Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Истинската сервизна дейност в България, каквато въпреки всичко съществува

 

При истински ремонт професионалистът действа по следният алгоритъм (пример от нашия сервиз):
  1. Извършва се диагностика на проблема и се установяват необходимите резервни части, консумативи и процедури; 
  2. Провежда се телефонен разговор с клиента за резултата от диагностиката и цената на ремонта. Ако цената на ремонта е неочаквано или неоправдано висока за човека, той  плаща диагностиката (35лв.). Диагностиката при нас е напълно безплатна (по-точно е калкулирана в цената на ремонта), когато клиент след уведомяване за цена одобри процедурата по цялостен ремонт; 
  3. Добра практика за клиента е предлагането на оферта за изкупуване на дефектната машина и влагането на части от нея (памет, твърд диск) в качествен лаптоп от магазина ни, например в ThinkPad, Tecra, Latitude, Lifebook или Elitebook. Така човек без да влага неразумни пари във възстановяване на нисък клас антика, на възможно най-добра цена (калкулира се частичен бартер) се сдобива с перфектна машина от висок клас, в която има жизнен ресурс за много години напред. Това е съпътствано с консултация и подбор на машина, която да отговаря на работата на клиента, в която да липсват слабите страни на предишната машина. Преценяват се изчислителна мощ, графична производителност, размер и резолюция на дисплея, параметри на дисплея като цветопредаване, яркост и ШИМ, оптимален обем от оперативна памет, дисково пространство, възможности за работа с ОС, софтуер и игри. В такъв вид консултация няма нужда да бъдем скромни, просто сме най-добрите не само в България, което се вижда от материалите ни, чрез които предлагаме безплатна консултация на всички читатели. Оценката за бартер, консултацията, офертата за подходящи машини са безплатни; 
  4. В случай на одобрение на сервизна процедура се поръчва правилният чип от възможно най-нова ревизия (първите ревизии на NVidia 8600M GT до 2008г. бяха с фабричен дефект, ние ги сменяме с по-нови чипове от 2010-2011г. без този проблем, същата ситуация има по-късно с чиповете на AMD). Освен с по-нови ревизии ги сменяме с неползвани преди това чипове. Масово циркулират сред он-лайн търговците използвани, свалени или неуспешно монтирани чипове. Друга лоша азиатска практика е премаркирането на стар чип от преди 2008г. като нов от 2011г., а по-наглите селъри даже и чипове от настоящата година предлагат; 
  5. Ако чипът не е наличен на склад се изчаква около 2 седмици да пристигне от доставчик по надеждни сервизни канали; 
  6. Провеждаме процедурите, показани на клипа. Това са стандартни процедури, а не перчене пред камерата. Единствената разлика е, че сервизният ни техник най-често е без бялата престилка; 
  7. Тестваме поне половин ден лаптопа под Windows OS (или Mac OS), с всички драйвери под 3DMark, Furmark, SPECViewPerf, Unigine и др. софтуер; 
  8. Обаждаме се на клиент за издаване на техниката, за начина на плащане, за уточнение на адреса за доставка (ако не се взима лично); 
  9. Издаваме протокол за диагностика и описание на извършените дейности. Към протокола прилагаме сменените дефектни компоненти. Даваме гаранция от 3 до 6 месеца (зависи от класа на лаптопа и изработката на охладителната му система). Гаранцията е подплатена не само с бумащина, декорирана с подпис и печат. Зад всеки издаден от сервиза ни лаптоп, монитор, смартфон стои сложна емоционална "драма" - заложена е честта на елитен сервизен майстор!
В момента в Rmania-service въвеждаме модерна система за прием и проследяване на сервизни поръчки.
Всеки клиент, заявил в сайта ни ремонт или услуга, има он-лайн достъп в нашият сервизен сайт до статус на поръчката, процедури, цени и даже фотографии на установеният проблем.
 Изпращане на заявката за сервиз от клиент

Потвърждение на заявката и получаване на уникален номер за проверка на статуса на ремонта. Потвърждението и кодът се дублират на e-mail-а на клиента

Проверка на статуса на ремонта, констатация, цена и снимки

Диагностиката ни е подкрепена със снимки, които клиент може да види в панела за проверка

Диагностика, фотографии, ремонтна дейност - за всичко това трябва апаратура и инструменти? Ето и някои от тях.
Отчет със снимки от нашият професионален BGA микроскоп

Платка за диагностика на "операционната маса"

 Някои от другите работни инструменти отблизо

 
Машината за BGA демонтаж-монтаж. Вече ъпгрейдната спрямо видео-клипа с качествени германски нагреватели Elstein

 
Нагревателите Elstein, Germany

Много хора се учудват, че сервизна дейност се прави точно така и точно в България - цивилизовано и професионално.
Виждате, че процедурата е сложна и изисква майсторство, опит и оборудване. Немалко сервизи се сдобиха с подобна техника за ремонти, но боравенето с нея изисква талант и дълъг стаж с много експерименти за създаване на правилните профили на компютърно управляваната BGA машина. BGA машините изискват настройка, модване, съобразяване с "чалъмите" им. 

За да не реши някой, че сме се специализирали само в ремонта на тези вече остарели машини HP Pavilion с баналният проблем с NVidia GPU (8400M GS или 8600M GT ), показваме и по-съвременна наша сервизна процедура:
В момента нашият сервиз е най-препоръчвания в страната за ремонт на Apple Macbook от всички поколения, което е "висш сервизен пилотаж". Обслужваме клиенти и даже сервизни центрове от цялата страна. Сервизът ни е пълен със заявки за външни ремонти на Macbook и iMac.

Успешните ремонти при нас са над 98%, издънка е ставала само, когато "сервиз" преди нас е експериментирал върху платката (деформации, скрити напуквания и други поражения).
Случвало се е да има и неуспешен ремонт, когато клиент сам си бе осигурил чип в окаяно състояние.
Чип от EBay, който клиент ни донесе в това състояние (документирано с BGA микроскопа ни)

Рекламация за GPU, чипсет, матрица или какъвто и да е ремонт сме нямали не само за гаранционния период, но и за лаптопи, ремонтирани от нас от 2010-та година насам. А връзка с клиентите държим постоянна, защото всеки веднъж прибягнал до сервизните ни процедури, носи други машини от семейството, от приятели или от работа.

Тайната на успеха на дългият живот на лаптоп е дори самото посещение в нашият сервиз, защото даваме съвети:
  • как да бъде експлоатирана машината, 
  • как да бъде почиствана охладителната система без риск от повреда;
  • как да се зарежда батерията;
  • препоръчваме диагностични програми за мониторинг на твърд диск, памет, видеокарта и хардуера като цяло.
Теорема на Retro-PC-Mania. Компютрите са на практика вечни, когато им се прави навременна и качествена профилактика

На някои потенциални клиенти им се струва, че профилактиката при нас е скъпа? Наистина, в сравнение с благотворителните акции за обучение на персонал и обир на части, нашата пълна профилактика е скъпа. Но евтини и хубави неща няма, особено при услугите. Не са евтини услугите, от които има полза и за които има голямо търсене.

Важно уточнение. Клиенти, купили от нас машина, с покупката получават бонус от единична безплатна профилактика за времето на гаранционният период и след това право на по-ниска цена за профилактиката на RMania машина.

Във връзка с профилактиката сред бъдещите ни търговски и сервизни планове е удвояване на гаранцията за лаптопи и някои компютри, при извършване на платена пълна профилактика на 6-тия месец от покупката.

След толкова обяснения, ето как се прави пълна профилактика при нас и какъв е ефектът от нея:
Зад добрата профилактика стои професионализъм, опит и  контакти с доставчици. И постоянно самообучение на персонала за нови модели, нови консумативи и материали.

Вижте наш пример за това как се придобиват знания за свойствата на различни термо-интерфейси:
Проби от различни термо-подложки (като дебелина и материал)

Данни от една подложка, която е отхвърлена за сервизна дейност поради допускане на прекалено високи температури на GPU

Евтината алтернатива?

Методи с нагряване с газова запалка, пистолет за горещ въздух са нищо повече от измама и престъпно похабяване на чужда собственост. "Ребоулинг", "реголфинг", "рекърлинг" или както всъщност се нарича BGA Reballing е излишна процедура - красива, но безполезна. Пренареждат се топчета (контакти) на BGA чип, който е дефектен. Все едно да имате дефектен двигател на автомобил и в сервиза да му сменят болтовете.

Представяме ви цялата истина за BGA Reballing-а:
Да, ако се прави истински BGA Reballing, това е сложна и скъпа процедура, изискваща опит и инструменти. Трудът в нея понякога е повече от този в смяната на чипа с нов.
Но проблемът, както подробно е разяснено в клипа по-горе е другаде.
Проблемът на GPU чиповете е в контактите между кристал и подложка, а не между подложка и дънна платка, където се прави BGA Reballing. Поправка на връзките там, където трябва не може да бъде извършено с човешка ръка.

Не много по-скъпа, но безкрайно по-ефективна и дълговечна спрямо BGA Reballing е нашата процедура за пълна смяна на дефектиралият чип с нов, в който няма фабричен дефект за лоша връзка на кристала. 

С всичко написано и показано дотук не искаме да критикуваме колеги и "колеги", защото всеки влак си има пътници и никой не може да бъде измамен със сервизни услуги, ако той сам не се излъже да ги приеме. В случая търсенето на невъзможно евтино "качество" определя наличието на лоши и неефективни услуги. Допускаме, че дори добри сервизни техници под влияние на желанието на клиент за евтин ремонт правят неефективни процедури.

Нашите клиенти са интелигентни хора със скъпи машини и високи доходи. Но понякога, с увеличаване на популярността ни имаме работа и с други хора - глупави, мнителни и дребнави.

Ето какво най-често си мисли за истинският сервиз обикновеният (като битие, доходи и интелект) българин:
Тези, уж качествените сервизи с досадните си гаранции (които не чета), протоколи (които изхвърлям), парадирането с опит (който си мислят че имат), сервизна техника (дето са взели на безценица) са абсолютни спекуланти, защото много добре знам, че взимат от EBay чип за 5 долара, слагат го някак за 5 минути (което е много лесно) и искат не 20лв. (колкото е редно за тази елементарна работа), а 200лв. - безобразие! Бай Иван с газовата горелка ми прави същият ремонт само срещу половин литър ракия и две пържоли. И нищо, че кара само два месеца. Пак ще ми го оправи и ще го пробутам на някой в Продавалник.

Уважаеми критици на "капиталистическата несправедливост", вижте колко е "лесно" са се направи смяна на графичен чип с нов в нашата видео-демонстрация. Ако наистина ви се струва толкова лесно, просто повторете тази процедура в реално време, което е около 4-ри часа.

Авторски размисли и страсти (извън темата)
Доста извън темата, но все пак около нея ще си позволя да критикувам и обществото ни, което не само за сервизни услуги, но и за безобразният начин на живот си е виновно само.
Живеем зле и сме на дъното измежду народите с по-светла кожа, защото мнозинството от прости, завистливи и комплексирани съ-граждани (абсолютни селяни всъщност) искат всички задружно да живеем зле. Искат го, защото изпитват кеф реално способните да живеят като тях, способните на думи, а не на дела.
Този обществен мазохизъм подсъзнателно, а след определена възраст и съзнателно ги програмира да толерират и настояват за лоши услуги, стоки, храни, администрация, политика и спорт.
  • Искате безплатно здравеопазване? Ето ви го безплатно и опасно за здравето ни здраве-увреждане. Ползвайте го, ако ви стиска.
  • Искате истински народни представители? Заради избора ви имаме баш народни представители - крадливи, нагли и прости. Точно като вас... народни.
  • Искате безплатно образование? А ходете да учите в чужбина (в Скандинавските страни е добро и безплатно), защото СУ и ТУ по рейтинг на обучение са последни в Европа и не само.  Ако искате да учите разбира се, а не да се алкохолизирате, дрогирате, участвате в побоища и оргии в Студентски град.
  • Искате евтина храна? Яжте си кренвиршите с копита и тоалетна хартия с гарнитура от гумени домати и с боядисан с утайка от кафе ""модерен, черен, немски" хляб. 
  • Искате евтина електроника "като в чужбина"? Купувайте изтеглените от западните пазари проблемни партиди и употребявани ветерани в нови корпуси от магазините за перални и хладилници.
  • Искате евтини услуги? Натискайте се тогава сред фекалиите в Китен, докато по-нормалните от нас за по-малко пари ще получим истинско обслужване и почивка в Гърция, Турция, Хърватска, Словения и даже Македония, но не и у нас;
  • Искате евтин сервиз на компютри? Забравете за нашия!
Колкото до заблудите и внушенията на мнозина, че всички сервизи сме шарлатани и мошенници, това напомня нещо друго...
"Всички мъже са едни и същи" за жена, която все си пада по един и същ тип аграрни дебили, чиито страсти са: поп-фолкът, домашната ракия, "марковите" анцузи и BMW-то пета употреба. Такава жена нито забелязва друг тип мъже, нито прави нещо по отношение на това сама да бъде забелязана от тях.
Във връзка с тези меродавни "любовни терзания", аналогията с добрият сервиз и лошия клиент и при нас е особено актуална. Първичен и явно неплатежоспособен клиент задължително се филтрира за успешна фирма, която цели печалба и добро психично здраве, а не благотворителност и болен идеализъм.
"Баце, да вииш таа щайга оти не бачка?" (с намек това да стане безплатно, защото щайгата не струвала повече от 20лв.)
"Съжаляваме "баце", но сервизът ни е в отпуск!".
Друг филтър при нас е сервизната заявка в сайта ни, която само нормален човек може грамотно да попълни.

Хора, я се стегнете - заявете желание да живеете качествено, да ползвате качествени продукти и качествени услуги!
Искате да ви уважават? Уважавайте и вие околните - семейството, приятелите, съседите, търговците и сервизните техници.
Няма да ви оправят политиците и армии от администрация и полицаи, просто защото те са функция на вашите ниски очаквания, липса на критика и криво-разбрана толерантност.

Искате добър сервиз, профилактика, диагностика, консултация, услуги, изкупуване?
Ето къде сме.
Контактът с нашият сервизен специалист е желателно да го направите чрез E-mail, защото разговорите по телефон по време на BGA процедури върху Apple Macbook (например) са нещо непрофесионално и вредно при толкова сложна дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни