Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Вредата от LED телевизор - пулсации до скъсване

 
Вредата от LED телевизор се усеща от мнозина, но се игнорира поради неразбиране на какво се дължи, а дискомфортът се отдава на преумората от гледане на самата телевизия.

Теорема на Retro-PC-Mania. Телевизорите са вредни не само заради глупостите и дезинформацията, която излъчват, но и заради импулсното "зомбиране" на зрителите си чрез ШИМ. 

Точно телевизорите, както никои други дисплеи (монитори, лаптопи, смартфони и таблети) имат свърх-агресивна ШИМ, която води до дискомфорт, стрес, нервност, главоболие, мигрена, увреждане на зрението.
Колкото е по-голям източникът на трептящата светлина, толкова вредата от него е по-голяма.  Проведохме експеримент с осцилоскоп и фотодатчик. Бяхме шокирани от ниската честота на модулацията - едва 100Hz, както и от агресивният интензитет. Честотата е 100Hz, защото се удвоява мрежовата честота от 50Hz. Лампите светят и през положителният, и през отрицателният полу-период на мрежовата синусоида.

Пулсации на LED телевизора от  100Hz, отчетени с достъпният за повечето хора софтуерен осцилоскоп 

Компютърен монитор например трепти с по-висока честота, която е и по-малко вредна, а мониторите с флуоресцентна подсветка трептят и значително по-малко агресивно от LED, защото CCFL са по-инертни и съответно изглаждат пулсациите.

DELL 2713 с ШИМ на 22.5kHz

В клипа се вижда как трепти и домашното осветление, също със 100Hz. В случая домашното осветление се осигурява чрез флуоресцентни лампи, които чрез своята инертност гасят дори амплитудата на LED телевизора.
Показваме ви и разликата с LED осветление без пулсации, при което осцилоскопът показва права линия. Още веднъж напомняме, че непулсиращото осветление от телевизор и лампи са ключ за добро здраве, отлично зрение, липса на нервност (пулсациите водят до стрес) и въобще на комфортна почивка.
Вероятно ще се опитате да откриете телевизори без ШИМ и пулсации, но такива няма. Множество световни форуми са в търсене на такива и досега не съм видял това търсене да е стигнало до успех. По-добрият вариант за гледане на телевизия е ползването на компютърен монитор, който обикновено при 100% яркост няма пулсации, а дори и да има такива, те са на много висока честота. Опитайте с CCFL монитор от висок клас с 8-bit IPS или PVA матрица и широк спектър.
Ще се убедите, че ви натоварва много по-малко от домашният телевизор с агресивни пулсации, ужасно нисък спектър от евтини W-LED и едва 6-bit цвят.
Гледането на LED телевизор не е почивка и забавление, а истинско мъчение за вас, семейство, приятели и деца.

Пулсации на стандартен, марков (Acer) проектор при 50% яркост

Китайски HTC проектор на 50% яркост - няма пулсации

Най-добрият вариант за гледане на телевизия и мултимедия са LED проекторите без ШИМ, които предлагаме тук.
Вижте демонстрация от тяхната работа.
 
Цени и параметри на китайските нетрептящи проектори.

LED срещу CCFL
В материала говорим за вредата от LED телевизор, но не всеки потребител има телевизор с LED подсветка. В много семейства все още работят устройствата от първите LCD поколения, които бяха с CCFL (флуоресцентна или както някои я наричат луминесцентна) подсветка.

Не сменяйте CCFL с LED!
CCFL има две огромни здравословни предимства през LED:
  1. Даже и да има пулсации от 100Hz, флуоресцентните лампи са много по-инертни от LED в следствие на което нямат толкова агресивен интензитет и амплитуда. Инертността гаси трептенията. Това отлично го знаете от опита с древните волфрамови лампи, които също са подложени на мрежови пулсации, но чрез своята инертност са далеч не толкова дразнещи като LED крушките, които смазват човек със светкавичната си реакция на изменението на напрежението;
  2. CCFL имат много по-богат спектър от LED, тоест тяхната светлина е по-пълноценна, по-близко до идеалната слънчева светлина, отколкото непълноценната светлина от LED.

Лични наблюдения
Наскоро забелязах негативният ефект от трептящата светлина на 42-инчов телевизор върху малко дете (възраст 2-3 години). 
Детето бе нервно и превъзбудено, 2 часа след обичайното си време за сън не можеше да заспи в стая с пулсиращата телевизионна светлина. Дори през деня  под светлината на такъв монитор детето бе нервно и постоянно плачещо. 
В стая, където работеше LED проектор без ШИМ, детето бе жизнерадостно и му се доспиваше в нормално време.
Същото дете, което познавам отлично често заспива под изображението на професионални монитори, които нямат ШИМ при над 90% яркост, в който работят. Но при при пулсиращият бясно със 100Hz телевизор просто не бе на себе си.
Подобни негативни реакции наблюдавам и при себе си. След като дълго време не гледах телевизия, спорт и филми заради преумората... рядко доглеждах докрай каквото и да било, открих нов мултимедиен комфорт с нетрептящ проектор, на който с удоволствие изгледах Световното по футбол в Бразилия и повечето топ сериали като Game of Thrones.

Теория на конспирацията
Може би филмовата , музикалната и спортната индустрия нямат интерес хората да си гледат събития и филми у дома, а нещо да ги влече към комфорта от гледането на филм в кино (абсолютно нетрептящ източник) или живо посещение на спортни събития, театри, концерти?

5 коментара:

s3r1aL каза...

има ли програмка с която да определя моя монитор ? asus VG278H

кен каза...

Необходим е не само софтуер, но и датчик. Как става сме обяснили тук: http://www.retropcmania.com/2011/11/soundcard-oscilloscope-on-thinkpad-x61.html

Unknown каза...

Здравейте,
С голям интерес прочетох почти всички статии - много са полезни, а вие имате талант за писане!:)
Относно пулсациите в LED телевизорите ми е любопитно как стои въпроса в плазмените такива.Според прочетено в статиите за шима, там не би трябвало да има такъв проблем, да не говорим за цветовете на плазмите, черното, времето за реакция и т.н.
Може да е субективно усещане, но плазмения телевизор в хола ми(последната VT серия на Панасоник) не ме натоварва дори и при продължително гледане, докато LED LG-то в спалнята ме дразни още докато го погледна:)

поздрави!
Жоро

кен каза...

Здравейте, Георги. Благодарим за добрата оценка, особено от толкова наблюдателен за качествата на дисплеите човек. За съжаление плазмените дисплеи са в историята, но както намекваме в наши материали във Facebook (retropcmaniaa), тяхната технология за плазмена подсветка скоро ще дойде, вече се ползва такава технология за скъпо военно, в спортни зали, а и улично осветление. Благодарение на нас и на колеги от чужбина все повече потребители разбират, че с пулсиращо осветление здраве и комфорт няма как да има. Опитайте нашият бърз тест с писалка пред дисплеите... ако има насечено ветрило, има защо за ви притеснява монитора, ако няма - значи това е причина за комфорта. Вижте и нашите LED проектори без ШИМ, лично аз ги предпочитам и пред плазма, монитор... каквото и да е... страхотна отразена, нетрептяща светлина. http://www.rmania.net/monitori/led-proektori-161.html

Unknown каза...

Здравейте, много се радвам, че ви намерих, ще ви препоръчам и на приятели и семейство, защото това, което казвате е много важно, особено при положение, че наскоро има нови членове в семейството. Прочетох два пъти какво сте написали и много ме притесни, защото прекарвам наистина много време на компютърът. От 13 години ползвам един стар монитор Hansol 920p , който тогава го взех за 250 лева, което тогава си беше като сегашни 600 лева и през тези 13 години си ми върши перфектна работа. Подариха ми Samsung T24D390 преди 1 седмица и започнах да усещам дискомфорт и поради тази причина се разрових в гугъл, и се натъкнах на вас. Може ли да ми кажете има ли начин без да закупувам уредите, които вие имате да проверя, колко е ШИМ-а на старият и новият ми монитор, видях, че имате тема, при която е нужен софтуер и датчик, но има ли например вече, някой сайт, който следи марките и техният ШИМ, защото наистина искам да запазя зрението си. Уредите, които предоставяте наистина ме влекът и при първа възможност смятам да си закупя, но в момента нямам такава и искам за момента поне да закрепя положението. Мерси много, пожелавам ви успех в това, което правите.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни