Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL XPS M1730 - последният мега-лаптоп от легендарната серия

XPS серията на DELL е явление в компютърната индустрия, защото е пример за невероятна воля и дързост да бъдеш най-добрия. За съжаление след 2008-ма година тази легендарна серия предава щафетата на новия флагман Alienware и престава да бъде премиум клас с максимални параметри.
Като фенове на ретро-техниката в тази статия ще ви демонстрираме в най-добрият истински XPS лаптоп за всички времена, моделът DELL XPS M1730. Това е лаптоп, чиято фантастична производителност за игри е недостижима за огромен брой съвременни лаптопи. Ще се убедите в това от многобройните тестове, демонстрации с най-съвременни игри и сравнения с едни от най-добрите лаптопи от различни поколения. Преди да ви представим DELL XPS M1730 ще ви запознаем с историята на XPS серията.

Историята на DELL XPS 

XPS е съкращение от Xtreme Performance System, което означава система с екстремална производителност.
Първите представители на тази серия се появяват през 1993г. По това време DELL е фокусирал бизнеса си изцяло върху корпоративните клиенти и далеч не е сред най-големите играчи на компютърния пазар.
Състезателният дух на Майкъл Дел тласка тексаската компания да отвърне на предизвикателство на Gatewey, които по това време са лидери на пазара за потребителска техника от най-висок клас.
Първите представители на XPS серията са настолни компютри. За кратко време тези екстремални системи стават недостижими за конкуренцията, единодушно се възхваляват от всички хардуерни издания и са мечта за всеки компютърен ентусиаст.
През периода 1997-2001г. DELL израстват до супер-компания и XPS губи ролята си на флагман в продуктовата им линия. XPS няма как да конкурират с качество и производителност графичните станции Precision, нямат и такова значение за компанията като супер-успешните бизнес серии Optiplex (настолни) и Latitude (мобилни), в които са включени много производителни системи.
През 2005г. DELL разделя домашните (потребителските) си настолни системи на две серии - Dimension и XPS. Мобилните потребителски компютри стават съответно Inspiron и XPS. През тази година на XPS серията е възложена тежката задача да бъде равностоен съперник на мега-компютрите на Alienware.
Колебливата политика на DELL към XPS серията се дължи на намерението на компанията да придобие малката елитна компания Alienware още от 2002г. Реалното придобиване обаче става едва през 2006г. За кратко време DELL XPS и Alienware, които имат еднакви параметри и сходни екстри са конкуренти в премиум класа лаптопи за игри.
На тази вътрешна борба е сложен край през 2008г., когато XPS отстъпва лидерското място на "извънземната" серия.
Последният супер-модел от истинската XPS серия e М1730, който представяме в това ревю. Този модел въпреки уникалните си параметри има сравнително кратко пазарно присъствие. Причина за това е желанието на DELL да разчисти пътя за появата на мега-лаптопа Alienware M17x.

Дизайн

DELL винаги са имали желание да предадат на XPS серията, колкото е възможно по-футуристичен вид. Лично на мен виждането на DELL за ефектен вид не ми допада, защото яркото осветяване на неугледен лаптоп е по-скоро кич, отколкото удачно решение за супер-лаптоп.
DELL XPS M1730 промени това мое мнение с по-агресивният си и много по-подходящ за супер-гейм лаптоп вид от предшестващите модели.
Виждате, че дизайнът на XPS M1730 е впечатляващ. Направени са някои основни промени спрямо предходните модели:
  • мускулест "релеф", постигнат с по-скосени и квадратни линии от предходните закръглени модели;
  • тъмен цвят с текстура, имитираща карбон;
  • осветени двойки говорители зад метална решетка;
  • ефектно оформен капак, подобен на по-ранните модели на Alienware;
  • разширена с Num-панел клавиатура в комбинация с LED панел, произведени от Logitech;
  • фантастично осветление на клавиатура, тачпад, говорители, капак, които могат да променят цветовете си от BIOS.
Специално внимание заслужава LED панелът над клавиатурата, аналогичен на този вграден в най-високия клас игрови клавиатури на Logitech и управляван със същия софтуер.
 
LED панелът дава информация за натоварването на системата, чрез него може да се управлява мултимедия, да се визуализира работата на някои програми като Fraps и други възможности.
 
Пълна представа за външния вид и възможностите за промяна на осветяването на DELL XPS M1730 може да получите от това наше Full HD видео.

Хардуер

DELL XPS M1730 има възможно най-добрият за времето си хардуер, с параметри, които остават недостижими за повечето лаптопи произведени 4-5 години след появата на този уникален модел.
Най-мощният процесор за M1730 е Core 2 Extreme X9000 на 2.80GHz, с 6MB кеш. Нашата конфигурация разполага с Core 2 Duo T9500 (2.60GHz, 6MB L2), който е много близко като производителност до върховия процесор.
Виждаме, че T9500 при натоварване може да увеличи честотата си от 2.60GHz до 2.80GHz. Това става благодарение на Dynamic Acceleration Technology, която за първи път се появява точно в мобилните Core 2 Duo процесори от висок клас и се явява първообраз на по-късната технология Turbo Boost.
Тестовата ни конфигурация разполага в възможно най-мощната за модела графична конфигурация. Разполагаме с две 256-битови видеокарти NVidia GeForce 9800M GTX с по 1024MB GDDR3 памет, които могат да работят в SLI връзка. Това ни дава чудовищна графична мощ, на която малко съвременни лаптопи биха могли да се противопоставят.
Двете мощни ядра G92 M се охлаждат от внушителна охладителна система с медни термо-тръби, които дори имат отделен контур за графичната памет. Толкова качествено охлаждане не се среща дори в настолните видеокарти от най-висок клас.
Графичната производителност на DELL XPS M1730 се подпомага и от допълнителен ускорител PhysX Ageia (AG1011-P, A3).
Отделният ускорител за физика на Ageia е едно от най-важните технически нововъведения в XPS M1730. Този лаптоп е уникален с това, че е единственият с отделен ускорител за физични изчисления.
Панелът за избор на физическия ускорител

Въпреки, че Nvidia погълна Ageia с цел да наложи своите виждания за обработка на физика, PhysX ускорителите са по-универсални и по-ефективни от CUDA. Повече за тази умишлено затрита от NVidia технология, може да прочете в този материал.
Вграждането на такъв скъп физичен ускорител в XPS M1730 е показателно за амбицията на DELL да предложат екстремален лаптоп с производителност, която никой друг производител няма възможност да конкурира.
Мощният лаптоп се захранва от внушителен 240-ватов адаптер.

Дисплей

DELL XPS M1730 разполага с отличен дисплей с висока (1920x1200) резолюция и класическа CCFL подсветка.  Панелът за съжаление е TN+Film, но с нещо различно като S-IPS/AFFS разполагат единствено някои мобилни графични станции (Thinkpad T43p, T60p и най-новите HP Elitebook с Dreamcolor дисплей).
Структурата и подредбата на пикселите изглеждат по този начин. Дисплеят е с гланцово покритие и е лишен от дразнещия зърнест ефект на повечето матови панели.
Цветовия обхват е доста посредствен: много не му достига до sRGB, а разликата с AdobeRGB е невероятно голяма. Подобен резултат е типичен за панел с WLED подсветка и се замислихме дали информацията ни за CCFL осветяване не е грешна.
Равномерността на подсветката е по-скоро добра предвид не много голямата разлика спрямо централната точка.
Трептенето на подсветката има поведение, което е типично за CCFL осветяване. Честотата на трептене от 207-208Hz и плавното запалване и гасене на лампите осигуряват по-комфортна работа от тази на панели с WLED подсветка.
Дисплеят има много добри за TN+Film ъгли на видимост. В динамични игри не са забелязани проблеми с бързодействието на панела.

Камера

DELL XPS M1730 има неподвижна вградена камера, която би трябвало да отговаря на качеството на лаптопа. Камерата има реална резолюция 2Mpx (1600x1200).
Картината от камерата е една от най-добрите, които сме виждали. Добра светлочувствителност  и прилично справяне с макро изображение.

Тестови резултати

Ще сравним DELL XPS M1730 със следните лаптопи:
  • DELL Precision M4400 с Core 2 Quad Q9000 и Quadro FX 770;
  • HP Compaq 8510p с Core 2 Duo T7500 и Radeon HD 2600;
  • Alienware M11x с Core 2 Duo SU7300 и GeForce GT 335M;
  • HP Elitebook 6930p с Core 2 Duo T9400 и Radeon HD 3450.
Всички подбрани за сравнение лаптопи са с едно поколение по-нови от XPS M1730, което се надяваме донякъде да изравни възможностите на стандартните системи спрямо супер-лаптоп.
Представяме DELL XPS M1730 в две основни конфигурация: с активирана и с изключена SLI връзка.
Тестовете бяха проведени под Windows 7 Ultimate 64-bit с възможно най-новите драйвери към момента на публикуване на статията.
Win 7 оценява равностойно процесорите T9500 и Т9400, които обаче изостават значително от четириядрения Q9000. GeForce 9800M GTX има недостижим рейтинг дори и за съвременната GT 335M.
XPS M1730 показва невероятно високи резултати в по-старите версии на 3DMark. GeForce GT 335M е много далеч от производителността дори на единичната 9800M GTX.
В 3DMark 06 участват всички тестови конфигурации. XPS M1730 превъзхожда много сериозно Quadro FX 770M и GeForce GT 335M. Изненадващо Radeon HD 2600, който е от същото поколение като 9800M GTX изостава почти 3 пъти спрямо единичната карта на DELL XPS.
3DMark Vantage показва отлична мащабируемост на GeForce 9800M GTX в SLI. Доминацията на XPS M1730 под DX10 просто не е за вярване.
В Unigine Heaven Benchmark GeForce 9800M GTX най-накрая намира равностоен и дори превъзхождащ го конкурент в лицето на GeForce GT 335M. В SLI режим обаче XPS M1730 е далеч пред "конкурентите".
Cinebench 11.5 още веднъж потвърждава, че стандартни системи няма как да бъдат равностойни на супер-лаптоп.
В SPECViewPerf 11 професионалната графична станция с Quadro FX 770M с лекота би трябвало да бъде победител с голяма преднина. Тук обаче виждаме изумителните резултати на Radeon HD 2600, който в някои подтестове е абсолютен победител. NVidia умишлено спъва игровите си карти за професионални OpenGL приложения, поради което 9800M GTX няма как да покаже достоен резултат и отстъпва дори на 64-битовата Radeon HD 3450.
Умеещият да качва честотата си до 2.80GHz процесор T9500 убедително се справя с конкурентите си, както в Super Pi, така и в wPrime.
В процесорните тестове на Everest резултатите на XPS M1730 не са толкова убедителни, поради участието на четириядрения Q9000. Все пак T9500 заема второ място с лека преднина спрямо T9400.
Четириядреният Precision M4400 няма как да бъде победен в PCMark 7 дори и с помощта на мощна графична система. Помощта на видеокартите се онагледява от разликата на XPS M1730 спрямо EliteBook 6930p, който има по-съвременна платформа и аналогичен като производителност процесор.
Логично представяне на лаптопите при теста за HD декодиране. Лаптопът с Q9000 е далеч напред в по-лекия Pass 1. В по-тежкия Pass 2 подтест XPS M1730 показва немалка разлика на SLI конфигурацията спрямо единичната 9800M GTX.
DELL XPS M1730 показва подобаваща за мощта си консумация, която значително превишава тази на стандартните лаптопи. Ето защо лаптопът се захранва от невероятния за лаптоп 240W адаптер.
С такава висока консумация не си правете илюзии, че батерията може да осигури над 40-50 минути автономна работа дори и при икономичен режим.
Вероятно с основание ще ни обвините, че сме избрали прекалено слаби конкуренти за супер-лаптопа DELL XPS M1730.
Затова ще сравним този ветеран с не по-малко именити съперници от значително по-нови поколения:
  • DELL XPS L702x - Sandy Bridge представител на "възродената" XPS серия с процесор Core i7-2630QM и видеокарта NVidia GeForce GT 555M (128-bit, 1024MB);
  • Alienware M17x с екстремалния четириядрен Core 2 Extreme QX9300 с 12MB кеш (!) и чудовищната 256-битова NVidia GeForce GTX 280M;
  • Alienware M17x R2 с Core i7-820M и 256-битовата супер видеокарта Radeon HD 4780.
Резултатите от тези супер-лаптопи са свалени наскоро в очакване на заплануваните ревюта.
Едва ли някой може да каже, че това не е сериозна конкуренция?
DELL XPS L702x - Core i7-2630QM, GeForce GT 555M

Alienware M17x - QX9300, GeForce GTX 280M

 Alienware M17x R2 - Core i7-820M, Radeon HD 4870

 Ето и резултатите от тестовете в повечето версии на 3DMark:
Истинската мощ на DELL XPS M1730 можем да я оценим само при сравнение с други супер-лаптопи. Гейм-ветеранът XPS M1730 има невероятно предимство дори и при работа с една видеокарта спрямо новият Sandy Bridge лаптоп XPS L702x.
В SLI режим на графичната система героят на нашето ревю с лекота побеждава именитите си съвременни наследници. Дори и без помощта на втората видеокарта XPS M1730 е равностоен на по-съвременните супер-лаптопи.
Новият XPS L702x е доказателство, че XPS M1730 наистина е последния мега-лаптоп от серията. Този нов модел с чудесен метален корпус и стилен дизайн няма шампионския дух и амбицията да бъдеш най-добрия. След XPS M1730 единствено Alienware могат да доминират над съперниците си с недостижими параметри, фантастичен дизайн и безкомпромисно качество. 
Уточнение. Лаптопите на Alienware позволяват клок на системата и работа с втора видеокарта, което им позволява да повишат производителността си. Ние сме избрали резултати със стандартни настройки и с една видеокарта.

Игри 

DELL XPS M1730 е създаден за игри, а синтетичните тестове дават само частична представа за неговите възможности. Затова ще ви покажем как се справя със съвременни игри този game-ветеран.
За основна демонстрация избрахме Crysis 2 - една игра, която не можа да надмине предната си версия като увлекателен геймплей, но предлага много ефектна и динамична картина, която е сериозно изпитание дори и за най-мощните видеокарти.
При средни настройки и резолюция 1280х800 постигаме 35-65fps

При максимални настройки и резолюция 1920х1200 9800GTX SLI осигурява 17-35fps

Отличен резултат в тежка съвременна игра за DELL XPS M1730. Дори и по-съвременните супер-game лаптопи, с които разполагаме не са в състояние да се справят значително по-добре дори и при използване на всичките им възможности за клок и ъпгрейд. Новият XPS L702x с Core i7-2630QM и GeForce GT 555M при средни настройки и резолюция 1280х800 постига едва 12-25fps, което почти 3 пъти по-слаб резултат от този на XPS M1730.
Crysis 2, а и повечето супер-шутъри като Battlefield 3 са "силови" игри, които искат 256-битови видеокарти от висок клас. Други игри като Need For Speed The Run "спонсорират" последните поколения DX11 видеокари за сметка на по-старите и значително по-мощни GPU, въпреки че тези игри имат далеч по-опростена графична среда и геймплей.
Покрай тези разсъждения си спомнихме за една стара класика - Need For Speed Hot Persuit.
Над 200fps при максимални настройки в тази ретро-игра

За по-добра представа показваме видео-демонстрация на DELL XPS M1730 в реална игрова ситуация:
 

Заключение

DELL XPS M1730 е супер-лаптоп, който по време на производството няма конкуренция като производителност. 
Почти 5 години след неговото производство с този мега-лаптоп могат да съперничат единствено екстремалните машини на Alienware.
Въпреки възраждането на елитната XPS серия M1730 остава последният супер-game лаптоп на американската компания. Това най-добре се вижда от DELL XPS L702x, който има добра производителност, високо качество и  стилен дизайн, но не може да мери сили с топ игровите серии на други производители. След влизането на Alienware в състава на DELL, XPS серията губи своите позиции на система с екстремална производителност.
Графичната производителност на XPS M1730 е внушителна. Двете графични 256-битови ядра GeForce 9800M GTX с 1024MB GDDR3 локална памет, работещи в SLI режим трудно намират конкуренция сред единичните съвременни видеокарти. Лаптопът без проблеми се справя с тежки съвременни игри като Crysis 2, Battlefield 3, Serious Sam 3, CoD BO и много други. В много от съвременните игри може да си позволите настройка с максималната за чудесния дисплей резолюция от 1920х1200.
Core 2 Duo T9500 не е за подценяване, защото разполагайки с 6MB кеш и възможност за динамичен клок до 2.80GHz този процесор може да е недостатъчно производителен в много малко приложения.
XPS M1730 е още един връх в компютърната индустрия, след който много компютърни ентусиасти с пълно право констатират за следващите модели, че "вече не ги правят така".
DELL XPS M1730 е ценна колекционерска бройка за феновете на американската компания, защото това е най-екстремалният модел на DELL, с който фирмата някога е доминирала над всички останали производители.

Този и други мега-лаптопи, може да намерите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни