Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Compaq dc7800 USDT - истински компютър в невероятно малък корпус

Ултра-компактните компютърни системи отдавна вече не са екзотика, а необходимост за всеки дом. Архаичните аналогови телевизори останаха в миналото, a тяхното място заеха модерни LCD устройства, осигуряващи отлична картина при възможност за комуникация с компютър през VGA, DVI, HDMI или Dispay Port. Възможностите на тези устройства далеч надхвърлят телевизионните им функции и се разкриват в пълна степен само при
връзка с компютър. Много от съвременните LCD телевизори на Sony, Panasonic, Samsung, LG и др. са снабдени с качествени *IPS или *PVA дисплеи с висока резолюция, които могат да съперничат с компютърен монитор от над среден клас. Модернизацията на домашната телевизионна техника доведе до появата на свързана към нея периферия като мощните игрови конзоли на Microsoft и Sony, специализираните HTPC (Home Theatre Personal Computer), евтините неттопи с базова компютърна производителност и пълноценните компютри в ултра-компактен формат.
Освен "телевизора" необходимост от компютърно управление, обработка на сигнал и съхраняване на информация изпитаха и модерните цифрови аудио-системи, както и електрониката в съвременният автомобил.
Все повече семейства имат нужда не от един, а от няколко домашни компютъра като не смятат за оправдано да инвестират пари в по-скъпите лаптопи с неголям жизнен ресурс (предвид ползването им от деца). Поради тази причина се търсят евтини, достатъчно производителни и тихи компактни компютри, най-често неттопи.
Неттопите, базирани на AMD APU (Accelerated Processing Unit), съчетаващо многоядрен централен процесор и производителна видеокарта в един корпус към момента изглежда нямат съвременна алтернатива за приложенията, описани по-горе и това го показахме в следното наше ревю.
Защо обаче алтернативата трябва да бъде съвременна, ефектна и в крайна сметка далеч не толкова евтина, колкото е планирана? В тази статия ще се опитаме да ви дадем предложение за ултра-компактен компютър, който ще бъде:
  • значително по-евтин
  • чувствително по-производителен
  • видимо по-компактен
  • не по-малко икономичен
  • несравнимо по-здрав и качествено изработен
  • с по-ефектен и по-стилен дизайн 
  • с повече възможности за ъпгрейд
  • много по-тих 
от почти всеки съвременен неттоп.

Нашето предложение е HP Compaq dc7800 във формат USDT (Ultra Slim Desktop). HP са водещ производител в производството на микро компютри в този формат. Това майсторство обаче не е заслуга на калифорнийската компания, а е наследство от сливането им през 2002-ра година с най-голямата някога компютърна фирма Compaq.
Рекордно малките настолни компютри са толкова свързани Compaq, че някои потребители грешно асоциират името на  компанията с "компактност". Всъщност името на компанията е акроним от Compatibility and Quality (съвместимост и качество).
Compaq Evo D500 - един от ултра-компактните шедьоври на тексаската компания

За разлика от лаптопите, където HP в повечето случаи предлагат разочарование, а не очаквано от такъв голям производител качество, настолните компютри и работни станции на американската компания са сред най-добрите предложения на пазара. Бизнес сериите настолни компютри HP Compaq са сред най-предпочитаните на корпоративния пазар. Опитът ни като търговци и потребители ни позволява да определим компютрите HP Compaq като продукти с много високо качество и надеждност и с добра софтуерна поддръжка от страна на производителя. Повечето работни компютри в нашия офис са точно HP Compaq, сред които има и модела, който представяме в това ревю.

Хардуерът в HP Compaq dc7800 USDT

Както виждате в утра-компактния HP Compaq dc7800 има хардуер, аналогичен на този в пълноформатен компютър. Тествахме мини компютъра със следните процесори - с мощният Intel Core 2 Duo E8400 на 3.00GHz и с по-скромния Intel Core 2 Duo E4600 на 2.40GHz. И двата процесора за значително по-производителни от всеки процесор за неттоп (Intel Atom или AMD Fusion CPU), в което ще се убедите от тестовите резултати в края на статията.
Миниатюрният компютър няма възможност да ползва пълноформатни памети, затова се използват мобилни (So-Dimm) памети, като работата им е организирана в двуканален режим, за разлика от неттопите. Въпреки, че dc7800 ползва мобилни памети, ние без проблем го ъпгрейднахме до внушителните 8GB системна памет, подробности за която можете да научите в този наш материал.
Видеокартата на Ultra Slim компютъра е Intel GMA 3100, която ползва 256MB споделена памет. Видеокартата има VGA и DVI изходи, разполага с хардуерна поддръжка на HD декодиране и е в състояние да се справи с висока резолюция, включително и с 1920х1200. Изключително важна особеност на това вградено графично решение е неговата невероятна надеждност, каквато нямаме при вградените графики на AMD/ATI или NVidia. За съжаление в компактният мини компютър няма как да има възможност за ъпгрейд с дискретна видеокарта.
HP Compaq dc7800 USDT работи с мобилни 2.5-инчови дискове. Възможна е разбира се работа и с SSD дискове, повечето от които са точно в този формат.
Ето как изглежда отвътре хардуерът на dc7800 USDT:

Корпус и дизайн

Продължаваме с вътрешния оглед на изумително малкият компютър.
Охлаждането на dc7800 е ефективно и напълно безшумно. От снимката се вижда качественият ниско-профилен радиатор с три термо-тръби. Използвани са и качествени тихи вентилатори на Foxconn с автоматично регулиране на скоростта на въртене. За сравнение с потребителския клас техника и съвременните неттопи и дума не може да става. Евтината охладителна система на потребителската техника е не много шумна обикновено до шестия месец на експлоатация на компютъра.
Конструкцията на HP Compaq dc7800 USDT е много солидна - на дебелината на металния корпус могат завидят и собствениците на кутии за гейм-компютри от висок клас. Корпусът е традиционно толкова здрав от времената, когато върху такъв компютър бе възможно да се постави тежък тръбен монитор.
Както виждате от снимката dc7800 няма почти никаква възможност за ъпрейд, освен поставянето на Wi-Fi карта в наличния под твърдия диск mini PCI-e слот.
Въпреки, че корпусът е изработен от здрав и масивен материал, малките размери на HP Compaq dc7800 не позволяват на теглото му да надхвърли 3 килограма.
Размерите на dc7800 са следните: височина - 6.6см, широчина - 25.1см и дълбочина - 25.4см. Сравнен с SFF (Small Form Factor) компютър, USDT компютърът на HP Compaq изглежда така:
HP Compaq dc7800 USDT е миниатюрен дори в сравнение с размерите на лаптоп:
Специално внимание заслужава дизайнът на HP Compaq dc7800 USDT. Моделът има съвременна и същевременно делова визия. Външният вид на dc7800 е толкова стилен, че е в състояние да засенчи дори и имиджовите дизайнерски продукти на Asus, Acer и DELL, което разбира се е лично мнение.
От снимките по-горе вероятно сте забелязали, че HP Compaq dc7800 USDT няма вътрешно захранване. Моделът ползва външен адаптер (HSTNN-HA01) с мощност 135W, който е напълно съвместим с лаптопите HP Compaq и HP Elitebook.
Адаптерът е аналогичен на този, който ползват Mobile Workstation на HP Compaq и други по-мощни лаптопи на компанията. Въпреки, че HP Compaq dc7800 има максимална консумация под 70 Вата, той отказва да стартира с адаптери за лаптопи с по-ниска от 135W мощност.
Пълна представа за дизайна, вътрешното устройство и възможностите за ъпгрейд на HP Compaq dc7800 USDT може да получите от тази наша Full HD презентация:

Тест, сравнение с други компютри и анализ на резултатите

Тествахме HP Compaq dc7800 под Windows 7 Ultimate 64-bit (30-дневна версия), с която миниатюрният компютър се справи без проблем, с включени аеро-ефекти и всички други визуални прелести.
Сравнихме производителността на dc7800 със следните компактни конфигурации:
  • Lenovo ThinkCentre M57 - друг ултра-компактен бизнес компютър, който обаче е значително по-голям от dc7800 USDT и повече от два пъти по-тежък. Предимство на по-големия M57 спрямо мини-компютърът на Compaq е по-добрата възможност за ъпгрейд, включително и с дискретна видеокарта и поддръжката на Core 2 Quad процесори. Подробно ревю на ThinkCentre M57 можете да видите тук;
  • Неттоп на базата на доста популярният напоследък AMD Zacate E-350 с двуядрена процесорна част на 1600MHz и доста пъргава графична част - Radeon HD 6310. Ревю на неттопа - тук.
Windows 7 рейтингът за HP Compaq dc7800 USDT е много по-висок от този на неттопа с AMD Zacate E-350. Логично обаче малкият бизнес компютър не може да конкурира Radeon HD 6310, когато става въпрос за игрова производителност.
Мини компютърът на Compaq е рекордно бърз при зареждането на операционна система, показвайки резултат на който е способна само система с SSD.
Огромно предимство на dc7800 USDT пред най-модерния и мощен неттоп и в PCMark 7. Виждаме, че високочестотният E8400 успешно конкурира четири-ядреният Q6600.
Процесорните подтестове на Everest още повече затвърждават огромното превъзходство на компактния бизнес компютър над всеки неттоп.
В любимия на всички хардуерни ентусиасти Super Pi, HP Compaq dc7800 USDТ с E8400 е недостижим дори за конфигурацията с Q6600.
 
В друг популярен изчислителен тест, dc7800 с E8400 отново е далеч пред конкурентите си.
Модерният хардуер на AMD неттопа не ми помага в съперничеството с пълноценни компютри при декодиране на HD видео, независимо от маркетинговите твърдения. Този тест нагледно показва коя компактна машина е най-подходяща за гледане на филми с висока резолюция. Резултатът на мултимедийният неттоп изглежда в сравнение с HP Compaq dc7800 USDT е унизителен.
За хората, които не вярват само на резултати от синтетични тестове, показваме че dc7800 USDT няма проблем с декодирането на реално видео (формат AVC, 1080p) и то при натоварване на процесора под 30%. "Скрийн-шота" е свален от по-слабата конфигурация с C2D E4600 и 2GB системна памет.
 
А това е подробно HD видео на поведението на HP Compaq dc7800 USDT (C2D E4600) при декодиране на x264 1080p формата.
Тази графика развенчава и последният рекламен мит за неттопите. Ясно се вижда, че неттопът, сравнен с марков мини компютър не е много по-икономичен откъм разход на енергия. При не много по-голяма консумация под максимален товар, dc7800 е в пъти по-производителен в голяма част от приложенията. При невисоко натоварване марковият мини компютър дори е по-икономичен от модерния неттоп.
Показваме ви, че консумацията е измерена с професионален уред (UNI-T UT71E), който отчита пълната мощност, а не само активната, както е при евтините мрежови "ваттметри". 

Заключение. HP Compaq dc7800 USDT е изключителен продукт с невероятно компактни размери, перфектен дизайн, отлична изработка и удивително висока производителност. Моделът може да бъде конкуриран по размери единствено от неттоп, но даже и най-съвременният неттоп в момента има в пъти по-ниска производителност.
Консумацията на dc7800 е малко по-висока от тази на AMD или Intel Atom неттоп.
Компактният компютър може да се ползва за мултимедиен център, за която задача разполага с изчислителна мощност в огромен излишък. При декодиране на HD видео, dc7800 е над 3 пъти по-производителен от неттоп.
Миниатюрното устройство е в състояние да замести и пълноформатен основен компютър, ако потребителят му няма за за цел да го ползва за тежки игри.
Няма операционна система, която да затрудни HP Compaq dc7800 USDT. Моделът се справя отлично с Windows 7 64-bit. За разлика от потребителския клас компютри на HP, този бизнес модел има драйвери за всички операционни системи.

HP Compaq dc7800 USDT може да намерите на изключително атрактивна цена в он-лайн магазина на Rmania. 

6 коментара:

Анонимен каза...

Всичко много хубаво, но няма HDMI, което може да се компенсира чрез DVI, но пък и с липсата на оптичен изход вече далеч не става за мултимедиен плеър, освен ако не прежалим качествения звук :))))

кен каза...

Качественият звук няма да прежалим, само когато си вземем пълноформатен компютър с хубава и струваща колкото тази машинка звукова карта на PCI или PCI-e слот. Оптичен многоканален звук през USB може да се вземе от нас цена под 40лв. Mini PCI-e слота дава възможност и за поставяне на апаратен HD декодер, въпреки че при наличието на толкова мощен процесор, това е напълно излишно.

Анонимен каза...

На моя IBM Т41 също върви FULL HD видео с дължина около 5 мин.Kак се справя с видео файлове, които са с големината на филм и са над 30 гигабайта?

Анонимен каза...

Не струва, много е слаб - 1,6 GHz е подигравка.
Аз имам 2,66 GHz Intel Core i5 480M и видео карта NVIDIA GeForce GT 330M пък успяват със Windows 7 Ultimate x64 и Gadget-и които много натоварват да загрява яко тъй че тва е боклук става само за офиси нищо за HD игри HD филмо с хубава резолюция и не поддържа 5.1 аудио.

Unknown каза...

Не може да се инсталира Windows 10 зависва до логото и до там. Може ли да се преодолее това?

кен каза...

Windows 10 във вашия случай, Живко, може да се преодолее след хвърляне на боб или гледане на Таро. Windows 10 успешно инсталираме на Pentium 4.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни