Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Fujitsu Celsius H700 - технологична ода за истинските лаптопи

В този материал ще представим супер продукт на Fujitsu. Това е компанията, явяваща се най-добрият компютърен производител в най-индустриално развитата държава. Негативите, които има японската компания се дължат на ниския клас продукти на нейната бивша дъщерна компания Fujitsu-Siemens, лаптопите от евтината серия Amilo. Липсата на добро мнение за евтиният клас лаптопи е разбираемо, но да се причисляват качествата му на продуктите на цялата компания не е коректно. Все едно да отречете качествата на компанията Mercedes, заради А-класата.
Японските производители си направиха лоша услуга като предложиха продукти от нисък клас точно на взискателният европейски пазар. Не би трябвало компании с уникална история и традиции като Fujitsu и Toshiba да поставят имената си на лаптопи от сериите Amilo и Satellite, защото въпреки ниската цена, потребителите очакват японско качество и надеждност.
Fujitsu-Siemens Amilo, Toshiba Satellite, DELL Inspiron са "продукти" на големи производители, чиито потребителски качества не отговарят на традициите на тези големи компании. HP постъпи по-разумно като отдели ниският си клас под името Compaq, което обаче е подигравка с историята, защо това някога бе името на една от трите най-велики компании заедно с Apple и IBM.
По-горе написахме "продукти" в кавички, защото тези лаптопи в най-добрият случай имат само външният дизайн на компанията, която ги поръчва. Проектирането и изпълнението на всичко останало е поверено на корейски или тайвански гигант (Acer, Asus, Benq и др.) с китайски производствени мощности.
Не е реално хората да очакват качеството на супер лаптопите Fujitsu Lifebook в Amilo серията, нито това на DELL Latitude в евтината Inspiron серия.
Защо не е редно? Оставайки "излъгани" в очакванията си, масовият потребител често заклеймява всички продукти на големият производител.
Но какво от това, такъв потребител според производителя  никога няма да има средствата и компетенцията да борави с продуктите от висок клас като Fujitsu Celsius. Това обаче не е истина, защото ние от RMania даваме на всеки възможност да работи с истинска техника без финансова и интелектуална дискриминация.
Затова ще ви запознаем с елитния лаптоп на един от 5-те най-елитни производителя на компютри в света. И ще го направим по достъпен за всеки читател начин, а не само чрез неясни спецификации за професионалисти. Ще представим професионалната графична станция за приложения, за които създателите му не са и сънували.
Кои са останалите 4-ри ви е интересно нали?
Ето класацията за най-добри производители на лаптопи и съответно на елитните им серии, подредени може би субективно от нас в следният низходящ ред:
  1. HP (САЩ) със сериите Elitebook Workstation, Elitebook бизнес клас; 
  2. Lenovo (Китай, Япония) с Thinkpad. Компанията е китайска, но нейните топ продукти се проектират в развойният център на IBM в Япония; 
  3. Apple (САЩ) с всичките си серии, сред които няма нисък клас (все още); 
  4. Fujitsu (Япония) със сериите Lifebook (бизнес клас) и Celsius (Mobile Workstation); 
  5. DELL (САЩ) със сериите Latitude (бизнес клас), Precision (Mobile Workstation) и Alienware (екстремален игрови клас). 
Основна причина да класираме само тези компании е, че те имат в продуктовата си линия машини от клас Mobile Workstation. Всяка мобилна работна (графична) станция се явява технологичен и качествен връх в производството на мобилни компютри.
Никой друг лаптоп не може да конкурира тези серии Mobile Workstation като производителност, качество, надеждност и поддръжка.
Това е кратък списък на всички Mobile Workstation, които могат да се конкурират само помежду си, защото в земната индустрия няма нищо над тях:
  • Lenovo Thinkpad W-series; 
  • HP Elitebook Mobile Worsktation; 
  • Fujitsu Celsius; 
  • DELL Precision; 
  • Apple Macbook Pro. 
Защо Mobile Workstation се явява флагман на качеството и параметрите сред лаптопите и цената му е толкова висока?
  • Тези лаптопи са проектирани за професионална работа и много по-тежки изчислителни и графични натоварвания, отколкото който и да било потребителски или дори бизнес клас лаптоп; 
  • Зад гаранцията, сервиза и поддръжката на работните станции стои пряко самият производител с целият си ресурс и персонал, а не търговска верига или дъщерна компания. Гаранцията на такъв лаптоп е 3 години от производителя, но реално техниката е проектирана за вечна употреба (не е използван никой от принципите на програмираното остаряване), което го доказват всички стари модели от този клас, които над 10 години след производството си работят безупречно; 
  • Mobile Workstation е проектиран да задоволи нуждите на най-платежоспособните, най-напредналите в софтуера и хардуера потребители в света. Това е клас лаптопи, предназначен за елитни дизайнери, архитекти, инженери, фотографи и др. професионалисти, нуждаещи се само от най-добрата техника; 
  • Това са машини, обработващи и съхраняващи информация, проекти, интелектуална собственост на стойност минимум десетки хиляди долари. Затова при осигуряването на здравина, надеждност и сигурност за тези елитни машини не се пестят материали, компоненти, изпитания, тестове;
  • Тъй като са предназначени основно за графична обработка и задоволяване на нуждите на елитни професионалисти, лаптопите от клас Mobile Workstation имат най-добрите дисплеи като цветопредаване, резолюция, контраст, ъгли на виждане, комфорт за работа;
  • Качеството на Mobile Workstation е признато на най-високо ниво. Още с появата на този върхов клас, той се използва в Космоса от NASA. Последните два от общо 4-те лаптопа, напускали пределите на Земята са представители на клас Mobile Workstation. Това са ThinkPad A31p и ThinkPad T61p.
 
     IBM ThinkPad A31p в Орбита около Земята

Lenovo ThinkPad T61p на Международната Космическа Станция

Традиции и произход
На снимката виждате Fujitsu Lifebook от 1999г., който работи отлично и то на батерия в нашият офис през 2014г. Клиент на този модел в далечното за компютърна техника минало е бил, не кой да е, а финансовият отдел на Mercedes Benz (Италия).
Впечатляващо е, че за всичките тези 15 години, не само хардуерът е оцелял в перфектен вид, но и оригиналната версия на Windows 98 (на италиански) работи светкавично, стабилно и то с едва 64MB оперативна памет.

Повод за размисъл относно Windows 98 и новите операционни системи
Хората си "спомнят", че някога операционните системи на Microsoft бяха много по-добри, стабилни, нямащи нужда от кръпки и ъпдейти. Сега почти всички мислят, че Mac OS е по-оптимизирана и по-надеждна система от Windows OS.
Истината обаче убягва на повечето потребители. Някога операционните системи работеха само на истински компютри, основно IBM, Apple и Compaq. Сега единствено Mac OS е обвързана с истински качествен хардуер, сред който няма евтини боклуци.
От опит можем да заявим, че новите системи на Microsoft като Windows 7 и Windows 8 са перфектни откъм стабилност и оптимизация, но само когато са инсталирани на висок клас истински машини, особено тези от клас Workstation. На тези елитни машини Windows OS работи без необходимост от преинсталация в продължения на много години, а принудителен или наложителен рестарт се прави веднъж на месеци, а не на дни, както при потребителския клас. За настолни Workstation с ECC памет, преинсталации и рестарти е възможно да не се правят до края на жизненият цикъл на машината, до излизането от строя на твърдият диск или на захранващият блок.
Сваляме шапка на Microsoft, че са направили система, която да работи някак и изкарва без рестарт почти три дни на всякакви сбирщайн- и евтини псевдо- компютри, произведени за промоции в супер-маркети, дори под брендовете на именити производители. Дали Хакинтош работи по-добре на същите долнопробни компютри?
Стабилната работа с операционна система е причината, поради която толкова много хора недоумяват как може стар ThinkPad T60 да работи толкова "мазно", бързо и стабилно в сравнение с нов лаптоп.
Същото демонстрира и Fujitsu Celsius H700, който въпреки, че е с първо поколение Core i7, осигурява стабилност и бързина, от които потребителските лаптопи с 4-то поколение Intel Core изостават сериозно.
Технологичният напредък при компютърната техника през последните години е минимален. Аналогична е ситуацията и при друг вид техника - автомобилите, където технологиите се развиват основно в една посока, да се осигури задължителна смяна на продукта с новия модел след 3 до 5 години.
Това е Lamborgini Countach от 1974г. Нима нормален човек може да си въобразява, че 40 години по-нови Dacia, Daewoo или ако ще Peugeot могат да съперничат като мощ, комфорт, надеждност и дори технологии с такъв мега-автомобил? Lamborgini някога бе част от Chrysler, означава ли това, че тези супер-возила са "американски боклуци"?
Е тогава не правете и неуместни аналогии между Mobile Worsktation и потребителски лаптоп. Някои ще кажат: е да, ама... компютърните процесори, памети и видеокарти се развиват с дни, а не с години?
Развиват се операционните системи и софтуера, които тормозят новия и отказват да работят нарочно на стар софтуер не заради липса на мощ, а заради липса на финансова изгода. Спомнете си за скритата възможност в Windows XP да стартирате системата с инструкции за по-стар процесор!
Опитайте се да намерите обяснение на съвременната ситуация, в която ARM процесори с изчислителна мощ по-малка от тази на 15-годишен Pentium II подкарват приложения, игри и мултимедия, за което "голямата" операционна система изисква десетки, ако не и стотици пъти по-"мощен" хардуер.
С процесори, подобни на откраднатите от IBM и "внедрени" в родните "Правец" се управляват космически мисии, совалки, балистични и крилати ракети. Домакиня има нужда за нареждане на пасианси от хилядократно по-голяма изчислителна мощ, осигурена от Core i7? Как пък не!   

Географски произход
Друг повод за размисъл е географският произход на техниката. Много хора изказват пренебрежение при вида на "Made in China", все едно пък има друго място за производство на компютърна техника?

Всъщност има...
Made in Japan за ретро модела. Ще кажете: нормално за 1999г, после всичко в Китай нали?

Made in Germany за Fujitsu Celsius H230 от 2005г. Японски, а не китайски йероглифи

Made in Germany за Fujitsu Celsius H700! Японски йероглифи, както и BIOS на японски

Както виждате и преди, и сега истинските лаптопи работят стабилно и вечно, не се произвеждат в Китай, имат отличен синхрон с операционните системи и струват скъпо.
Като става въпрос за цени, то те за истински лаптоп, когато е нов винаги са били на едно ниво: от 3500лв. нагоре.
Истинският лаптоп е произведен за работа при сериозен бизнес клиент и затова работи много по-добре от потребителският лаптоп, който е прeдвиден да отговори на емоционална нужда от покупка на нещо модерно и лъскаво на ниска цена.
В тази неясна за мнозина и може би струваща им се некоректна пазарна ситуация не са виновни производители и търговци, а търсенето на ниско-качествени продукти от суетни хора с ниски доходи и никакви хардуерни познания.
Надяваме се донякъде да сме изяснили, защо твърденията на "разбирачи", че HP и Fujitsu правели "боклуци" издават пълна хардуерна некомпетентност.
Ако HP Elitebook и Fujitsu Celsius са "боклуци", то тогава цялата земна индустрия е за отписване и само ни остава да очакваме извънземна икономическа инвазия. Не, че DELL чрез Alienware не правят подобно внушение, но ако има "извънземни" продукти при американската компания, то това са техните DELL Precision.

Fujitsu Celsius H700 отвътре

Впечатляващи са отделните масивни, медни охладители за процесора Intel Core i7 и мощната NVidia Quadro FX880M видеокарта. Освен отделни радиатори, видеокартата и процесора имат и собствени охладители с отделно управление. Чипсет и чиповете на графични памети също контактуват с медните радиатори и се охлаждат ефективно.
Ще е банално да кажем, че отвътре Fujitsu Celsius H700 е уникален като компоненти, охлаждане, сглобка. Това наше твърдение се базира на сравнение с много други лаптопи от висок клас. Лесно можете да се убедите, че казваме истината като отворите който и да е друг лаптоп и го сравните с горните фотографии. Ще видите, че качеството и изработката на японската графична станция е ненадминато.
Със сигурност в никой друг съвременен лаптоп няма да видите сериен порт (RS-232 или както го наричат много хора COM-порт). Защо има тази инженерна отживелица в такъв лаптоп? Защото това се явява елитен модел от висок клас, който се използва за управление и контрол на промишлена и дори военна автоматика, особено в страната на атомните централи.

Детайлите

Японските традиции и необичайни, но ефективни решения ясно се виждат в детайлите на тази работна станция.
Корпусът е модулен и много лесен за обслужване и ъпгрейд. Традиционно за елитните японски серии на Fujitsu е запазен велурът на долната част на корпуса, който осигурява лукс, комфорт и изолация от топлината, ако ползвате техниката върху краката или корема си.
Уникална система за почистване на радиаторите от прах. Спестяват се пари и време от профилактика в специализиран сервиз. При редовна профилактика такъв лаптоп има на практика вечен жизнен ресурс. Вижда се и удачното разположение на вентилационните отвори - настрани, а не надолу.
Ключови компоненти като твърд диск и памет са защитени и екранирани не със спорни софтуерни технологии, а по единственият сигурен начин - чрез грубата сила и здравина на метала.
Японски перфектционизъм се вижда дори в нещо толкова малко и несъществено държача на SIM картата (за 3G модема), която има закопчалка.
Отсекът за оптичното устройство, както и при Thinkpad (по-старите серии) има и друго приложение, защото се вижда куплунг за втора батерия. В този отсек могат да се поставят и други разширители като втори твърд диск, а може би и този фантастичен проектор за лаптопите на Fujitsu, поставящ се вместо оптично устройство:

След като стана въпрос за батерия, ето я и основната мощна (5800MAh) батерия с японски клетки, която е асемблирана в Тайван. Това ни напомня за една много сериозна разлика между висок клас лаптоп и обикновен потребителски. Батериите при ниския и среден клас потребителски лаптопи са с евтини елементи и посредствена електроника, затова ресурса им често е около една година. Качествената батерия на Fujitsu Celsius H700 има ресурс над поне 5 години, много често и над 10.
Качествената и мощна работна станция се захранва и от подобаващ адаптер. Запазен е традиционният надежден куплунг на Fujitsu, а мощността е 100Watt.

Дизайнът

Японското разбиране за красота, хармония и ефективност е чуждо на европейският потребител. С японски дизайн са супер лаптопите Lenovo Thinkpad (защото се проектират в IBM Japan), Panasonic Toughbook, Fujitsu Celsius, Fujitsu Lifebook. Много близък до дизайна на японските серии на Fujutsu са и истинските лаптопи на Toshiba от бизнес серията Tecra.
Японската визия за лаптоп не се влияе от модни тенденции и моделите изглеждат по-скоро ретро, отколкото модерно.
Трудно ще отличите японски лаптоп с Pentium III процесор и последен модел с Core i7, може би единствено по наличието на камера и широк дисплей.
Характерно за японските бизнес клас и работна станция серии е, че визията им с времето става все по-близка, практична и красива за потребителя.
При "модерен" лаптоп, предлаган в мега-магазин за перални и хладилници, дизайнът става отблъскващ и неактуален до 2 месеца след покупката. Което е съществен принцип в програмираното остаряване: потребител да бъде привлечен от ефектен дизайн, който да бъде неактуален, отблъскващ, досаден след около 12 месеца от покупката за да се обмисли покупката на следващия модел. Този принцип е отработен до съвършенство в модата, която циклично се връща към едни и същи решения.
Правейки аналогия с модата, Mobile Worsktation са скъп костюм с класическа кройка, на който никога не му минава модата.

Лично мнение. Всички бизнес и професионални серии лаптопи имат визия, която може да се определи като "съвременна класика", нещо като класическата серия на Adidas при спортните дрехи и обувки или класическите италиански спортни автомобили, които след време стават все по-красиви. 
Легендарният IBM Thinkpad 701, който би искал да притежава всеки колекционер 

Всеки лаптоп от висок клас е уникален като вид и има колекционерска стойност, пример за което са ретро моделите IBM Thinkpad, чиято цена в момента достига фантастични стойности, които всяка година се увеличават. 
Класическите лаптопи са отлична инвестиция, защото след години те ще са напълно работоспособни и ще бъдат висок ценени от колекционери на висок клас компютърна техника. Fujitsu е легенда сред ценителите на хардуера и съответно всеки модел от високият им бизнес клас (Lifebook) или работна станция (Celsius) е отлична инвестиция и ценен обект за колекциониране. 
Fujitsu Celsius H700 е ярък пример за съвременна класика, който изглежда все по-красив с опознаването му, а сравнението му с модерно изглеждащите потребителски, мултимедийни и игрови лаптопи е все едно да сравнявате Alfa Romeo от 70-те години с нов модел Fiat.
Всеки дизайн на продукт се възприема субективно, когато е нов. Времето обаче отсява класиките.
Fujitsu Celsius H700 няма нов дизайн, той има същите форми и визия като Celsius H230 с Pentium M, с изключение на правоъгълната форма, поради новият широко-екранен формат. 
Класиките са вечни и нямат нужда от промяна, пример и анти-пример за което е Thinkpad. До T400/T410 е пример, след T420 и най-вече след T430 за съжаление имаме анти-пример!

Вижте сами как изглежда Fujitsu Celsius H700 и имайте предвид, че класически модели на живо са много по-привлекателни, отколкото на снимки.
Въпреки ретро-визията си, виждате че Fujitsu Celsius е екипиран с най-съвременни средства за комуникация и разширение.
Моделът има рекорден набор от екстри и възможности за разширение, сред които GPS, 3G, DisplayPort, FingerPrint, Camera, RS-232, ESata, 1394, Card Reader, оптичен изход за звука.

Дисплей

Дисплеят на Fujitsu Celsius H700 е с необичайно високо качество дори за мобилни компютри от клас Worsktation.
Ето основните му предимства, които определят дисплея му като уникален:
  • Това е дисплей без ШИМ! Истинско съкровище за хора, които работят продължително с лаптоп при различно околно осветление;
  • Цветови обхват много близък до sRGB, което е необичайно за W-LED;
  • Рекордно широки ъгли на видимост за TN+Film дисплей;
  • Много висока резолюция (1920 x 1080);
  • Висок статичен контраст (480:1) и отлично представяне на черният цвят и градациите.
Ще изследваме подробно дисплея като започнем с най-уникалното му качество, а именно липсата на ШИМ. 
Ето и подробен доклад от изследването за ШИМ с осцилоскоп и фото-датчик при различни нива на яркост:
 Минимална яркост - уредът отчита 23kHz

20% яркост - няма ШИМ

50% яркост - няма ШИМ

100% яркост - няма ШИМ

 
Подробен видео-отчет от измерването за ШИМ

Продължаваме изследването на отличния дисплей на Fujitsu Celsius H700 с неговият цветови обхват.
90% от sRGB е отличен резултат за W-LED, при положение, че повечето лаптопи с такава подсветка достигат едва до 60-70% от този стандарт. В момента единствено RGB LED имат по-широк обхват, но те си имат друга неприятна особеност, която ще обсъждаме друг път.
Ще ви спестим досадните анализи и непонятни отчети за гама, равномерност, цветова температура като покажем крайният отчет на тестващият модул на DataColor след като сме преминали многобройните подтестове с колориметъра Spyder 4 Elite.
Рейтингът на дисплея на Fujitsu Celsius H700 е много добър за лаптоп като основна слабост е неравномерната подсветка, каквато имат всички мобилни дисплеи с LED.
Има какво да се желае и за White Point, но да не забравяме, че това е W-LED, чийто спектър е изместен в синята област и не може да го сравняваме с къде по-качествените като спектър CCFL подсветки на предходните поколения лаптопи.

Хардуер

Fujitsu Celsius H700, както и всеки лаптоп от най-елитния клас Mobile Worskation има впечатляващ хардуер и екстри:
  • Процесор Intel Core i7-620M, който има само две физически ядра, но в турбо режим достига впечатляващите 3.33Hz тактова честота;
  • Професионална видеокарта NVidia Quadro FX880M, която официално поддържа DX10.1, но чрез обновените драйвери на NVidia вече е актуализирана с DX11. Картата е игрови аналог на GeForce GT330M, но в OpenGL професионални програми за CAD е над 10 пъти по производителна от която и да е GeForce или Radeon карта;
  • DDR3 оперативна памет, организирана в два So-Dimm слота. В случая Celsius H700 е с 8GB RAM, но може да работи и с 16GB;
  • Тестовете проведохме с античен магнитен твърд диск (7200rpm). Ако ползвате модела по предназначение, тоест за Photoshop, AutoCad, 3DSmax, Solid Works, Maya и т.н. задължително ползвайте SSD, от който тежките проекти и фотографии с голям обект ще се четат и обработват с много по-висока скорост;
  • Екстрите на модела са рекордни и засенчват повечето версии на HP Elitebook Mobile Workstation, DELL Precision и дори Thinkpad W-series. Сред тях са 3G + GPS модул, RS-232 ("COM port"), скенер за пръстови отпечатъци, 1394, eSATA, Card Reader. Интересното за модела е, че има камера и то с много добро качество, която е заключена в BIOS, тъй като това е корпоративен клас техника, предназначен за работа на места, където камерите са забранени. Стартирахме камерата след ъпдейт на BIOS с почти невъзможна за намиране ревизия. Ако ъпдейтвате BIOS, вероятността да загубите камерата е огромна.
Виждате, че Everest отчита много повече сензори от стандартен лаптоп, което потвърждава това, че Mobile Workstation е по-сложна и качествена техника, с много по-сериозна автоматика и управление от стандартен лаптоп.
Но в интерес на истината Celsius H700 не може да се мери с невероятният мониторинг и автоматика на Thinkpad W-series:
Сензори и автоматика на Thinkpad W500

Защо NVidia Quadro? Quadro срещу GeForce! 

 
Голяма част от потребителите пренебрегват теоретично голямата разлика в производителността на Quadro/FirePro спрямо GeForce/Radeon в професионални OpenGL графични приложения (SolidWorks, 3DsMax, AutoCad, Maya и др.), отдавайки обявените изисквания от Autodesk и други производители на професионален графичен софтуер на маркетинг и конспирация. Да си признаем и ние не предполагахме, че реалната разлика, извън синтетичните тестове е наистина колосална (5-20 пъти!).
За най-добра нагледност на огромната разлика между Quadro FX-series (Quadro NVS-series са друг клас не са способни на сериозна 3D обработка) и висок клас мощна NVidia Geforce ви показваме този видео-материал.
Скоро очаквайте подобни материали и под SolidWorks и 3DsMax, където имаме подобно тотално доминиране на професионалната видеокарта.
Виждате как на пръв поглед по-стария, много по-евтин и скромно изглеждащ Fujitsu Celsius H700 е десетки пъти по-производителен в CAD от огромният и значително по-нов като хардуер Alienware, който се явява върховният потребителски лаптоп.
Показаното във видеото, че затвърдим по-долу с резултати от тестове.

Тестови резултати


Windows 7 рейтинг с магнитен диск

 Super Pi

Аритметична мощ на процесора

Най-важният тест за една работна станция, SPECViewPerf

Различните версии на 3DMark

Unigine Heaven DX10

PCMark 7

Сравнение с най-добрите потребителски лаптопи в професионалният графичен пакет SPECViewPerf 11

Това е най-важното сравнение за една работна станция, която ще се изправи срещу невероятни съперници с чудовищна мощ и цена, сред които са:
  • DELL Precision M4400 - модел от предходно поколение с мощният Core 2 Quad Q9000 и предшественикът на видеокартата на Fujitsu H700, който е Quadro FX770M;
  • DELL XPS L702 - висок клас луксозен потребителски лаптоп с Core i7-2630QM и NVidia GeForce GT555M;
  • Alienware M17x - чудовищен модел с Core 2 Extreme QX9300 и NVidia GeForce GTX280M;
  • Alienware M17x R2 - най-мощният потребителски лаптоп от поколението на Fujitsu Celsius H700 с Core i7-820QM и две (!) 256-битови видеокарти ATI Radeon HD 4870;
  • Alienware M18x R2 - най-мощният и най-скъп потребителски лаптоп с Core i7-3610QM и AMD Radeon HD7970.
Едва ли нормален човек очаква, че скромната като размери и параметри графична станция на Fujitsu има шанс срещу екстремално мощните и скъпи машини на Alienware? 
Виждаме, че за работата, за която е проектиран Fujitsu Celsius H700 никоя потребителска машина не може да го конкурира.
Производителността на японската работа станция под OpenGL професионален софтуер за дизайн и моделиране е многократно по-голяма от тази на мощен потребителски лаптоп.
Единствено Alienware M18x R2 с 256-битовата Radeon HD7970 се доближава като резултат до Fujitsu H700. И то се доближава само в Siemens NX и SolidWorks, докато в Siemens Teamcenter, Pro/ENGINEER, Catia и особено Maya, мощният и съвременен Alienware катастрофално изостава от Fujitsu Mobile Workstation.
Retro-PC-Mania вероятно е единственото място в света, което има наличности и ресурси да противопостави най-мощните мобилни работни станции срещу най-мощните потребителски лаптопи, създавани някога.
Изводът от битките в нашата тестова лаборатория е, че използването на безумно мощен и скъп потребителски лаптоп за професионална работа (и не само) е икономически, творчески и интелектуално неоправдано предвид наличието на много по-евтини, по-производителни и поне толкова качествени употребявани работни станции.

Максимален ъпгрейд

Вероятно по-горе забелязахте, че Fujitsu Celsius H700 има нисък рейтинг в Windows 7, което се дължи на сравнително бавният твърд диск.
Всъщност в тестовете използвахме хибриден твърд диск Seagate Momentus XT с обем 750GB магнитен диск (7200rpm) и 8GB SSD част.
Въпреки, че хибридният диск теоретично е по-добър от стандартен диск, особено масовите с 5400rpm, то достигнатото бързодействие не бе удовлетворително.
Като алтернатива използвахме новият диск Samsung 840 EVO с модерната TLC памет. Постигнахме наистина потресаващо подобрение в бързината на зареждане на операционната система и мигновено отваряне на най-тежките файлове. Това се удостоверява със следните тестови резултати.
Нарасналият от 5.9 на 7.7 рейтинг на твърдия диск

 Crystal Disk Mark на Fujitsu H700 с Hybrid HDD (ляво) срещу TLC SSD (дясно)

След фантастичното подобрение на бързодействието чрез съвременен SSD диск, Fujitsu Celsius H700 става особено подходящ за:
  • професионална фотография, където мигновеното отваряне на тежки файлове вече отговаря на високото качество на машината и на отличният дисплей;
  • моделиране и проектиране чрез обработка на сложни чертежи с много сглобки;
  • оптимално рендериране на множество файлове;
  • работохолици-невротици, които искат компютъра да работи без никакво забавяне.
Добър ъпгрейд на работната станция е увеличаване на паметта до максимално възможните 16GB DDR3, но предвид високата цена на паметта и комфортната работа с 8GB оперативна памет, нашият съвет е да инвестирате в по-голям и по-бърз SSD диск, което дава потресаващ прираст в бързината на работа и усещане за работа с машина не от 2010г, а от 2015г.

Допълнителни екстри

Сред основните екстри на Celsius H700 е наличието на 3G+GPS модул. Показваме ви демонстрация на 3G връзката през SIM карта на MTel. Софтуерът за тази цел, който предоставя Fujitsu работи стабилно и се настройва автоматично към GSM оператора.
Комбинираният 3G+GPS модул е Gobi 2000 (Sierra), който се използва и при други лаптопи, така че поддръжката и софтуера за това устройство не е ограничен само с приложенията от Fujitsu.
Напомняме, че когато споменаваме за наличие на GPS става въпрос за хардуерно устройство, което има собствена антена и работи пряко със спътниците в орбита, а не чрез мрежова локализация  при задължително наличие на Интернет.
Това са заснети материали от вградената камера на Fujitsu Celsius H700. Трябва признаем, че снимките от 1.3Mpx камера на лаптопа са сред най-добрите, които сме виждали като детайлност, поведение на тъмно, фокус и макро- възможности. По отношение на качество на камерата Celsius H700 е далеч пред всичките си конкуренти от клас Mobile Workstation и съответно от почти всеки потребителски лаптоп.
Интересен или по-скоро абсурден факт за камерата на този модел е, че тя бе скрита под стикер и първоначално не бе функционална. Камерата започва да работи след  поставяне на определена ревизия BIOS, предназначен за модификации, които могат да работят при корпоративни клиенти, допускащи работа с камера.

Работна станция и игри, защо не?

 
Игрите са една от основните причини за дефектиране на лаптопи или дори на настолна конфигурация. Причините за това са:
  • Липсата на редовна профилактика и смяна на паста и термо-подложки със скъпи и оригинални продукти;
  • Най-слабото звено в компютър или лаптоп е видеокартата, която в игри се товари на 100% и дори повече. Поради монополно положение на две компании на пазара за видеокарти вероятно игровите серии GeForce и Radeon имат заложени механизми на програмираното остаряване, доказателство за което са странните масови дефекти. Сервизната ни практика показва, че най-надеждно са изпълнени Quadro и FireGL картите, които на практика не дефектират;
  • Невъзможност на охлаждането, особено в горещи дни да се справи с екстремалните температури под игрово натоварване;
  • Претоварването на захранващите компоненти при игри, поради висока консумация.
Единствените машини, които без проблем могат да оцелеят при екстремално игрово приложение са настолните Worsktation от среден и висок клас. Други машини, за които игрите са детска игра са сървърите, които имат поне един пълноценен 16x PCI-E слот.
Лаптопите на практика не са проектирани за тежки игри, въпреки че много от тях имат ресурс да изкарат до месец след края на гаранционният си период.
Ако все пак бихме избирали кой мобилен компютър би оцелял максимално дълго в ръцете на заклет геймър, то тогава без никакво съмнение бихме заложили единствено и само на Mobile Workstation като Fujitsu Siemens H700, който е проектиран за сериозни графични натоварвания при проектиране и рендериране. Друга машина, на която бихме заложили е Alienware от старата M17x генерация или от по-новите M18x, но само, ако игровата им MXM карта бъде заменена с неин Quadro или FirePro аналог.
Fujitsu Celsius H700 като графична мощ отговаря на среден клас игрови лаптоп и е в състояние да подкара средно тежки игри на комфортни настройки.
Bioshock Infinite

Crysis 2

Виждаме, че работната станция на Fujitsu се справя добре с работа, за която не е проектирана официално.

Видеопрезентация на Fujitsu Celsius H700


Конкурентни модели от клас Mobile Workstation

Fujitsu Celsius H700 има следните конкурентни модели от останалите 3 фирми, произвеждащи Mobile Workstation:
  • Lenovo Thinkpad W510;
  • HP Elitebook 8540w;
  • DELL Precision M4500.
И 4-те модела имат аналогични платформи, процесори, видеокарти, дисплеи и екстри.
Fujitsu H700 не се чувства аутсайдер в такава именита компания. Не е "отличникът на випуска", който е Thinkpad W510, но е на нивото на HP Elitebook 8540w и малко по-добър от от DELL Preciison M4500.
Защо Thinkpad W510 е лидерът на тази четворка 15-инчови Mobile Worsktation?
  • Има изцяло магнезиево шаси (Magnesium Roll Cage);
  • Предлага се в модификации с RGB LED дисплей, който обаче има ШИМ, какво всички модификации на W510;
  • Налични са 4 слота за So-Dimm DDR3 памет, докато всичките му конкуренти са с два слота;
  • Наследил е най-добрите традиции на Thinkpad: клавиатура, ергономика, панти, стил, здравина и надеждност.
Thinkpad W510 има най-здравото и надеждно шаси от всички лаптопи, които не са с военно или екстремално индустриално предназначение. Виждате на снимките и 4-те слота за памет.
Но Fujitsu Celsius H700 има по-добра охладителна система, която има два напълно независими контура за процесор и видеокарта, както и уникална система за самостоятелна профилактика.
ШИМ на ThinkPad W510 при 50% яркост

ThinkPad W510, както и останалите конкуренти на Fujitsu H700 имат ШИМ и то с ниска честота, с което японската графична станция сериозно доминира по отношение на възможност за продължителна работа без умора и главоболие.
Ако авторът на това ревю би трябвало да избира измежду 4-те модела, то въпреки маниакалните си пристрастия му към ThinkPad, той би избрал Fujitsu, поради липсата на ШИМ, бялата клавиатура и ретро-дизайна на Celsius H700 - все неща, които открояват особняка-индивидуалист.
Ще му липсва единствено лампичката на ThinkPad, каквато има и в HP Elitebook 8540w. 

Бизнес клас аналози 

Fujitsu Celsius H700 е върховият модел от японският производител №1 на лаптопи, но както и при другите три производителя на Mobile Worsktation, той има бизнес клас "близнак", който се явява лидер в най-високият корпоративен клас, където са елитните мениджърски модели.
100% визуален близнак и 90% хардуерен аналог на Celsius H700 е елитният бизнес модел Fujitsu Lifebook E780.
Основната разлика е в "цивилната" видеокарта GeForce GT330M (или вградената Intel HD Graphics) вместо Quadro FX880M и по-ниската резолюция на дисплея.
При някои модификации на Fujitsu Lifebook E780 също има дисплей без ШИМ. Знаем това от замерванията на налични при нас модификации с тези параметри
Ето и другите двойки близнаци от останалите производители на Mobile Workstation:
  • Thinkpad W510 (работна станция) и Thinkpad T510 (бизнес клас);
  • HP Elitebook 8540w (работна станция) и HP Elitebook 8540p (бизнес клас);
  • DELL Precision M4500 (работна станция) и DELL Latitude E6510 (бизнес клас).
Всичките тези двойки лаптопи заедно с по-големите им 17-инчови събратя от клас Mobile Workstation са сред малкото, които нямат заложени принципите на програмираното остаряване. 

Заключение и изводи

Fujitsu Celsius H700 е класически като качество, дизайн и надеждност лаптоп от най-високият клас Mobile Workstation. Този клас лаптопи, както и високият бизнес клас (мениджърските машини) нямат заложени никои от принципите на програмираното остаряване (принудителна смяна), които движат световната икономика. С това Fujitsu H700 се нарежда сред уникатите на съвременната консуматорска индустрия, тъй като отрича нейните скрити правила.
Работната станция на Fujitsu не е лидер в своя клас, където доминира Thinkpad W510, но единствен предлага комфортен дисплей без ШИМ и с широк за W-LED цветови обхват, най-добрата охладителна система с ефективна система за само-профилактика.
Външният вид на Celsius H700 е ретро, но екстрите и параметрите, които има модела са без конкуренция. Надеждността на модела, оптимизацията на хардуера, перфектната софтуерна поддръжка осигуряват на работната станция производителност и надеждност, недостижими за по-съвременни машини. Елитният модел на Fujitsu работи феноменално бързо с SSD носители.
Моделът е проектиран за тежки графични натоварвания в OpenGL професионален софтуер като 3DsMax, SolidWorks, Maya, Catia, AutoCAD и др. В тези приложения Celsius H700 е значително по-производителен от най-съвременният и скъп потребителски лаптоп, като това твърдение се базира на реално сравнения с върховите Alienware (M17x, M18x).

Fujitsu Celsius H700 може да намерите в отлично състояние и в максимална комплектация при нас, в магазина на Rmania на тези цени

Цена на значително по-евтиният бизнес аналог, Fujitsu LifeBook E780 без ШИМ.

Вероятно можете да го намерите "изгодно" и на други места, но не и в това състояние, точно с тези параметри, перфектна батерия, отключени камера и 3G+GPS, отличен дисплей (не всички ревизии са с тази резолюция и без ШИМ) и след гарантиран тест от маниаци №1 на истинската техника.

Благодарим за прочетената статия - Вие сте истински маниак на качествената компютърна техника!  

3 коментара:

Анонимен каза...

Не мога да преценя кога е писана статията за Fujitsu Celsius H700 ?
Не откривам дата на публикуване за да се направи преценка за актуалността на хардуера
Относно самата статия, професионално написана, феноменано увлекателна и надъхваща за покупка :)

Unknown каза...

Здравейте!
Вече две седмици търся информация за дисплеят на Celsius H710 по чуждестранни уеб-сайтове. Английския не ми е добър, така че може да съм пропуснал нещо, но до сега не намерих отговор на въпроса: Същата матрица ли се използва и при Celsius H710?

Unknown каза...

Здравейте!
От известно време търся информация за дисплеят на Fujitsu Celsius H710. Интересува ме, за H710 същата матрица ли се използва? Аз намерих само тези ревюта:
https://www.notebookcheck.net/Review-Fujitsu-Celsius-H710-Notebook.58829.0.html
https://www.notebookcheck.net/Review-Fujitsu-Celsius-H700-Notebook.36897.0.html
но те нито потвърждават, нито отхвърлят еднаквост на матриците.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни