Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL XPS L702x - еталонът

Retro-PC-Mania е авторски ресурс за тестове и сравнения на компютърна техника. Тази дейност изисква разнообразен тестов софтуер, както много инструменти и помощна техника. В нашият тестови арсенал присъстват: колориметър, дигитален термометър, софтуерен осцилоскоп, USB микроскоп, цифров ватметър за изнамерване на пълна, активна и реактивна мощност. Добрите фотографии и HD клипове ви представяме благодарение Panasonic Lumix GH2.
Стилът ни на презентация на техниката не е само представяне на даден модел, а сравнението му с аналогична техника, както и с еталон за производителност и качество.
Дълго време нашият еталон за добър лаптоп бе ThinkPad T60, един все още ненадминат като качество модел, но с архаичен за 2012-та година хардуер.
Затова обмислихме нови възможности за обновяване на еталона ни, които отново бяха представители основно на ThinkPad серията:
  • ThinkPad T500 - производителен лаптоп с Penryn процесор, добра 128-битова графика в лицето на Radeon HD 3650, актуална DDR3 памет и добър дисплей с висока резолюция;
  • ThinkPad T400 - по-често срещан модел от T500, със същия хардуер, но в най-добрият случай комплектуван със скромната Radeon HD 3450;
  • ThinkPad T410 - следващо поколение лаптоп с Core i5 процесор, традиционно добра за серията изработка, но с невъзможна за намиране модификация с по-сериозна от вградената Intel HD Graphics видеокарта;
  • DELL Precision M4400 - мобилна графична станция с рядък за поколението си 4-ядрен процесор Core 2 Quad Q9000 и мощна NVidia Quadro FX 770M.
Всичките тези лаптопи имат отлично качество, но са с недостатъчна производителност в сравнение с все по-масовите съвременни Core i7 лаптопи. Освен това с разрастването на вноса ни и достъпа до все по-производителни супер-компютри, започваме предлагане и на екстремални машини като Alienware. Колкото и да са качествени елитните бизнес-лаптопи, то тяхната графична производителност е нищожна в сравнение с мега-лаптоп като Alienware.
Разбира се, несериозно е да изберем екзотичен супер-лаптоп като Alienware за еталон за производителност и качество, защото с такъв лаптоп може да съперничи успешно само настолен компютър или графична станция. Необходим ни бе по-нормален и масов модел, със съвременни параметри, производителна графика и качество, което да се доближава максимално до това на бизнес-класа.

DELL XPS L702x - хардуерът

На условията, описани по-горе през 2012-та година отговори единствено DELL XPS L702x. Като цена и качество този потребителски модел се доближава до бизнес лаптопите Lenovo ThinkPad, DELL Latitude, HP Elitebook и Fujitsu Lifebook.
За разлика от тях обаче, той има средни геймърски амбиции и е снабден с производителната съвременна видеокарта NVidia GeForce GT 555M.
Това е съвременна 128-битова видеокарта с 1024MB DDR3 локална памет и поддръжка на DX11. Трябва да направим уточнение, че DELL XPS L702x се произвежда и с 192-битова модификация на GT 555M с 3GB локална памет.
Това е резервната/икономичната графика на XPS L702x. Intel HD Graphics 3000 в автоматичен режим замества картата на NVidia в приложения, които не изискват сериозно 3D ускорение.  За повечето хора, които не играят игри вградената в Sandy Bridge процесора видеокарта е основна.
HD Graphics 3000 е производително графично ядро, което може да се справя дори с тежка 3D обработка, а за HD декодиране в някои приложения дори е за предпочитане пред дискретните видеокарти. Повече за Sandy Bridge графиката може да прочетете в това наше ревю. Отваряйки приложение може чрез опциите на десния бутон на мишката да изберете с коя видеокарта искате да работите - вградената или дискретната.
Автоматичната смяна на видеокартите е дразнеща, ако сте калибрирали дисплея си, а както знаете калибрацията се извършва към дадена видеокарта. Това е неприятна изненада за дизайнери и фотографи, които избират такъв мощен лаптоп с голям 17-инчов дисплей.
За разлика от Alienware и Mobile Workstation при DELL XPS L702x липсва опция в BIOS да изберете с коя видеокарта само да работите, което лично мен ме вбесява (при тестовете на този модел често си мислех за употребата на различни по големина чукове).
Това всъщност е "проблем" на всички потребителски лаптопи, на които е наложена "екстрата" NVidia Optimus. Тази технология осигурява по-дълга работа на батерия, но малко повече инженерна мисъл от страна на калифорнийската компания би оставила автоматичния режим за работа само от батерия, освен ако NVidia не се опитват да "свалят напрежението" от традиционно дефектиращите им мобилни графични ядра по този "икономичен" начин.
Процесорът на XPS L702x е Core i7-2630QM (4-ри физически и 8 логически ядра). Този Sandy Bridge процесор ще бъде актуален поне още две години, тъй като новите Ivy Bridge не само, че не осигуриха по-висока производителност, но и поради недобрите си температурни характеристики са по-малко предпочитани от предходната генерация процесори.
Ще уточним, че развитието на Ivy Bridge спрямо Sandy Bridge е в графичната производителност, където новата HD Graphics 4000 има значително предимство над HD Graphics 3000. Ако питате мен, бих казал че подобно разточителство на силиций и пари в процесор, предназначен за лаптопи с хубава дискретна графика е неоправдано. Графичната част в Core i7 е по-оправдано да бъде трансформирана в още няколко процесорни ядра. Но тук опираме до маркетингови съображения и стратегии, а не до потребителски желания и технологична ефективност.
Процесорът Intel Core i7-2630QM поддържа технологията Turbo Boost, което му позволява динамично да се "само-клоква" (в рамките на термо-пакета си) от скромната стандартна честота 2.00GHz до 2.90GHz.
Това е пълната информация за хардуера на DELL XPS L702x. Виждате, че моделът е в състояние да работи с 16GB оперативна памет, за демонстрация на което използвахме два DDR3 So-Dimm модула по 8GB всеки.
Everest ни показва, че моделът разполага със скромен брой датчици на дънната платка в сравнение с лаптопите от висок клас като Lenovo ThinkPad и DELL Precision.

Дисплей

Дисплеят на DELL XPS L702x има големина 17.3 инча и е с резолюция 1920x1080 (Full HD). Подсветката е WLED, което е стандарт за съвременен лаптоп от потребителски или бизнес клас. Матрицата е TN+Film, която също е стандарт, защото нещо различно от нея се има само в мобилните графични станции на HP от серията DreamColor, където има фантастичен S-IPS (H-IPS) 30-битов дисплей.
Цветовият обхват на дисплея на XPS L702x е отчайващ за потребителите, избрали го за дизайн, графика или фото-обработка. Дисплеят е далеч дори от sRGB стандарта, да не говорим за AdobeRGB. В това отношение CCFL подсветката осигурява много по-пълноценно цветопредаване от WLED, поради което този класически тип подсветка не бе подменен в професионалните серии лаптопи и монитори до появата на RGB LED. Демонстрация на скъпия RGB LED дисплей очаквайте скоро в ревютата на лаптопите Alienware.
Структурата на пискелите е типична за TN+Film и изглежда по този начин:
Това е типична структура за TN+Film пиксели. Предвид високата резолюция на дисплея, пикселът е малък (0,213мм е височината на пиксела), което прави картината много детайлна.
В случая показваме матрица с гланцово покритие, което обяснява липсата на размиването, което се проявява при матовите матрици. Причина за деформация на изображението при матовите дисплей е вътрешното отражение на пикселите в зърнестата му структура. Все пак имайте предвид, че "кристал"-ефектът на матовата матрица е значително по-малкото зло в сравнение с огледалния ефект на гланцовото покритие.
По отношение на най-вредния фактор при работа с монитор, а именно трептенето на подсветката в следствие на ШИМ управлението, DELL XPS L702x се представя отчайващо зле. На практика това е единственият дисплей на лаптоп, който трепти дори при 100% яркост и то с голям коефициент на запълване, сериозна амплитуда и висока честота. Този дисплей няма режим на работа, който ще пощади зрението ви при многочасова работа. Максималното време за безпроблемна работа с такъв монитор вероятно е около 2-3 часа. DELL не за първи път ни сервират такава изненада, защото голяма част от техните настолни монитори след 2007г. страдат от такова необяснимо техническо решение.
Вижте сравнението с класическия CCFL дисплей на DELL XPS M1730, където няма трептене при максимална яркост. Сравнението при други режими на яркост също не е в полза на WLED, защото CCFL подсветката има двойно по-ниска амплитуда на трептене, а инертността на катодните лампи намалят негативния ефект за зрението. LED подсветката реагира моментално на управляващата ШИМ, което се вижда от графиката. Такова поведение на излъчващо светлина тяло е много вредно за човешкото зрение.
Ако цените зрението си ви препоръчвам да изберете по-стар модел с CCFL осветяван дисплей или поне да предпочетете LED модел, който не трепти при 100% яркост. Ако смятате, че сте заможен потребител и искате нещо съвременно и мощно, тогава не се колебайте да изберете това:
RGB LED дисплеят на Alienware M17x R2 не трепти при никакъв режим на яркост

Ъглите на видимост на DELL XPS L702x не могат да се определят като добри, дори и според стандартите на TN+Film дисплеите.


Връзка към външна периферия

DELL XPS L702x има добър набор от видео-изходи, сред които са налични пълноформатен HDMI и mini DispayPort. За съжаление липсва стандартния VGA изход. Интересна особеност на модела е наличието на вход за външна антена за mini PCI-E  TV тунер.
Моделът има два USB 3.0 куплунга, чрез които може да свързвате периферия с много по-висока скорост на предаване на информацията.

Звук

Обикновено не обръщаме внимание на вградените говорители на мобилните компютри, защото те звучат еднакво посредствено.
Върху корпуса на DELL XPS L702x обаче няма как да остане незабелязано стилното лого на JBL. Виждали сме лога и на други именити аудио-производители по корпусите на някои модели на HP и Asus например, без тези лаптопи да предлагат нещо повече от стандартно за мобилен компютър звучене.
Очакванията ни от JBL бяха по-големи, тъй като това е производител от най-тежка категория, който няма нужда само от реклама върху корпуса на модерен лаптоп, което правеха Altec Lansing, Harman Kardon, Monster Beats и др.
Очакванията ни бяха многократно надминати от плътния звук на DELL XPS L702x, който може да съперничи с Hi Fi мини-система от среден клас.
Двата сателита и огромният за лаптоп буфер на JBL, резониращи в масивното магнезиево шаси и алуминиев корпус осигуряват звук, който е далеч по-музикален, гласовит и басов от всеки лаптоп, който сме чували.
Не вярвайки на ушите си, че хубав лаптоп, но все пак от среден клас може да надмине всичката елитна техника с която разполагаме, направихме една "ревизия" на своя музикален слух.
В аудио-състезанието включихме DELL XPS M1730, цяла армада от малки и големи Alienware, включително и най-скъпият и качествен съвременен лаптоп, червеният метален гигант Alienware M17x R2. Случайно в сервиза имахме за профилактика и най-големият мултимедиен лаптоп за всички времена - HP Pavilion HDX 9000 (Dragon) с 5.1-канално вътрешно озвучаване.
DELL XPS L702x и JBL бяха класа над всичко най-добро, произвеждано някога.

Камера

DELL XPS L702x има HD камера, чиито параметри и голяма за лаптоп видима оптика предизвикаха очакване за още едно феноменално мултимедийно представяне на модела.
Доста посредствено изображение - лоша детайлизация и неумение за справяне с по-сложно осветление. В това отношение всеки тестван от нас Alienware се справя значително по-добре. HP Elitebook и други бизнес модели като Lenovo Thinkpad също имат значително по-добри камери.
Ще очакваме някой ден DELL да предложат качествена камера, до която ще стои лого на Canon или Lumix, въпреки че в момента предвид "телефонните" си постижения с тази задача най-добре биха се справили Sony.

Дизайн и корпус

 
Дизайнът на DELL XPS L702x е впечатляващ. Тексаската компания винаги е обръщала сериозно внимание на външния вид и неслучайно техните продукти участват в повече американски филми, отколкото дори Apple.
Дизайнът е субективно възприятие, но DELL XPS L702x се харесва на всеки потребител: мъже и жени, младежи и по-възрастни хора, фенове на ThinkPad или Alienware. Като външен вид този модел няма конкуренция сред потребителският клас, а сред бизнес класът могат да му съперничат лаптопите HP Elitebook.
Корпусът е изцяло облечен в алуминий, чиято хладнина създава приятно усещане при допир.
Всички елементи по корпуса изглеждат като едно цяло - няма хлабини, луфт, скърцания.
Под алуминиевото покритие XPS L702x ни изненада с масивно магнезиево шаси, каквото не сме срещали досега в потребителски клас лаптопи (освен Alienware).
Приятна особеност на модела е възможността за включване на два твърди диска или SSD.

Производителност

Още в тази статия DELL XPS L702x ще се бъде тестван в ролята си на съвременен еталон за производителност. За тази цел сме избрали следните конфигурации:
  • Alienware M17x R2 - супер-лаптоп с процесор Intel Core i7-820QM и две (!) 256-битови MXM видеокарти ATI Radeon Mobility HD 4870;
  • Alienware M17x - супер-лаптоп с четириядрен процесор Intel Core 2 Extreme QX9300 и видеокарта NVidia GeForce GTX 280M;
  • DELL Precision M4400 - Mobile Workstation с четириядрен процесор Intel Core 2 Quad Q9000 и видеокарта NVidia Quadro FX 770M;
  • DELL XPS M1730 - последният XPS от най-висок клас с процесор Intel Core 2 Duo T9500 и две (!) видеокарти NVidia GeForce 9800M в SLI;
  • HP Compaq 8510p - бизнес лаптоп с Intel Core 2 Duo T7500 и видеокарта ATI Mobility Radeon HD 2600;
  • Качествена настолна конфигурация с "култовият" Intel Core i5-2500K (без клок) и видеокарта ATI Radeon HD 5770. 
DELL XPS L702x има минимално предимство в оценката на процесора, но очакванията от мобилния Sandy Bridge бяха по-големи. В графичната част XPS L702x е аутсайдер дори в компанията 5-годишен лаптоп като XPS M1730. GeForce GT 555M изненадващо има рейтинга на скромната класика HD 2600.
В 3DMark Vantage DELL XPS L702x е много далече от нивото на по-старите топ видеокарти. Огромно е изоставането от среден клас настолна видеокарта като ATI Radeon HD 5770.
В по-старите версии на 3DMark, DELL XPS L702x също изостава с огромна разлика, въпреки че е няколко поколения по-нов от конкурентите си и донякъде има претенция за game-клас.
3DMark 06 е един от най-обективните тестове за видео-производителност. Отново NVidia GT 555M изостава с много голяма разлика от топ-видеокартите на миналото. Впечатление обаче прави огромната преднина на настолна видеокарта от среден клас пред най-добрите мобилни карти. Ето защо хората не трябва да си правят илюзии, че мобилният лаптоп с висок клас графична карта може да конкурира настолен компютър дори със среден клас видеокарта.
DELL XPS L702x изостава повече от двойно спрямо всяка по-сериозна видеокарта в тежкия Unigine Heaven под DX10. Има и добра новина за GT 555M: тази карта значително изпреварва нейният 128-битов предшественик от същия клас Quadro FX 770M (GeForce 9500).
SPECViewPerf 11 показва, че DELL XPS L702x убедително заема последното място в компанията на лаптопи, които са 4-5 години по-стари от него. Не са малко потребителите с добри професионални умения, но с недобри хардуерни познания, които се надяват, че актуални нови лаптопи с хубав дизайн и съвременна дискретна графика ще им свършат работа за графична обработка, тримерно моделиране, анимация или архитектура. Моят съвет е да обърнат повече внимание на прагматизма, а не на суетата, ако наистина искат да работят с производителна система. Отново настолната конфигурация показва, че за такива тежки приложения няма мобилен компютър който може да и съперничи.
Cinebench ни предлага добра демонстрация на възможностите на компютъра за рендериране, натоварвайки сериозно GPU и CPU. За преден път настолната конфигурация ни предлага недостижима за който и да е лаптоп производителност. Удивително е колко много настолният Core i5 процесор превъзхожда мобилния Core i7 и то точно в тест, който е оптимизиран за работа с 8-те логически ядра на 2630QM. Не по-малка изненада е победата на QX9300 над Core i7 от различни поколения.
При HD декодиране впечатление прави 50%-вото надмощие на настолният Core i5 над мобилният Core i7. Друг интересен резултат е много близкият резултат на QX9300 до i7-2630QM. По-старият с три поколения процесор дори има надмощие в по-тежкия Pass 2 подтест.
В Super Pi DELL XPS L702x не е с много по-бърз от четириядрените супер-лаптопи, но е доста по-бавен от настолната конфигурация с Core i5-2500K.
В PCMark Vantage DELL XPS L702x и Alienware M17x R2 имат близки резултати, които са добри за лаптоп, но са много под нивото на настолната конфигурация.
Същата разлика виждаме и в PC Mark 7.
Съдейки по Everest, мобилният компютър с Core i7-2630QM е почти равностоен на настолен компютър с Core i5-2500K. Което разбира се въобще не е вярно.
Sciense Mark е популярен математически тест, който е по-близко до практиката, отколкото до нагласената синтетика. Огромна преднина на настолния Core i5 пред мобилните Core i7.
Времето за зареждане зависи от бързината на системата и на нейният твърд диск. Използваме за теста програмата Boot Timer. DELL XPS L702x и DELL Precision M4400 показват отличен резултат.
Маркетолозите и авторите на платени "ревюта" не могат да изкарат убедителни аргументи за хардуерното надмощие на новата техника. Затова залагат на икономията на енергия и по-голямото време за автономна работа. DELL XPS L702x наистина е по-икономичен от останалите лаптопи, но това се дължи основно на невзрачния, посредствен LED дисплей. Ако редуцираме резултатите на лаптопите с две видеокарти, ще видим че разликата с новият лаптоп не е много голяма, при това че разликата в производителността на графичната система е огромна в ползва на по-старите гейм-лаптопи.

Вградената графика

Процесорът Intel Core i7-2630QM има вградено графично ядро Intel HD Graphics 3000. Производителността на тази вградена графика е над нивото на дискретна видеокарта от среден клас от преди 3-4 години, което се вижда от сравнението с Radeon HD 2600.
Мобилната версия на Intel HD Graphics 3000 не изостава много от настолната, но трябва да се има предвид, че BIOS-ът на повечето LGA 1155 дънни платки позволява клок на графичното ядро, с което  производителността може да се увеличи с 20-30%.

Процесор или видеокарта?

В частта за хардуера на DELL XPS L702x споменахме, че видеокартата GeForce GT 555M има и 192-битова версия с 3GB локална памет.
Освен тестовата бройка с Core i7 и 128-битовата видеокарта се оказа, че имаме на разположение и модел с Core i5-2520M и 192-битова видеокарта.
Процесор или видеокарта, кое е по-важно?
Откъм 3D игрова производителност 192-битовата GT 555M е с около 30% по-производителна от 128-битовата версия, което е много сериозна разлика. Трябва да се има предвид и че двуядреният Core i5-2520M работи на по-висока честота от четириядрения Core i7-2630QM.
Unigine Heaven също показва значителен прираст на производителност от допълните 64-бита и тройно по-голямата локална памет.
192-битовата видеокарта е по-добра в OpenGL, но Core i5 отстъпва сериозно на Core i7 при рендериране. Това е подходящ момент да споменем, че между мобилният Core i5 и настолният Core i5 има огромна разлика, защото мобилният вариант има само две физически ядра, докато настолният е с четири физически ядра. Затова в повечето случаи настолният Core i5-2500K успешно съперничи с всеки Core i7 процесор, докато мобилните Core i5 са значително по-слаби от по-горният клас процесори.
Силата на Core i7 спрямо мобилният Core i5 добре се вижда при теста за декодиране на HD видео. Значително по-мощната видеокарта на Core i5 модела не може да компенсира по-слабият процесор.
В еднопоточни приложения Core i5-2520M има предимство предвид по-високата си честота спрямо Core i7-2630QM. След 2011г. обаче еднопоточните приложения стават все по-малко.
И така процесор или видеокарта? Аз лично бих избрал по-мощният процесор, защото колкото и да е по-добра 192-битовата видеокарта, тя не може да се справи с тежки игри, които са по-силите само на настолен компютър или игрови лаптоп от тежка категория като  Alienware.

Батерия и захранване

Не може да се каже, че DELL XPS L702x е икономичен лаптоп. Въпреки наличието на LED дисплей и видеокарта, поддържаща технологията NVidia Optimus, резултатът в Reader's подтеста на Battery Eater е незадоволителен.
XPS L702x показва един от най-лошите резултати за автономна работа, които сме виждали.
Това, че новите лаптопи са по-икономични от предходните поколения е нищо повече от маркетингов мит. Всъщност този модел явно е по-енергоемък от повечето представители на предходните поколения лаптопи на DELL след като има нужда от 150-Ватов, а не стандартния 90-Ватов адаптер.
Проблемът с недостатъчната автономна работа не е в батерията, защото при този модел се използва качествена батерия с японски елементи.

Игри

 
DELL XPS L702x е способен да подкара повечето от съвременните игри. По-тежките от тях обаче трябва да бъдат стартирани на по-ниска от стандартната резолюция и с настройки, далеч от максималните.
Crysis 2 е най-тежката от демонстрираните игри, но 128-битовата GeForce GT 555M не може да се справи добре с тази игра. Потвърждават се резултатите от синтетичните тестове по-горе. Crysis 2 се играе отлично на значително по-стари топ-гейм лаптопи с около и над 30fps на висока резолюция, докато XPS L702x трудно достига 20fps на средна резолюция.
Моделът е подходящ за по-леки игри като Serious Sam 3 и Need For Speed.

Заключение. DELL XPS L702x е качествен съвременен лаптоп с добри хардуерни показатели, който като никой друг е подходящ за еталон за производителност на умерена цена. 
Качеството на корпуса, дизайнът и ергономиката на модела са по-близки до високият бизнес клас, отколкото до средният потребителски, към който спада L702x.
Слабо място на модела е посредственият дисплей с безобразно трептене (PWM) и недобри ъгли на видимост.
Най-голямата екстра на XPS L702x, колкото и странно да е за DELL е перфектният звук от JBL, благодарение на който моделът няма конкуренция.
Съвременната видеокарта GeForce GT 555M в 128-битовият си вариант показва средни резултати, но с 192-битовата версия на тази карта моделът може да претендира за базов клас гейм лаптоп.
DELL XPS L702x е отличен пример за това как мобилен компютър с висок клас процесор е несъпоставим като производителност спрямо двойно по-евтин настолен компютър със среден клас процесор и видеокарта.
Друго правило, което потвърждава този нов модел е, че разумният ентусиаст следва да избира 2-3 години по-стар High-End клас лаптоп, отколкото нов мобилен компютър от среден клас. Това е така, защото на значително по-ниска цена се получава по-висока производителност и несравнимо по-високо качество. 

Само при нас може да намерите по-добрите алтернативи на нов лаптоп от среден клас, сред които Alienware, Mobile Workstaion.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни