Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Купи, хвърли, купи нов компютър

Вероятно много от вас са гледали този филм, а тези, които не са - ще го намерят за скандален. Като търговци, ние разбираме тези механизми на световната икономика за постоянен растеж, която би трябвало да работят за нас.
Но ние сме сред малкото търговци, които предлагат техника над тази "конспирация", защото в нашите продукти от висок клас няма заложено планирано остаряване. Продавайки употребявани продукти от най-висок клас, ние отричаме програмираното дефектиране. Затова ще си позволим да изразим мотивирана критика на тази абсурдна пазарна ситуация.
Какво представлява накратко планираното остаряване при компютрите, а и въобще при потребителските стоки?
В следствие на няколко унищожителни за световната икономика кризи, реалните икономисти, топ мениджъри и "сиви кардинали" на световните капитали виждат, че проблемите на глобалната икономика се коренят в пренасищането на пазара със стоки с прекалено дълъг жизнен цикъл и с трудни за подобрение потребителски качества, включително дизайн.
Изводът е, че високото качество на потребителските стоки неминуемо води до икономическа криза, безработица, падане на правителства, протести и т.н.
Също така е направен анализ, че потребителите не са склонни да дават много пари за качествена техника, но с удоволствие правят емоционални покупки на ниско-качествена техника с ефектен дизайн.
Не всички заложени дефекти обаче се дължат на ниско качество. Запитайте се как е възможно твърд диск на 20 години да продължава да работи, докато къде по-технологичен диск, произведен през последните години да има жизнен ресурс от 1-2 години, а все по-често и по-малко. При твърдите дискове все още има качествени серии, но те се поставят само във висок клас компютри и лаптопи и често са брандирани с името не на производителя (Seagate, WD, Hitachi), а с името на производителя на системата (IBM, DELL, HP).
Кризата вследствие на високо качество е осъзната много отдавна от производителите на ел. крушки, както се вижда от филмчето. Ел. крушката (E27 лампа с нажежаема жичка) е продукт, който може да се направи на практика вечен и за не много умният човек това е редно и справедливо.
Някои икономики от време на време необмислено решават да се "изхвърлят" като нарушат принципа за планирано остаряване и започват "гонка" за качество. Например в Германия, шокирани от японската инвазия, произведоха вечните автомобили VW Golf 2 и Mercedes 124. Тези прекалено здрави и качествени автомобили доведоха до странна криза в германската автомобилна промишленост, защото никой не желаеше да ги сменя с нови. От следващите модели пък се очакваше не по-лошо качество, което няма как да стане, защото това би довело до появата на супер автомобил, който би убил пазара на автомобили за десетилетия напред. В следствие на необмислената поява на прекалено добри модели, техните производители бяха обвинени в заговор, престъпна некадърност за следващите модели като реномето им се срина. От изхвърлянето на германците спечелиха японците, които предлагат устойчиво и приемливо за потребителя и изгодно за производителя качество. Неочакван обрат нали, а уж всичко бе за доброто на потребителя?
Вероятно мнозина са против световната конспирация за планирано остаряване. Сигурен съм обаче, че почти всеки от тях работи на място, което зависи от планираното остаряване. Търговия, офиси, производства, сервизи, услуги - всичко функционира благодарение на спазването на принципите за планираното остаряване. И това не е подла конспирация, а задължителен механизъм на нашето консуматорско общество, движено от парични знаци, обръщение и подмяна на стоки и услуги.
Вероятно сте чували за страхотни алтернативи на мръсното "капиталистическо" общество. Всякакви брадати философи, безделници и социопати измислят основите на неконсуматорското общество, справедливостта, равенството и "правилният" прогрес. В България отлично помним, какво е да живееш в такова "идеално" неконсуматорско общество. Бяхме силово вкарани в зоната на анти-материализма, наречен комунизъм чрез продукти, които нямат планирано остаряване. Това са съветските танкове, автомати, ракети, хладилници, телевизори, реплики на италиански автомобили.
Да, в тях нямаше планирано остаряване, но липсата на свободна воля, амбиция за качество и липсата на конкурентна среда ги правеше морално остарели некачествени реплики на западните аналози (всъщност оригинали).
Ако вземем "българските" компютри "Правец", то истината за тях бе, че са откраднати и зле копирани клонове на модели на Apple и IBM и са произведени повече от 5 години по-късно от оригиналите, на по-висока цена и с много технически компромиси, които изостаналата промишленост налагаше. Нямаха планирано остаряване, но още с излизането си бяха за смяна.

Планираното остаряване има няколко основни механизма:
1. Ограничаване на жизненият цикъл на целият продукт (гаранционен срок, срок на годност);
2. Планирано ограничаване на качествата на продукта с цел последващи подобрения (пример е заключване на някои функции. Примери: 4-ядрени CPU се предлагат като 2- и 3-ядрени, всички Pentium 4 имаха HT, но в последствие го разрешиха само за някои серии);
3. Предлагане на продукти с лоши потребителски качества, които да бъдат заместени с по-добра алтернатива (например лаптопи и дисплеи с ШИМ или ограничен цветови обхват, лош спектър);
4. Законодателни санкции и задължаване за обновление;
5. Дизайн, подвластен на маркетинг и сезонност;
6. Спиране на поддръжка (софтуер, драйвери);
7. Вграждане на компоненти с ограничения в жизнения цикъл.

Пример за ограничаване на жизненият цикъл са лампите, както е показано и във филма в началото. Филмът обаче носи доста рекламни послания, поради което е и допуснат за излъчване. Например за супер-намеренията на Philips да пусне нови LED лампи с 24 години ресурс. Хайде де, нима тази компания ще си пуска производствените мощности един път на 24 години?
LED лампите се използват принцип №3, който ще ви покажем нагледно в това видео:
 
Модерните лампи имат заложено пулсиране, което със сигурност ще ви накара дa ги смените не за 24 години, а много по-бързо. Аз например се отказах от такава лампа след 24 часа, голяма част от които имах главоболие. LED лампите имат и лош спектър, който деформира възприятията, особено на децата. Неминуемо ще последва подобрение, което в момента го предлагат някои китайски LED лампи. Очаквам тези китайски производители, ако случайно пречат на големите компании да бъдат вкарани в правият път или чрез поглъщане, или чрез законодателни, патентни и др. санкции. LED лампите са пример и за принцип №4, който уж е постлан с добри екологични намерения, но всъщност зад тях стоят колосални икономически интереси. Аналогично на фреоните в хладилниците, особено от старата и вечна като експлоатация генерация.
Лампите са пряко свързани с компютърната и не само индустрии. Всичко, което има дисплеи (монитори, телевизори, таблети, смартфони, проектори) използва лампи и е част от грандиозния световен план за планирано обновление. Някога мониторите и телевизорите бяха в друга орбита, далеч от тази на най-старите конспиратори, картела на производителите на лампи. Те бяха електронно-лъчеви устройства, които имаха неограничен ресурс и почти никакви възможности за подобрение. Много хора изпитват носталгия по "тръбните" монитори и телевизори и може би имат право.
Новите дисплеи за да обслужат интереса на световната индустрия умишлено се правят с все по-лоши потребителски качества. За да бъдат победени тръбните чудовища, професионалните LCD монитори до 2007-ма година например бяха перфектни и на практика вечни. Те имаха поносим спектър и нямаха вграденият дефект на пулсациите, в следствие на ШИМ.
След като LCD мониторите се наложиха първо в бизнес класа, сред професионалистите дизайнери, фотографи, за тях бяха изписани множество хвалебствени оди по комерсиални сайтове за ревюта, по форуми, блогове и писмени издания. Благодарение на чудесните първоначално LCD монитори, всички забравиха за тръбните устройства за визуализация.
След което настана времето на отвратителните като качество, ергономика и въздействие върху здравето модели. 
 
Ярък пример за супер монитор от "старата школа" е HP 2035. Това е модел, който още ползвам на работа и в домашният работен кабинет, защото никой друг монитор не може да ми предложи толкова комфортна картина (без ШИМ, богат спектър, перфектно цветопредаване).
 
Пример за вечен монитор с ненадминати в последствие параметри е друг професионален модел на същата компания, HP LP2475w. Незапознати хора се чудят как може употребяван монитор да струва "толкова много" в момента. Предвид вложените в него материали и технологии, липсата на механизми за планирано остаряване и отсъствие на конкуренция от който и да било съвременен модел, HP LP2475w би трябвало дори да има справедлива стойност, много по-висока от тази, когато е бил нов.
Като стана въпрос за HP, то тази компания е пример за спазване на принципите за планирано остаряване при различните класове техника. Напомням, че планираното остаряване е присъщо основно на продуктите от потребителският клас, тоест всички, които се предлагат в търговски вериги, МОЛ-ове, хипер техно-маркети и дори специализирани елитни вериги за екстремални игрови машини. Корпоративният, професионален и специализираният (за военни и промишлени нужди) клас техника нямат заложени механизми за планирано остаряване. Това е така, защото при корпоративната и индустриалната техника има планирано обновление на всеки 1-, 2- или 3 години. За периода си на експлоатация тази техника трябва да бъде максимално надеждна, производителна и функционална. Планираното обновление е част от договорите за доставка, поддръжка и цена между централата на производителя и корпоративният клиент.
На този елитен пазар мръсни номера са недопустими и играчите в него са крайно ограничени. Това е списъка на мега-компаниите, които произвеждат техника без планирано остаряване:
  • HP (САЩ); 
  • DELL (САЩ); 
  • IBM (САЩ); 
  • Fujitsu (Япония). 
Ще попитате къде е Lenovo? Елитният клас техника на Lenovo, която няма планирано остаряване се проектира в Япония, в развойните центрове на IBM, тоест това не е китайски продукт.
Какво ще кажем за Apple? С риск да вбесим фанатизираните фенове на тази славна някога като качество компания, ще споменем, че това в голямата си част са скъпи потребителски продукти, които неизбежно имат заложен един или няколко от принципите за планирано обновление. Apple бе над тези некоректни за мнозина принципи някога, но след преминаването в лагера на x86 хардуера и грандиозни вложения в маркетинг, компанията завладя световните пазари не толкова с качество, колкото чрез промиване на мозъци. Apple залагат на по-малкото зло, а именно принцип №5 от който всъщност всички са доволни. И разбира се да не забравяме, че Apple предлагат комбинацията добър хардуер + перфектен софтуер. И поради това активно се използва и принцип №6.
Има и някои специализирани производители на елитна техника като Panasonic (Япония), чиято серия Toughbook се използва за военни и индустриални нужди, където също няма планирано остаряване.
Изброените по-горе компании, които са окупирали елитните и доходни корпоративни пазари, за да бъдат коректни към световната икономика предлагат и посредствена потребителска техника, но се разграничават от нея чрез наименование и произход (напр. Fujitsu-Siemens LTD вместо Fujitsu Japan, DELL Design). Някои модели се позиционират само за определени пазари. Има и голяма разлика в проектирането и производството на техниката. Обикновено елитните серии на големите компании се произвеждат в заводите на Foxconn.
 
Ремонт на HP Pavilion при нас с чип от нова ревизия и монтаж, които не са склонни към дефектиране

Да се върнем на HP, компания която са масовият потребител, често е синоним на "боклук". Става въпрос за мнения относно потребителските серии на американската компания като Pavilion например. В случая с HP Pavilion бе вграден дефект на мощната някога дискретна графика NVidia Geforce 8400M/8600M. Не е коректно да се винят HP за "съдействието" на NVidia, защото същият проблем се наблюдаваше при други компании, включително и в елитния Apple Macbook Pro. Косвено доказателство, че нещата не бяха толкова случайни бе фактът, че същото ядро G86/G84 при качествено охлаждане и перфектен монтаж на практика не дефектираше, пример за което са лаптопите Thinkpad T61 (Quadro NVS140m, аналог на GeForce 8400M GS) и Thinkpad T61p (Quadro FX570m, аналог на GeForce 8600M GT).
След вероятно неслучайните проблеми с NVidia, солидарност към обновяването в световната икономика подеха и ATI/AMD. 
 
Ремонт при нас на нов модел Apple Macbook с дефектен чип AMD Radeon

В потребителският клас задължително има планирано остаряване и механизмите за неговото постигане са разнообразни. Заложени са такива механизми за стареене, нужда от обновление и дори заложен дефект, че техниката да е изгодна за поддръжка само до края на гаранционният си период.
Такива механизми са:
  1. Лошо охлаждане, което се амортизира и води до дефектиране на графична карта, отскоро и процесор (да, много процесори Intel Core започнаха да "умират" неочаквано) или чипсет. Проектират се такива охлаждания, които с невъзможни за профилактика, трудни за смяна, с турбина, която лесно събира прах, с неудачно разположени вентилационни отвори, които засмукват боклук; 
  2. Батерия с ограничен жизнен ресурс, която има чип, който я държи "жива" около година и долнопробни елементи. Чипове с броячи имат и принтерите от потребителски клас; 
  3. Вграден дефект в графичен чип, чипсет, захранване, инвертор или друг важен компонент. Ярък пример за това с графичните карти на Nvidia, по-късно и на AMD/ATI; 
  4. Слабо шаси, което води до огъване, пукнатини излизане от строя на дънна платка, дисплей, твърд диск и др. важни компоненти; 
  5. Твърд диск, проектиран така, че да изкара до края на гаранционният си срок. Новите "магнитни" дискове имат много по-кратък ресурс от старите с цел налагане на SSD;
  6. Спиране или ограничаване на поддръжката на по-стари модели чрез липса на драйвери и обновления
Всички механизми на планираното остаряване се изучават още в университета от младите инженери, дизайнери и програмисти. И това е в реда на нещата, защото тези специалисти трябва да поддържат световната икономика работеща и да служат на интересите на своя работодател.
Има място и за идеалистите, които искат да проектират перфектната техника. Тяхната задача е да правят качествени корпоративни продукти като Workstation, сървъри или Thinkpad. Става въпрос за някогашните Thinkpad до 2010г. и всички модели от W-series.
Проблемите с NVidia и AMD чиповете не са случайни и се дължат на технологична "грешка", която се проявява удобно при лоша профилактика или евтина система да мониторинг и охлаждане. Механиката трудно се подава на планирано обновление, затова се използват механизми за сдефектиране на електрониката.
Основен похват на икономиката, базирана на планирано остаряване е контролирано и постепенно развитие на техническия прогрес. Революционните открития се изкупуват, унищожават или складират да бъдещо приложение в интерес на планираното остаряване. Малки компании за хардуер и софтуер с революционни нови продукти се поглъщат от големите с цел запазване на статуквото и гарантиране на устойчиво постепенно развитие. Примерите за поглъщане и стопиране на революционни технологии са много и около тях обикновено има доста официална дезинформация. Лично за мен най-запомнящ се такъв хардуерен пример за поглъщане е първоначалното "закопаване" на 3Dfx с революционните видео-карти Voodoo и последвалото изкупуване от Nvidia на технологии, на които им се разреши да видят бял свят много години по-късно.
За да си голям играч на пазара за хардуер трябва да следваш принципите на планираното остаряване и колкото си по-голям, толкова по-агресивно трябва да ги налагаш. Вероятно на това се базира глобалната доминация на икономики като американската, японската и германската. Компании като Intel, Microsoft, HP, IBM, NVidia, AMD и др. гиганти са в основата на налагането на американската идеология за планирано остаряване в световен мащаб.
До 2007-2008г. Apple бе компания на особняци, предлагаща хардуер и софтуер с качества, противоречащи на планираното остаряване: уникалните PowerPC платформи на IBM и революционната Mac OS. Упоритото желание да се налага качество и иновации от Apple ги държава в пазарна изолация. Но изведнъж компанията "избухна" с нов маркетинг и постоянно растящ пазарен дял, защото избра пътя на агресивно налагане на принципите за планирано остаряване. Това първоначално стана чрез преминаване към лагера на x86 хардуера, който се характеризира с минимален напредък, съпроводен с колосален шум и реклама. След това се появиха козметичните промени при софтуера и отказ от поддръжка на старите продукти с PowerPC от новите операционни системи. Батерии, адаптери, консумативи, ъпгрейди, сервиз и други трудности превърнаха Apple в агресивен флагман на планираното остаряване. И ето, че в момента американската компания е сред отличниците на американската икономика и се разраства с рекордни темпове, води грандиозни дела за интелектуална собственост, безнаказано експлоатира цели китайски градове чрез мега-заводи.
 
Mobile Workstation без никакви механизми за планирано остаряване: дисплей без ШИМ, перфектна система за охлаждане с възможност за само-почистване, перфектна сглобка и неограничен жизнен ресурс

Хардуерът без заложено планирано остаряване не е предназначен за потребителският пазар и наличието му в този сегмент не е желателно за световната икономика. Дори да се предлага за продажби извън корпоративните пазари, цената му е непосилна за повечето потребители. Хардуерните звезди от корпоративният пазар (напр. Workstation) могат да бъдат придобити от физически лица след употребата им от корпоративен клиент, пример за което е нашата дейност. Tова е отлична възможност на ниска цена да се придобие уникален продукт, без заложен таймер за стареене и дефектиране.
Въпреки високата си цена на потребителският пазар, елитните модели са изгодни за корпоративният клиент, защото са обвързани с договор за количество и последваща смяна на модела с по-нов след 1-2 години. Затова понякога на компания, която иска качествена техника за 60 работни места и е по-изгодно да купи 100 компютъра с корпоративен договор, отколкото същите 60 машини от потребителският пазар.
Затова голяма част от предлаганите от нас компютри и лаптопи не са били в експлоатация. Всеки търговец на употребявани компютри получава оферти, в които се съдържа описание на параметрите и статуса на техниката. За разлика от останалите търговци, които поръчват среден и лош статус заради по-ниската цена, то при нас се поръчва само техника с висок до перфектен статус. Често при нас се предлагат и топ мениджърските машини с максималните параметри (Extreme процесор, максимална резолюция, най-добрата за серията видеокарта).
 
Предлаган от нас последен (към момента) модел Workstation на цената на потребителска машина. Нима може да се сравняват?

Може би ще ви прозвучи като крайно твърдение, но лично за мен няма корпоративни и потребителски лаптопи, компютри и монитори. Има истинска компютърна техника, без заложено планирано остаряване, която може да носи наименование като компютър, лаптоп или монитор. Техниката, предлагана на масовия потребител е нищо повече от имитация, реплика, лошо копие на истинските машини.
Десетки, а може би стотици са производителите на машини, наречени "компютри", "лаптопи", "монитори", "принтери" и т.н., но само тези производители и техни серии заслужават да бъдат без кавички.

Компютри
  • HP Elite (бизнес клас), HP Workstation Z-series (работни станции), HP Proliant ML-series (Tower сървъри); 
  • DELL Optiplex (бизнес клас), DELL Precision (работни станции), DELL PowerEdge (Tower сървъри); 
  • Fujitsu Celsius (работни станции), Fujitsu Esprimo (бизнес клас); 
  • Lenovo ThinkStation (работни станции), Lenovo ThinkCentre (бизнес клас); 
  • Apple Mac Pro (работни станции); 
  • Alienware (но сред тях има и по-евтини модели, които са сглобка на MSI). 

Лаптопи
  • HP Elitebook p-series (бизнес клас), HP Elitebook w-series (Mobile Workstation); 
  • DELL Precision (работна станция), DELL Latitude (бизнес клас с гарантирано високо качество до модела D630), DELL XFR (военни лаптопи); 
  • Fujitsu Celsius (Mobile Workstation), Fujitsu Lifebook (бизнес клас); 
  • Lenovo Thinkpad T-series и X-series (бизнес клас с високо качество до 2011г., след която моделите може би нямат място в този списък), Lenovo Thinkpad W-series (Mobile Worskation); 
  • Panasonic Toughbook (специализирани екстремални лаптопи за военни и промишлени нужди); 
  • Alienware, особено големите 17", 18" модели. 

Монитори
  • Професионалните DreamColor монитори на HP и техните предшественици като HP LP2475w; 
  • Голяма част от продуктите на Eizo Japan, но компанията предлага вече и множество потребителски монитори, чието място не е в този списък;
  • Високият клас на NEC;
  • DELL може да участва в този списък, но само заради славните си бизнес и професионални модели като 1905fp, 2001fp, 2408fp, 2711H;
  • Fujitsu има добри професионални и бизнес монитори;
  • Други компании като Samsung, LG, Philips, Asus, Acer понякога предлагат отличен модел. 
Изводи. Ако искате качествена, надеждна и оптимална като производителност техника с неограничен жизнен ресурс, купувайте само продукти от висок бизнес клас или Workstation. Такава техника е недостъпна (или почти) като цена за нов продукт, но предвид, че професионалният клас е поне 3-4 години напред технологично спрямо потребителския, оправдано е да се придобива употребявана техника. 
Все по-често предлагаме и последни модели Workstation по Remarceted, Returned или Renew програми, които са многократно по-евтини от новите пазарни продукти.

Особено заключение. В заключение трябва да отбележим, че пазарът се регулира не само от търговците, но и от купувачите. Както виждате пазарът предлага и продукти без планирано остаряване и то на достъпни или даже в нашият случай по-ниски цени от дефектните още с излизането си продукти. Въпреки това, суетата и фалшивата компетентност на потребителя го тласкат да купува боклуци.
Възмущението на такъв потребител от планираното остаряване, сервизните центрове, замърсяването на природата, експлоатацията на китайските работници е висша форма на лицемерие или липса на интелект. 
Ще онагледя ситуацията с потребителското поведение с жена, която се оплаква, че всички мъже са едни и същи по причина, че тя привлича един и същ тип мъже чрез поведение, грим, интелект и подсъзнателно търсене на точно такъв тип*. 
Излезте от матрицата на лъскавият магазин за компютри с шарена опаковки и това, че компютър е нещо с нови компоненти, сглобено в прилично изглеждаща кутия от студент в технически университет. Истински компютри са елитния бизнес-модел HP Elite 8xxx-series и аналозите му по клас DELL Optiplex и Fujitsu Esprimo. Има и още по-елитни от клас Workstation, но малцина могат да си ги позволят като нови.
Потребителят от документалният филм, вместо да се прави на "ущипана мома", трябва да се замисли защо необмислено е дал пари за евтин принтер-еднодневка и дали е редно да има очаквания от него като по-скъп и качествен Kyocera с керамичен барабан и елементарно зареждане без чип. 
Нищо не пречи на такъв потребител да обмисли покупката на рециклиран принтер от висок клас, който ще работи почти вечно.
 
Вечен лазерен принтер с керамичен барабан на Kyocera, продаван от нас на цена 60лв.

Ако не одобрявате планираното остаряване, не съсипвайте нервите си и природата. Гласувайте с покупките си за истинската техника, без вродени дефекти.

Цени на елитните ни продукти без планирано остаряване:
* Колкото до истинския мъж, той игнорира безвкусно облечени жени, с прекалено много оптичен тунинг, пушещи катран и никотин.

1 коментар:

Unknown каза...

Има ли аргументация, защо Dell Latitude са качествени до D630.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни