Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP LP2475w - идеалът за монитор

Компютърът е неотменна част от живота ни, защото ни дава възможност да сме част от други "вселени" като изчислителната, информационната, комуникационната и 3D пространствата на съвременните игри.
За много хора компютърът е средство за работа и осигуряване на добри доходи. Голяма част от населението признава, че би могла да се лиши от секса, но не и от комуникацията през Интернет.
Все повече потребители осъзнават, че изчислителните ресурси на компютъра са достатъчни за всяка всекидневна дейност, а свърх-мощните многоядрени компютри са излишен лукс (и разход), ако не се ползват от професионалисти. Доказателство за това е бумът в търсенето на ARM таблети, всеки от които има многократно по-нисък изчислителен ресурс дори от най-слабият PC (x86), произведен преди 7-8 години.
Таблетите показват и друга тенденция в осъзнаването на потребителя като част от инфо-сферата, че връзката с дигиталният свят става чрез зрението, ефективния инерфейс и бързата интернет връзка. Затова основна насока за развитие на техниката вече са дисплеите с висока резолюция и с качествена IPS матрица.
Аналогична е ситуацията и при мощните настолни конфигурации. Много от потребителите все още страдат от маркетинговите внушения за необходимост от многоядрен процесор, супер-видеокарта и огромно количество оперативна памет. Увеличава се броят на потребители които осъзнават, че въпреки наличието на супер-система неудовлетворението им компютъра се дължи на липсата на качествен дисплей.
Мнозина ще останат изненадани, но е факт, че потребител с качествен IPS/PVA монитор и слаба система (например с Pentium 4 процесор) изпитва по-голямо удовлетворение от работата с компютър, отколкото потребител ползващ система с Core i7 и стандартен TN+Film монитор.

Трудният избор на монитор

Мониторът е центърът на информационната система, затова не трябва да се поставя на последно място при организация на ново място за работа, комуникация или игри. Изборът на качествен дисплей е много по-трудна задача от тази на производителен и надежден компютър.
Изборът на монитор не трябва да бъде емоционален, а разумен. Емоционално може да се избере видеокарта, но такъв подход при избор на монитор води само до разочарование. Малцина са разочарованите от избора на хардуерна платформа или видеокарта, но броят на неудовлетворените от мониторите потребители е огромен.
Мониторът е скъпа и дългосрочна инвестиция и при добър избор ще преживее смяната на няколко поколения компютри. Не са редки и случаите, когато вече стар, но качествен монитор няма с какво да бъде заменен или смяната му с нов продукт от същия клас да е непосилна финансово.
Докато при компютрите параметрите и производителността стават все по-добри с времето, то при мониторите се наблюдава обратната тенденция. Пример за това са професионалните монитори, произведени преди 2007г., които имаха качествена CCFL подсветка без ШИМ и с 24-битов цвят. В момента такива монитори на достъпна за потребител със средни доходи цена не се произвеждат.

Как да изберем качествен монитор? (три основни правила):
  1. Най-важен е типът на матрицата. Тя трябва да бъде IPS (S-IPS, H-IPS, P-IPS или др. разновидности, вкл. IPS панелът на Samsung, наречен PLS (Plane to Line Switching)) или PVA, MVA с техните разновидности. Важно: напоследък има бум в предлагането на евтини IPS панели (наречени e-IPS или само IPS). Цените им са отлични, но качеството на картината е далеч от пълноценния IPS панел. Къде е разликата? Евтините IPS дисплеи са 18-bit (6-bit на канал), докато S-IPS/H-IPS имат 24-bit (8-bit на канал). Това прави разлика от 262.144 реални цвята за евтиния панел срещу 16.77млн. реални цвята за качествения панел. Аналогична е ситуацията и при евтините C-PVA (18-bit) в сравнение с S-PVA (24-bit). Най-новите P-IPS имат 30-bit картина (малко над 1млрд. цвята), но трябва да се има предвид, че за осигуряването на 30-bit сигнал са подходящи много малко и доста скъпи видеокарти, най-вече от професионалните серии Quadro или FirePro. Според медицината към 2012г. човешкото зрение разпознава 7-10млн. цвята (жените доста повече, според някои теории), така че 6-bit матрица (262 хил. цвята) явно е неподходяща за продължителна работа, 8-bit матрица (16.8 млн. цвята) осигурява оптималния за човешкото зрение  набор от цветове, а 10-bit матрица (1.07млрд. цвята) явно доста изпреварва нашата еволюция.
  2. За комфортна работа задължително е избраният монитор да няма трептяща подсветка. Трептенето на подсветката е в следствие на ШИМ-регулацията на яркостта и е основната причина потребителят да изпитва умора, дискомфорт и дори главоболие при работа с компютър. Особено неприятен е ефектът при LED мониторите, чиято подсветка за разлика от CCFL не е инертна и реагира мигновено на импулсната регулация. Модели, които нямат ШИМ управление почти липсват на пазара, дори и в професионалния клас. Но има добри монитори, които не трептят при над 70-90% яркост. Също така за предпочитане са моделите с CCFL подсветка, а не с евтината LED. Освен по-доброто си поведение при ШИМ управление CCFL подсветката има и много по-добър цветови обхват от LED. Повечето монитори не трептят при 100% яркост, но напоследък попадаме на все повече съвременни модели, които трептят ужасно дори при максимална яркост. Вероятно мнозина потребители недоумяват защо LED подветката трябва да се регулира чрез ШИМ, след като алтернативата за управление на яркостта на светодиод е лишена от трептене и е много по-евтина. Споменава се, че малцината LED модели без ШИM при намаляне на яркостта деформират цветовете, най-вече белия, който почва да жълтее. Също така ШИМ управлението позволява на производителя да декларира по-ниска консумация и по-дълъг живот на дисплея. Измерванията ни върху скъпата RGB LED подсветка показват, че там няма трептения през целия диапазон на промяна на яркостта.
  3. При избор на монитор не робувайте на марки. Това че някой производител прави лоши лаптопи, не значи че и мониторите му са такива (HP). Друг производител може да прави най-добрите телефони и таблети, но мониторите са под средното качество (Samsung). Ако има 24-битов монитор с качествена подсветка, то със сигурност производителят му няма да е случаен или поне отделът му за проектиране и производство на монитори е на топ ниво. Най-качествените монитори се произвеждат от Eizo, NEC, Apple, HP, Fujitsu и DELL. Лично за мен най-изгодни като цена спрямо качество са мониторите на HP. DELL също имат изгодни модели, но при избор на техен монитор рискът от некачествена ревизия е голям, а и повечето им съвременни модели имат подсветка, която трепти дори при 100% яркост.  Ако някой все пак се впечатлява от марки, трябва да знае, че почти всички качествени панели са производство на две компании LG&Philips (почти всички IPS панели) и Samsung (PVA и PLS). Не отивайте обаче и в другата крайност, защото евтините китайски и корейски много-инчови IPS монитори с евтина LED  подсветка вероятно ще ви осигурят интересна картина на добра цена, но не и качество и надеждност.

HP LP2475w - идеалният универсален монитор (лично мнение)

HP LP2475w е идеалът ми за монитор години наред. Той съчетава най-доброто от старата генерация супер-монитори с наличие на съвременните технологии. HP не се притесняват да предлага този сполучлив модел години наред. Не само за HP, но и за всички топ-производители е трудно да предложат по-добър модел от HP LP2475w на толкова балансирана цена. Аналозите на модела, произведени от Eizo и NEC струват 2-3 по-скъпо без да предлагат нещо кой знае колко по-добро, а в някои отношения са и по-слаби.
HP LP2475w е изпитан от времето монитор, който няма да ви изненада като някой нов модел, произведен в няколко ревизии, всяка от които отстранява недостатъците на предходната. HP LP2475w вече трета година се ползва от нас като офисен телевизор, свързан към Set Top Box през HDMI. Трета година този монитор не е изключван.
HP LP2475w има отличен 24-битов H-IPS дисплей, стилен дизайн, екраниран и добре вентилиран корпус, масивна стойка с три степени на свобода, невероятен набор от входове и изходи. За съжаление моделът има ШИМ управление, но трептенията му се проявяват едва при под 85% яркост. Ползвам този модел при 90% яркост и 50% контраст.
HP LP2475w се явява единствената качествена съвременна смяна на нетрептящият HP 2035, който ползвах почти 5 години. С този 24-инчов монитор мога да работя над 10 часа на ден без дискомфорт за зрението.

Мониторът на HP определям като универсален, защото го ползвам за:
  • многочасова работа (офис и web), както на работа, така и у дома;
  • Photoshop - огромно работно пространство и перфектно цветопредаване;
  • HD филми - понякога го предпочитам през 42-инчовият телевизор Panasonic с Alpha-IPS LCD (WLED), поради по-топлите цветове и значително по-широкият цветови обхват;
  • игри - това е идеалният монитор за игри, въпреки че високата резолюция понякога затруднява скромната ми видеокарта AMD Radeon HD6770. HP LP2475w показва невероятна дълбочина и детайлност в 3D световете на Crysis 2, Prototype 2, последните версии на Need For Speed.
 
По-добра представа за HP LP2475w ще получите от това HD видео, в което сме показали корпуса на модела, многобройните му входове и изходи, ъгли на видимост, поведение в игри, организация на три-мониторна конфигурация, ШИМ управление на подсветката, цветови обхват, вид на матрицата под микроскоп и консумация.
Много форумни теоретици вероятно няма да одобрят този модел, защото това е HP, а не Eizo. Хората, даряващи чрез форумите целият свят със своята мъдрост, едва ли биха отличили този модел на HP от H-IPS аналог на Eizo или NEC, ако бъдат лишени от възможността да се запознаят с маркировката на моделите.
Много е актуално сред форумният свят да се правят ехидни коментари по отношение на продуктите на HP, но в реалният свят големите корпоративни клиенти предпочитат техниката на този производител.
Което ми напомня да дам още един ценен съвет: не се влияйте от пристрастни форумни мнения, защото критиците там правят емоционални разсъждения върху продукт, който не са виждали. И с цената на усилия, граничещи с фанатизъм се опитват да убедят всеки, че 6-битовият им e-IPS монитор, с трептяща във всички диапазони LED подсветка е по-добър например от обсъжданият в тази статия модел. Тази абсурдна ситуация е показателна за обективността на повечето форумните обсъждания.
Спорни откъм обективност са и много от сайтовете за професионални ревюта на техника, защото собствениците и авторите на ревюта зависят финансово от рекламодателите си, а не от читателите си.
Признавам, че на два пъти съм правил грешен избор на монитор под влияние на форуми и ревюта в руски сайтове. Оттогава вярвам само на очите си, а не на чужди пристрастия.

Дизайн, корпус и изходи

Външният вид на HP LP2475w е делови - в него липсват заоблени линии, лъскави материали, говорители, камера и други евтини дизайнерски решения. Това е професионален монитор, предназначен за работа. Въпреки това моделът създава същото впечатление, каквото прави ThinkPad, който сравнен с ефектен като визия продукт демонстрира клас и стил, пред които потребителската техника изглежда евтино.
Корпусът не може да се определи като тънък. Лесно се вижда причината за това - под вентилационните отвори има масивна метална решетка за екраниране от външни смущения. В големият корпус се крият и качествените лампи, които осигуряват невероятен цветови обхват и  равномерна подсветка, параметри които ултра-тънките LED монитори не могат да осигурят.
Един от най спорните откъм дизайн и ергономика елементи при мониторите е тяхната стойка. HP LP2475w по мое мнение има най-добрата стойка, като това мнение го изграждам сравнявайки монитора с едни от най-добрите модели на Eizo, NEC, DELL и Fujitsu. Мониторът се закрепва по оригинален начин към стойката и за освобождаването му е необходимо само да се премести един механизъм в крайна позиция. Над този механизъм за освобождаване има удобен отвор за пренасяне на масивният монитор.
Тестовата ни бройка е сглобена в Чехия през 2009-та година. Това е добра традиция от страна на HP и DELL - всичките им качествени бизнес- и професионални модели се произвеждат или сглобяват в Европа (Ирландия, Полша, Чехия или Унгария). Някога HP демонстрираха амбиции да направят нещо повече от Call център в България, но навреме осъзнаха, че нашата държава само привидно се причислява към европейските традиции и ценности.
HP LP2475w има голям набор от входове и изходи. Сред тях са 2 x DVI, HDMI, DisplayPort, Component Video, S-Video и Composite Video. Наличен е и хъб с 6 броя USB 2.0 изходи. Оранжевият куплунг е SPDIF, така че HP LP2475w не е лишен от възможността за включване на външна озвучителна система, когато е свързан чрез HDMI.

Меню

Менюто се управлява от 6 бутона. Това не е толкова интересно решение, колкото е джойстика при мониторите на NEC, но затова пък е значително по-надеждно.  Зеленият свето-диод е много дразнещ при гледане на филми, но за разлика от други модели няма нужда за го облепвате с черен скоч, защото в менюто е предвидена възможност за изключване на този индикатор.
Най-голям интерес предизвиква бутонът PIP/POP. Докато PIP е ясно, че е Picture in Picture (картина в картината), то загадъчното POP се разшифрова като Picture Outside of Picture (картина извън картината). POP позволява симетрично да разделите екрана между два входни сигнала.

 PIP и POP разположение на картините при работа с два входящи сигнала

HP LP2475w има доста възможности за настройка, които са далеч повече от аналогичен модел на DELL, но са по-малко от тези на Eizo.
Стандартното меню на HP LP2475w, управлявано от хардуерните бутони е обичайно за почти всеки монитор. Уникално при този модел е софтуерното меню, което чрез DVI управлява хардуера на монитора. Ето как изглежда това меню:
Приятна особеност е отчитането на консумация при промяна на яркостта във ватове

Така се променя контрастът

Промяната на цветовата температура става много по-бързо чрез софтуера

Управлението на ротацията също е много по-нагледно чрез софтуерното управление

Наличен е разширен вид на панела с много повече настройки

Модулът за калибрация към софтуера на монитора ме изненада приятно
 
Въпреки добрият модул за калибрация, апаратен колоритемър като Spyder 2/3/4 ще се справи много по-добре. Ако нямате нужда от чести калибрации може да ни посетите за да ви калибрираме монитора с уред на Datacolor (цени и описание на услугата).

Дисплей

HP LP2475w има 24-битова H-IPS матрица с резолюция 1920x1200 (Full HD+). Аналогичен дисплей се използва и в значително по-скъпите модели на NEC и Eizo. Могат да се прочетат много мнения за това как японските топ-производители ползват много по-качествена електроника и процесори. В по-ранните студентски години и аз споделях тези твърдения. След като имам собствен сервиз за маркова техника вече знам, че разликата в качеството и цената на компонентите между HP и Eizo не е 2000 долара, а няколко десетки.
Матрицата е най-важният компонент в един дисплей, както е двигателят в автомобила. Няма случаен модел с H-IPS панел, тъй както няма случаен автомобил с 12-цилиндров двигател.
Ъглите на видимост на HP LP2475w са отлични, в което няма нищо изненадващо предвид типът на дисплея. За разлика от по-старият S-IPS, H-IPS е лишен от виолетовият оттенък на черният цвят при гледане под страничен ъгъл.
HP LP2475w има много добър цветови обхват. Моделът значително надхвърля sRGB и почти покрива AdobeRGB като в някои области го надхвърля. Такива характеристики ще бъдат оценени от специалистите работещи с цвят (дизайнери и фотографи).
Много читатели ще си помислят, че кой знае какво чудо в цветните триъгълници няма.
Затова ще сравним HP LP2475w с три други дисплея:
  • DELL 2007fp - много популярен и обичан монитор с качествен S-PVA панел;
  • ViewSonic VA2010wb - масов монитор с TN+Film панел;
  • DELL XPS L702x - нашият еталон за лаптоп с TN+Film дисплей с LED подсветка.
Сравнението между цветовите обхвати на различните типове дисплеи ни показва една изключително интересна картина.
Явно тук не става въпрос за надмощие над един тип матрица над друг. Ясно се вижда, че разликите се дължат на типа на подсветката.
Изводите са следните:
  1. Стандартната CCFL подсветка осигурява еднакъв цветови обхват (съвпадащ с sRGB), както за обикновена TN+Film матрица, така и за значително по-качествената S-PVA;
  2. LED подсветката  има далеч по-малък обхват от CCFL, тоест дори не се доближава до sRGB;
  3. HP LP2475w има огромно предимство през останалите монитори, защото явно използва CCFL подсветка с разширен цветови обхват.
Гама-кривата на HP LP2475w толкова идеално съвпада с еталонната крива, че се наложи да повторим измерването, защото толкова перфектно съвпадение не сме виждали досега.
При промяна на интензивността на  видеосигнала виждаме, че HP LP2475w променя цветовата си температура в много по-тясна граница, отколкото останалите монитори. Отново LED дисплеят показва много по-слаби характеристики дори от стандартен потребителски монитор с CCFL подсветка, защото цветовата му температура достига немислимо високи стойности.
Друга важна характеристика на дисплея с оглед комфортната работа е трептенето на подсветката в следствие на ШИМ управлението при промяна на яркостта.
Повечето съвременни монитори не трептят само при 100% яркост, която рядко е комфортна за работа. Не са малко мониторите, които трептят и при максимална яркост.
На показаната осилограма ви показваме HP LP2475w при 88% яркост. Под тази стойност подветката на монитора започва да трепти. Това е много добър показател за съвременен монитор.
За да оценим подсветката на топ-модела на HP, ще го сравним отново с конкурентите му в цветовия обхват.
Виждаме, че CCFL подветките трептят с честота 180Hz, докато LED подсветката с 210Hz и повече. По-високата честота теоретично е по-добра за зрението, което реагира на по-бавни пулсации. Но в случая имаме LED подсветка, чиито пулсации са с много по-голяма амплитуда от тази на CCFL. Също така свето-диодите реагират мигновено на измененията в захранването, докато инертните флуоресцентни лампи изглаждат пулсациите и са значително по-малко вредни за зрението.
HP LP2475w е единствен сред тестваните монитори, които имат диапазон на яркостта (88-100%), в който нямат трептене на подсветката.
HP LP2475w няма равномерна подсветка, което всъщност е нормално за всеки LCD монитор, който работи в реалността, а не в рекламните брошури на производителя. Максималното отклонение спрямо централната точка е -16% в горния десен ъгъл. Въобще цялата дясна третина на дисплея е с малко по-ниска яркост (с 10-16% по-ниска от най-ярките участъци).

Коментар: проблемът с равномерността на подсветката на LCD мониторите съществува от самото им създаване и е типичен за тази технология. Имахме надежда, че RGB LED подсветката може да осигури по-добра равномерност от CCFL, но след тестовете на Alienware M17x  R2 се оказа, че и там няма значително подобрение.

Съществуват мнения, че HP LP2475w е произвеждан с два типа дисплеи - класическият S-IPS и по-съвременният H-IPS. С какъв точно дисплей е тестваният монитор можем да разберем само с микросокоп, което и направихме.
Така изглеждат пикселите на HP LP2475w под USB микроскоп (черният фрагмент е курсурът на мишката). Грапавата повърхност на матовата матрица не позволява да фокусираме обектива върху отделните пиксели, затова сложихме прозрачно фолио пред микроскопа за да получим тази картина:
Прозрачното фолио ни позволи да разгледаме значително по-добре формата на суб-пикселите. Това ни позволи безспорно да определим типа на матрицата като H-IPS, която теоретично изглежда така:
Класическият S-IPS има доста по-различна (трион-образна) форма на пикселите и нашият HP LP2475w явно не е с такава матрица.
Едно от главните предимства на по-новият тип IPS дисплей е намаленото между-пикселно пространство или поне така твърдят теоретиците.

HP LP2475w отвътре

HP LP2475w е способен да ни изуми не само с качествена картина, но и с невероятно добро хардуерно изпълнение, което се вижда след отварянето му.
Виждаме:
  • Солидна екранировка;
  • Цели 14 лампи на подсветката на H-IPS панела на LG;
  • Безкомпромисно качествено изпълнение на платката за управление на дисплея с най-добрата схемо-техника и охладители, каквито не сме виждали в никой друг монитор. Проектирането и изпълнението на електрониката на дисплея явно целят много-годишна експлоатация;
  • Използвани са японски високо-качествени компоненти, а не китайски и тайвански заместители;
  • Захранващият блок е с невероятно високо качество за монитор от такъв клас.
Електрониката и захранването на HP LP2475w са недостижими като качество за никой съвременен модел от среден до средно-висок клас, където се позиционират най-популярните съвременни E-IPS/C-PVA модели с LED подсветка. Компонентната база на модела има конкуренция едиствено сред топ-моделите на Ezio и NEC, които струват няколко-кратно по-скъпо.
Вижте и нашата HD видео-презентация на монитора отвътре:

Консумация

Мощните компютри, както и качествените монитори за съжаление консумират доста повече ток от стандартните. С качествена техника обаче човек е по-производителен, върши си работата по-бързо, по-малко е склонен към стрес и главоболие.
Подобно е положението със скъпия и мощен автомобил, който харчи много, но предлага много повече комфорт и сигурност от икономична малолитражка със станиолен корпус.
При 100% яркост HP LP2475w консумира 90W, което никак не е малко за LCD монитор.

С намаляване на яркостта, намаля и консумацията, която при 50% яркост е 65W. 

При минимална яркост мониторът консумира едва 40W, което е съпоставимо със стандартен монитор.

Данните за консумацията почти съвпадат от тези показани в панела за управление на хардуерната яркост:
Консумацията зависи от това, колко време е работил мониторът, температура на околната среда. показано изображение. Като цяло мониторът коректно отчита консумацията си при различни настройки.
 
При 100% яркост DELL 2007fp има 43W консумация, което е двойно по-малко от консумацията на HP LP2475w.
Консумацията на нисък клас монитор с LED подсветка е около 20W.
Да предположим, че вие или вашето семейство ползвате монитора по 10 часа на ден на максимална или близка до нея яркост. При цена 20ст. на kWh, годишният разход на различните монитори ще бъде:
През зимата няма нужда да се притеснявате от високата консумация на HP LP2475w, тъй като разсейваната топлина ще подпомага отоплението на жилището. През лятото обаче работата пред този доста греещ монитор е проблемна, ако нямате климатик или добра вентилация.

Три-мониторна система 


HP LP2475w е идеалният модел за организация на многомониторна система. В случая ви показваме AMD Eyefinity 3-мониторна конфигурация, захранвана от лаптоп Alienware M17x R2. Голямото предимство на този модел в случая се дължи на наличието на хардуерен DisplayPort, тъй като съвременните видеокарти, които работят с няколко монитора изискват този интерфейс за връзка.
 

H-IPS или S-PVA

 
Показваме ви пряко видео-сравнение между H-IPS и S-PVA, за да може всеки на база визуална информация да предпочете монитор за своите нужди. В случая сравняваме двата монитора при статично изображение (тестова таблица/фотография) и възпроизвеждане на HD видео.

Допълнителни възможности 

 
Мониторът като никой друг е подходящ за организация на автономен микро PC център с популярните напоследък Android Box. Причина за това, освен перфектната картина е възможността за използване на HP LP2475w като разширение за периферията на Android устройството чрез наличните 6 (!) USB 2.0 входа/изхода.
От наличия към Android Box единствен USB 2.0 изход захранваме USB хъба на монитора, който 6-кратно увеличава възможностите за връзка на периферия като камера, USB флашка, USB диск, принтер, звукова карта, Bluetooth, оптика, джойстик, Card Reader и много други.


Недостатъци на HP LP2475w

Споменахме вече, че HP LP2475w има рекордно висока за монитор консумация. Необичайно високи са и работните температури на монитора.
Част от бройките се разглеждат от потребителите като проблемни поради наличието на червеникави или  зеленикави оттенъци по периферията, които са следствие от CCFL подсветката с разширен обхват. В зависимост от работата лампите променят тези оттенъци.
Огромна част от тези потребители вярват в това, че Eizo и Nec при абсолютно същата матрица и подсветка (каквито са им топ-моделите) са избегнали този проблем. Но това е типична заблуда на хора, които търсят проблеми на база виртуални сравнения и заблуди, а не на реални. Ако действително им се наложи да закупят Eizo за 6 пъти по-високата цена, те веднага биха приели тезата, че HP LP2475w всъщност е перфектният монитор не само за цената си, но и за поне 2 пъти по-висока от нея.
Не трябва да се забравя, че човешкото зрение привиква към нов тип (модел) монитор за не по малко от две-три седмици.

Лично мнение. Дълго време (3-4 години) ползвах "нетрептящия" във всички диапазони великолепен S-IPS модел HP L2035. Липса на ШИМ, мека картина, добър цвят, отлично покритие без "кристал" ефект - въобще идеал, който нито наличните Eizo, нито NEC можеха да достигнат. Изпитал съм няколко 24-инчови модели като заместник на HP L2035, но всичките в последствие бяха отхвърляни. HP LP2475w също в началото ми се стори не достатъчно комфортен в сравнение със стария модел, но това мнение се промени само за три дни.


При гледане на филми този монитор не показва идеално тъмните сцени. Този недостатък се проявява при гледане на монитора от дистанция по-голяма от 2 метра. Разбира се H-IPS дисплеят е значително по-добър от всеки TN+Film модел за гледане на филми или телевизия, но спрямо S-PVA не винаги е по-оптималният избор.
Друг недостатък на HP LP2475w е значителното време за сканиране на всичките му многобройни входове. Понякога се налага да изчакате 1-3 минути докато монитора открие активния си източник на сигнал. При HP LP2465 сканирането на входовете, които са само два става мигновено. Много лесно можете да избегнете този проблем като настроите основния вход да бъде този, който ползвате най-често - например DVI 1.

"Алтернативи" на употребяван HP LP2475w

Много потребители поради недостатъчно добри познания и в следствие на маркетингови заблуди допускат грешката да определят като алтернатива на този модел 23-24-инчовите e-IPS/IPS модели на топ-фирмите Eizo и NEC.
"IPS" моделите с тази големина на тези производители под 2000лв. винаги са 6-битови модели, които някъде са обявени като 8-bit [6-bit (реални) + FRC (виртуална технология)]. Това всъщност са монитори с едва 262хил. реални цвята, които не могат по никакъв начин да бъдат сравнени с true 8-bit (16.8млн. цвята) H-IPS матрицата на HP LP2475w. Тази разлика с думи няма как да се обясни, а понякога разликата между 6-битова и 8-битов матрица изглежда недоловима. При продължителна работа на двата типа дисплеи обаче човешкото зрение (не твърдоглавите разбирания) отдава предпочитанието си на 64 пъти по-цветната картина.
Ако в някое описание срещнете e-IPS, IPS матрица, трябва да знаете, че това е бюджетен вариант, който е немислим за ползване дори за полу-професионални цели. Бюджетните IPS по принцип са аналог на тези в телевизионните приемници, които не се отличават с кой знае какво качество, но имат впечатляващи ъгли на видимост и цветове, особено за потребители ползвали преди това евтин TN+Film монитор. Подсветката им е предназначена за отдалечено гледане и при близко ползване агресивното ШИМ управление води до остър дискомфорт, като това активно се обсъжда по всички хардуерни форуми.
Качествените IPS дисплеи са обявени единствено така:
  • 8-bit (16.8млн. цвята): S-IPS, H-IPS, DD-IPS;
  • 10-bit (малко над 1млрд. цвята). Трябва да внимавате за този тип дисплей, защото за да осигурите 10-битов сигнал ви трябва Quadro или FirePro видеокарта, която често достига и дори надхвърля по стойност самият монитор. С обикновена видеокарта ползвате 10-битовият монитор като 8-битов.

Заключение

HP LP2475w е отличен монитор на супер цена. На стойност 2-3 пъти по-ниска от тази за Eizo или NEC вие получавате 24-инчов монитор с 24-битов H-IPS дисплей, подсветка с разширен цветови обхват (AdobeRGB), почти същата функционалност и отлична изработка на корпуса.
Мониторът е сред малкото съвременни модели със сравнително широк диапазон (88-100%) на промяна на яркостта, в която няма трептене на подсветката.
HP LP2475w има идеална гама-крива и максимален цветови обхват, което го прави подходящ избор за дизайн, фото-обработка и предпечат.
Чрез този модел потребителите с чувствително зрение най-накрая могат да открият комфорта от работа с компютър, защото:
  • 16.7млн. реални цвята на H-IPS са значително повече от 262хил. цвята на стандартен монитор. Това разтоварва човешкия мозък от необходимостта постоянно да компенсира недостатъчния цвят;
  • Когато подсветката не трепти, тя не натоварва очите с постоянната промяна на интензитета на светлината, която е особено дразнеща при LED осветяваните монитори. 

Това е нашата оценка за HP LP2475w, която се базира на сравнение с десетки други модели:
Дизайн: 9/10;
Корпус: 9.5/10;
Управление: 7/10;
Екстри: 9.5/10;
Картина: 9.5/10 (Офис: 10/10, Цвето-обработка: 10/10, Игри: 9/10, Филми: 8/10);
Цена: 10/10;
Общо: 10/10.

HP LP2475w може да намерите при нас на тази цена.

7 коментара:

Иван каза...

"Аналозите на модела, произведени от Eizo и NEC струват 2-3 по-скъпо без да предлагат нещо по-добро, а в някои отношения са и по-слаби."

Аналозите на еизото и нека ползват друга ревизия на матрицата - SLB1, която симулира 10 бита. Иматси и процесори собствена разработка. CG243W на езото е доста по-равномерен по подсветка и гама крива, като си пишат на сайта, истина е. цената вярно е в пъти за малки разлики в проценти...

кен каза...

Иван, не разбирам, тези "истини",за които пишеш от собствен опит ли знаеш?
Къде е описано, че някой модел Eizo има "доста по-равномерна подсветка и гама крива" от HP LP2475w?

Unknown каза...

Не обичам да споря и ще игнорирам всичко нетехническо.

Не е необходим скъп спектрофотометър, и по-евтин колориметър върши работа. EIZO CG243W има отклонение от равномерна подсветка не повече 5%. HP LP2475w не повече от 15%.

Сравнителни ревюта на двата екрана не знам дали има, но има отделни. Резултатите се съгласуват със заявленията на еизо. За нек не мога да кажа.

HP LP2475w е производство на TPV-AOC. Сервизното му упътване се намира в открит достъп. Има стандартен Genesis Microchip контролер.

кен каза...

В това ревю съм показал всичко за модела, включително и цялата му хардуерна карантия.
В отговор на това се очаква, че като се каже някой модел е много по-добър, това да не е в стил "четох рекламни материали и явно е така", а да се приведе някакво доказателство.
За гама кривите се вижда, че твърденията на Eizo за уникалност са неоснователни.
Много ме съмнява и че Eizo на 4000-6000 работни часа на подсветка и няколко десетки хиляди на стендбай, какъвто е тестваният монитор ще има само 5% отклонение на подсветката.
Иначе, ако Eizo са чак толкова велики защо не вземат и собствени матрици да ползват, а не корейските шир-потреби на LG :)
Малка шега: "Резултатите се съгласуват със заявленията на еизо"... :) Това прозвуча малко изявленията едно време по телевизията, съгласувани с Гестапо, КПСС, БКП...
Иначе моделът на Ейзо наистина е по-добър от този на HP, но това е в рамките на 10-30% по-добро изпълнение и параметри, които не оправдават 3 пъти по-високата цена. Главната екстра на Ейзо монитор би трябвало да е апаратната калибрация и съответната електроника, обслужваща това.

Unknown каза...

Аз си купих едно такова мониторче от вас. Наистина човек може да се окъпе в цветовете му. Занимавам се любителски. Доста съм доволен от модела. Единствения недостатък за мен е липсата на последните градации на сивото - след 92-4% до 100% е само бяло, и лекия лаг при филми и игри(съвсем лек е, не е болка).
Мога да препоръчам горещо и HP LP2465, който е перфектен в градациите на сивото и лага не се усеща, но е с по-малко цветово пространство(което всъщност не е проблем, в някои случаи дори е предимство). За съжаление токов удар му разказа играта :)) ех, как ми липсва...

Unknown каза...

Ако имате впечатления и мнение за този монитор Iiyama ProLite E2003WS, моля да ги споделите.

кен каза...

Доко, благодаря за напомнянето за братовчеда на HP LP2475w. HP LP2475w също е велик модел, още една неубиваема класика. Ползваме го за презентации на игрите ни в YouTube. Негов аналог е DELL 2408fpw. Но повечето DELL имат ШИМ и при 100%, докато HP нямат над 88-90%. Слабо място на тези, а и на всички монитори с USB хъб е удар и от PC при включен компютър. Добре е да се ползват и захранващи кабели с фиксирана ориентация на фаза и нула.Belkin имат такива разклонители, а ние най-често даваме мониторите с такива кабели.
Поздрави за маниак на истинската техника ;)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни