Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Максимален ъпгрейд на най-екстремална био-машина

Предговор 
Компютрите, информационните масиви, все по-реалистичните 3D игри, заместването на реалният контакт с виртуален, пренасянето на физическата и умствена работа в цифрова среда и дистанционната търговия със стоки и услуги са сред основните причини за деградация на човешката биомеханика и двигателният интелект през последните десетилетия.
Малцина "хомо сапиенс" осъзнават, че компютърът и свързаната с него техно-среда е инструмент за развитие на разума, а не обект на суета и предпоставка за обществена изолация и физическа деградация.
Retro-PC-Mania е световен феномен в представянето на истината за компютрите, необичайните техни изпитания и скритите дефекти в тяхната експлоатация.
Увлекателните ни материали често са причина за създаване на необходимост при хора, които нямат разумна причина да ползват мощни компютри, свръх надеждни лаптопи и професионални монитори, пред които да прекарват все по-голяма част от все по-съкращаващият се остатък от своя живот.
Мисията ни да представяме все по-качествена и модерна техника на все по-достъпна цена неминуемо водят до социална изолация и физическа деградация на нашите клиенти и читатели.
Преди всичките ни комерсиални успехи ние сме посланици на разума и истината, затова започваме серия статии и изследвания, свързани с оптималното функциониране на системата човек-машина и ролята на технологиите за подобряване на нашата физика и интелект. Ще се опитаме да подобрим симбиозата между човек и хардуер този път не с подбора на качествени машини, а чрез опит за "ъпгрейд" на човека, свързан с тази машина. Защото и най-добрият компютър в света е просто купчина безполезен хардуер без пълноценен потребител.
Какво ни накара да започнем този цикъл материали? На първо място това е личният опит в хардуерно-информационният свят, който е враждебен към човешката природа. Затова в тези статии ще има много лични примери.
Другата причина е комуникацията с наши клиенти и фенове в магазина. Вероятно някои колеги-търговци и незапознати с нашата работа потребители недоумяват защо имаме успех на толкова специфичен ("бутиков") пазар и как продаваме толкова висок клас маниакално подбрана супер-техника.
Причината е, че повечето клиенти и фенове се обръщат към нас за помощ и консултация, а не само за изгодна покупка на качествена вещ. При нас идват посетители, които искат утвърден специалист да им предложи оптималната за тях техника откъм производителност, стабилност, ергономика и полза за здравето.
Хората се питат защо ги боли глава при работа с компютър и защо са депресирани и нервни, докато уж печелят много пари. Често се явяваме последна инстанция, която може да даде отговор на това има ли техника, която да не ги натоварва с проблеми, нестабилност, вредни излъчвания, шум, ШИМ, спектър, лоша ергономика. Ние сме специалисти по елиминиране и минимизиране на вредите от компютърната техника за всеки отделен потребител.
Логично е след като този специалист отговори на очакванията, неговите услуги да се потърсят отново и отново.
  • Бихте ли отишли при същият зъболекар, ако пломбата ви падне на следващият ден от поставянето? 
  • Бихте ли купил нещо от търговец отново, ако продаденият от него монитор не отговаря на убедителните му твърдения, че не натоварва зрението? 
Специалист, който дава теоретични съвети без личен пример обикновено обслужва фалшив маркетинг и насажда абстрактна позиция.
  • Ще се вслушате ли диагнозите и препоръките за здравословен начин на живот от лекар в нетрезво състояние, с цигара в уста и със затлъстяло тяло? 
  • Ще си купите ли Thinkpad от търговец, презентиращ ви го с раздрънкана Toshiba Satellite? 
Който не може да си помогне сам, явно не може да помогне на никой.
Виждайки огромен прогрес в здравословното и физическо състояние на своя специалист (търговец) някои наши приятели (клиенти) се заинтересуваха от тайната:

"Как може човек, посветил се на почти 14-часов работен ден с компютри и информационни ресурси да прогресира физически и да става все по-ефективен интелектуално?" 

Част от тайната е организирането на перфектната техно-среда:
  • с възможно най-малко натоварване за зрението: дисплей без ШИМ, с добър спектър и с подходящо околно осветление (без пулсации); 
  • най-малко натоварване на нервната система с надеждна, бърза и тиха машина с добре поддържана оригинална операционна система. 
Това е само малка част от рецептата за успех. За останалото, по-нататък в този материал.

Тестовете и анализите като начин на живот
Retro-PC-Mania е място за тестове, анализи и странни за мнозина публикации. На някои читатели вероятно им се струват неуместни тук социалните ни сатири и анализи за Бай Ганьо, обществото, политиката, науката и какво ли не. Други читатели пък харесват само такива материали и слабо се вълнуват от хардуерните ни оди.
Автор, който няма широк поглед и анализира само в тясна област и срещу заплащане е ограничен и скучен. Той работи по установена методика, заимствана най-често от другаде (например от нашият авторски ШИМ анализ). Неговите материали се разглеждат като картинки, а не като съдържание. Подобни сухи материали може да намерите в много хардуерни списания и Интернет страници. Те не оставят следа в съзнанието на читателя. Такива комерсиални материали са като американски екшън - много зрелища и никакъв смисъл.
Тук авторът на публикациите е в уникалната ситуация да не зависи от чуждо финансиране, защото е собственик на утвърдена хардуерна фирма. Маниакалното отношение към анализите на хардуера стига до там, че много пъти се внасят уникални машини, не за продажба, а за тест. В момента например най-великият лаптоп за всички времена, Thinkpad W701 чака своя звезден момент да бъде тестван и чак тогава пуснат за продажба.
На разположение е и един от най-компетентните и богато оборудвани сервизи, които задоволяват всичките капризи на автора-началник:
  • "я разпарчатосай този Alienware да видят читателите двете му видеокарти и кой му е произвел дисплея и охладителя... е-е-е, много ясно, че пълно разглобяване до последното винтче!";
  • "дай да видим този Thinkpad дали ще оцелее при заливане с количество на водата, което дори и Lenovo ги е било страх да покажат в рекламните си клипове... ако не оцелее, познай кой ще го ремонтира?"; 
  • "щеш, не щеш днес си YouTube звезда и ще те снимаме как сменяш видео-чип на Apple". 
Тук е мястото да благодарим на най-добрият сервизен техник не само в България, защото без него много от експериментите и демонстрациите нямаше да са възможни.
Кой хардуерен обозревател в света има такива уникални възможности за творчество?
Както виждате мотивацията за творчество при нас е вътрешна, не е за пари, а за удоволствие. Вероятно това сте забелязали това и в нашият Facebook, където се пренесе по-голямата част от авторската ни енергия.
За да живееш добре, трябва да анализираш света и да отхвърляш всички негативни влияния, некачествени продукти и насаждани заблуди. Ако не си егоист, ще споделиш опита и знанията си с околните.
Това правим в Retro-PC-Mania: тестваме компютри, осветление, маркетингови похвати, умственият багаж на клиенти. Анализираме и своите човешки възможности, което споделяме в тази публикация.
 

Личният пример и личната изгода 
Половин година след био-теста на автора, обиколката на талията бе с над 25см. по-малка 

Преди година авторът на материалите тук бе с тегло почти 100кг. и много здравословни проблеми, което се отрази и на количеството и качеството на материалите тук. Все по-лош стил, объркани аргументи, дефицит на позитивно мислене, прекалена отрицателна емоционалност и все по-ниска производителност - редовните читатели вероятно са го забелязали?
Сега, след тотален био-"ъпгрейд" теглото на автора е 70кг., жизнените показатели са в зоната на идеалните, поставят се нови спортни рекорди и се провеждат екстремални тестове на "човешкият хардуер" с най-модерни инструменти, но за всичко това по-нататък в тази необичайна за тематиката ни публикация.
Вероятно мнозина от вас са срещали материали на "разбирачи" и разбирачи във всички сфери на живота, храненето, спорта, печеленето на пари, свалянето на жени, позитивното мислене и какво ли още не?
Не сме светци и анти-материалисти, нито играем "красивата" и лицемерна роля на такива. Искаме нашите фенове и клиенти да бъдат по-здрави, по-ефективни и по-успели в живота. Много от най-верните ни клиенти са в напреднала възраст. Нима нямаме интерес да подобрим начина им на живот и максимално да удължим техният жизнен цикъл с което по-дълго ни бъдат клиенти? Пред верен клиент и фен търговец и автор се доказват трудно и дълго.
Имаме интерес е феновете ни да си позволяват все по-добра техника, да разраснат бизнеса си и да живеят, колкото може по-дълго и щастливо, ползвайки нашите услуги. За дълъг живот ясно нали, но смятате, че щастието на читателя е прекалено лицемерна задача за безчовечен търговец? Пробвайте да продадете компютър или услуги на депресиран индивид, който я купува напук на нещо и за да трови живота на търговеца си. Човек, който не мисли и не функционира оптимално, не може да се грижи добре не само за себе си, но и за семейството си, кучето, автомобила... компютъра. И познайте в кой е вината за дефектиралият поради лоши грижи компютър?
Донякъде ние носим чувството за вина, защото предлагайки компютърна техника, колкото и по-малко да е вредна спрямо други аналози, тя изолира потребителя от неговият естествен начин на живот.
Този материал ще научи нашите читатели как да оцелеят по-дълго и по-малко болезнено във враждебният за здравето свят на компютри, информационни претоварвания и социални деформации.

Начало на изследванията (от автора) 
Преди години, докато творях дисертация върху анализа на двукраките животни (включително и на човек) с цел приложение на тези концепции в роботиката, се задълбочих в човешкото движение, неговите статични и динамични показатели, кинематика, еволюция и бла-бла от именити чукундури с титли.
Защо това пренебрежително отношение ли? Защото класическото схващане за човешката еволюция и движение са глупови според по-актуални теории, базирани на логика и изследвания, а не на хрумки на брадати типове с пищни кореми. Според класиците, човек е машина за ходене, еволюираща към такава за седене, лежане по гръб и шофиране на BMW, а бягането е не само противно на човешката природа, но е вредно: чупят се и се износват стави, сухожилия, колена, стъпала, таз, а мозъкът се уврежда от ударите на повърхността, сърцето се претоварва, гръбнакът се амортизира - истински ужас е да бягате!
Бягането е синоним на лудост, особено в изостанали обществено и интелектуално страни като България. Това е удобна теория за медици в много области, които съществуват за да лекуват стави, сухожилия, мускули и да режат на воля, каквото им падне.
Замислете се защо им е на лекарите да ви дават наистина здравословни съвети, след като това явно ще ги остави без работа? Все едно Philips или Osram да направят вечни лампи от засекретените патенти, каквито притежават. Представете си полицията да се справи наистина с престъпността (която често сама организира - "организирана престъпност") и да се само-пенсионира. Или държавната администрация в България да работи ефективно, бързо и он-лайн, като съкрати голяма част от 400хил. служители на държавната хранилка, които после ще протестират по площади, магистрали и ще настояват за работа и помощи, които няма кой да им даде (пример: Гърция).
От липсата или деформацията на бягането са облагодетелствани фирмите, производители на спортна екипировка, на хранителни добавки, на ортопедични обувки, чорапи. Диетични храни, обезмаслени храни, супер-храни, енергийни напитки... едва ли щеше да ги има, ако бяхме истински хора, а не експериментални животни. Отказът от бягане доведе до затлъстяване, метаболитни смущения, слаба имунна система, сърдечно-съдови проблеми, диабет, рак, хемороиди, липосукция, по-кратък живот и по-кратко изплащане на пенсии. Капитализмът ликуваше от отказа да бягаме. И комунизмът някога също: "Де ще бягате в Западна Европа бе ей?!"
Бягащ човек е пълноценен и над 50-годишна възраст ако се движи, но ако тялото престане да функционира според проекта на природата, то започва ускорено да деградира след 30-годишна възраст. Не знам до колко са верни, но някои изследваният сочат, че човек на 64г. възраст има същата скорост на бягане и издръжливост като на 19г. Предвид феноменалните постижения на ултра-маратонците, които са на възраст далеч над 40г., както и на индианците от Мексико и Южна Америка, които бягат много добре и над 60г., тези твърдения са много по-достоверни, отколкото тези на "специалист" в градска поликлиника.

Еволюция и биомеханика на човека
Логично е човек на пръв поглед да се определя като лош бегач и нелош пешеходец, защото е произлязъл от катереща се по дърветата маймуна и е много трудно да се намери животно, бягащо по-бавно от човек на къси и средни разстояния. Запомнете това - къси и средни разстояния, не на дълги и ултра-дълги.
Помните учебниците за праисторическите хора, където едри, мускулести и космати полу-човеци се борят мъжки с мамути, мечки и всякакви страшилища? Това обаче не сме ние. Това са изчезналият паралелен вид на неандерталците. Това е вид, който ние подсъзнателно и дори съзнателно искаме да бъдем (вижте фитнес залите). Те са били по-умни, по-силни, по-смели и по-организирани от нас... или поне такива са антропологичните изводи. Цинично е да се наричаме "хомо сапиенс" при положение, че онези типове са били по-умни от нас, но нали знаете, че някой като ви хвърли як бой, се успокоявате, че сте по-умен, дори и да не е така. Ако бяхте вие умния, то за какво ви е а предизвиквате такъв мускулест изрод? Освен, ако нямате бързи крака.
Тия мускулести "интелектуалци", неандерталците са били могъщи до време. До времето, когато ледниковият период си отива, измират големите зверове, става горещо, оцеляват бързи животинки и настъпва ерата на съвременният човек. Защо ли? Защото сме машини за бягане и оцеляване във всякакви условия! Неандерталците са могъщи, но са бавни и неадаптивни, затова изчезват в новите условия. Със сигурност и множалият се като заек хомо сапиенс, който живее (мисли и бяга) основно заради секса е помогнал за изчезването на първоначално по-добрият вид с мощен процесор. Хомо сапиенс не е допуснал другия разумен вид да оцелее, вероятно по същата причина поради която в зоната на Комунизма и владичеството на СССР всички разумни индивиди, общности и дори цели народи бяха унищожени. Със сигурност не силата и мощта са опасни, иначе могъщите горили отдавна да бяха изчезнали като дисидент в ГуЛаг или Беляне. Горилите не са конкурент на човека не само интелектуално, но и физически. Една горила не може да надбяга и куц старец на разстояние над няколко километра. Горила да гони антилопи до изнемощение - звучи като шега, нали? Ето защо говорим за горили в сегашно време, защото са глупави и не могат да бягат.
Оцелели сме и то с цената на вероятен геноцид към друг (и) разумни видове. Но как така благодарение точно на бягането, а не например на по-добра и миролюбива обществена организация, по-добри рисунки в пещерите или по-добри сечива? Въпреки, че плондерът в бяла престилка, наричащ се лекар ще отрече това, човек е върхът на еволюцията в проектирането на съвършеният бегач на ултра-дълги разстояние. Да, на дълги, не на къси или средни, а на безумно дълги за всяко едно животно разстояния.
Цялата двукрака биомеханика на човека е проектирана за бягане на дълги разстояния. Вероятно сте изненадани, но лесно ще намерите следните доказателства:
  • побягайте с кучето си в горещ ден и то ще издъхне далеч преди вас;
  • вижте материалите за състезанията кон срещу човек, където при над 50км. дистанция конят няма шанс срещу човек. 
Това не е чудо на героизма и духа, а ефективна биомеханика в следствие на целенасочена еволюция.
 Ето и основните моменти в нея:
  1. Само човек има потни жлези по цялото тяло и това му помага да се охлажда при бягане на дълги разстояния във всякакви условия. Животните се охлаждат с дишане и прегряват след време като автомобил със скъсан ремък на радиатора. Един гепард, колкото и да е бърз, като вдигне температура над 40 градуса и му отказва "двигателят". Така, че дори автор на хардуерни ревюта като мен ще му скъса задника от бягане на само 5 километра дистанция при 35-37 градуса температура; 
  2. Да се върнем на гепарда и дишането. Знаете ли, че само човек може да сменя ритъмът си на дишане докато се движи? Не сте се замисляли, защото е просто и обичайно, нали? Животните съкращават дробовете си само в такт с движението на краката под въздействие на "буталото" на вътрешните органи; 
  3. За разлика от маймуните човек има таз и извити като свод стъпала. Тазът е нещо необходимо за бягане, а не да седите на него или да се заплесвате по този на срещуположния пол. Маймуните нямат таз и ако се решат да се правят на хора да бягат без опората на таза ще се сгънат на две. Маймуните са дюстабани (с прави, а не сводести като при човек стъпала) и ако човек бе създаден само да ходи и стои, такава структура би му прилягала. Могъщите някога неандерталци също са били с право ходило, но както виждате дори и разумен и физически много развит, небягащият хуманоид е обречен на изчезване. Дали няма да изчезнем и ние след като крайниците ни закърняват, а телата ни атрофират? Да изчезнем поради физическа деградация; 
  4. Краката на човек са уникални конструкции за бягане. Те не са само за ходене, само невеж или обслужващ маркетингови цели учен може твърди това, предвид разточителният кинематичен излишък. Ходенето е почивка от бягането. Човешките стави и сухожилия на краката нямат аналог в природата - това са амортисьори за бягане на огромни разстояния с акумулиране, запазване и най-икономично импулсно отдаване на енергията. Сухожилията действат като пружини и се задействат при бягане, а не при разходки до кръчмата, както се опитват да ни убедят алкохолиците с научни титли; 
  5. Сводестата структура на стъпалото е доказателство, че то е конструирано за потресаващи натоварвания при бягане. При ходене няма нужда от чак толкова сложна (вж. следваща точка) и здрава конструкция. Само сводът (вижте архитектура, мостове) има свойство при натоварване да става още по-здрав; 
  6. Човек има 206 кости, 52 от които се намират в стъпалата (25%)! Изумително нали? Най-изумителна е обаче човешката "еволюция на разума", която доведе до това да обездвижваме най-голямото постижение на нашата еволюция в обувки, които водят до атрофиране на двигателните ни функции; 
  7. Човешкото ходилото има 42 мускула, почти толкова, колкото има на ръцете (от китката до палците), където са 44. Представете си сега да боравите с компютър и да правите каквото и да било с ръце в боксьорски ръкавици. Абсурдно нали, но защо тогава причинявате същото на ходилата си?; 
  8. Тялото на човек е в идеален баланс за бягане, защото центърът на тежестта е на идеалното място за динамика, а не само за статика, а ръцете са отлично балансирани и синхронизирани противотежести на краката. Вратът ни е истинско чудо на сложността, защото трябва да носи главата при стотици километри бягане по пресечни терени без мозъка да стане на пихтия; 
  9. Знаете ли, че ходилата са уникални, както и ръцете ни, защото в тях има също толкова много и толкова ултра-бързи рецептори и нерви. Защо ли, ако трябваше само да ходим като кокили на тях? За да бъдем максимално бързи и ефективни при бягане в екстремални условия без да се контузим - за да имаме мигновена обратна връзка с повърхността. Обувките със системи неутрализират обратната връзка и от това неминуемо следват контузии, потрошени стави, скъсани мускули и други осакатявания. 
Древните ни прадеди, а доскоро и африканци, индианци и ескимоси са ловували като са изтощавали дивеча до смърт с преследване, защото няма същество, което да бяга по-издръжливо от човек. Природата не е измислила по-екстремален ултра-маратонец. Ето защо ние сме машини за бягане и като не бягаме, а вървим, седим или лежим - атрофираме, деградираме и боледуваме.

Конспирацията срещу Хомо Бягиенс и борбата срещу нея
Конспираторите на материализма атакуваха краката на човек подло и много ефективно - чрез обувките. Няма нищо по-опасно за краката ви от обувки с амортизация, ортопедични системи и странична стабилизация. Няма по-големи мазохисти от жените с токчета, които си потрошават цялата ставно-скелетна структура заради едната суета.
Дебелата пета на маратонките изкривява човешкото бягане като ви кара да тичате на пети, това води до сътресения на цялата мускулно-скелетна структура и до неправилно функциониране на естествените биологични амортисьори.
Спортните обувки ви карат да бягате толкова неправилно, че това ви докарва травми, контузии и страх, което ви отказва от вашата естествена природа на бегач. Колкото по-скъпи маратонки ползвате, толкова повече контузии имате и си купувате още по-скъпи уж да ви защитят. Спомнете си колко добре някога сте бягали с гуменки с тънка подметка и без системи и не сте се контузили. Още ги продават и още може да бягате ефективно с тях.
Ортопедичните обувки подпират свода и той рухва надолу още повече! С тях става много по-зле, а не по-добре. Все едно да запълните арката на мост отдолу, неговата здравина става като на дъска през река.
Най-засегнати от безумната конструкция на обувките са жените. Високите токчета водят до сериозна промяна на биомеханиката на ходенето, а острите върхове предизвикват деформация на пръстите на краката. Следствие от това са: деформация на ходилото, претоварване на прасец, пищял и сухожилия и разширени вени. Пораженията от обувките с високи токчета са сериозни, но най-често са поправими. Преминете към обувки с равна и пластична подметка, като преди това укрепите свода на крака чрез ползване на спортни обувки като Nike Free Run, които имат солидна амортизация, но и много добра пластичност на подметката. Разширените вени и перманентните болки в подбедрицата ще се оправят с носене на компресиращи чорапи.
Никой треньор няма да ви научи да бягате както трябва по-бързо от това да почнете да тичате бос, но внимателно -  все пак сте деградирали еволюционно доста за последните няколко години седене, лежане и неправилно бягане. Укрепете краката и най-вече ходилото, намалете теглото и бягайте боси. Първоначално най-добре е да започнете босото бягане на трева или пясък, където има добра естествена амортизация. Бягането е толкова дълбоко вкоренено в съзнанието ни от десетки хиляди години еволюция, че само няколко месеца упражнения ще неутрализират всички негативи на модерният начин на живот.
Пример за това съм аз, доскоро 95кг. човек с ръст 172см., който не можеше да ходи дори на 500м. без да се задъха. Връщайки се към движението, за който съм проектиран, аз намалих теглото си с 25кг, за по-малко от 6 месеца и редовно бягам с добро темпо (12-14 км.ч) по 6-12км. на ден (през зимата).
Това доведе до сърце в перфектна кондиция, класическо за на началото на миналият век кръвно налягане, добро настроение без стимулатори и значително ъпгрейдната физика.
Ще чуете много "теории" за това, колко вредно е бягането за сърцето и организма като цяло. Бягането е най-добрата кардио-тренировка, защото ускорява сърдечния ритъм максимално.
Личен пример е, че при интензивни интервални тренировки вдигам пулс между 165 и 185. При фитнес с големи тежести достигам пулс 125-140, а при вело- занимания максимумът е 145-155.

Резултатът:
  • Преди бягането имах постоянен пулс от 95-115, като съответно се налагаше да пия бета-блокери за да намаля пулса до 80-90 пункта. След 7 месеца бягане на пътека и на стадион, високият пулс на тренировка вкара сърдечният ми ритъм през цялото време извън бягането в диапазона 60-70 пункта, а през някои сутрини съм имал пулс и около и дори малко под 50. Бета-блокерите разбира се отдавна са забравени. 
  • Най-голям бе прогресът с кръвното налягане, заради което всъщност и започнах бягането. При кръвно налягане от 100 на 145 и повишаващи се стойности с годините до 110/120 на 150/165 неминуемо се намеси медицината и ме отписа като човек, който може да живее без медикаменти. Когато обаче се намеси мотивацията и разума, тогава идва истинският резултат. Вече половин година кръвното ми налягане е стабилно като холандски кънкьор на съветска писта: 65-70 на 100-115. И това е през зимата, лятото поради топлото време кръвното ще падне още, особено като се увеличат и дистанциите за бягане. 
  • Физическата трансформация се характеризира не само с килограми (спад от 95кг. на 70кг.), но и с процент на мазнини. За половин година намалих мазнините в тялото от 37% на 21%. 
  • Холестеролът спадна от рекордните за сравнително млад човек 7.2 пункта под пределно допустимите 5 и пада постоянно. 
Забележка за резултатите. Споменатите тук резултати са измерени в Retro-PC-Mania стил, тоест с най-добрите инструменти.
В случая са ползвани:
  • Монитор за кръвно налягане и пулс Omron с USB връзка за анализ чрез компютърен интерфейс (Omron M10-IT);
  • Мениджър на теглото с BIA (анализ на биоелектрическия импеданс) отчитане на параметрите на тялотo (Omron BF511);
  • Бегови мениджър-часовник на Garmin с GPS, нагръден сензор за пулс и мн. биомеханични параметри и невероятен компютърен модул за анализ (Garmin Forerunner 620);
  • Постоянни измервания на кръвните показатели в лабораториите на CibaLab. Имат огромен брой пакети за тест и анализ на кръвта, а проверката става с компютър и Интернет няколко часа след взимането на кръв.
 Процентът мазнини при бягащ човек (автора) 7 месеца след като те бяха над 37%

Перфектните сърдечни показатели преди работа
Бягане и тяло

Най-"здравите" мъже на планетата на Mr. Olympia 2013

Много "разумни" хора си мислят, че перфектната физика е неандерталската, тоест с много излишни мускули, което е нечовешко. Правилна физика, хармонична фигура и програмирана в нашето съзнание от хилядолетия разбиране за привлекателност имат бегачите. Само бягането развива толкова комплексно цялата човешка физика и тренира сърцето за дълга употреба и това не е случайно - природата ни е създала такива за да оцелеем, а не да се перчим с излишни мускули.
Когато "бягаме" от своята природа, ние дефектираме - физически, психически и вероятно генетично. Не пиша това от позицията на многознайко без практика, видяхте резултатите по-горе. Преди по-малко от година едвам вървях от болка в ставите и недостиг на въздух, сега често бягам по 40-50 обиколки на стадиона с прилично темпо. И ставам все по-издръжлив и бърз. Не го казвам да се хваля (това ще го направя в други материали), убеден съм че всеки го може и го призовавам да го направи.
Изумителен е фактът, че от бездействие и свръх тегло сводът на крака ми бе паднал и започнах да нося 42-42.5 номер обувки. След няколко месеца интензивно бягане сводът се вдигна и намалих номера до 41-41.5.
Не искам да абсолютизирам бягането, но много факти сочат, че то е достатъчно за да бъде човек здрав, атлетичен и привлекателен. Другите заместители като колоездене, плуване, фитнес не са толкова пълноценни, не товарят мускулатурата, ставите, скелета, сърцето толкова хармонично и ефективно.
Много хора дават луди пари за модерни масажи на ходилата, които са много ефективни, защото цялата нервна система е концентрирана в стъпалата или има връзка с тях. Масажите не са чудо - просто тялото, краката, нервната система искат от своя бегач отново да ги ползва за това, за което е роден човек. Бягайте или дори ходете бос върху трева и цялата ви нервна система ще е във възторг. Отнема по-малко време и никакви пари в сравнение с екзотичните масажи.
А контузиите при бягане? Ако бягате естествено и редовно, няма контузии. Все едно да си контузите носа от дишане.
Дийн Карназес, свърхчовекът на 51г., който може да пробяга 560км. без почивка

Фитнес срещу бягане
Много младежи и немалко дами смятат, че фитнеса е по-модерно и ефективно двигателно занимание, отколкото бягането. Мъже и жени по мускули ни гледат предизвикателно от реклами, билбордове, филми. Хората агресивно се убеждават, че големите мускули ще ги направят привлекателни, здрави и щастливи.

Retro-PC-Mania често развенчава заблудите и неистините чрез тестове и анализи с модерни технологии и неоспорима логика. В случая използвам устройството Garmin Forerunner 620 с нагръден пулс-метър, който ще опиша подробно по-долу в материала.
Показвам анализ на сърдечната ми дейност (пулс) при две различни тренировки:
  • финес (гърди и крака);
  • бягане на стадион (малко над 12км.)
Ясно се вижда, че фитнес заниманията са на бавни обороти, докато при бягане се стига почти до максимално допустимия за човек пулс.

Интересно доказателство за ефективността на джаджата е повтаряемостта на графиката. Вижда се ясно колко на брой упражнения съм направил, сериите от всяко упражнение имат почти еднакви интервали.
Добре се визуализират интервалите на почивка, в които изчаквам пулса ми да падне под 90 уд.мин. Най-висок пулс се достигна при 5-те серии клякане с щанга, след това се виждат двата остри пика на клякане с изнесено напред бедро. 
Накрая се виждат комбинираните серии за предмишница, глезен и долна част на пресата.
В почивките са отчетени и микро-пиковете от вълненията по време на гледане на мача Лудогорец-Лацио (3:3). Около 50-тата мин. на тренировката между двете серии клякане се вижда ефектът от гол за Лудогорец.

Фитнесът с нищо не допринася за тренировката на сърцето, а оттам и за подобрението на кислородният капацитет.
Суетното и безсмислено нарастване на мускули води до претоварване на сърцето. Сърцето при фитнес занимания не е достатъчно тренирано и в последствие се затруднява да осигури достатъчно кръв за излишните мускули.
Някои некомпетентни лекари и незапознати с анатомията хора биха заключили от графиката по-горе, че бягането е вредно предвид толкова високият пулс.
Това мнение е грешно, защото само при екстремална кардио тренировка, достигаща до 90-95% от максимално допустимият пулс (220 - възрастта на човек) сърцето влиза в перфектна форма. "Клокнатото" чрез бягане сърце в не-бегови режим влиза в много икономичен режим, защото с един оборот на тренираната "помпа" успява да изтласка много повече кръв, отколкото сърце на нетрениращ човек или силов атлет.
Освен това тялото на бегач е в много по-естествена и оптимална за икономично снабдяване с кръв форма, отколкото това на човек, опитващ се да бъде неандерталец. А може би неандерталците са изчезнали поради сърдечни проблеми?
Бегачите на ултра-дълги разстояния се славят с рекордно ниско ниво на пулса в покой. Заниманията с бягане дори в напреднала възраст са сред тайните за дълголетие на японски, индийски и други азиатски столетници.
Бягането е нещо, в което е най-добър в природата, защото няма по-издръжливо и биомеханично ефективно животно.
По отношение на силата чрез нарастване на мускулите обаче, човешките постижения са може би най-слабите в природата. Една мъжка горила например има средно тегло от 180кг. (най-едрите екземпляри са до 300кг.)150-200кг. тежат най-едрите, яки и мускулести представители на човешкият вид. Да сравняваме силата на Mr. Olympia с горила е като да сравнявате мощността на тунингован VW Golf 1600 куб. м. с тази на болид от Formula 1 със същата кубатура.
Дори по-дребните като размери спрямо човек орангутан и шимпанзе за 5-7 пъти по-силни от човек. Не силата е направила човека доминиращ вид, а икономичността и ефективността.
 

Бягането и спортът
Бягането не е спорт, както си мислят някои мързеливи дегенерати. Това е естествено съществуване. Все едно да кажете, че гепардът спортува спринт, козата - планинско катерене, орлите - делта-планеризъм, а делфините - плуване.
Всички спортове са някакъв заместител на бягането в урбанизираното ни общество, в което проектираният за лов и ултра-маратони човек трябва да поддържа форма за да не деградира като диво животно в зоопарк или като хрътка в панелен апартамент на 15-тия етаж в Младост.
Има леко-атлетически дисциплини в различни дистанции "бягане", но това са суетни занимания с цел маркетинг, политика и демонстрация на фармацевтична мощ.
Истинските маниаци на бягането участват в къде по-естествени и екстремални съревнования, отколкото Олимпийският маратон. Бягането на Олимпиада през последните десетилетия е толкова погрешно като техника и постановка спрямо човешката природа, колкото е дресирането на куче да кара сърф.
Неслучайно професионалните атлети страдат, а не се наслаждават - контузии, операции, обезболяващи, анаболи, сърдечна недостатъчност и кратък живот. Като нормален човек и аз се отдадох на суетата и поех малко теория по лека атлетика, за да съм по-бърз на стадиона. Това ми докара скорост и мускули, но и болки в краката, кръста, долната част на корема.
Болката ме накара да осмисля човешката си природа и като елитен представител на хомо сапиенс да започна тотална промяна на стила на бягане, отказ от скъпата, но вредна екипировка и много по-естествена храна.
За естественото бягане с правилна постановка на центъра на тежестта, ориентация на ходилата и честота на "оборотите" в момента правя много сериозни изследвания, особено с множеството нови високо-технологични инструменти, чуждестранна литература и компютърни анализи. Очаквайте може би най-великият материал по тази тема в Retro-PC-Mania стил.

Бягането и храната
За храната трябва да споделя, че ако се почувствате наистина бягащ човек, ще промените хранителният си режим за да отговаря той най-добре на енергийните ви нужди. Бягането коригира най-ефективно хранителният ви режим! Не диети, модерни храни, книги на видни (и не толкова) специалисти. Бягате и се адаптирате, защото това е в природата ви. Научвате се кога да пиете вода, кога да приемате калории, кои храни са най-добри за бягащият ви организъм. Без да искате разбирате, че животинските мазнини и вредни храни ви докарват по-лоши резултати, калориен дефицит и тежест.
Ето до какви храни се настроих напоследък: киноа, чия, елда, авокадо, зехтин, салата "айсберг", боб (много боб в различните му разновидности и сродните варива), тиквички, патладжан, броколи, кедрови ядки, слънчоглед, орехи, стафиди и всякакви сушени плодове, маслини, зеле. Звучат скъпо и екзотично, но се приемат толкова умерено, че в крайна сметка са по-евтини от нагъване на кюфтета, хлебчета, картофи, ориз, мусака и свински пържоли.
Хранителните ви нужди и предпочитания ще се променят и адаптират постоянно съобразно беговите ви умения, темпо, дистанция, терен, време за възстановяване.
С това супер-гориво зареждам био-машината си преди бягане: чиа, спирулина, соево био-мляко и палмова захар (катализатор за скоростно набъбване на чиа)

 Основна храна, с която свалих 30% излишно тегло и която ми дава равномерна във времето енергия са варивата. Виждате мой коктейл от варива (различни видове бобове, лещи и нахут), комбинирани с кедрови ядки и моркови. Хлябът е Mestemacher (Германия) 

Как да свалим излишното тегло?
Има стотици книги и десетки бестселъри, свързани с диети, модерна кухня, състояние на духа и т.н. Множество ТВ предавания трупат рейтинг със съвети за хранене и сваляне на тегло.
99% от това са комерсиални глупости и масова дезинформация, предимно предназначени за глупави хора.
Имам право на това грубо твърдение, защото съм събрал огромен теоретичен и постигнал почти фантастичен практичен опит в тази невъзможна за милиарди хора мисия.
Истината за отслабването е много проста и частично ще я разкрия тук. Защо комерсиалният свят не иска да я разкрие ли? Защото трябва да закрият предавания, телевизии, концерни за хранителни добавки, хиляди диетолози да останат без работа и богатите чичковци с екип треньори и консултанти да се конкурират за млада плът с хиляди обикновени хора. Медицина, химия, хранителна промишленост, пенсионни и застрахователни дружества, обществото като цяло ще преживеят такива сътресения, които ще доведат до крах на цивилизацията ни в този и вид.
Вероятно някои читатели ще си кажат, че след толкова бягане, за което говоря в материала няма как да не сваля ударно теглото си. И че такова екстремно занимание не е за всеки.
Нима мислите, че съм почнал да бягам, когато имах свърх-тегло и атрофирало тяло на Хомо Виартуаликус, тоест на човек откъснат от реалният свят и прекарващ 90% от работата си и свободното си време пред компютъра?
Преди да започна да бягам, имах за цел да редуцирам теглото си до ниво, в което няма опасност да потроша стави и да скъсам сухожилия от свръхтовар. Дори и в сегашната си добра форма няма как да пробягам и 5км. с 25кг. допълнително тегло, каквото имах преди година.

Как да отслабнем бързо и трайно?! Това е основният въпрос на цялото човечество в момента.

Няма нищо по-лесно и по-невъзможно от редуцирането на теглото.
Лесно е ако човек има IQ над 120 и мотивация за щастлив живот.
Ако човек не е достатъчно интелигентен, свалянето на тегло е почти невъзможно, защото индивидът не е в състояние да осмисли принципите, които трябва да приложи на практика.
Чудесата от воля и свръх ограниченията донякъде могат да постигнат частичен (привиден) успех дори при човек със скромно IQ.
Това "геройство" обикновено се нарича диета и има смисъл на ограничение. Диетите най-често са свързани с вреда за тялото, която е по-голяма дори от пребиваването в тлъсто тяло.
Диетите водят до временно състояние на обезводняване и  освобождаване от мускулна, а не мастна тъкан (с последната тялото се разделя последно). Съпроводени са с амортизация на вътрешните органи, отслабен имунитет, стрес и претоварване на нервната система.
Диетите зареждат ограниченият човек с потенциал за ударно нарастване на теглото, в момента когато тялото и психиката се предадат, а това състояние е неизбежно.

Важно! Особено опасни за здравето са различните фат-бърнери, метаболитни ускорители и въобще всички видове чудо-хапчета за отслабване. В много от тях има неразумни количества кофеин и други съставки, които водят до ускорен пулс, диария, обезводняване, некоректно подтискане на апетита, нервност и безсъние. И без това нетренираното сърце с тези "ускорители" се форсира до опасни граници, а липсата на сън и нервността правят човек неползотворен. Увеличава се многократно рискът от инфаркт, инсулт, злополука при работа или шофиране поради неадекватна нервна система. Опасни са и диуретиците, които претоварват бъбреците, нарушават пречистването от соли и токсини, водят до неразумно обезводняване.

Редукцията на теглото е като бягането - и двете начинания са вредни и водят до здравословни деформации, ако се практикуват без умение и разум.
Човек със скромни процесорни ресурси би могъл да се обърне към помощ към диетолог, фитнес-инструктор или да чете литература, отговаряща на интелектуалното му ниво. За съжаление живеем в комерсиален свят, където лекарите нямат интерес да лекуват трайно и завинаги, защото ще останат без работа. Същото е и диетолози и всякакви консултанти по здравословен начин на живот.
За да си добър специалист и да помагаш на хората трябва да имаш IQ не над 120, а над 150! Умните хора обаче няма да се занимават с идеалистични или дори платени консултации, защото много добре знаят, че интелектуалната разлика води до неоправдана загуба на време и ресурси и не може да се компенсира с пари. Все едно аз да обясня на фолк звезда разликата в архитектурите между централен и графичен процесор, IPS и TN+Film дисплей, FB-DIMM и стандартна памет, Windows XP и "Windows Ейч-Пи". Не съм в състояние да го направя срещу никакво заплащане.
Вероятно ще ви се стори грубо и неетично, но ще определя повечето публични специалисти по диети и здравословен начин на живот като аматьори и малоумници! Те генерират престъпни внушения, които водят до вреда за техните "последователи". Тайната на успеха им е да впрегнат страховете и мечтите на хората за да ги манипулират.
Ето и основни заблуди за, които се налагат сред от "специалисти" по състоянието на тялото (и душата):
  • затлъстяването е генетично предопределено;
  • деформацията на теглото в съвременният човек е закономерна и напълно нормална за технологичното ни, урбанизирано общество;
  • с възрастта човек е предразположен към затлъстяване и това е неизбежно;
  • спортът е чужд на съвременната човешка природа, а стегнатите тела на спортистите са за сметка на здраве и продължителност на живота.
Не бих могъл да обхвана в този кратък материал всички смущения на обмяната на веществата, заболявания, лоши навици и т.н., които водят до наднормено тегло и амортизация на най-добрата био-машина на Земята.
Но като компютърен специалист, който има най-добрият сервиз и човек със солидно IQ мога да ви предложа алгоритъм за бърза и трайна промяна:  
  1. Осъзнаване на заблудите. Рестартирайте "знанията" наложени от телевизия и женски списания. Не гледайте телевизия;
  2. Теория. Четете научна литература, написана от хора с титла "проф." пред името си, които са учени в сериозни държави и университети. Добър източник на информация е английската версия на Wikipedia. Ударно обновяване на знанията получих от ключовата дума "метаболитен синдром" и "гликемичен индекс". Най-важното на този етап от алгоритъма е да отсеете истината от смущенията, остарелите теории от актуалните, съветите на учени от тези на пишман-учени. Следете за практическото приложение на теориите във форуми или блогове като моя;
  3. Диагностика. Направете измервания на организма си: кръвно налягане, пулс, кардиограма, кръвна картина, VO2Max, тест за интелигентност. Определете всички отклонения от нормите и ги атакувайте с точка 2;
  4. Тест. В никакъв случай не форсирайте организма си! Проверете физическите си възможности без да надхвърляте пределно допустими нива на пулс, кръвно налягане, кръвна захар, нервно състояние и др.
  5. Задание. След теорията, диагностиката и теста може да зададете реалистично задание за организма си. Аз зададох сваляне на 1-1.5кг. на седмица от теглото и това се оказа реалистични и безопасно. Така свалих 18кг. за 4 месеца. След сваляне на 10кг. тегло започнах умерени занимания с бягане на домашната пътека по 1000-3000м. с темпо 8-9км.ч;
  6. Практика и подобрение. Затвърждавате и подобрявате постигнатите резултати като пре-откривате в себе си най-добрата био-машина в природата. Отново ще ви помогне т. 2, т. 3 и т. 4 
  7. Архив и анализ. Това, което постигате е ценен опит за евентуален бъдещ дефицит на интелект и мотивация. Настоящият ви опит може да бъде в помощ за близките ви, децата ви, амбициите ви да напишете бестселър на Ню Йорк Таймс. Затова водете си записки, компютърни архиви, таблици, диаграми, фотографии и видео-материали. Оставете старите си дрехи за анти-мотивация: чувствам се странно да обуя старите си джинси 36-ти размер, при положение, че сега нося 29-ти.
Моят проблем с теглото и неговото бързо решение чрез този алгоритъм.
Установих, че в следствие на употреба на алкохол, бързи въглехидрати (картофи, ориз и бяло тесто), нередовно хранене и глупава диета, застоял начин на живот, приемане на бета-блокери, силови упражнения без анаеробна тренировка съм постигнал това, което и милиони хора по света.
Установил съм организма си в състояние на метаболитен синдром, който диагностицирах чрез високите нива на кръвното ми налягане, рекорден холестерол, наднормени нива на триглицеридите и ябълковидна форма на тялото.
Атакувах това състояние чрез спиране на бързите въглехидрати от алкохол, картофи, ориз, царевица, бяло брашно. Наблегнах на ниско-гликемично хранене с бавни въглехидрати, растителни мазнини, много фибри. Започнах да се храня редовно, тоест над двойно по-калорично от преди. Започнах третиране на лошият холестерол с обилни количества добри Omega мазнини от риба, студено-пресовани масла, яйца и авокадо.
Приложих принципа на заместване на храните, вместо на ограничение. Олио заместих със зехтин, макарони с елда, картофи с боб, бял български хляб с немски пълнозърнест, кафе с чай, захар с течна стевия, сол с лимонов сок и т.н., при всеки има различни комбинации.
Започна ударно топене на мазнините и изведнъж се оказах без дрехи с моя размер. Заданието с килограм по-малко на седмица вървеше по план, че и по-бързо.
Звучи невероятно, но всъщност е елементарно - просто замествате бързото гориво с бавно и нормализирате за около месец и половина метаболизма си, след което започва възстановяването на био-машината към състояние, за което е проектирана.
Храненето е умение, на което човек се учи и което се адаптира постоянно според възраст, движение, работа, хормонален баланс.
Човек, който умее да се храни построява хранителният си режим така, че да има постоянен и равномерен приток на калории. 
Работата ми е такава, че си лягам късно, ставам късно, работя от домашният компютър, после в офис, където се застоявам до нощният час за бягане. Не мога да си изградя навик да обядвам на работа, а поръчките на храна и яденето навън поне в България са лоша идея за качествен хранителен режим.
Продукти за моята вечеря

Комбинацията от разум, мързел, знания и стремеж към пълноценен живот ме научиха да се храня така:
  • обилна закуска от елда или киноа с много сирене (ниско-маслено) и обилни количества зехтин. Понякога закусвам пълнозърнести спагети с много зехтин или добро краве масло. Ако е "обедна" закуска, тогава консумирам различни варива или зеленчуков гювеч. Организирам закуската така, че да ми осигури равномерно подаване на гориво за 4-5 часа;
  • в офиса - чай, ядки и сушени плодове, което представлява обедът ми. Напоследък увеличих енергийният разход чрез интензивни бегови тренировки, затова следобеда зареждам био-машината с горивна смес от чиа, спирулина и био- соево мляко;
  • вечерята на няколко етапа. Първият етап е наличен, ако имам ден за бягане. Тогава зареждам бързи, но качествени въглехидрати чрез стафиди, тъмен шоколад или чия с палмова захар. След тренировка, шоколад и мляко, понякога банан, в дни на Шампионска лига - тъмна високо-алкохолна ирландска или белгийска бира. Основната ми вечеря за много хора е доста късно (около 00:00-01:00 часа), което предвид, че си лягам 2-3 часа по-късно е оправдано. Главната вечеря е салата айсберг или микс от други листа, които заливам с рекордни количества "дизелова смес" от студено-пресовани масла (ленено, тиквено, гроздови семена), авокадо, ядки (напр. кедрови, слънчоглед), маслинки каламата, безумно количество балсамов оцет и много чили. Част от вечерята в някои специални дни са 2-3 чаши или направо бутилка качествено вино, например Katarzyna Question Mark;
  • някога се ограничавах да "мародерствам" из хладилника в сънено състояние чрез различни стряскащи табели на тлъсти хора, обмислях дори заключваща система.Сега съм се отдал на нощните пристъпи на глад и унищожавам немалко сурови ядки, стафиди с ниско-маслено кисело мляко. Отлична идея за нощна храна е хрупането на моркови, които имат отрицателна калоричност (тялото разходва повече калории за разграждането им, отколкото получава от усвояването им);
  • преди всяко хранене (дори и междинно) задължително пиех по чаша вода. Но тъй като не обичам вода, заместих това "тежко задължение" с по-приятния чай от различни билки, соево мляко или фреш от портокал, ябълка, морков или цвекло. Течността се справя ефективно с фалшивият глад на прекомерно разширеният корем, помага за пречистването на организма от излишна сол, минерали и токсини. Водата е най-добрият диуретик, защото научава тялото да не задържа течности. Но не слушайте комерсиалните манипулации на бутилиращите корпорации да пиете по 3 и повече литра вода на ден. Организмът, особено на бегача сам ще намери водният баланс. Излишната вода води до увреждане на бъбреците при продължителни физически натоварвания.  
Това е мой режим, няма смисъл да се прилага от друга био-машина с различна кубатура, брой цилиндри, количество задвижвани колела и тип скоростна кутия. Такъв сравнително разпасан хранителен режим си позволявам заради бягането. Бягането дава свобода да се храниш без ограничения и да сте в добра форма.
Порция елда със сирене, зехтин и чия

Кулинарен двубой: българска баница (от автобусна спирка) срещу порция елда със зехтин и сирене. И двете закуски са почти еднакво калорични, дори елдата има повече енергия. Баницата с бяло тесто и олио предизвиква рязък скок на кръвната захар и отдава калориите си за около 30-40мин. След това организмът се чувства като дете, на което сте отнели биберона и изпада в депресия, иска още храна за да се чувства добре. Ако не я получи, метаболитния двигател спира да функционира за да пести гориво и всяка троха отива за трупане на запаси. Ако се предадете на глада и дадете нова порция храна, излишъкът пак се трупа.
Елдата е ниско-гликемична храна с много протеини, добри мазнини и всякакви полезности. Отдава бавно и равномерно калориите си, осигурява равномерна енергия за тялото за период от 3 до 4 часа.
Баницата е като нитро за спортен автомобилен двигател - високи обороти, бърз амортизация и загуба на мощност, ако не смените двигателя с нов. Елдата е качествено дизелово гориво за двигател с голяма кубатура, бавни обороти, но голям въртящ момент. Такъв двигател работи с много мощ и максимален жизнен цикъл.

Примери, как недостатъчното интелигентен човек може да заклейми или да се заблуди за качествата на дадена храна:
  • пицата е вредна за "диетата". Има пица и "пица": едната (българската) е с бяло тесто, олио, мазни салами, мазен кашкавал, много сол, а другата пица (в добър западно-европейски ресторант) е с пълно-зърнесто тесто, зехтин или друга студено-пресована растителна мазнина, мляно нетлъсто месо или риба, зеленчуци. Първият вариант има много висок гликемичен индекс, вторият е доста балансирана храна с бавно отдаване на енергията;
  • мусаката е вредна за диетата. Да, ако е варианта с картофи, мазна кайма и олио. Но ако е гръцкият вариант с патладжан, мляно овнешко месо и зехтин при същите калории е с далеч по-нисък гликемичен товар;
  • салатата е нещо много "диетично". В овчарската салата с много олио, мазно сирене, салам от копита и кости и солидно количество сол, "гумени" домати и краставици, резултат от некадърно генно инженерство няма много полезни съставки.

Преди да се науча да ям и да си приготвям храна, ползвах и хранителни добавки: качествен не-ГМО соев протеин (осигури продължителна енергия с много нисък гликемичен индекс), Omega 3-6-9 (добри мазнини за редукция на холестерола), хром пиколинат (минерал за производството на инсулин, подобрява усвояването на мазнини и протеини, нормализира метаболизма) и алфа липоева киселина (мощен антиоксидант, регулира нивата на кръвната захар, ускорява метаболизма). Тези добавки много ми помогнаха в за сваляне на излишното тегло. Вероятно има и други добри производители, но от опит в България мога да споделя, че доверие за качество и ефект имам само към NOW.
Ако читателите имат интерес, ще споделя в друг материал графични, таблични и аналитични данни за съвременните хранителни режими, гликемичните алхимии и ударната нормализация на метаболизма.
Вероятно някои хора ще се почустват засегнати, поради дефицит на IQ. Добрата новина за тях е, че мозъкът подлежи на тренировка и ъпгрейд. Това е първото нещо, което трябва да направи всеки за да има успех не само в редукцията на тегло, но и във всяка област на живота.
Тренирайте мозъка си с четене на книги, логически игри (вкл. и компютърни), обучение, намиране на интелектуална работа с възможност за кариера, комуникация с интелигентни хора, връзка с умен и позитивен партньор.
Ударен даунгрейд на своя био-процесор ще получите, ако гледате телевизия, вълнувате се от политика, български футбол и личният живот на околните (клюки, заговори, "риалити" предавания), прекарвате много време в чалга-заведения, събирате се в компании гръмогласни първични типове или работите на държавна работа.

Растителни или местни протеини? Съществува огромна заблуда за това как единствено и само месото може да осигури мускулна сила, енергия за мозъчна дейност, материал за растеж на тялото и т.н.
Тази заблуда се развенчава от постиженията на съвременните атлети вегетарианци или вегани.
Най-силното животно на планетата е горилата, чиято биомеханика и физика е най-близо до тази на човек. Силата на горилата се захранва от растителна храна. Колкото месо и да яде най-мускулестият мъж в историята на човечеството, всяка горила при еднакво с него тегло е поне 6 пъти по-силна. Евентуалната битка между горила и човек е като сблъсък на влак натоварен със зеленчуци с велосипедист, превозващ порция свински пържоли.
Човек е култивиран и атрофирал физически нали, затова не може да се справи с горила, нали? И най-смелият лъв, хранещ се се редовно с крехки антилопи не се изправил в двубой срещу примата вегетарианец.
След като ограничих максимално приема на животински мазнини и протеини (ям риба и морски деликатеси понякога, много рядко агнешко) се чувствам енергийно и емоционално много по-ефективен. 
Растителните мазнини като зехтин, ленено масло, масло от слънчогледово семе, авокадо и от супер-храните ми дават много по-качествена енергия без токсините и тежестта от животинските мазнини.
Понякога околните хора ме убеждават да ям месо, иначе ще атрофирам физически и ще изглупея. Поддавайки се на тези глупави внушения след това с дни се чувствам на по-ниско енергийно и умствено ниво.

Метаболизъм и бягане
Бягането е голям разход на енергия и е съпроводено с прочистване на организма. Докато влезете в балансиран режим и се научите да бягате правилно, енергийният разход е значителен. Това е добре, защото така се справяте с метаболитните смущения и затлъстяването, което има почти всеки съвременен човек.
След като тялото ви укрепне, а беговите ви навици се подобрят, отървете се от сланини и увеличите процента на мускули, тогава ще преминете на нов етап. Етап, в който ще бягате по-бързо, по-икономично и по-далеч, но с много по-малък разход на енергия. Метаболизмът ви ще бъде в пълен синхрон с приеманата храна и енергийният разход на "бягащ човек".

Бягането и алкохолът
Изглеждат несъвместими нали? Но не само защото алкохолът пречи на спорта, както си мислят повечето хора.
Алкохол и бягане са две необходимости за хора с по-сложна и чувствителна психика. Ако някой е алкохолик, това означава че има емоционално разстройство, семейно проблеми, депресия, лоша работа, липса на секс, уважение и т.н.
Обикновено алкохолиците са доста интелигентни хора, сещам се например за У. Чърчил. Малцина пият за кеф, освен може би чалгаджиите, които обаче имат толкова малко мозък, че там няма какво чак толкова да страда и да се депресира. Но и чалгаджиите пият за да имат повод да се бият, тоест да рестартират комплексите си, че от тях нищо не става.
Бягането е заместител на алкохола и то много по-добър в свойството си не само да маскира и замъглява проблемите, но направо да ги заличава. При мускулно изтощение на тялото се достига състояние, много по-добро от това при алкохол и може би от наркотици. Човешкото тяло е способно да синтезира само такива естествени "наркотици", каквито отвън няма как да вкарате, а и да го направите, това няма да е точно в подходящото време и в подходящо количество.
Мога да говоря от собствен опит, като виден доскорошен алкохолик. Само допреди година не можех да спя, да почивам без да пия. Сега алкохолът ми се струва слаб опиянител в сравнение с бягането.
Моето състояние на заместването на спирт със спорт не е никак уникално. Проучвайки биографиите на много от големите бегачи, откривам че в голямата си част това са бивши алкохолици и наркомани, решили да минат на по-яко опиянение - мускулното изтощение. Лошото на това заместване е пристрастяването. По принцип бягам през ден, но все по-често се опитвам да го правя всеки ден... като някога с алкохола. Деня без бягане ми е нервен. Но прекомерното бягане няма кой знае какъв смисъл, както и прекомерното пиене.
И при пиенето и при бягането, човек трябва да го прави за удоволствие, но при някои хора няма средни положения. И все пак, по-добре да бягате прекалено, отколкото да пиете прекалено. Все пак сте машина за бягане, а не за усвояване на алкохол или наркотици.
Ако имате проблем с алкохола, стреса, работата, с жени, мъже, пари - бягайте, плувайте, карайте колело и т.н. При мускулно изтощение тялото отделя естествени наркотици за мозъка и той се рестартира, а след рестарт забилата ви операционна система работи по-добре.
Лично за мен няма по-добро анти-стрес средство от бягането. Мога да направя паралел с фитнеса и въртенето на педали - не стават в сравнение с най-естественото човешко движение.  Бягане = мускулно и мозъчно изтощение, тоест това е най-доброто анти-стрес занимание. Много подобно на него като ефект е и плуването, където също участват огромен брой мускули сред които и голяма част от ходилото. Но да плуваш в хлориран басейн лично за мен не е кой знае колко полезно занимание, а да плуваш до изтощение в естествен водоем не води до особено дълъг жизнен цикъл.

Ролята на хардуера в бягането
Започнах като специалист по роботика и е редно да продължа завърша като такъв. Дори машините нямат шанс срещу десетки хиляди години еволюция на Хомо Бягиенс. Няма механизми, които да издържат на такова износване, ударно натоварване при такава енергийна ефективност.
Роботиката дава най-добър отговор за интелектуалната загадка на бягащият човек: "Защо и е на една маймуна да развие такава колосална изчислителна мощ?". Защото бягането тренира мозъка, бягането изисква изумително много изчислителни ресурси за планиране на движението и то не в статика, а в динамика. Разумът е необходим за избягване на контузии чрез анализ и постоянна адаптация към сложна среда. Ето затова краката на човек имат най-бързата връзка с мозъка (заедно с тези на ръцете и на мускулите на лицето).
Глупавият "бегач" не е адаптивен, той ще си потроши краката и няма да оцелее. 60 хиляди години бегова еволюция... представете си някога какво е ставало с хората, които са допуснали болки в ставите, навехнат или изкълчен глезен, износена тазобедрена става. Цялото племе ги е чакало да се възстановят и е пропускало възможността да гони стотици километри храната си... едва ли? Това не е физически естествен подбор, а интелектуален. Без интелект най-сложната откъм динамичен баланс, но и най-ефективна био-машина за бягане ще се повреди за часове.
Чудото на съвременната индустрия, хуманоидният робот Honda Asimo може да ходи, но не и да бяга. Не и с тези прави ходила, не и с нивото на съвременният AI и слаб хардуер

Потвърждение на тази жестока интелектуална еволюция са най-сложните изчислителни алгоритми съвременната техника, които се прилагат при ходещите на два крака хуманоидни роботи. Изчисленията при тези роботи стават с най-мощните IBM PowerPC процесори, които управляват изкуственият интелект на най-авангардните военни и космически системи. И въпреки това, цялата мощ на Земната индустрия може да само бегло да имитира човешкото ходене, но за да се реализира истинско динамично и ефективно бягане трябват още много години еволюция, а може би и революция на процесори и Изкуствен Интелект.
Има успешно реализирани бягащи многокраки роботи, които изискват ниска или почти никаква интелектуална мощност. Колкото повече крака, толкова по-малко интелект: овца, колорадски бръмбар, стоножка.
Съвременната роботика опровергава една сериозно изглеждаща някога научна теза за водещата роля на ръцете в еволюцията на човека и неговият интелект. Според тази теория, човекът се е изправил на два крака за да освободи ръцете си за работа, оръжия, бокс, плетене, ползване на компютърна мишка и клавиатура и т.н.
Звучи правдоподобно, но роботите се справят чудесно със сложни манипулации, имитиращи работа на човешки ръце и то дори по-добре от човек. Те правят това без никакъв интелект, пример за което са античните български бояджийски роботи-манипулатори. Всички компютърни ресурси на света обаче не са достатъчни за да задвижат бягащ хуманоиден робот.
Птиците също ползват двукрако движение, което в скоростно отношение е по-добро от човешкото. Може би затова много от птиците са значително по-интелигенти от грамадни млекопитаещи. Птиците, нашият единствен конкурент в двукракото придвижване е избрал друг път за еволюция, летенето. От бързо бягане към още по-бързо движение. Ние сме избрали друг вид продължение на бягането - интелектуалното развитие.
Това робото-техническо и еволюционно заключение, в комбинация с еволюционни разсъждения неминуемо водят до един извод: Бягането е развило нашият интелект. И обратното хората стават все по-глупави (обратно еволюиращи), защото не тренират мозъка си чрез бягане.

Бягащите интелектуалци
Може сами да проверите, че бегачите на ултра-дълги разстояния са хора с научни степени, интелигентни ексцентрици, практици и теоретици в биомеханиката, които се състезават без армии от треньори и медицински ал-химици.
Много от екстремалните маратони са за хора, които си плащат да участват в тях - това са надпревари за успели интелектуално и съответно материално бягащи хора. Чистият ултра-маратон не е място за надрусан с медикаменти младеж, обграден от екип за анти-човешки експерименти и рекламиращ вредни за човешката природа обувки и екипировка.
Бягането не е занимание за деградирали интелектуално хора, ако сте такъв - то наистина е опасно за вас! Ако компетентен лекар ви забранява да бягате, значи ви дава ниска интелектуална диагноза.
Висш признак на интелект е липсата на контузии, защото бягайки, човешкият "процесор" се натоварва като компютър при рендериране... мозъкът сканира околната среда, управлява всички стави и мускули в тялото за да постигне оптимална скорост при най-нисък енергиен разход и максимално защита на тялото от контузии и травми.
Истинският бегач няма свръх-мотивация, продиктувана от суета, а използва резервите на онези прословути над 90% скрит интелект, който всички учени недоумяват или се правят на луди защо не се ползват. Добрият бегач работи с мозък, а не само мускули.
Интелектът работи в насока не да изтощава тялото, както правят повечето спортисти, а да постигне ефективно движение напред с възможно най-малко усилия. Звучи абсурдно, но за да си добър трябва да си не хипер-активна натура, а мързелив философ.
Отново ще намеся личния пример, който показва как един не много деен компютърен специалист бяга по-бързо и на по-големи дистанции на стадиона на НСА от многобройните надъхани младежи, много от които са и спортисти.
IQ срещу ентузиазъм: 3:0 (обикновено на 3 мои обиколки затварям останалите с една).
Има много примери за това как елитен спортист, състезаващ се от комплекси и за пари, след като е финансово осигурен и приключи спортната си кариера, претърпява изумително бърза деградация на тяло и мускули: наднормено тегло и бързо състаряване, често съпътствани и със сърдечни проблеми на сравнително млада възраст. С такива примери изобилства родният спорт: футбол, гребане, борба и т.н. Това е нездрав дух в болно тяло.

Здрав дух в здраво тяло.

Моето тълкувание на тази велика мисъл е:
  • Здрав дух е интелектуална мощ;
  • Здраво тяло е бягащото тяло;
  • Интелект без бягане е генетичен феномен. 
Да, в съвременното общество ние нямаме нужда вече да бягаме за да оцелеем физически. Но за да оцелеем интелектуално и здравословно, трябва да тренираме нашата разумна биомеханична машина с бягане.

Новите технологии и бягането
Най-голямата екстра в един дом е не 60-инчовият телевизор, 16-ядреният компютър с две 384-битови видеокарти, джакузито, огромната моторизирана спалня, топ дивана на IKEA, Mercedes-а в гаража, а електрическата бягаща пътека от висок клас.
Домашната ми фитнес зала. Най-ползваните уреди са бягащата пътека и уредът за тренировка със свободната тежест на тялото Total Gym

Пътеката за бягане на Kettler - любимата част от дома ми. Фитнес залата, която неуспешно ползвах за отслабване 3 години на заден план тъне в забвение

Тази съвременна машина трансформира малкият дом в безкрайно поле за изява на бягащият от хилядолетия човек.
Изпробвах почти всички елитни модели докато се убедя, че скъпите маратонки деформират правилното бягане и водят до контузии

Информационните технологии доведоха до прогрес в обувките. След като пропагандата и конспирацията трудно виреят в съвременният Интернет свят, производителите на спортни стоки неохотно признаха за глупавите си модели с вредни "подобрения" и започнаха предлагане на натурални модели, които бяха проектирани с помощта на елитните ултра-маратонци, а някои модели са базирани на беговите приспособления на индианци и други бегови култури.
Истински бум предизвикват не само минималистичните модели на специализирани производители, но и ултра-популярните Nike Free Run, които осигуриха много повече свобода и простор на ходилото. Секретът на Nike Free Run е правата и много мека подметка без голямо повдигане на петата. С такива маратонки човек изпитва истинско удоволствие от ходене и бягане и се движи по-естествено, защото усеща повърхността и по-правилно планира движенията си. Аналози на модела на Nike имат почти всички големи фирми: Adidas, Reebook и др. Много по-напред с минималистичните (натурални) модели обаче са специализирани фирми като Inov8, Vibram, Mizuno, Merrell, Altra, New Balance, Saucony.
Ултра-леките ми минималистични (за професионален маратон) Mizuno Wave Univerce. На заден план топ-модела Mizuno Wave Prophecy, който отдавна не ползвам

Компютри и датчици са от огромна помощ за интелигентният бегач. Ето и моята преносима биомеханична лаборатория.
Разходка с Garmin Forerunner 620 за тест. Заснето с Lenovo K900

"Часовникът" на Garmin, модел Forerunner 620 осигурява мониторинг и анализ на:
  • скорост, темп и разстояние (чрез GPS и акселерометър); 
  • сърдечният ритъм (чрез нагръден сензор); 
  • биомеханичен анализ чрез честота на крачките, време за контакт с повърхността и вертикално отклонение (акселерометър и нагръден сензор); 
  • много други параметри и екстри като автоматичен брояч на обиколките, виртуален партньор, VO2max, време за възстановяване, промяна на надморската височина. 
Модерният помощник на бегача от Garmin има звукова и вибро- индикация при преминаване на обиколка, постигане на рекорд, надвишаване на оборотите на двигателя (прекалено висок пулс) и мн. други възможности като например сигнализация за интервална или пулс тренировка.
След всяка тренировка виждате на компютъра си визуализация на маршрута (GPS карта), постигнати резултати и рекорди, анализ на постиженията, времето необходимо за възстановяване и др. параметри. Компютърният анализ дава оценка на вашето състояние в съответствие с най-модерните научни постижения и резултати на хиляди бегачи (вкл. елитни спортисти). Резултатите ви се визуализират чрез цветови индикатор.
Когато бягам с тази ултра-модерна джаджа, все едно имам на ръката си автомобилно табло, което показва скорост и разстояние, обороти (пулс и честота на крачките). Съгласно принципите на естественото бягане, ако искам да увелича скоростта, не удължавам крачките (което води до умора и травми), а увеличавам оборотите (добър бегач трябва да се движи с над 180 крачки в минута). За дълга дистанция (над 10км.), следя пулса да не се качва над 170 удара. Ако гоня рекорд на 5км., мога да си позволя да форсирам до пулс 185 и над 190 крачки (95 оборота) на кракомобила.
Очаквайте скоро Retro-PC-Mania ревю на Garmin Forerunner 620, така както може да го направи експерт по компютърна техника и специалист по биомеханика, а не спортист на щат към комерсиално списание.
Sports Tracker за Android (Lenovo K900)

Специализираният бегови мениджър на Garmin с GPS, пулс-метър, акселерометър и датчици за биомеханичните показатели е прекалено скъпо удоволствие за мнозина (около 600USD с ДДС). Сравнително достъпен мениджър и анализатор за скорост и дистанция може да бъде всеки смартфон с GPS, на който може да инсталирате приложение като Sports Tracker. По-горе ви показвам screenshot от моя Lenovo K900 с включен GPS и стартирано приложение за спорт. Прякото сравнение на устройствата показва по-голяма инертност и понякога немалка разлика между показанията на смартфон и специализиран мениджър.
При всяко мое бягане верен спътник за определяне на ритъма е плеърът на iRiver (с FLAC) с уникалните арматурни слушалки на Astrotec

Не подценявайте ролята на музиката при бягането, въпреки че тя е далеч от натуралните възприятия на древния бегач. Музиката ще ви помогне да увеличите и поддържате оборотите около правилните 90 (180 крачки в минута). Ритъмът на музиката действа като естествен и приятен метроном.
Ето и най-добрият сайт, откъдето може да изберете най-добра музика за поддържане на правилните обороти при бягане. Изберете в прозореца стойност 90 или повече (ако искате да бягате по-правилно с по-голяма скорост) и ще видите парчетата, които ви осигуряват такъв бегови ритъм.
Екипировката на съвременният бегач е желателно да се ъпгрейдне и със следните компоненти:
  • компресиращите чорапи подобряват кръвообращението и възстановяването, пречат на събирането на млечна киселина в мускулите. Имат добър ефект и срещу разширени вени, но такъв проблем на застоялият начин на живот е чужд на бегача. Лично при мен компресиращите чорапи помагат за възстановяване на претоварен пищял. Има различни стратегии за ползване на такива чорапи - по време на бягане или при възстановяване след тренировка. Ползвам чорапите на Mizuno;
  • термобельото е особено важно през зимните тренировки на био-машината. Защо пък зимата, не е ли това маниакалност, се питат много хора. Точно зимата е един от най-добрите периоди за оптимизация на организма, защото тялото въпреки голямата си издръжливост и потни жлези работи най-добре при външна температура под +10 градуса (най-добри бягания съм правил при -2 до -5 градуса). С термобельо ще се чувствате леко и комфортно при сух студ (до -10 градуса), ниска влажност и липса на вятър. За защита от вятър има модели със защитни мембрани (предназначени са най-често за колоездачи). Термобельото има защитни свойства само при плътно прилепване към тялото. Това облекло не топли, а предпазва от охлаждане, чрез отвеждане на влагата далеч от тялото чрез структура, наподобяваща вълна. Всъщност най-доброто термо-бельо е с мерино вълна (от новозеландска овца) или комбинация от такава със синтетика;
  • по-комфортно бягане се постига със спортен клин за бягане, а не с анцунг за разходки до кварталния супер-маркет. Такъв клин изглежда нелепо на начинаещ бегач с наднормено тегло, но е добър ъпгрейд за в бъдеще. Има бегови клинове с компресионни свойства и свойства на термобельо (тествал съм повечето видове). Задължително за клина, а и за всичките бегови дрехи е да имат светло-отразители, особено ако бягате по нощите като мен. Най-голямата екстра за мен при спортен клин е наличието на нормален джоб, в който мога да си сложа плеър, ключове и пари;
  • задължително в екипировката за бягане да присъстват шапка и ръкавици. Тялото се преохлажда след физическо натоварване чрез незащитените крайници: изпотена глава, ръце и кръст (който трябва да пазите с плътно термобельо). Колкото и да ви е топло след бягане, само за минути може да си докарате настинка без шапка и ръкавици. Дори и лятото използвам термо-шапка.
Изпитанията ми на спортни дрехи през зимата доведоха до изненадващи резултати. Оказа се, че ползването на термо-дрехи с трите препоръчителни слоя (контактен - до тялото, среден - топлоотвеждащ и външен - защитен) осигуряват невероятен комфорт, лекота и свобода. Качественото ултра-тънко технологично яке на Mizuno от висок клас осигури изумителна защита срещу дъжд, сняг и вятър в степен, непостижима и за най-дебелата градска дреха.

Основи на естественото бягане
Ще представя подробно как да бягате естествено, правилно и съответно без контузии в следващ, специализиран за това материал.
Тук ще спомена само някои основни моменти, които да накарат читателя на да се замисли дали бяга правилно и дали не е предразположен към контузии.
Говорим за естествено бягане, но кое е неестественото и защо има такова след като човек има тяло и инстинкти на бегач?
Бягането, както говоренето и вървенето е процес, който се предава от родители и общество на децата и младежите. Тази приемственост явно се е загубила много отдавна с възникването на урбанизирано общество, където на бягащ човек се гледа като на отклонение.
Всеки човек бяга някак и си мисли, че след като така се движи по-бързо, отколкото вървейки значи се справя добре. Силовото бягане с много разход на енергия е станало нещо като стандарт за спортна натура. Истинският бегач обаче бяга пестеливо, бързо и на големи разстояния.
Бягането е вид талант, който не владея все още добре и който е трудно да опиша с думи накратко.

По-лесно е да обясня как не трябва да се бяга:
  • Обувките с амортизация на петата ни карат да бягаме неправилно като стъпваме с почти изпънат крак значително пред центъра на тежестта. Така поставяме спирачка на набралото ни инерция тяло. Костите и ставите на крака (пета, коляно и таз) изчаквайки центъра на тежестта да премине през ходилото (това трябва да стане, иначе падаме) понасят колосални натоварвания, за които не са предвидени. Ето защо има толкова много контузии при пишман-бегачите. В никакъв случай не изнасяйте контактуващото с повърхността ходило много пред центъра на тежестта;
  • Не прилагайте физическо усилие при бягане, особено при отпускане на замахващият крак. Краката трябва да са заредени, а не стегнати и блокирани пружини. Оставете падащият крак на гравитацията. Активното силово отпускане на маховият крак в комбинация със земното привличане води до много по-силен удар от този зададен в проекта на природата. Това предизвиква претоварване на костната структура и води до травми в колената и таза;
  • Силовото бягане на пръсти е по-опасно дори от това на пети. Първо се научете да бягате без мускулно напрежение и да приземявате стъпалото си под центъра на тежестта. Приземяването на пръсти пред центъра на тежестта води до сериозни претоварвания и контузии на ходило, ахилес, прасец и пищял; 
  • Бедрото е много масивно и тежко (кост и голям мускул). Постоянното му активно повдигане с коляното напред води до умора и претоварване на ставите. В никакъв случай не правете така;
  • Когато се оттласквате със задният крак в не трябва да го изпъвате активно, защото това води удължаване на момента на контакт с повърхността и до претоварване на коляното;
  • При бягане главата ви трябва да е хоризонтална, а не наведена надолу. Наведената надолу глава често е следствие от следене с поглед на пистата или пътя (типично за начинаещи бегачи). Бягайте с вдигната глава, гледайки хоризонта. Наведената надолу глава инстинктивно води до наклон напред не на цялото тяло (принцип на естественото бягане), а наклоняване от кръста напред. Това предизвиква грешна постановка на центъра на тежестта, болки в кръста, претоварване на долните коремни мускули и прехвърляне на тежестта върху пищяла. Това бе моята основна грешка при бягане, с осъзнаването на която подобрих много времената си, дистанциите и съкратих времето за възстановяване (от преумора на пищял, кръст и преса).
Каква е целта на естественото бягане?
  • За да имат максимална амортизация и потенциална енергия краката ви трябва да са в S-образна форма, тоест да сте постоянно леко приклекнали, а ходилата ви да имат контакт с повърхността чрез предната си част. Не бъркайте това с грешното бягане на пръсти, което привидно е естествено, но в същността си е погрешно. При бягане по-скоро стъпвате на цяло ходило: в първият момент поемате удара с предната част и веднага след това запазвате стабилност с петата, отново пръсти и се изстрелвате;
  • Споменах по-горе, че не трябва да повдигате бедрото, но как ще се движите? Чрез S-образната бегова поза коляното е достатъчно напред и няма нужда да го повдигате повече. Това, което трябва да правите е да сгъвате (вдигате) долната част на крака (под коляното) назад и след това да приземите стъпалото малко пред статичният центъра на тежестта (няколко сантиметра зад пъпа), тоест трябва да поставите предната част на ходилото точно под динамичният център на масата;
  • Недоумявате как се движим напред, нали? Как само си шляпаме с подбедрицата и това ни носи бързо и икономично движение? Естественото бягане е ефективно движение под въздействие на гравитацията. Никой мускул не е по-силен от земното притегляне и бягането е процес на контролирано падане. При естествено бягане тялото на бегача е леко наклонено напред и постоянно пада, докато краката се движат толкова бързо, колкото да компенсират падането напред. Колкото по-бързо бяга човек, толкова наклона на тялото му напред трябва да бъде по-голям. Бързото бягане се постига с увеличение на честотата на стъпките, а не на тяхната дължина. Падате напред и краката ви следват носещото се напред тяло. Ефективно, бързо и икономично. Напомням - не бъркайте наклона напред на цялото тяло със сгъването през кръста напред; 
  • Гравитацията не помага само за падащото ви тяло, но и за отпускането на краката. Вдигате подбедрицата с мускулите на задната част на бедрото и след това веднага оставяте гравитацията да върне ходилото в зоната за контакт. За да стане това умело и ефективно, човек не трябва да има вдървени като на фитнес маниак инертни мускули. Мускулите на бягащият човек са пластични и взривни. Хората, които имат котка у дома знаят какво имам предвид;
  • Контактът с повърхността трябва да бъде максимално малък, честотата на стъпките трябва да е около 180 удара в минута, а вертикалното отклонение на тялото минимално. Ползваният от мен Garmin Forerunner 620 отчита всички тези параметри и имам възможност за анализ на връзката между скорост, честота, контакт и отклонение. След старание да спазвам принципите на естественото бягане, посочените параметри влязоха в синята зона (напреднали бегачи), а скоростта се повиши значително (5км. ги бягах "дърварската" за около 26-27мин., при първият ми естествен опит за бягане ги пробягах за 23.5мин.);
  • Много важни са балансът чрез ръцете, честотата на пулса и дишането, но за това ще спомена по-подробно в друг материал.
Чи-бягането е един от най-добрите примери за естествено движение

Изкуството на натуралното бягане се е запазило в различни точки на Земята и се преоткрива под различни имена, но в същността му принципите му са едни и същи при монасите в Япония и Китай, индианците в Мексико, ескимосите и при голяма част от населението на Нигерия.
Няма да ви заблуждавам, че естественото бягане е лесно за прилагане. То е сравнително лесно като теория и не възникват проблеми с осъзнаването на принципите му (за човек с мощен био-процесор и много оперативна памет). На практика обаче, трябва напълно да препрограмирате двигателният си процесор и да му инсталирате нова бегова операционна система.
"Съвременното" (силово) бягане и естественото нямат нищо общо. Естественото бягане противоречи на човешките инстинкти за предпазване от падане, затова е толкова трудно за практическо приложение. То е нещо като нестинарството: теоретично няма възможност да се опарите, но на практика мозъка отказва да подаде команда за такава авантюра. Нестинарството  е свързано с принципите на естественото бягане (ходене), защото се базира на минимален контакт на ходилото с повърхността и с най-малко вертикално отклонение, което да набива краката във въглените.
Ето как действа вашият "софтуер" при силово (модерно) бягане:
  • активно управлява всички стави на краката, независимо дали има необходимост от това;
  • маховият крак се спуска с мускулно засилване надолу, което в комбинация с гравитационните сили води до претоварване на коляното;
  • инстинктивно (или под влияние на наблюдения на пишман-атлети) човек се старае да удължи крачката си и да подскача от крак на крак. Така стъпва на пети, вертикалното отклонение е много голямо, разходът на енергия е огромен, мускулите изнемогват, стави и кости понасят значително по-големи натоварвания от заложените от природата;
  • наблюдавам много хора, които искат да бягат още по-модерно, тоест на пръсти. Но те пренасят всички грешни постановки на силовото бягане: удължаване на крачката, силово приземяване и изпъване на краката. Такова "бягане на пръсти" е не по-малко вредно за ставите от бягането на пети и често е пагубно за ходилата, където предизвиква много тежки травми, типични за скоростните бегачи на къси и средни дистанции;
  • при умора човек започва да извива все повече тялото си, да ръкомаха неистово и още повече да се изморява, докато остане с "празен резервоар".
Естественото бягане е много по-просто като алгоритъм, но прилагането му налага отричане на вкоренени инстинкти и придобити навици.

Ето го и как действа софтуерът за естествено бягане:
  • тялото се навежда напред (не кръста, а цялото тяло... като наклонен лост) и се оставя на гравитацията да го увлече. Тук е трудният момент за инстинктите, които ще се постараят да предвижат маховият крак, колкото може по-напред - това е грешно;
  • при започване на падане напред командата от мозъка е да започне веднага подигане на опорният крак, а маховият се оставя без мускулно усилие сам да падне към повърхността. Къде ще иде да не падне сам? Този алгоритъм представлява пълно отричане на силовото бягане. Много е трудно за мозъка да не задейства инстинктивният алгоритъм за активна опора с маховият крак. Точно тук се получава титаничната битка между разум, инстинкт и навик. Затова естественото бягане е постижимо от малцина. Прилагането му изисква много тренировки с "гравитационни" упражнения на място, включително и с партньор;
  • естественото бягане представлява сменящи се цикли (обороти) от: наклон на тялото напред - повдигане на опорния крак (подбедрицата) с едновременно пълно отпускане на маховият крак под центъра на тежестта - смяна на ролите на опорния и маховият крак.
Психологическа настройка за естествено бягане. Теоретичното осмисляне е възможно за повечето хора, но трудно за прилагане на практика. Много по-лесно е да имате изградена концепция за бягането на базата на сравнения с познати действия и възприятия. В естественото бягане ще ви помогнат следните мисловни настройки:
  • за да намалите вертикалното отклонение на тялото (подскачането) си представете, че върху главата ви има кора с яйца или кофичка кисело мляко, които трябва да запазите цели по време на бягането;
  • за да намалите времето за контакт с повърхността и да увеличите честотата на стъпките създайте представа, че бягате върху нагорещени въглени или, че ходилата ви са напомпани топки за тенис, които отскачат бързо от повърхността (че след мощен сервиз отскачат напред, а не нагоре);
  • когато бягате мислете за тласък напред със задния крак (естествено бягане), а не за подскок и приземяване на предния (класическа постановка). При такава нагласа, маховият крак сам ще се спусне надолу и под центъра на тежест като по този начин ще бягате по-правилно и много по-икономично;
  • когато бягате, центърът ви на тежестта има крива в пространството като бавно подскачаща напред топка. Движението напред е бавно, защото топката подскача с немалка амплитуда. За да увеличите скоростта, си представете, че центърът ви на тежест е не топка, а плосък камък, правещ "жабки" по повърхността на вода с голяма честота и на възможно най-далечното разстояние;
  • бягайки си представете вашата подбедрица като пружина, която ви помага да подскачате напред;
  • създайте си представа за пистов мотор, който натискате напред с тяло за да увеличите сцеплението и скоростта;
  • представете си, че изнемощявате от глад в пустиня и няма откъде да набавите ресурси, освен ако не пробягате до оазиса, който е на 20км. пред вас. Всяка калория е с цената на грам злато, бъдете пестелив, икономичен, но и бърз - иначе ще изчерпите ресурсите си преди спасението;
  • ако пустинята не помага, си представете познатата ситуация, в която карате кола на изпарения от резервоара, а близката бензиностанция е на 50км пред вас. Използвате инерцията от надолнищата, стараете се да сте в оптимални обороти за най-висока скорост при най-голяма икономичност.
Естественото бягане може да се определи като полу-пасивно, защото голяма част от придвижването става не под въздействие на мускулните сили, а благодарение на гравитацията. Класическото силово бягане е изцяло активно и оттам енергийно неефективно, предвид игнорирането на гравитационните сили.
Силовото бягане е една неравна борба срещу гравитацията, жертва на която са скорост, издръжливост, стави, мускули, сухожилия. Затова съвременните бегачи на дълги разстояния бягат по-бавно от тези от средата на миналият век.
Бягането е преди всичко статика и кинематика, интелект и хармония с природата (гравитацията).
Ако не можете да приложите принципите на естественото бягане - няма да сте единствен. По-добре наистина се откажете да бягате силово, защото това ще ви донесе болка и страдания в дългосрочен план. Вървете, карайте колело, плувайте, но не бягайте грешно.
Технологично доказателство за гравитационната ефективност е управлението на жироскопичното чудо Segway. При наклон на тялото напред ускорявате, защото когато центъра ви на тежест е пред колелата на транспортното средство, то е най-икономично. Когато искате да спрете, най-ефективната спирачка е наклонът назад (център на тежестта зад колелата).
Прототип на тази гравитационна помощ за движение напред е движението с моноцикъл. За да карате бързо това моно-колело, трябва да се наклоните напред. Колкото по-бързо искате да се движите, толкова наклона трябва да е по-голям. Ако моноциклетист иска да спре бързо, той ползва гравитационната спирачка на наклоненото назад тяло.
Моята теоретична и мотивационна литература за естествено бягане

Био-динамичен самоанализ (личен пример)
Напредъкът в усвояването на теорията за естественото бягане и новите технологии ми осигуриха възможности за самоанализ, каквито само допреди няколко години бяха възможни само с екип от треньори и достъп до биомеханична лаборатория.
С влизането в Garmin профила, компютърният интерфейс докладва за състоянието ми след последната тренировка, отчетена от Garmin Forerunner 620.
Спортната форма на човек се характеризира добре с параметъра VO2 Max, което кислордият капацитет на беговата био-машина. Колкото по-голяма стойност има този параметър, толкова "двигателят" има по-мощен турбо-компресор.
Компютърът ме оценява в синята зона, където са напредналите аматьори.
Трендът на кислородният капацитет е отличен за последният месец, което означава че подобрявам формата си с добро темпо. Ако такъв тренд се запази над половин година, мога да се замисля за участие в Олимпиада.
Избирам 3-те си последни бягания на 5км. и анализирам резултатите.
Най-старият резултат е времето, с което бягам 5000м. (малко над 16 обиколки на стадиона) през последните 4-5 месеца.
Вторият резултат е характеризира първият ми практически опит за прилагане на някои принципи на естественото бягане.
Най-новият резултат е след още малко теория по правилно бягане, базирано на гравитационната помощ.
Прогресът е впечатляващ като време и скорост.
Наблюдава се обаче растеж на средното ниво на пулса, който достига до 95% от максимално допустимият за моята възраст. Максимално допустимото ниво на пулса представлява разликата от 220 минус възрастта. Моето максимално допустимо ниво е 184 удара в минута. Това е добра кардио тренировка, но трябва да работя за повишение на скоростта при по-умерен сърдечен ритъм за да имам повече резерв за форсаж.
Честотата на крачките ми е добра за при всички бягания - 180 и повече стъпки в минута. Тук няма какво да се подобрява, не и на тази сравнително бавна скорост.
Вертикалното отклонение е достатъчно малко, но все пак бележи ръст. Явно все още не съм се адаптирал добре към новите принципи на бягане, защото в някои моменти излизам от ритъм и правя движение с голяма вертикална амплитуда.
Времето за контакт с повърхността е динамичният параметър над който трябва да работя най-сериозно. Около 230ms е добре за полу-напреднал любител, но трябва да гоня отличниците със стойности под 208ms, което ми подсказва скалата на Garmin:
Изводът от самоанализа е, че трябва да наблегна върху намаляване на времето за контакт с повърхността, което сред основните подобрения, които предлага естественото бягане.
Времето за контакт значително се съкращава при бос крак или ползване на минималистични обувки.
Маратонките с дебела и мека подметка водят до закъснение на осмислянето на времето за контакт между стъпало и повърхност, а това води до по-бавна реакция.
Вероятно ще трябва да сменя новите Mizuno Wave Rider 16 с нещо по-твърдо, с по-тънка и не толкова клиновидна подметка. Жалко, струваха немалко пари.

Разпространени заблуди за бягането
Пример за анти-пропаганда е материал като този.

Заблуда 1: Бягането съкращава живота поради износване на сърцето
С личен пример по-горе ви посочих, че извънредно ускореният пулс съпътства само интервала на бягане, но през останалото време тренираното сърце влиза в много по-икономичен режим от това на човек, който води застоял начин на живот.
Тренираното с кардио тренировки сърце е като спортен двигател с голяма кубатура и атмосферно пълнене - при по-малко обороти, има по-висока мощност и много по-дълъг жизнен цикъл.
Тренираното с бягане сърце е по-мощно от това на седящ или лежащ лентяй, защото само с един оборот на "помпата" бегачът изтласква много повече кръв, отколкото един оборот на слабата "помпа" на Хомо Чалгариенс. Освен това тялото на бегача е в много по-добра кондиция и без излишно тегло. Затова добрият бегач в покой има много по-нисък пулс от човек, водещ застоял живот или дори от силов атлет. Всъщност мускулестият индивид предвид неразумното нарастване на мускулите, които имат нужда от увеличен приток на кръв и по-слабата кардио-кондиция спрямо лекоатлет е предразположен към сърдечни проблеми.
Личен пример: преди да започна редовно бягане и водейки застоял начин на живот, имах общо 136.8хил. удара на сърцето за денонощие (95 [ср. дневен пулс] x 24 [часа] x 60 [минути]).
Сега в ден за бягане (бягам през ден) имам 10200 удара на сърцето (170 удара по 60 минути) за единият час (12км./40обиколки) бягане и още 89.7хил. удара на сърцето през останалото време от денонощието (65 [ср. дневен пулс] x 23 [часа] x 60 [минути]). Което прави 99.9хил. удара на сърцето в тренировъчен ден. Тоест при трениране на сърцето с бягане увеличавате жизненият му ресурс с почти 40% и съответно вашият жизнен цикъл!
Броят на сърдечните съкращения определят продължителността на живота не само при човек, но и при животните. Земеровката има пулс 1300 уд./мин. и живее 0.6 години, костенурката има пулс 6 уд./мин. и живее 200 години. Продължителността на живота се ограничава от изхабяването на сърдечната помпа, когато тя се амортизира или влезе в лош ритъм, организмът умира.
Човешкият мозък например има много по-голям от сърдечният жизнен ресурс, най-малко 200 години. Човек приключва жизненият си цикъл най-често при инсулт или инфаркт, все сърдечни проблеми.
Като компютърен специалист ще си позволя да направя странна аналогия: един процесор има ресурс над 10 години, но компютрите умират от лоша профилактика на захранване и охлаждане, които водят до "инфаркт" на чипсет, "инсулт" на видео-карта или "тробми" в кондензаторите. Човешкият организъм също има нужда от профилактика за дълъг живот и това е бягането.
Както компютърните инженери проектират техниката спазвайки принципите на програмираното остаряване/дефектиране (ресурс от 2 до 5 години), така и природата е проектирала човек за живот от 55 до 85 години. Вграденият ограничител на живота на човек е ресурса на неговото сърце. Сърцето на човек има среден ресурс от 2.5млрд. удара за целият живот. С ниски обороти човек живее много по-дълго, отколкото на високи сърдечни обороти.
Анализ на евентуалната продължителност на човешкият живот в зависимост от пулса му 

Ако смятате, че много натоварвате сърцето си при бягане, лесно може да компенсирате повишеният пулс при тази естествена за човек дейност като пиете по-малко кафе (кофеинът ускорява пулса), спите по-пълноценно (при сън пулсът е много по-нисък), шофирате и вършите по-малко дейности, свързани с нерви и повишен пулс. Алкохолът временно забавя леко пулса поради разширение на съдовете, но след това стесняващите се съдове шокират сърцето като го кара да работи на много високи обороти.

Заблуда 2: Бягането износва ставите безвъзвратно, предразполага към контузии, травми, трайни разкъсвания на мускули и сухожилия. 
При над 90% от бягащите това е болезнената истина, защото много малко хора умеят да бягат правилно. Неумелото бягане с неправилна постановка на тялото, изнасяне на стъпката пред центъра на тежестта, прекомерно дълъг контакт с повърхността, голямо вертикално отклонение на тялото и избор на скъпи, но лоши обувки водят до тежки поражения за човешкото тяло.
Бягането е много сложно движение, особено за възрастни хора, създали си грешни навици. Лесно ще се научите отново да бягате правилно на бос крак, защото така се връщате до инстинкти, програмирани през хилядите години еволюция. Защо "отново"? Почти всички деца бягат правилно (раждаме се за бягаме) или поне докато не им подарите скъпи маратонки или не ги запишете на лека атлетика, където да ги отучат от вроденият талант.
Не бягането износва ставите и предразполага към контузии, а глупостта на човек да ограничи огромна част от мускули, кости и стави на годилото чрез обуването в неподходящи маратонки. Вероятно човек би се контузил и ръцете при свирене на акордеон с боксови ръкавици, поради липсата на подвижност и елиминирана обратна връзка на нервните окончания с мозъка. Свирене на акордеон и бягане, абсурдно сравнение нали? Всъщност има немалка прилика, защото всеки човек може да издава някакви звуци с акордеон, но малцина имат умението да възпроизведат музика. И при бягането е така - само малцина могат да бягат умело, докато мнозина се опитват да се движат бързо, но неправилно и пагубно за здравето си.
Бягането е умение и талант и много скоро ще се опитам да ви науча как правилно да го практикувате.

Заблуда 3: Бягането не ускорява, а дори забавя метаболизма 
Донякъде това е правдоподобно твърдение, но изводът от него, че тялото спира своя прогрес и "бетонира" теглото е или целенасочена заблуда, или доказателство за неадекватна мозъчна дейност на автора.
Бягането оптимизира структурата на тялото, на метаболизма и на сърдечният ритъм според нивото на бягащия човек. Ако човек бяга лошо, без талант и ефективност, неговата физика ще намери своя баланс на средно или дори ниско ниво. Но добрият бегач ще стигне до добра физическа форма.
Колкото до забавянето на метаболизма, това всъщност е ефект от оптимизацията на енергийните нужди на тялото според разхода на енергия при бягане и отдих. След като сте се отървали от излишните мазнини, защо ви е бърз метаболизъм и големи мускули, които да носят огромното туловище?
Оптимизацията на метаболизма води до по-ниски обороти на сърцето и всички вътрешни органи, което води до съществено по-дълъг и пълноценен живот.

Някои съвети за начинаещи бегачи
За най-бърз прогрес при бягане (постигане на скорост и издръжливост) е необходима смяна на ритъма на бягане, тоест прилагане на интервална тренировка. Избирате интервали, през които да бягате с различна скорост. Интервалите могат да бъдат базирани на време или разстояние. Например редувате бягане 1мин. с 12км.ч и 1мин. с 15км.ч, или 1 обиколка на стадиона с 11км.ч, която да е последвана от обиколка с 14км.ч. Интервалите и скоростите трябва да се сменят често за да няма адаптация на тялото и най-вече на сърцето. Една интервална тренировка за 15-20мин. е еквивалентна като натоварване на много по-продължително бягане с равномерно темпо. Много подходяща за интервално бягане е моторизираната пътека.

Развитие на интервалното бягане е пулс-тренировката. При нея също има интервали, но те са базирани на пулс и не са свързани с време и разстояние. Ако сте технологично осигурен с монитор за пулс, може да приложите този най-ефективен метод за натоварване. Увеличавате скоростта (но следите за правилно движение на тялото и краката), докато достигнете максималният си пулс (180-190 удара, зависи от възрастта). При достигане на максималния пулс, започвате да намалявате скоростта, докато свалите до 70-75% от максималният си допустим пулс (при мен това са 130-135 уд.мин.) и после пак повишавате темпото. Моят Garmin FR 620 има възможност за звукова и вибро-сигнализация на достигнатите нива на пулса, така че няма нужда постоянно да следя стойностите.

Заниманието с бягане е свързано с физическа подготовка преди и след заниманията. Желателно е преди бягане да загреете всички мускули и стави, защото при правилно бягане цялото тяло участва в движението. Добре е след бягане да разтягате мускулите, което удължава мускулните влакна и ги прави по-пластични и "послушни" (особено във фазата на гравитационно отпускане). Разтягането, колкото и да е странно е най-опасната фаза във физическите упражнения, защото при престараване води до късане на мускулни влакна и други трайни контузии. Лично аз след бягане не смятам, че съм в добра кондиция за
внимателно разтягане и правя тези занимания при взимане на горещ душ малко по-късно.

Важни при бягане са не само обувките, но и правилното им връзване, стягане и избор на подходящ размер. Класическото връзване на обувки рядко издържа при мен над 20 обиколки, а развързващата се обувка води до образуване на нерви, особено вечер, когато няма осветено място да бъдат вързани бързо и качествено. Затова ползвам алтернативни (усилени) начини за връзване.
Този сравнително лесно приложим начин за връзване издържа на бягания над 12км. при всякакви условия и при всякакви маратонки.

Една от най-честите травми при бягане (дори и естествено) е претоварването на пищяла. Пищялът е антагонист на прасеца и е мускулна група, която се товари основно при интензивно бягане. Слабо тренираният пищял предизвиква болка, често бъркана с проблеми в костта или в сухожилията от предната страна на подбедрицата. Защо боли? Защото този мускул трябва да бъде трениран за да бъде в състояние да понесе натоварванията при бягане. При естествено бягане точно пищялът поема голяма част от активната амортизация на тялото. Отслабеният пищял е следствие от неправилното приземяване на пети. При скоростни отсечки и прогрес на бегача, той неминуемо преминава към стъпване на предната част на ходилото и това води до активно участие на пищяла в движението. Пищялът се претоварва и при изкачване на склон, планина, бягане на пътека с наклон.
Кой, ако не ние от Retro-PC-Mania ще покажем една от най-добрите видео-демонстрации на ефективна тренировка за пищял за превенция на травмата? След този тест съм се спрял на упражнението с ластик, което правя през ден. Ако искате да се отървете завинаги от проблемите с пищяла, трябва да го разтягате, за да има достатъчна еластичност за плавно и продължително бягане. 


Заключение
Човек е най-добрата "био-машина" за екстремално и непосилно за всяко друго същество бягане, създадена от еволюцията на Земята. 
Хомо сапиенс е разумен вид благодарение на бягането и това скандално твърдение се потвърждава по безспорен начин от еволюционни, медицински, биомеханични и робото-технически аргументи. 
В модерният свят човек е принуден да бяга неправилно и затова страда от травми и контузии, като по този начин не се наслаждава на заниманието, за което е роден. 
Наука, технологии, медицина и пазар нямат интерес човек да бяга въобще или да го прави естествено.
Светът е пренаселен, ресурсите са ограничени и при това положение единственият заинтересован от дълъг и пълноценен живот е единствено индивидът, който живее този живот.
Технологиите не са само играчки на суетата. Разумен човек може да използва компютри и виртуално пространство, технологични сензори заедно със софтуер за анализ, удачно проектирани обувки и екипировка, информация за полезни храни и хранителни добавки и с това да подобри значително двигателната си дейност, метаболизъм, здраве и потенциал за по-дълъг и щастлив живот.
Ефективното (естественото) бягане представлява умение на човек да движи съвършената си биомеханика чрез най-голямата сила във Вселената - гравитационното привличане. Естественото бягане е съзнателно двигателно умение, което противоречи на инстинкт и навици, затова е толкова трудно за научаване. Човек, владееш умението да бяга правилно се движи по-бързо, по-далеч и с по-малко усилия от останалите хора (и животни по-отношение на дистанция). Добрият бегач не може да се контузи, защото движенията му отговарят на спецификациите на природата, създала най-добрата машина за доминация и усвояване на планетата ни.  

Защо публикувам този материал? 
Retro-PC-Mania е сред малкото организации, които имат интерес човек да бъде в оптимална форма, с пълноценен "хардуер", който на 100% да върши работата и с максимален жизнен цикъл, никакво износване и нулев брак.
Качеството на "био-хардуерът" е част от нашата философия за по-дълъг жизнен ресурс и минимизиране на вредите за човешкият фактор в съвременната човешко-информационно-машинна среда.

От автора
Ще излъжа, ако кажа, че имам каквито и да било спортни претенции, никога не съм се занимавал със спорт (освен с шах във втори клас). 
Спортните ми постижения може да изглеждат скромни за професионален спортист по същият начин, по който гледам на литературните умения на Олимпийски шампион по каквото и да било. 
Целта в този материал е да се покажа двигателните възможности на обикновен човек. Човек, който няма време от над 10-часова работа на ден. 
Не е приятно да го призная, но съм изключително мързелива физически натура, което ме кара постоянно да мисля как да спестя всяко излишно усилие. 
Затова е и този огромен интерес към пестенето на сили при естественото бягане. 
Ако не бях осъзнал, че новият начин на живот ми носи по-голяма продуктивност, лично щастие, здраве и предпоставки за удължен жизнен цикъл на био-машината ми, нов вид "алкохолизъм" и невероятно удоволствие, то последното нещо с което бих се занимавал е бягането.

Повече за здравословният начин на живот, хранителните режими и бягането може да научите в личният Facebook на автора на материала. Facebook-ът има строги ограничения за видимостта на по-личните статии за посетители, които не са приятели.

16 коментара:

Unknown каза...

Гениална статия!! Поздравления за автора!! Като се замисля не бях чел толкова задълбочено(както повечето ревюта) проучване по темата. Простотата на нещата му е майката. За съжаление съвременния свят и общество ни учи точно на обратното. Постигнатите резултати са феноменални и в същото време много логични.

zdravko каза...

Супер статия!С нетърпение очаквам продължението!

кен каза...

Поради големият интерес, част от планираните бъдещи продължения участват в съкратена форма във всекидневно ъпгрейдващите се версии на публикацията, която вече е нараснала обема си с над 400% спрямо първоначалният си обем. И продължава да расте...

Анонимен каза...

Поздравления за ентусиазма и хубавата (и малко дълга) статия. Аз съм на същите години със същите здравословни проблеми и вече се вдъхнових за промяна.
Имам конкретен въпрос - как се предпазвахте от травми в началото, когато теглото още беше проблем?

кен каза...

Описал съм в раздела за редукция на теглото, че първо свалих тегло за да могат стави и сърце да поемат новото натоварване. Първоначално ползвах еластични ортези за глезен за да предпазя ходилото. Бягах на бос крак (по ортеза) на домашната пътека на много ниска скорост (7-8км.ч.) и до 5 мин време. Успех на всички последователи, нещата наистина се получават, освен ако някой не ви демотивира. За успех ви трябва или подкрепа, или да сте сам.

екзотичен туризъм каза...

Блога ви е изключително информативен и се радвам че ни пишете сега.Дано по често ни давате такава информация.Снимките и схемите допълват всичко и така ни става напълно ясно какво имате предвид и какви са целите.Има и любопитни факти като този, че само човек има потни жлези по цялото тяло и това му помага да се охлажда при бягане на дълги разстояния,което трябва да ни кара да се чувстваме горди, че сме хора, а не животни.

Анонимен каза...

Статията е ненужно дълга и писва откъм четене а след средата едва се трае... Привлече ми вниманието GARMIN часовника и приложението за андроид. Чакам ревюто им шефе ..

adutev каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
кен каза...

Благодаря на Чичотони за коментара. Под фитнес имам предвид класическата "културистична" система за силови серии на определени изолирани мускулни групи. Кросфит е нещо модерно и различно, но пак не достига до пулса на бягащото тяло. Вероятно съм пропуснал да спомена, че редувам ден за бягане и ден за силова тренировка, така че не отричам правенето на мускули. "Часовникът" на Garmin напоследък участва в какви ли не мои физически експерименти, напълно съм съгласен с резултатите му, освен в облачно време в което ми отчита много по-дълга обиколка и съответно по-ниска скорост отколкото в ясно време. Пулсомерът и честотомерът на стъпки са безгрешни при какви ли не преизчисления и експерименти.

кен каза...

Във връзка с интереса на Анонимния критик от 9-ти Март към устройството на Garmin, трябва да направя важно уточнение. Това е високо-технологичен уред, чието поставяне, ползване, анализ на резултатите, настройки, ъпдейт, софтуер изискват наличие на висок интелект. Това устройство е проектирано и предназначено за наистина интелигентни бегачи. Още веднъж напомням, че за глупав човек бягането е изключително вредно, защото се прави неправилно и това води до тежки последствия за тялото.

Unknown каза...

имам един въпрос : когато бягаш усещаш ли (без да има вятър) някакво специфично съпротивление (не от въздуха) сякаш бягаш през невидими паяжини ?

GTrenchev каза...

Статията е интересна, но не съм съгласен за маратонките. Всеки треньор по лека атлетика ще ти каже да си вдигаш високо колената, за да стъпваш правилно. Трябва да се носят, ако се бяга на твърда основа - асфалт или бетон. С гуменки просто ще си скапеш колената. Може, но само на много мека почва, например в гората. Стъпалото не е проектирано да бяга върху бето н асфалт. Изпитал съм го на свой гръб - тренирам лека атлетика, съзтезавах се на 10км в университета.

1800 каза...

Много полезен материал и креативно поднесен! Благодяря за всеобхватното изследване! Бягането е нещо, което винаги съм пренебрегвал, като незадължителна (и неприятна) част от тренировката, но това материалче ме вдъхнови да скоча в маратонките.
За пореден път се убеждавам колко съвършено и мъдро ни е създал Бог!
Поздрави!

DonaArg каза...

Благодаря на автора на статията! Вълнуващо е друг да разказва неща, които ти самият си преживял. Аз бягам на открито (града ни предоставя чудесна възможност за това) по маршрут с дължина 5.5 км. и среден наклон 5.8%. Не бях запозната с естественото бягане, Винаги съм оставала тялото ми само да избира начина, аматьор съм и го правя преди всичко за удоволствие и здраве. Сега съм много запалена да усвоя естественото бягане. Не знам как ще се получи, тъй като бягам по наклон нагоре и вероятно ще ми е по-трудно да постигна естествена инерция. Но девизът ми не случайно е "Знам, че мога много повече, отколкото знам, че мога."
Имах притеснения относно пулса си и съм безкрайно благодарна на автора за това,че ги разсея. Пулсът ми сутрин преди ставане е 43 удара, през деня 53-56, а по време на бягане варира м/у 165 и 178 (което е повече от така масово препоръчваните 75-85% от максималния за възрастта ми (46-уви вече)). Но аз се чувствам превъзходно! Умора усещам над 180. Дш 2006 съм хукнала по баирите и не искам да се отказвам. За 8 години съм боледувала 2-3 пъти. Когато се заразя с някой вирус едно добро бягане вдига телесната температура и избива всичко. Излизала съм с 38 градуса, а на следващия ден съм "репичка", дори и през зимата.
Радвам се, че открих човек, който изживява бягането като мен, при това мога да науча толкова много от него!

lumber каза...

Нещо свързано с темата.
http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2014/09/12/researchers-unveil-exoskeleton-that-fits-like-skinny-jeans/#.VCPPsPmSypd

Миро каза...

Много интересна и увлекателна статия! Браво! Ако някой каже че е дълга, просто го мързи, а ако го мързи да чете, как ли ще тича?
Винаги казвах, че за да тичам или трябва да гоня нещо или нещо да ме гони... ах мързел на квадрат.
След няколко препрочитаня на различни части от статията направих няколко проби, и О чудо! Да тичаш ползвайки гравитацията не било като да набиваш пети с лоша физиономия!
Продължавам да се наслаждавам на статийте ти! Научих толкова много и продължавам да уча! А сега ще отделя и време лека полека да почна да тичам!
Успешен ден!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни