Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Windows 8 срещу Windows 7 - какво ново?

Мощният хардуер, ефектният дизайн и яркият дисплей на компютъра са нищо без качествена операционна система. Ако не сте се замисляли за това, опитайте да се върнете мислено 20 години назад и да си представите вашият мощен Core i7 компютър, работещ под DOS. Хардуерът е създаден с една цел - да обслужва операционната система и нейните приложения. От тази гледна точка неговата производителност е относителна величина, зависеща от изискванията и оптимизацията на операционната система.
Историята познава добри операционни системи като Windows XP, която бе в състояние да работи отлично с относително слаб хардуер. Известна е и друга крайност - Windows Vista, която трудно се сработва и с най-мощните потребителски компютри.
Предварително ще се извиним на любителите на Linix и Mac OS, но в тази статия ще обсъдим Microsoft Windows OS, която смятаме за по-удачна предвид многобройните приложения и игри, с които работи тази система.
Още от времето на Windows 98, Microsoft редуват добра и стабилна операционна система със следващ продукт, който не е достатъчно изпипан и стабилен. След Win 98 последва Win 2000, която не намери достатъчно почитатели и сравнително бързо бе подменена с любимата на всички Win XP. Трябва да отбележа, че Win 2000 бе една много добра система, която до излизането на SP2 за Win XP бе предпочитана и от мен.
Win Vista се хареса на малцина и бе по-скоро екзотика, отколкото удачно развитие на Win XP. Vista бе експеримент на M$ за прокарване на следващата хитова система и добре обслужи интересите на хардуерните гиганти в лансирането на все повече процесорна мощ и повече оперативна памет (най-вече заради добрата поддръжка на 64-битови инструкции).
Windows 7 отчете недостатъците на Windows Vista и ги комбинира с повечето от добрите страни на Windows XP. Това превърна Win 7 в много успешен продукт, който най-накрая убеди потребителя да смени Win XP.
Windows 7 се признава от повечето потребители като добра операционна система поради своята стабилност, красив и удобен интерфейс и оптимизация за работа с не много скъп хардуер (или поне не толкова, колкото за Win Vista).
Microsoft имаха невероятно трудната задача да намерят заместник на тази удачна система. След доста проекти с различни имена, новата система логично бе наименувана Windows 8.
Първите впечатления от бета-версията на Windows 8 е, че това е все същият Windows 7, който е пригоден за работа с таблети или Touchscreen монитори.
   
Както виждате от демонстрацията Windows 8 почти не се различава от Windows 7.
За демонстрация на възможностите и сравнение между производителността на Win 8 и Win 7 избрахме графичният таблет Fujitsu Siemens LifeBook T5010.
 
Това е електромагнитен (Wacom) графичен таблет с AFFS (S-IPS) дисплей и добри хардуерни показатели:
  • Процесор: Intel Core 2 Duo T9400 (2.53GHz, 6MB L2);
  • Графика: Intel GMA 4500;
  • Памет: 8GB DDR3;
  • Диск: 320GB SATA2, 7200rpm.
Ще уточним, че интерфейсните подобрения в Windows 8 са проектирани не толкова за свръх-прецизните Wacom таблети като Fujitsu T5010, колкото за обикновените капацитивни Touchscreen устройства, които се управляват с пръсти, а не с електромагнитно перо.
 
Показваме ви пряко сравнение на работата на Fujitsu T5010 под Windows 8 Windows 7.
На пръв поглед е трудно да се забележат новите моменти в Windows 8, които са следните:
Start менюто с прекалено революционният си вид ни посреща още преди да заредим десктопа. За консервативните любители на Windows XP като мен това е ужас, но вероятно по-младите потребители, привикнали към смартфоните с Android и iOS ще харесат това "безобразие".
Поне от бета-версията Windows 8 Consumer Preview не се вижда възможност за пряко влизане в десктопа без посредничеството на  Metro интерфейса.
На пръв поглед десктопа на Windows 8 не се различава особено от Windows 8. С изключение на една огромна изненада... липсва Start бутонът, а с това и цялата приемственост на операционните системи на Microsoft от предишни поколения.
Чрез допълнителен софтуер все пак има възможност да си върнете класическия Start бутон и всички менюта, които са свързани с него. Лично аз гледам с голямо неодобрение на допълните пачове към операционните системи и прибягвам до тях само в краен случай.
А случаят с изключително неудобното намиране на програма като Paint през Metro интерфейса ме накара да прибягна до такъв спомагателен софтуер.

Touch панелът в Windows 8 има значителни подобрения спрямо този в Windows 7. Разпознаването на текст на пръв поглед е по-бързо и по-интелигентно, а наличните ръкописни шрифтове са много красиви.
Огромно подобрение спрямо предишни версии има в Task Manager-a. Налична е много подробна статистика за натоварването, а възможностите за спиране на процеси и задаване на приоритет за тяхната работа правят излишна инсталацията на допълнителен софтуер за това.
Добро впечатление прави и новата визуализация на процесите за копиране на файлове.
Ето как изглежда хардуерът на Fujistu T5010. Предостатъчни параметри за комфортна работа с Windows 7, а също така и с Windows 8.
Очакванията ни към новата система бяха в посока на подобрение на бързодействието и намаляване на изискванията към хардуера. Все пак Win 8 е предназначена за работа с компактни таблети (Touchscreen, а не Wacom), които имат значително по-скромни изчислителни ресурси от пълноформатен лаптоп. Също така се очаква, че Win 8 ще има и версия за ARM устройства, които имат не по-голяма производителност от Intel Atom устройства.
За да проверим евентуалното наличие на подобрено бързодействие тествахме Fujitsu T5010 с Win 7 и Win 8.
Рейтинговата система на Win 8 показа минимално подобрение на хардуерните оценки при аналогична скала за само-оценка с тази на Win 7.
Win 8 е "по-доволен" от хардуера си в комплексния тест PC Mark 7. Това се вижда във всички подтестове като разликата в някои от тях е доста голяма. Резултатите се повториха и при повторно преминаване на тестовете.
DX 9 графичният пакет 3DMark 06 обаче по-добре върви под Windows 7. Но това може да се обясни с липсата на официален графичен драйвер от Intel за GMA 4500 под Win 8.
В Super Pi и wPrime логично нямаме разлика в производителността и на двете системи.
При HD декодиране новата система няма оптимизация за по-добра работа спрямо Win 7.
Очаквахме новата система да е по-икономична, но както виждате това не се случва.

Заключение. Windows 8 е междинна операционна система с "подобрен" интерфейс за работа с Touchscreen устройства.  "Новата" система би трябвало да носи по-скоро името Windows 7 for Tablet PC, отколкото да се внушава, че това е следващо поколение ОС.
Тази система трудно би могла да измести Windows 7 при стандартните пълноформатни лаптопи, а за настолните компютри няма никакъв шанс.
Windows 8 е експериментален проект, който е не толкова развитие на класическите Windows системи, колкото опит за навлизане в територията на евтините не-графични таблети и други компактни устройства с активен дисплей.
Неприятни особености на Windows 8 са липсата на Start бутон и свързаните с него възможности, както и задължителното преминаване през Metro интерфейса. Не мога да се върна в спомените си полкова назад да си спомня толкова недобра за управление с клавиатура и мишка операционна система.
Управлението на новата система е удобно само върху капацитивни дисплеи. Върху резистивен дисплей Windows 8 се управлява трудно и много от командите се изпълняват след многобройни повторения, особено ако са върху периферията на екрана. 
Собствениците на мощните Wacom електромагнитни таблети едва ли биха предпочели Windows 8 пред Windows 7, защото прецизното управление на професионалните устройства няма нужда от интерфейс, предназначен за управление с пръсти.
Добрите моменти в Windows 8 са малко - това е подобреният панел за въвеждане на текст, Task Manager-а с много по-добра функционалност и визуализацията на процеса на копиране. Тоест нищо, което не би могло да бъде внедрено в Windows 7 чрез нов Service Pack или допълнителен софтуер.
Засега Windows 8 изглежда хаотичен проект, който не би се харесал нито на Windows OS потребителя, нито на поколенията отрастващи с Android или iOS.
Пътищата за развитие на нова система са два:
  • универсална хибридна система, която има различни режими на работа в зависимост от типа на активния дисплей или класически вид за управление с клавиатура и мишка;
  • при инсталация да са възможни избор от различни графични интерфейси според вида на устройството (PC, Tablet PC, Pocket PC, Smart Phone) и предпочитанията на потребителя, което е реализирано в някои Linux дистрибуции.

9 коментара:

Анонимен каза...

Не бих сложил 2000 като една от провалените версии - тази титла е по-подходяща за WinМЕ. 2000 е много добра ОС но за съжаление бе посрещната с лоши отзиви, тъй като голяма част от софтуера по това време бе предназначен да работи само със 9X серията.

А Windows 8 се очертава като провал на десктопа. Носят се слухове, че във финалната версия няма да има възможност за стартиране директно в десктоп-режим, а вместо това потребителя ще трябва да го включва всеки път през Metro...

кен каза...

Забавих статията поради прекъсване на Интернета за значителен период от време. Дори в София, дори при най-добрият доставчик - това е възможно. Пазете техниката си от токови удари през LAN, защото явно интернет доставчиците само привидно ползват подземни трасета и защита от мълнии.

Марински каза...

И аз съм съгласен с първия коментар. Windows 2000 беше една доста добра ОС, която аз ползвах на домашния си компютър до 2006 г., а на работата имаме все още един компютър с 2000, който се използва за запис на температури в климатизирани помещения. XP започна да ми харесва чак след като излезе sp2. Windows ME и Vista по-скоро бяха един вид експеримент как ще се приеме нещо различно от потребителите.

Анонимен каза...

Статията е добър коментар на няколкото новости, които се очакват в Windows 8. Както се очаква по форуми и сайтове има доста възторжени фенски изказвания, без да се отчитат сериозните недостатъци, които има в Windows 8, а те не са малко. Аз лично не бих заменил компютрите си с други, защото Microsoft са решили да спонсорират продажбите на таблети и сензорни монитори. Управлението и менютата в Windows 8 са проблемни и тромави с мишка и клавиатура. Договорките между Microsoft и големите концерни са ясни като бял ден, но парите не растат по дърветата. Аз лично съм скептик за успеха на Windows 8, но някои хора го харесват и дори виждат значителни подобрения в него (къде са те, само те си знаят). Windows8=Windows 7 SP2 :)

Chimbov каза...

От скоро съм притежател на Х200 таблет, който в момента ползвам с Win8 RTM Enterprise, и мисля че трябва да му дадете още един шанс. От Microsoft са предвидили, че ще се използва на много лаптопи, и е направено нужното функционално да е доста използваем- има сума клавиатурни бързи клавишни комбинации, а с Wacom може да се комбинират и с touch вариантите за бързодействие. Определено иска няколко дни свикване. Друг е въпроса защо няма ясно изведени обяснения и ясни визуални помощници за по-бързо адаптиране. Има върху какво да се поработи, но е доста бърз, и в това няма спор мисля.
Графиката 4500MHD е с драйвер включен в инсталацията на win8, и обновления могат да се чакат само по канала на Windows Update (intel няма да вадят свой вариант с повече функции, поне така пишат).

кен каза...

Скоро ще демонстрираме точно ThinkPad X200 Tablet в по-зрялата версия на Windows 8.
Драйверът на Microsoft за Intel GMA 4500 не може да се сравни с оригиналният Intel драйвер нито като възможности за настройка, нито като производителност.
Единствената правилна стратегия за Microsoft в момента е по-скоро да наложат Win 8 for ARM за да може хоратa да свикнат с тази необичайна система и тогава да я предложат за PC.

Unknown каза...

В нашия офис пък W8 на две различни инсталации заби (замръзва екрана и край, няма никой...). В добавка, непрекъснато искаше да ми чеква втория диск на който е инсталиран W7, въпреки че нямаше никаква нужда. Работата в домейн среда причини куп неприятности (не влизайте с новия уиндоус в домейна си като същия потребител! ще трябва да си пре-регистрирате компютъра). Визуалните трикове са забавни най-вече защото са безобразно окрадени от Юниск-света. Един приятел иронично отбеляза, че "след още 2-3 версии на дограмите (и.е - уиндоусите) ще станат неотличими от линукс десктопите." Аз не че съм фен на последните, но помня бързата търсачка в КДЕ много преди да излезе вистата. Сега гледам, че в командния режим са наврели куп инструменти от ГНУ шела - netstat, route, nslookup... Още малко и ще го докарат на bash...

Никола Близнаков каза...

При мен на домашно PC: q6600, 6 RAM, Sapphire 7770 Vapor-X OC, samsung 7200 и т.н. Уиндоус 8 Ентерпрайс 64 бит. направо лети!
Програмите от CS6 пакета зареждат за отрицателно време и изобщо има едno "snappy", което при Уин 7 липсваше.
Самият Уиндоус ми дава оценка 5.9 на системата.
Като за стара машина мисля се представя отлично!

Unknown каза...

MSI K9A2 Platinum/AMD Athlon(tm) 7850 Dual-Core Processor/2x512 DDR2 RAM/MSI ATI RADION RX3850 T2DIG/Hitachi HDS721010CLA330 Не мога да си обесня с топ хардуерна система за Windows Vista Ultimate 64 се представя по зле от 7 Ultimate и 8 Pro 64 битова версия. Още повече MSI не подържа официално моята дъна платка и видео карта за Windows 8 а самата операционна система върви идеално на моят компютър. Питам се защо след като няма официални драйвери от MSI новата Операционна Система се представя по-добре, като би трябвало да е по тежка от предните, а предните които се подържат са по зле от новата Това е смешно По този повод направих скандал във форума на MSI

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни