Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Битката на Украйна и подрънкването с... хардуер

Напрегнатата ситуация в Украйна е предпоставка за най-голямата конфронтация между световните супер-сили след Кубинската криза от 1962г. Ако разбира се може да се твърди, че в отношение различно от политическа демагогия има повече от една световна сила.
Ние сме преди всичко хардуерен ресурс и слабо ни интересуват идеологически и политически схватки между супер-силите. Обект на нашият материал са мащабите на компютърните сили на евентуалните противници в поредното глобално "разлайване на кучетата". Както и ролята на тези компютърни сили в една хипотетична битка на цивилизациите.
Някога по време на ракетната криза в Куба технологичният разрив между великите сили бе от порядъка на 10 години в полза на могъщият съсед на Острова на пурите и рома. Тогава силите бяха поне привидно изравнени и това ги възпираше да рискуват взаимно да се нокаутират.
52 години по-късно разликата в технологичното ниво на бившите съперници е много по-сериознa. Съпоставката на технологичното въоръжение на Империята на Науката срещу Империята на Природните ресурси вече може да се сравни само с фантастично пътешествие във времето. Нещо подобно на сериала "Stargate", в който тежко въоръжени със съвременно оръжие войници отиват в светове с примитивно въоръжение. Историята помни сблъсъци между неравни технологично сили: конквистадорите срещу индианците, английските колониални сили срещу зулусите, германските танкови бригади срещу полската кавалерия. Винаги по-съвременното въоръжение е побеждавало с лекота много по-многобройни и често много по-мотивирани войски. Единствените изключения са, когато велики сили са осигурявали с модерно оръжие и дори собствени военни части партизански войни, най-ярки примери за което са военните авантюри в Корея, Виетнам и Афганистан. Технологичното изоставане на някоя държава с неадекватни претенции за супер-сила обаче водят до невъзможност за помощ, пример за което са битките срещу Израел (разгрома на Египет), "помощта" за Ирак и Сърбия.
Съвременното "дрънкане с оръжия" е на ново ниво, защото мощта на армиите не се измерва в брой младежи с автомати, нито дори с брой балистични ракети, а в GFLOPS-и. За това колко е модерна една армия се съди не по нейните танкове, а по мощта на компютрите. Интересното при "битката за Украйна" е, че страната-агресор, претендираща за военна мощ на практика няма компютри.
В световната история няма пример държава да е имала такова технологично и финансово превъзходство над останалият свят, каквото в момента има единствената световна супер сила. Въпреки, че финансовата доминация не е обект на настоящият материал, все пак тя има пряка връзка с финансирането на технологичните изследвания и задействане на азиатската машина за производство на ниска цена.
Твърди се, че някои държави имат природни ресурси или, че почти цялото световно производство на техника е на тяхна територия. Затова тези държави грешно се определят и като финансови супер-сили. Тази логика обаче се базира не на разум, а на емоции. Финансовата обезпеченост на световната икономика се измерва в парични знаци, напечатани само в една държава в света. Световните сили щяха да имат различно измерение, ако мощта на икономиките се измерва не в хартия, а например в обем петрол, водка, суши или кисело мляко.
Затова не е важно дали някой ще спре предлагането на газ, петрол, сребро или смартфони, а кой определя стойността им и колко хартия ще напечата за да ги купи.
Когато една държава фалира във валутно отношение, всичките и блага, труд, спестявания на хората вече не струват почти нищо. Справка: крахът на Нацистка Германия и на България по време на Виденовата зима.
Световната история помни велики империи, които са били такива или са преставали да съществуват заради излишъка или липсата на жълтеникав мек метал, на блестящи лъскави камъчета или на други универсални разплащателни средства.
За разлика от някога парите сега нямат реално материално обезпечение, освен количеството научна и военна сила, стоящи зад генериращата ги икономика. Парите са средство, което кара хората да се занимават с нещо, намирайки смисъл в живота си да събират късчета хартия с примеси от памук и напечатани върху тях образи на чужди лидери.
Бъдещето вече е пред прага ни с нова валута, виртуалните пари Bitcoin, които са концентрат на компютърни изчислителни ресурси. Тази виртуална валута е по-универсална и по-ценна от всичко различно от долари и евро.
Силата на големите цивилизации е в стойността на техните парични знаци. Знаем кои парични знаци са определящи за цената на живот, труд и ресурси. Със сигурност те не са левове, рубли или юани.
Реалният сблъсък на цивилизациите са идеите, интелектът, науката, индустрията, културната доминация чрез музика, филми и въобще начин на живот. Държави, които осигуряват свобода за развитието на интелект и идеи събират най-добрите мозъци от всички краища на света и са модел за мечти и подражание.
Да се върнем на технологичната, а оттам и на военната доминация. Нейните измерения в съвременният свят са напредъкът в компютрите, изкуственият интелект, нано-технологиите, полу- и свърх- проводниците. Не е възможно страна със слаби или никакви компютърни технологии да мери военни или дори политически сили с развита технологично държава. Опитите за идеологически битки между модерна и изостанала технологическа държава логично завършват с пренебрежително отношение на силната спрямо слабата страна.
Комерсиалните спътници на Google могат да засекат активност във всяка военна база в света. Да не говорим за военните спътници, които регистрират отварянето на ракетен силоз за годишна профилактика.
Новите лазерни установки обезсмислят използването на скъпи ракети срещу модерна армия  

Античните ракетни технологии не могат да осигурят военно предимство пред държава с лазери, дрони, роботи, последно поколение изкуствен интелект и въобще много по-технологична армия. Само незрял идеалист може да си въобрази, че голямо количество балистични ракети имат шанс да прелетят цели континенти и някой да ги чака с часове това да се случи. Ще бъдат обезвредени от мощни лазери или електромагнитни оръдия на метри от стартовата си площадка. Лазерите не са фантастика, защото дори с китайска лазерна показалка за 30 долара може да изпепелите дом на километри разстояние (затова ги забраниха за он-лайн продажба).
Автономната механична армия с изкуствен интелект, която не дава жертви за използващата я страна и осигурява работни места

Идеалният съвременен супер-войник е човек със стаж в най-новите игри, а не пубертет с калашник. Модерният войник е професионалист, който може да премине за часове всяка нова игра на най-тежкото ниво. Фантастичната милитаризирана действителност, описана и наскоро филмирана в "Играта на Ендър" става все по-голяма реалност.
Оператори на дрони

Единственият шанс на бившите военни сили да предизвикат хаос, напрежение, изнудване в технологично превъзхождащият го противник е чрез самоубийствен атентат на собствена територия като в Чернобил или строеж на аналогично терористично атомно съоръжение на чужда територия (АЕЦ Беляне). Чернобил... е в Украйна, а битката на цивилизованият свят да си осигури безопасна ничия земя между себе си и Империята на болните идеологии е напълно разбираема. 
Съвременните специални части на световните супер-сили не са с в камуфлажи, а с лабораторни облекла

Съвременните оръжия се управляват чрез мощни компютърни технологии и нови алгоритми за изкуствен интелект. Най-новите (публично) изтребители се подпомагат в управлението чрез IBM Power7/8 супер-процесори. Само една такава кибернетична военна машина има повече GFLOPS мощност от всички машини на армията на бившата конкурентна военна сила.
Мнозина вероятно все още вярват в предимствата на човешкият фактор спрямо машината, но тази илюзия базирана на ограниченост и липса на технически познания. В това всеки сам може да се убеди като се опита да проведе военни действия в компютърна игра срещу изкуственият интелект. Виртуалните игри са умишлено улеснени откъм преминаване, защото при наличие на ИИ, който има задача да победи и да използва 100% от ресурсите си, човек няма шанс. Няма човек, който може да победи съвременна машина (била тя и смартфон) при игра на шах.
Още през далечната 1997г. компютърът на IBM бе по-добър от най-добрият шахматист. Сега дори смартфон с лекота ще победи човек
 
В компютърните игри се използват антични "енджини" за да могат потребителите да имат шанс в битките. Представете си, че не малка хърватска компания за игри осигурява алгоритъм за виртуалният съперник, а мега-компания като IBM с много-милиарден бюджет вгражда изкуствен интелект в безпилотен изтребител. Мозъкът на военният ИИ е процесор, който е с много по-голяма производителност от тази на Intel Core i7. Шансът античен изтребител с изцяло човешко управление да спечели въздушната битка срещу компютъризирана бойна машина е подобен на този професор с дървено сметало да се конкурира с млад програмист с лаптоп в пресмятането на диференциални уравнения.
Огромната технологична пропаст между съперниците в евентуален глобален военен конфликт е възпиращ фактор за много по-слабата страна в по-голяма степен, отколкото дори ядреното въоръжаване някога. На изостаналата "супер-сила" и е пределно ясно, че ще бъде разгромена военно и унищожена финансово.
А силната страна най-малко има интерес да покаже технологична изостаналост на "съперника" пред обществеността. Защото данъкоплатецът ще откаже да плаща за развитието на оръжия и издръжката на армия, която всъщност се въоръжава със скъпи технологии за да воюва евентуално с индианци с лъкове и стрели.  Целта на най-скъпата и модерна армия в света е убийствена военна доминация за мигновено налагане на корпоративни интереси във всяка точка на света. Целта оправдава средствата, затова терористите се обучават от антитерористи, а организираната престъпност се организира от самите полицейски институции.
В миналото се случваше едната супер сила да подарява технологии на другата за да има поне някакво привидно равновесие и оправдание за пилеенето огромни средства, събирани от данъци.
Силите на държавите в момента се отчитат с брой суперкомпютри на тяхна територия. В това отношение една държава в света е самотен лидер, както в употребата им, така и в предлагането на суперкомпютрите, с които се провеждат научни изчисления (вкл. и генни модификации), икономически и военни симулации и прогнози. Ето и класация на държавите според публичните им супер-компютри.
Интересно, че доскоро и България се класираше сред водещите държави със само един, но все пак наличен супер-компютър. До 2009-та г. малка България имаше не кой знае колко по-малко супер-компютри от огромна Русия.
Трябва да се има предвид, че военните и научни организации от тежка категория не участват в тази класация, защото нямат интерес от публична демонстрация на колосалната си компютърна мощ.
Бъдете спокойни, Световна война не може да има, защото никоя страна няма интерес от това. И да има нещо като въоръжен сблъсък, това е режисиран сценарий за пред данъкоплатеца. Лошото в случая е, че данъкоплатецът на супер-държавата, режисираща световната политика се е нагледал на филми и политически спектакли и може да се наложи да му се представи много по-кървава супер продукция от планираната за момента.
Всичко е под контрол и Украйна потъва по план, но все пак вложете спестяванията си в технологиите и валутата на доминираща сила или в ценни метали като злато и сребро, които са стратегически суровини за бъдещи технологии.
Войните на думи често водят до финансова дестабилизация, оправдание за кризи, непопулярни мерки и обществени сътресения, чиито ефекти са по-жестоки дори от реални военни действия. И най-жестоките войни са се водили максимум 4 години, но последствията от Студена война в България продължават повече от 25 години.
Дрънкането на ръждясали оръжия води до скърцане на борсите на неразумните държави. Ярък пример за което е сегашната ситуация около Украйна. Великата като брой танкове империя започва да изнемогва финансово: борсите се сриват, паричната и единица се обезценява, малкият и среден бизнес се ориентира към командно дишане. И всичко това е при изцяло пасивна роля на големите световни икономики. При активни действия, санкции, изолация, ембарго няма да се наложи никой самолетоносач да изгори тонове гориво за демонстрация на военна сила. Някога фалиралите военни империи са хранели народа си временно с конете на кавалерията, в наш дни човек все още не може да храносмила танкове и дизелово гориво.

Кибернетичните измерения на съвременната война
Евентуална битка между цивилизациите няма да бъде само с танкове, авиация, ракети и жива сила, било това и с помощта на компютри и роботи.
Даже най-изостаналата страна в света е зависима от Интернет, цифрови комуникации, GPS, GSM. Русия може да не е толкова модерна като комуникации спрямо САЩ, развита европейска или азиатска държава, но е много зависима от модерните средства за комуникация.
Кибер-войната не са хакерски атаки и друг вид информационен вандализъм, за който американските корпорации умишлено отварят вратички. Както са отворени, така се и затварят мигновено.
Истинската кибер-война е пропаганда, изолация, изнудване и демотивация на врага.
Google, Skype, Facebook, GMail и т.н. са големият световен "Биг Брадър". Супер-компютрите на тези организации вероятно са повече и по-мощни от тези в класацията по-горе.
Тези социални мрежи са оплели паяжината си около почти всеки човек на Планетата, включително и около руският гражданин, войник, генерал и Президент. Те знаят кой какво пише, какъв мейл изпраща, какви сайтове посещава, какви пароли за банковите си сметки ползва. Невроните мрежи с лекота ще засекат всеки потенциален екстремист според писанията му по форуми или посещенията му в сайтове.
Няма да има тайни за вражеската армия, когато следиш и управляваш Интернет. Малко са и ограниченията за изнудване и друг терор (кореспонденция с любовници, извратени сайтове, укриване на средства от семейният бюджет, неудобни снимки). Веднага може да се определи кой с кого е свързан като семейство, приятелство, кариера. Възможно е да се генерират компромати и дори фалшива информация.
Не забравяйте произхода на Световната мрежа - тя е с военно потекло, от американската армия и е логично да обслужва интересите на създателя си, каквито и да са те.
Руските тайни служби са безкрайно изостанали от възможностите за следене и изнудване, които имат американските им колеги

Всички потребителски (и не само) операционни системи са американски, като създателите им са пряко или непряко свързани с Правителството.
Не е толкова фантастично да се повярва, че Windows OS има скрити механизми за следене, трансфер и унищожение на данни, отдалечен достъп до компютъра.
Като хардуерен специалист нямам явно доказателства, но допускам възможността за самоунищожение на хардуера чрез команда за извънреден оверклок на хардуера.
Една целенасочена кибер-атака би довела населението и до страх, депресия, вътрешни конфликти. Евентуалното унищожаване на компютърната техника по сигнал отвън би върнал страната в отдавна забравена технологична епоха.
Не е трудно да се прекъснат мобилните комуникации, спътниковата навигация, цифровата телевизия. Предвид отмирането на старите алтернативни начини за жична комуникация и предаване на информация (и пропаганда) по аналогови канали, населението би изпаднало в изолация и паника като след ядрен апокалипсис.
Почти всеки има смартфон, нали? Отново американска операционна система на Google или Apple. Това дава възможност да се проследи местонахождението на човек, да се подслуша разговор или дори да се огледа чрез две камери обектът за шпионаж. Батериите и хардуерът са достатъчно взриво- и огне- опасни за да бъдат използвани и като оръжие за масово поразяване.

Всичко това за кибер-войната обаче са основно теории на конспирацията. Много от тях са вероятни, други по-скоро са плод на младежка фантазия.

Оръжейната индустрия и компютрите
Retro-PC-Mania е място, в което се предлага най-голям избор компютри, клас Workstation. Това са машини, с които се проектират небостъргачи, олимпийски стадиони, автомобили, изтребители, танкове, атомни самолетоносачи. Всички съвременни машини се проектират, изчисляват, преминават през симулации и оптимизации на мощни Workstation машини със специализиран софтуер. Tова е действителност, а не фантастика.
Корпорациите, които проектират военна техника ползват най-мощните компютри и специализиран софтуер. Много е вероятно те да надхвърлят изчислителните ресурси дори на най-мощната работна станция на публичния корпоративен пазар.
Русия не да може да поддържа конкурентна военна промишленост без компютърно проектиране, базирано на американски хардуер и софтуер.
Роботите за мнозина се струват фантастика, но те са действителност в съвременната индустрия от десетилетия. Представете си автомобило-строене или самолето-строене без роботи.
Руското автомобилостроене бе, все още е, а вероятно и за в бъдеще ще бъде антично. Реалността е такава, че в СССР и по-късно в Руската Федерация се произвеждаха реплики италиански и американски ретро автомобили от нисък клас, предвидени за производство без роботи и компютри.
Без роботи и управляващи ги компютри модерната индустрия е невъзможна. Прецизна и фина механика, турбини, двигатели, оптика, електроника... как ще се произведат без съвременна автоматизация, роботи, CAD софтуер и мощни, специализирани  компютри (Workstation)?
Русия няма модерна техника за конструиране и производство на военна (и не само) техника. Дори да има запаси от западни технологии, то без поддръжка и обновяване само в рамките на 2-3 години компютри и софтуер ще са безнадеждно остарели. Промишлени роботи от Япония и САЩ няма да бъдат доставени, а старите без обучен персонал, поддръжка и резервни части бързо ще се амортизират. 
Логото на IBM, изписано с атоми

Вероятно немалко хора ще решат, че всичко описано тук е по-скоро фантастика и не си заслужава да се обсъжда. Затова показвам някои видео-демонстрации на казаното. 
 
Публична демонстрация на лазер срещу ракета

 
Реалистична демонстрация на компютъризирани военни действия с дрони и лазери


 
Чудовищната мощ на електромагнитното оръдие (railgun)

15 коментара:

Анонимен каза...

Май автора скоро време е гледал филми от сорта на "На игра" и е играл много игри....

Анонимен каза...

Сега остава да ми кажеш откъде знаеш какви секретни оръжия имат Русия, Щатите и т.н. и те признавам :) Компютърджиите трябва да си гледаме компютрите, учените - науката, а военните - оръжията.

Анонимен каза...

По-некомпетентно мнение относно руско въоръжение скоро не беше писано! Руската армия търпи тотална промяна както тактика, така и от към въоръжаване (танкове, самолети, ракети и кой знае още какво). Путин започна с обявена инвестиция от 20трлн рубли (или по сегашни сметки около 600млрд долара), сигурно нямат компютри! Истината е една - големите сили се стягат в очакване на война, за която ще се надяваме да остане фантазия. Не се излагайте като представяйте "любимите" на половин свят "умиротворители" като извънземни с невероятно надмощие, защото ако го имаха да сега да бяха го използвали, а не да затъват в дългове!

Анонимен каза...

Мне, русскому, очевидно, что статья написана на американские деньги. Ну, или, немецкие.

кен каза...

Анонимните форумни циркаджии никога не са се отличавали с разум и оригинално мислене. Поредните пишман-патриоти, които са горди с танковете на Русия, а не с националните ни постижения. Защо подценяват България ли? Защото те самите са българи и смятат, че щом нашата държава е създала отрепки като тях, значи сме по-изостанали и смотани дори от Русия. Същата тази Русия, която в по-мащабният си и уродлив вид, наречен СССР се изхранваше от малката ни страна, осигурявахме им цигари и козметика, снабдявахме ги с компютри и роботи, отлагайки с години технологичната им агония. Тези анонимни "философи" не обичат България и защото нашите възрожденци и революционери до един са заклеймявали политиката на Русия (на на робския руски народ). А интелектуалците ни много добре са предрекли бъдещето, описвайки тези анонимни разбирачи в образ като Бай Ганю.

кен каза...

Господин (Густав в чорап), въпреки че знам вашият език като роден, съм сигурен, че отлично ще ме разберете и на български, тъй както мексиканец разбира оригинала на своя език и азбука от Испания. Много ми е интересно защо на вас като на руснак ви е ясно такова абсурдно нещо? Нима искате да убедите мен и моят аудитория, че всички руснаци са толкова глупави? Имам приятели руснаци - те са умни хора и нямат нищо общо с вашето ограничено мислене. Знам, че успешният и непрестъпен частен бизнес, личното финансиране и свободата на творчеството са непознати във вашата нефтена Империя. Затова ще ви напомня, че България е част от ЕС и въпреки че далеч не е най-богатата държава в този елитен клуб, страната ни икономически и творчески е далеч над всичките ви настоящи сателити, по-добре сме и от вас по всички отношения освен залежите от нефт. Нямаме нужда и от голяма армия, защото сме в НАТО и това ни осигурява защита от побъркани диктатори. Трябва да призная, че вашата армия, специални части и тайни служби наистина са велики, но само срещу народа си - няма по-смъртоносна армия от вашата в изтребването на собственото население. В момента вашата армия си спомня за славното си минало и започва упражнения срещу друг руски народ... украинския. Ние, в България също имаме спомени от една наша велика армия, която ни охраняваше да не избягаме в Гърция и да не свалим един селянин назначен от вас да ни тормози и граби. Такава армия не ни трябва вече. Пожелавам и на вас да нямате нужда от армия и да сте горди не с танкове и оръжия, а с наука, знания и модерна промишленост. Смятам, че руският народ има потенциал за това.

Анонимен каза...

Към rmania
Тези "високотехнологичните" (или Израел ) през септември 2013 г. изстреляха провокационна ракета срещу Сирия. Но ... нещо с ракетата се случи (паднала била в морето) и всички "дружно" седнаха да преговарят.
Сега "високотехнологичните" правят учения в Черно море но, видите ли, отлагали ги, защото метеорологичните условия не позволявали. Освен това вместо южно от Крим ще се проведат на 15 км. южно от Констанца. Нещо "чепикът ги стяга" - да не стане някой сакатлък.

Анонимен каза...

Две неща стават ясни от статията, първо - авторът не е ходил войник, и второ - с месеци не се е отделял от компютъра си с игрите. Иначе щеше да е наясно, че и 1000 компютъра не могат да надвият една пушка кремъклийка. Пример е войната на вискотехнологичната армия в Афганистан.

кен каза...

За простият човек всички неща са ясни :) Авторът на статията е изкарал военната си служба като оператор на РЛС и след това като диктор/планшетист в команден пункт на зенитно поделение до турската граница. От обучението си в ОСО и по-късно във войската ни авторът знае отлично особеностите на вражеската авиация на НАТО. От специализираната руска военна документация е запознат и с реалната изостаналост на родните прихващачи. В поделенията нямаше място за детски приказки, боравеше се с реални факти от военни специалисти. Това бе много отдавна - 1997-1998г., но едва ли нещо много се е променило оттогава. Авторът не е стрелял с кремъклийка, но дори и с най-ръждясалият и крив АК-47 си печелеше ГЗП от всяка стрелба. Авторът си пази военната книжка и срещу облог от 500лв. всеки анонимен празнодумец може да провери истинността на тези твърдения.

Анонимен каза...

Знаете ли какво причинява ел.магнитното поле на войниците които обслужват електромагнитното оръдие?

кен каза...

Замислете се как се проектира съвременен изтребител, танк, самолетоносач без компютри. Дори автомобил вече не може да се пусне за производство без CAD проект, съответни симулации, аеродинамични изчисления. Всичко това се базира на софтуер и хардуер. И още нещо, на ръка ли се сглобяват военните машини?

Венелин Димитров каза...

Аз също съм завършил военно училище- Противовъздушна отбрана- зенитно ракетни войски- 95та година.Напълно подкрепям rmania за обективизма в статията си. Реалноста си е такава- остаряла техника...

Костадин Райчев каза...

Статията звучи интригуващо в началото, но след това омръзва. И докато липсата на художествена стойност може логично да се обясни с това, че автора не е писател, то самият смисъл и съдържание будят прекалено много душевни и ментални терзания в мен и реших, че не си заслужава да я чета цялата (все пак знам доста по-добри начини за губене на времето). Но искам да попитам автора до колко вярва в казаното от него, по скала от 1 до 10, където 1 е "просто си правя гаргара на устата", а 10 е "хайл хитлер". Наистина ли си въобразява, че студената война е виновна за ситуацията в Вългария в момента? Наистина ли си въобразява, че биткойн-а е бъдещето на валутите, според мен не нищо повече от един "инструмент за обиране на свободните" пари по борсите? Как може да си обясни факта, че преди 2-3 години Иран - една от гравитиращите към "Империята на Злото" страна, и вероятно в неговто съзнание още по-изостанала в технологично отношение държава - приземи на своята територия един от "летящите шпиониращи дрони", приземи, а не свали!; или този факт е изключен от съзнанието на автора с цел да не вземе да доведе до "син екран"? И наистина ли си въобразява, че "Империята на Злото" е толкова закъсала за компютри за инженерни разработки? Щото ако е така направо да им предложи от "мощните работни станции" на Рмания. То това би било направо ембаргова технология за тях и може тлъста пачка да направи :))))))
Нищо лично, пич! Просто глава на раменете ни е за да разсъждаваме с нея и след това да говорим, а не да повтаряме като папагали това което чуем. За това си има телевизии и радиа. И живота се променя непрекъснато, или ако искаш - ние непрекъснато откриваме нови и нови аспекти за това което ни заобикаля, и буквално и преносно. И трябва и ние да се променяме, а това няма как да стане ако не мислим или не си променяме мисленето! Общо взето всеки има два избора в живота си - да разсъждава, да се бори и терзае, или да си живурка спокойно без много-много да му мисли. Като и при двата варианта си понасяме последствията от действията си, разликата е в това как ги възприемаме. Ако си решил да използваш главата си и да "милсиш", недей цял живот да циклиш на една и съща радиостанция. Какво е според теб истината - фактите, такива каквито са, или това в което всички вярват. И какво става ако има разлика между двете. Това, че ти не подозираш за съществуването на нещо, не означава че то не съществува, нали така?
А самият конфликт няма да го коментирам ,зощото както казва автора: "Обект на нашият материал са мащабите на компютърните сили на евентуалните противници в поредното глобално "разлайване на кучетата"."
И за да не кажеш, че съм аномимен, името ми е Костадин Райчев. Моля, ако сметнеш, че има какво смислено да отговориш, да не се криеш зад " rmania каза... ".

Merlin каза...

http://www.youtube.com/watch?v=sNRMO70Hw0s&list=TLTiBTzUmc5OLqsaVYTur4vCXJJuKSf-fk

Merlin каза...

Ами по данни на самите американци Русия и Китай вече са ги изпреварили в много от аспектите на военните технологии. Ето едно много интересно клипче(на англойски):
http://www.youtube.com/watch?v=sNRMO70Hw0s&list=TLTiBTzUmc5OLqsaVYTur4vCXJJuKSf-fk

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни