Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Къде и от кого се произвеждат реално компютрите? Истини за истинската техника

Panasonic Toughbook от Matsushita, Japan

Почти всички големи компании като Apple, HP, DELL, Lenovo са брандове, чиято вътрешност (печатна платка, компоненти, охлаждане) се изработва, а понякога и изцяло проектира от външни подизпълнители като:
  • Foxconn (Тайван) е най-големият производител на електроника в света, от чиито заводи излизат Apple Macbook, DELL и HP лаптопи от високият клас, Sony Playstation, Microsoft XBox, смартфони Apple iPhone, Motorola, Nokia, Xiaomi, камерите на Canon, оригиналните дънни платки Intel;
  • Quanta (Тайван) е най-големият в момента производител на лаптопи в света. Произвеждат за Apple, Compaq, Dell, Gateway, Hewlett-Packard, Alienware, Amazon.com, Cisco, Fujitsu, Gericom, Lenovo, LG, Maxdata, MPC, BlackBerry, Sharp Corporation, Siemens AG, Sony, Sun Microsystems, Toshiba, Verizon Wireless и др.;
  • Compal (Тайван) е вторият най-голям ODM производител на лаптопи след Quanta. Произвежда продукти на Acer, Lenovo, Toshiba, DELL, HP и Fujitsu Siemens. Compal е масов производител на евтините серии на компаниите, но вред продуктите му са дънните платки за Alienware и то от горните серии;
  • Flextronics-Arima (Сингапур) е голяма компания за OEM поръчки, сред най-известните поръчители на която са HP, Microsoft, Apple, Ford, Cisco, Huwei, Alcatel и Intel;
  • Wistron (Тайван) възниква като подразделение на Acer. През 2008г. купува производствени мощности за монитори от Lite-On. Голям ODM производител, натрупал може би най-голям престиж с OEM производството на ThinkPad. Пример за велик продукт на Wistron е дънната платка на ThinkPad W700;
  • Inventec (Тайван) голям ODM производител, проектиращ модели за HP, Toshiba, Acer и Fujitsu-Siemens. Престижа на компанията се затвърждава от качеството на платките за HP Elitebook Mobile Workstation series;
  • Pegatron (Тайван) е част от значително по-известната компания Asus. Произвеждат и проектират какво ли не за кого ли не;
  • Qisda (Тайван) е OEM/ODM частта на компания, чиито собсвени продукти носят името BENQ. Qisda всъщност е новото име на BENQ, който от срам, че закопа голямото име на телефоните Siemens набързо се прекръсти. Самият BENQ някога бе част от концерна Acer.;
  • Elitegroup (Тайван) е петият по големина производител на PC дънни платки в света, но също така се явява ОЕМ производител, основно поради придобиването на Uniwill;
  • MiTAC (Тайван) е компания с голямо минало, която сега произвежда навигации, дънни платки, сървърни решения (Tyan). Компанията е известна като OEM изпълнител на IBM още от зората на компютърната техника и е сред пионерите на тайванската компютърна индустрия.
Специално внимание заслужава Clevo (Тайван). Това е супер производител, чието основно търговско име за супер гейм лаптопи е Sager. Clevo правят топ машините на интересни компании с ултра-гейм позиционирани машини, например Eurocom, Deviltech, Rock, M-Tech, Pro Star, Pudget, Vigor, Voodoo PC и др.

Единствено японските компании могат сами да произвеждат продуктите си без помощта на тайванските подизпълнители.
Става въпрос за елитните, чисто японски серии Toshiba (Tecra и Portege), Fujitsu (Lifebook и Celsius). Изцяло японски са и Panasonic Toughbook.
Fujitsu Lifebook T730, Made in Japan. Цена и параметри

Древен Fujitsu Lifebook B142 (Pentium II), Made in Japan. Лаптоп от официалните сервизи на Mercedes Benz

Panasonic Toughbook, Made in Japan

Японската сглобка на Fujitsu Celsius H700
Платката на топ модела смартфон Lenovo K900 е японска, от Matsushita. Явно японският развоен център е пожелал най-добрите производствени мощности за този супер модел

Отвътре в корпуса на Alienware M17x от 2013г. има надпис Mitsubishi

Тук е мястото да направим разлика между различните типове производства и поръчки, които изпълняват тайванските производствени гиганти:
  • OEM (Original equipment manufacturer) е такъв производител, който за друга марка произвежда продукти под лиценз. Например ThinkPad се разработват от японския развоен център, а проекта се изпълнява от Wistron в ролята на OEM производител. Същата е ролята и на Foxconn по отношение на Apple;
  • ODM (Original design manufacturer) е производител, който поема не само изработката, но и проектирането (дизайна) на продукта за друга търговка марка. Toshiba Satellite и Fujitsu Amilo например НЕ са с японска изработка, НЕ са с японски дъна и НЕ са с японско качество. Те са ODM продукти от тайвански производител. Обикновено се дава задание като например: Ние от HP искаме 10хил. броя лаптопи с Core i3, за всеки от които можем да платим до 120 долара.
Често ODM продуктите са евтина разработка за масовия пазар, която чрез изменения само на външния дизайн се продава под различни брендове.

Затова няма значение дали от магазин за перални и хладилници си купувате лаптоп на Acer, Asus, Samsung, HP, DELL, Toshiba, Fujitsu. По същество това са едни и същи продукти, проектирани и произведени от някоя от изброените по-горе тайвански компании.

Знаете ли кога голяма компания престава да бъде фактор на пазара?
Когато премине от OEM поръчки по собствен дизайн до ODM поръчки за запазване на някаква пазарна позиция. Подозирам, че DELL са тръгнали по този път.
Друга интересна ситуация е компания с много капитал да купи чуждо търговско име под което да пуска евтини ODM продукти. Пример за което са телевизорите Philips, които не се проектират в Холандия, а се лансират от хонгконгската компания TPV Technology, която в интерес на истината се справя доста добре. Доста добре предвид историята с такива сделки, в контекста на която лично аз изпитвам най-много тъга по трагичният край на телефоните Siemens в азиатски ръце.
Има и обратни примери, когато голяма компания иска да усвои технологии, проектантски умения и производствени мощности като погълне друга компания. Най-известен пример е поглъщането на ATI от AMD. Популярна е и сагата на мобилното подразделение на Motorola, ошушкано като технологии първо от Google, а от 2014г. препродадено на Lenovo.
И като стана за дума за Lenovo, мнозина ще кажат, че точно това е най-яркият пример за поглъщане на велика американска компания от китайския капитал. Само, че всичко това е театър за зрителя, защото седалището на собствениците на Lenovo е в САЩ, регистрацията в Сингапур, а развойният център си е същият на IBM (Japan). 

Истинската поддръжка на истинските компютри

Важна особеност на ODM продуктите е, че за разлика от топ сериите на производителя те нямат пълноценна фирмена поддръжка. А и за какво да имат след като реално са продукти на друга компания?
ThinkPad W500 има поддръжка от Lenovo Japan, където е проектиран и елитният модел

За китайските (тайвански ODM) серии евтини лаптопи на Lenovo драйверите са подписани с истерично големи букви LENOVO и най-вероятно те са решения на ODM производителя

По-горе виждате как при Lenovo за елитната им ThinkPad серия се ползват фирмени драйвери от японският развоен център, докато за потребителските серии явно има разлика. И с двата случая примерът е за видео-драйвер (от ATI за W500 и от NVidia за B40-30).
На ODM производителя се плаща само за дизайн и производство на евтин продукт. Поддръжката е скъпо удоволствие, за което всъщност ресурс има само голяма компания, чийто развоен екип е на "ТИ" с Intel, AMD, NVidia, Qualcomm и разбира се с Microsoft.
Мислите ли, че Intel ще даде кодове и ноу-хау спецификации на тайвански "събирач на чаркове", колкото и голям да е той?

Пример. Неразбирателствата между Intel и смартфон подразделението на Lenovo оставиха супер смартфона Lenovo K900 без оптимизация на чипсета и  актуализация на операционната система. В момента Asus са предпочитаният партньор на Intel и техните продукти със същият Intel Atom Z2580 работят по-добре и са с по-нова ОС.

Потребител рядко се замисля, че с покупката на евтина серия, получава и евтина софтуерна и драйверна поддръжка.
Редно е да се замислите като взимате евтин лаптоп, който има нелоши параметри, но може да работи само с Windows 7 32-bit, дали този лаптоп има перспективи за бъдеща употреба.

Истинските лаптопи имат истинска поддръжка. Годините нямат значение, защото топ машината е предвидена да работи не 1-2 години, колкото да изкара гаранцията си, а над 10 години.
Световното първенство по Футбол в Бразилия, гледано в Космоса на ThinkPad T61. NASA - най-технологичната организация в света ползва истински лаптоп от 2007г., който има невероятен ресурс и вечна поддръжка

Съкратената поддръжка е явен показател за това, че даден модел има заложено програмирано остаряване.
Пълен абсурд пък е да се пишат драйвери за машини, проектирани за 2 години живот. Но даже и  да се спасите от принципите на програмираното остаряване на евтина машина (профилактика, подобрения), то поради липса на поддръжка машината в близко бъдеще ще бъде неизползваема или зле работеща.

Лично впечатление. Наскоро тествах модерен, но евтин HP лаптоп, който въпреки високочестотният си Core i3 Ivy Bridge, работеше много тромаво и дразнещо. И тази тромавост бе не само спрямо ThinkPad X220 с малко по-бавен Core i3 Sandy Bridge, с който бе захванато сравнението. Лъскавата, нова машина само в синтетични тестове бе по-бърза от ThinkPad T400 с Core 2 Duo P8400, при реална работа никой потребител не би предпочел новата, евтина машина.

Ще намерите някакви външни драйвери, от сайта на производителя на компонента? Да - с много отделено време, четене на форуми, чалъми и хватки нещата някак си тръгват.
Но сами ли ще си напишете BIOS, който не е актуален за нови системи и компоненти?

Пример за това как BIOS спира стара настолна машина е невъзможността да бъдат инсталирани нови видеокарти, памети с по-голям обем, мрежови компоненти и др. Аналогично е и при лаптопите с ограничение за дискове, памет, мрежова карта и др.

Изумително нали? Древният ThinkPad T43 има драйвери даже за най-актуалните ОС над 10 години след производството си!

HP Elitebook 8530w има постоянна актуализация на драйвери

ThinkPad T400 има максимална поддръжка с драйвери за всички ОС почти 7 години след като е произведен

Даже и най-луксозен ODM продукт, какъвто е HP Pavilion ("набор" на ThinkPad T400 и HP 8530w) е с прекратена драйверна, BIOS и др. поддръжка малко след като е произведен

По-горе стана въпрос за BIOS. Това е много, ама наистина много важна част от поддръжката на машината. Основните моделни серии на топ марките HP, DELL, Fujitsu, Toshiba, Panasonic и Lenovo се подсигуряват с поддръжка от елитни специалисти. Тайванските ODM продукти с именити, но чужди лога са с базов и неактуализиращ се BIOS.

Компоненти и платки без оптимизация на кодове, нови инструкции, поправяне на случайни грешки, отмяна на някои умишлени и необходими за някой си ограничения ... са едно евтино почти нищо.
По-нов BIOS е в състояние да подобри производителност, консумация, управление на охладителната система, автоматиката и защитните механизми на дънната платка.
В някои случаи BIOS е в състояние да редуцира ШИМ на подсветката. BIOS за видеокарта може да промени, честотата на GPU и VRAM и дори модела на видеокартата.
Даже най-малкият представител на бизнес серията Latitude на DELL има фирмен BIOS като на ултра-скъп Precision Workstation

Теорема на Retro-PC-Mania. Калпавите компютри имат калпави BIOS-и. Добрите машини имат оптимален за хардуера BIOS.

Фирмените пристрастия

Забравете за това как някоя марка била боклук прямо друга. Виждате в началото списъка с реалните изготовители на продуктите. Всяка световна марка е компания с капитал, пазарни стратегии и похвати. Никой умишлено не произвежда боклуци.

За някои може би е по-лесно да осъзнаят това с автомобилна аналогия.
Ford Galaxy, Seat Alhambra и Volkswagen Sharan в първото им поколение бяха на 99% еднакви автомобили с един и същ двигател, шаси, каросерия - всичко от VW. Но пак се намираха "разбирачи", които казваха, че Galaxy-то е Ford и от него нищо не ставало. Подобни разбирачи раздават мъдрости за това как например Acer бил много по-як от "боклуците" HP, въпреки че пред него са два еднакви продукта, произведени от Compal.

Ех, какви компютри имаше едно време...

Постоянно се генерират "мъдрости" за това как качеството на големите фирми било паднало, подкрепени с почти достоверни теории на конспирациите. Качеството и преди и сега струва пари, струва много пари. А програмираното остаряване в потребителските лаптопи не се крие от никого и се изучава даже от студентите в техническите университети.

Правят се неуместни сравнения с времена, когато компютърната техника бе само за корпоративно, инженерно, научно или военно използване.
Но даже и в отдавна отминали времена имаше по-евтини потребителски лаптопи като Acer, MiTAC. Но историята не ги помни, защото те отдавна са се амортизирали и разпаднали. Историята помни IBM ThinkPad от отминалите времена, защото тези лаптопи и сега работят без проблем.
ThinkPad T23 (RMania музей, 2014г.) - лаптоп, произведен 2001г.

Защо след 13 години работи по 3 часа от батерия ли? Made in Japan

И сега има истински лаптопи, скъпи лаптопи, лаптопи са елитни потребители, лаптопи без програмирано остаряване като евтините тайвански сглобки.
Някога големите фирми IBM и Apple имаха само елитни, скъпи серии, всичко останало бе техни клонове като нашият "Правец" например.

Сега, в епохата на глобализация и печалба на всяка цена, всеки иска да се почуства горд собственик на DELL, макар и не Latitude или Precision или на Mercedes, пък бил той и А-klasse. Затова има и официални "ментета" от тайвански производител с американско или японско лого.
След 10 години хората пак ще мрънкат и ще изпадат в носталгични размисли как някога, през 2014г. са се правили истински лаптопи като ThinkPad W540, HP Elitebook 8770w, DELL Precision M6800, които още работят перфектно, докато сега през 2024г. се правят боклуци.

Кой произвежда елитните лаптопи?

Не всеки може да отдели 3-5 хил. лв. за истински нов лаптоп, нали? Почти никой не знае и кой в действителност е истинският лаптоп, коя серия има слабости и недомислици, дали един и същи модел не е произведен с различно качество в завод на Compal и Wistron.
Виждате на снимката дънна платка на последен модел DELL XPS 15 Haswell Edition с Core i7-4702HQ, IPS дисплей с ултра-висока резолюция, могъща видеокарта и всякакви претенции за величие и даже равнопоставеност с представителите на елитната серия DELL Precision.
Един опитен поглед на сервизният ни техник е достатъчен да определи, че пред него е евтина платка на Compal, оформена в стила на по-старите сини платки на Apple (Foxconn). Точното наименование на платката е Compal VAUB0 LA-9941P.
Тази платка на Compal има едно основно достойнство - ремонтира се при необходимост възможно най-лесно.
Виждате три снимки от нашата тестова лаборатория. Снимки, на които се виждат двата топ модела на DELL, които са Precision M6600 и Alienware M17x R3. Супер лаптопи от едно поколение (Sandy Bridge). Логично е да се предположи, че върховите лаптопи на компанията се поръчват в един завод.
Неправилно предположение! Alienware M17x R3 се оказва, че има сравнително евтина дънна платка от Compal, докато за изработката на работната станция Precision M6600 отговаря "гранд майсторът" на дънни платки, Foxconn. Това мисля, че е убедителен аргумент за недоумяващите с какво Mobile Workstation е по-добър от премиум клас потребителска машина.
Alienware се правят основно от Compal, но има и модели (по-старите M15x и M17x) от Quanta. Ето затова истинска класика като качество и здравина е първият M17x от Quanta. А новите Compal-ски модели нерядко страдат от слабости и проблеми в следствие на евтината изработка. Но пък части за тях и възможности за ремонт специално нашият сервиз има в изобилие. Проблем само е цената за подмяна на дефектирала MXM видеокарта.

Повечето продукти на DELL са OEM, а може би дори ODM поръчка от Compal. Добрите им продукти са правени от Quanta, сред които Precision M65/M4300/M6400/M6500, Latitude D630/D820/D830, Adamo 13. Интересно, че дънна платка за DELL Latitude D630 има от Compal (с интегрираната графика) и от Quanta (с Quadro NVS140M). Понякога DELL решават, че стига са се излагали толкова и поръчват елитен продукт от там, където производството е скъпо, но качествено.
DELL XPS 13, както и посоченият по-горе DELL Precision M6600 са продукти на Foxconn.
Изненадващо за мнозина, но Latitude E5xxx често са продукти на Wistron, което донякъде обяснява изумителният факт, че уж по-ниската серия по-рядко дефектира от Compal-ската E6xxx.
Секретни материали за платките на DELL, които едвам изкопчих от сервизният техник на фирмата ни. Сервизната гилдия не е склонна да споделя такива данни

Във връзка с DELL и неговите подизпълнители е редно да отбележим, че не винаги желанието на компанията за качество кореспондира с ценовата рамка и пазарната позиция. За да работиш с Foxconn например, трябва да поръчаш определено количество, за което например нямаш силна пазарна позиция да продадеш. Също така производствените мощности на Foxconn трябва да имат свободни ресурси, които например са заети от Apple.

След като сме започнали, да продължим и за останалите големи производители
  • Майсторите на истинските ThinkPad серии (T-series, W-series, X-series) са Winstron. По-комерсиалните серии ThinkPad (S-series, SL-series, Z-series, Edge) се поръчват от по-бюджетни MoBo майстори като Compal, Quanta и Pegatron. За някои култови модели като T41, T43, T60/T60p, T61/T61p, T400, R500, T500, T500, W500 има странни кодови имена, зад които не може да се открие тайвански OEM производител. Това са най-качествените модели ThinkPad и не изключвам възможността те да са японска изработка без маркировка за производител или просто да са уникални модели на Wistron.
  • Също без маркировка от производител са дънните платки на Apple Macbook. Но всички отлично знаем, че те са Foxconn.
  • Дънните платки за повечето HP Elitebook Mobile Workstation се правят от Inventec и по-рядко от Wistron докато по-евтините HP се правят от Compal.
  • Върховите Lifebook и Celsius се правят от самите Fujitsu. При останалите серии на Fujitsu е пълна мешания от производители: Wistron, Quanta, Inventec, Compal и тайванската компания FIC (цялата Amilo серия, която вероятно е ODM точно на FIC), която не е сред големите играчи, но прави много модели на  Fujitsu.
  • Друг японски производител, Toshiba произвежда със собствени японски мощности само горният клас Tecra (например M-series) и някои Portege. Всичко останало се произвежда къде ли и от кого ли не. Satellite логично се произвежда от майстора на ширупотребата Compal.
  • Sony поръчват елитните си модели на Foxconn, но има специални модели на японската компания, с чието производство изцяло се заема Sony Corporation. Евтините модели Sony, каквито могат да се видят дори в магазини за перални и хладилници са продукт на Quanta.
А кой произвежда скъпите MXM видеокарти за елитните Mobile Workstation и Super Game лаптопи?
MXM видеокартите са по дизайн на AMD и NVidia. До HD5xxx-series Radeon/FirePro(GL) са с червеният фирмен цвят на ATI, след това преминават към зеленият на AMD

Могъщата AMD Radeon HD 6970 е в черен цвят, който кореспондира с игровите и претенции и е в тон с дънната платка на Alienware, в който оригинално стои

Нагледна демонтрация на разликата в размерите на MXM 3.0A (вдясно, Quadro K2000M) и MXM 3.0B (Radeon HD6970, вляво) 

Искате да проверите нашите твърдения или да "чекнете" вашия модел лаптоп или MXM видеокарта? Има много сайтове за това, като например този.

Имайки толкова добър и опитен сервиз отлично знаем кои поколения лаптопи с какво качество са, кой е техният OEM или ODM производител. В наш интерес е да продаваме само качествени и безпроблеми машини. И независимо, че DELL са много търсена марка, ние не смятаме, че чрез нея бихме имали верни и доволни клиенти завинаги, както е с вечните ThinkPad и солидните Elitebook.
Всеки нов модел се разхвърля по части и се оглежда под микроскопа.
Диагнозата е или това е супер модел, който няма да има нужда от ремонти и дори профилактика или няма да внасяме повече от този боклук и ще се молим да изкара гаранцията си.
Кои модели са и впечатлили може да разберете от ревютата в блога и постовете във Facebook. А кои не са ни впечатлили са тези, за които нищо не споменаваме.

Така че, ако не ви се мрънка за падението на качеството, омръзнало ви е да псувате смотаната работа на "боклука", не ви се чак толкова често със сервизи., няма по-добра възможност от тази да купите едва за 500-800 лв. употребяван, но актуален истински лаптоп с перфектна сглобка, производителност и поддръжка.
Колкото до външния вид на употребяваните лаптопи, наистина обикновено е неприятно да ползвате овехтял лаптоп с чужди следи от изтъркване по клавиатура, тачпад, корпус, драскотини по дисплея. Повечето наши лаптопи обаче са трудно различими от нови, защото са избрани от доставчика в такъв статус, за което се плаща и повече пари.
Така изглежда наш ThinkPad W500. Нима е отличим от нов?

Не се изненадвайте как стар ThinkPad W500 работи по-надеждно, по-"мазно", а и дори по-бързо от ново, лъскаво HP с Core i3 последно поколение, което е купено изгодно от промоция в хипер-ултра-мега-маркет.

В много от задачите, професионалистът ThinkPad W500 с лекота прегазва дори последно поколение екстремален потребителски лаптоп

Това е толкова нормално колкото фактът, че 20-годишен Mercedes 124 е по-надежден, по-мощен, по-бърз, по-икономичен и по-комфортен от нови Dacia, Fiat, Renault или каквато и да е друга лачена евтинийка със сапунен дизайн, за която се сетите.
ThinkPad W510 - могъщ хардуер в здрав корпус

Истински компютър и евтин потребителски - каква е разликата?

Както и при истинските автомобили, истинските лаптопи са много по-различни като качество, здравина и инженерна мисъл от масовите продукти. От едната снимка по-горе се вижда огромната разлика. Все едно да сравнявате Hammer с Lada Niva - нищо общо!

По-подробно за разликите:
  • Истинските лаптопи имат магнезиево шаси, а в случая с ThinkPad от високите серии имат и екзоскелетон (Magnesium Roll Cage), с което точно тази серия е предпочитана от NASA за всички космически мисии в историята;
  • Компонентите, самата платка са много по-качествени от тези в продуктите за масовият потребител. В истинските лаптопи има и много по-добра оптимизация на разположението на процесор, чипсет, памет, графичен чип, други контролери. Системите за охлаждане при истинските лаптопи са скъпи, ефективни и неподвластни на амортизация с десетилетия. Затова те винаги работят по-бързо, по-хладно, по-надеждно от много по-нови потребителски лаптопи.
  • Системите за мониторинг, диагностика, автоматика на качественият лаптоп са много по-сложни и надеждни от тези в ODM сглобка, преназначена за продажба в хипер-магазини за бяла и черна техника;
  • Истинските лаптопи имат истинска поддръжка откъм драйвери, специализиран софтуер, много интересни софтуерни опции и BIOS. Даже операционните системи лансират истинските машини, осигурявайки им по-оптимална работа, пример за което е не само MAC OS, който работи страхотно на Apple хардуер и някак си на друг, но и при Windows OS има доста начини да разберете, че в него са предвидени инструкции и "библиотеки" не за гаражни или ODM сглобки, а за истински, елитни машини.
Сравнително стар ThinkPad T400 има значително повече сензори и датчици за управление, оптимизация и защита от всеки потребителски лаптоп

Може сами да се убедите, че външната изработка на лъскавите лаптопи в хипер маркетите с евтиният, огъващ се корпус и сглобка, трагичната клавиатура, плачевният дисплей с рекордно ниска резолюция са признак и за евтина вътрешност, никаква поддръжка, лоши консумативи. Не може да се убедите на пръв поглед? Купете и ще се убедите до няколко седмици.

5 коментара:

Unknown каза...

Би било чудесно да се напише актуална версия на статията.

Unknown каза...

Доста добре правите съпоставка с автомобилните производители. Аз досега лично не съм виждал някоя Дачия на по 1 000 000+ или някоя евтина серия лаптопи като Acer E-серия да издържат повече от 5 години и да могат все още да се ползват.

Wasilev каза...

Самоварите на HP са отвратителни....Не ги купувайте!

Анонимен каза...

Wasilev, единствените самовари на НР са сериите Presario , някои COMPAQ машинки и всички други които имат само букви и цифри за име. Истински елитните линии си пазят името. Като моя EliteBook 2540p. Дори след като стоя 1 седмица в ръцете на няколко технически инвалиди , оцеля без погром. Отнесъл е няколко удара и му е надраскан алуминия на капака , но това по никакъв начин не е засегнало апаратурата вътре. И след тази една седмица , на boot екранът поставих следното предупредително съобщение : Not intended for loosers in IT.

Христомир каза...

След малко мисля да се регистрирам, но за да не загубя темата или да се отнеса, мисля да коментирам.
За повечето неща тук, наистина само се досещах, но с доста твърдо усещане.
Аз и до ден днешен работя с един Асус M51Vr, оказа се желязна машина.
Сложих му рам до 4Гб, повече неще, макар, че чипсета на който е му дават до 8Гб.
Смених му хард диска с комбиниран, сменях термопасти, почистване, допълнителен охладител поставка, махнах капака на дъното.
Работи много добре.
Рядко играя игри, но това което пускам върви задоволително, не съм изобщо капризен на тая тема.
Е, и на мен ми се иска машина, която да подкара игра на три монитора едновременно в няква супер резолюция, но досега поне , не мислех, че ще ми се случи.
Все пак, да не се отклонявам, искам да ъпгрейдвам моята машина с всичко възможно, което може на макс, процесор, рам, биос /ако има изобщо някакъв начин за работещ биос над 211.000/ хард диск с най-добри характеристики и каквото се сетя друго.
Ако може съвети.
Знам, че сте бизнесмени, но едва ли мога да си поръчам всичко от вас.
Все пак , както , каквото , колкото може.
На въпроса: Що не си вземеш нов/друг? - Ще отговоря, че машината не ме е предавала никога и само устройството пред нея е изгърмявало от време на време от простотия.
Има сантиментална стойност за мен.
Дайте ми съвети или оферта или и двете, пък ще видим.
Въпрос:
Възможна ли е подмяната на слотовете за Рам памет?
Цяла подмяна, от ДДР2 на ДДР3?!
Поръчал съм един
Intel Core 2 Quad Q9100 Quad-Core CPU Processor 2.26 GHz 1066 MHz Socket P AW80581GH051003

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни