за най-мощната ѝ конфигурация, със запас и за външната видеокарта. Същият този адаптер е подходящ и за стотици модели лаптопи на HP, включително и за Mobile Workstation тупалките. 

Така и така, се показа вътрешността, отвън машината е просто с брилянтен дизайн, много кефи - стил, лукс, никакви лиготии, или пък дървении като при Lenovo. 

Уникална, уникална, колко да е уникална тази хардуерна табакера за пури? Хайде да ви покажа резултатите от тестовете. 

Забележете разликата в резултатите под Windows 10 и Windows 11, та е значителна. Тия мизерници от Microsoft продължават с мръсните си номерца, а щефчето им яко трепе глупаци с иглотерапия. Много важно е да ви кажа, че от това 3-то поколение Ryzen натам следва съвместимостта с Windows 11, с предните поколения, няма как. Това 12 нанометрово поколение е аналог на 8-мо или 9-то поколение на Intel. 


Ето това е резултат от Lenovo M715q, който е от предното поколение AMD Ryzen (втора генерация). Същата видеокарта, почти близък резултат, но няма Windows 11, а и предният процесор, бидейки на по-ниска честота, отстъпва.

За по-обективна картинка, показвам ви за сравнение резултат от NVidia GT 1030.


Не се подлъгвайте по общият резултат, гледайте графичния (над 800 точки разлика), че в HP Z440 в този тестови случай е с доста по-могъщ Intel Xeon (проверете какъв) спрямо  AMD Ryzen 5 Pro. 

Гигафлопсите никога не лъжат. Вижте разликата между Radeon Vega 11 и GeForce GT 1030 GDDR5. Винаги наблагам на GDDR5, защото потресаващо много ревизии има с DDR4, а такава GT 1030 е много, ама много по-слаба. Нека ви напомня, че колкото по-високочестотна памет сложите на Vega 11, толкова по-висок резултат ще получите. И винаги Dual Channel за вградена графика, иначе 30% по-малко мощ за графиката. 

Разликата единична прецизност между двете видеокарти е прилична, но не и титанична, титанична е в двойна прецизност! Вегата е голяма работа. Обаче вижте огромната разлика между 4(8)-ядреният AMD Ryzen 5 Pro и "древният" 12(24)-ядрен Haswell XEON. Не е четворна разликата, петорна е! Нека ви напомня, че имаме такива HP Z440, даже с още по-титаничен процесор XEON E5-2690v3, на тази прекрасна цена


Като стана въпрос за графична станция, много интересен е двубоят в професионални графични приложения между Radeon Vega 11, GT 1030, RTX 3050 (за повече актуалност), а за еталон, мощната мобилна работна станция ThinkPad P52 с могъщата NVidia Quadro P3200. Много интересно, специално в тази по-стара ревизия на комплексният SPEC тест, вградената Vega 11 отвява в SolidWorks и Maya дори RTX 3050, да не говорим за GT 1030. И едва двойно изостава от Quadro P3200. Та ето ви графична станция в джоба, пичове. 

И хайде, побеждава с лекота и RTX 3060... мухахаха! Обичам да ви показвам натурални резултати, със скрийншотове, така се показва Истината, а не някакви манипулирани графики.

А ето и другите резултати от тестовете на микро компютъра HP 705 G5.

Добре, мощ, тестове, а как е греенето в тази микро машина? Имам термокамера бе, пичове, и то FLIR, не някоя чекобойщина от алиекспрес. 


Перфектни температури, тишина и спокойствие даже под зверските натоварвания в комбинираният тест на 3DMark и SPECViewPerf. Защо е така, просто се върнете нагоре и вижте чудесното охлаждане на 65-ватовият процесор. Не повече от 60 градуса, и то при отворен корпус. Показвам ви натурални снимки, на които да видите и машината, и теста, и устройството за отчитане. 

Някой звезек, с основание ще каже "само синтетика показваш, а как е в игрите"? Ето така е. 

Forza Horizon 5 е нова, много тежка игра, избрах я заради чудната графика и вграденият анализатор на кадри. На ниски настройки, но на FullHD играта върви на около 50 кадъра в секунда, на доста по-тежките Medium настройки трудно, но успява да се държи около комфортните 30 FPS. За сравнение, NVidia GT 1030 е доста далеч от това. За Intel UHD Graphics и дума да не става да е на това ниво, да има оптимизация за там, да се играе някак, но не и с тази прелест на картината. Картината е толкова детайлна, че даже има и химтрейлс.

В заключение мога да кажа, че съм силно впечатлен и много раздвоен. Сменям старата си DELL микро машина за към домашният проектор и се чудя дали 8-ядреник Lenovo с мижава вградена видеокарта, или това чудо. Ще се чудя още, явно. Иначе, евала на AMD, великани са вече. А HP реализира истински микро бижута. 

Цената на HP EliteDesk 705 G5 Desкtop Mini при нас е тази.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни