Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Compaq 8510p - последният истински Compaq

Hewlett-Packard (HP) е компания, която има немалък принос в развитието на компютърната техника, но през последните години доверието към калифорнийската фирма в умението и да предлага качествени лаптопи бележи значителен спад. Дори се появиха твърдения, че компанията ще прекрати бизнеса си с мобилни компютри.
Всъщност историята на HP е свързана с производството на измервателна техника и
лазерни принтери. Едва през 2002-ра година чрез сливането с един от лидерите тогава в производството на компютърна техника - Compaq, името на HP започва да се свързва с производството на качествени и иновативни компютри и лаптопи.
Compaq е компютърна фирма от Тексас със сравнително кратка, но славна история. Наименованието "Compaq" е акроним от (Compatibility and quality) - съвместимост и качество. Compaq има много добро сътрудничество с гиганта IBM и предлага първоначално клонове на IBM PC (легални клонове, а не като нашите в Правец), а после и собствени продукти. Качеството на Compaq е почти съизмеримо с това на IBM, като цените им са значително по-ниски.
Compaq Armada 4131T - експонат от музея на Retro-PC-Mania, отличен дизайн и перфектна изработка от най-добрият конкурент на IBM ThinkPad

От средата на 80-те почти до края на 90-те години на 20-ти век Compaq е един от лидерите на пазара, за известно време явяващ се най-големият компютърен производител в света с представителства в над 100 страни и със 17 фабрики в САЩ, Великобритания, Китай, Сингапур и Бразилия.
Американската приказка за компанията, създадена от тримата мениджъри, работили преди това в Texas Instruments, всеки от които е вложил по 1000 долара за основаването на Compaq е истински пример за предприемачески дух. За съжаление както всяка съвременна приказка и тази има не много добър край. А началото на края идва с обединяването на Compaq с HP през 2002-ра година. Лошият мениджмънт на Compaq за кратко време довеждат доскорошният лидер до лошо финансово състояние. Това позволява на финансово стабилната по това време компания HP да погълне Compaq, заедно с всичките разработки и нови технологии.
HP обаче също се оказват недостатъчно добър мениджър на великото технологично наследство на Compaq. Преките наследници на лаптопите на Compaq, бизнес серията и мобилните графични станции (Mobile Workstation), носещи името HP Compaq за известно време запазват добри позиции на корпоративния пазар, но постепенно предпочитанията на клиентите се насочват към конкурентните бизнес серии IBM/Lenovo ThinkPad и DELL Latitude.
Нелошо проектираните лаптопи на HP Compaq като че ли страдат от конфликт между различни инженерни концепции, защото в тях виждаме отлични технологични решения, които се провалят от недобра съвместимост с някои компоненти и недостатъчно добра поддръжка откъм софтуер. Често се случва добър като хардуер и изработка продукт на HP Compaq да не работи стабилно и предсказуемо без да има нито една явна хардуерна причина за това.
Въпреки явната симпатия към ThinkPad лаптопите, трябва да призная, че HP Compaq е втората най-балансирана откъм производителност и качествена изработка бизнес серия. В тази връзка трябва да направим явно разграничение между сериите лаптопи на HP (като Pavilion) и тези, които наследяват легендарните Armada и Evo бизнес-серии на Compaq. Бизнес класът HP Compaq рядко има хардуерни проблеми, а и да има такива те са свързани с периферията и странните разбиранията за ергономика и софтуерната поддръжка на новата компания-майка. Основната причина сервизните центрове да не харесват продуктите на HP Compaq са нестандартните компоненти и стремежа на HP към "оригиналност".
Особено качествени мобилни компютри на HP Compaq са тези от клас Mobile Workstation. Това са продукти, които успешно конкурират ThinkPad Txx(p) и по-късната W-series на Lenovo. Също както и при ThinkPad, графичните станции на HP Compaq имат хардуерни близнаци от по-нисък клас.
Разликите между графичната станция (Mobile Workstation) и нейният бизнес аналог (Mainstream) е в по-ниската резолюция на дисплея и наличието на "игрови" аналог (Radeon или GeForce) вместо професионална графична карта (FireGL/FirePro или Quadro). Двете близки серии не се различават като качество на изработка и имат минимални отличия в наличните екстри.
В това ревю ще разгледаме HP Compaq 8510p, който е аналог на професионалната графична станция HP Compaq 8510w. Разликите са следните:
  • 8510w има видеокарта NVidia Quadro FX570M или ATI FireGL V5600, като по-разпространената модификация е с FX570M. 8510p е с видеокарта ATI Mobility Radeon HD 2600, която незнайно защо е посочена в сайта на HP като Radeon X2600;
  • Резолюцията на HP Compaq 8510w е до 1920х1200. 8510p също има модификации до 1920х1200, но най-често се среща във вариант с дисплей 1680х1050, с какъвто разполага и представеният в ревюто лаптоп.
Това е хардуерът на тествания HP Compaq 8510p. Процесорът Core 2 Duo T7500 все още предлага добра производителност, близка до тази на Intel Core i3. Видеокартата Radeon HD 2600 също е достатъчно производителна предвид 128-битовата шина и поддръжката на DX10. Вероятно забелязвате, че лаптопът е тестван с 8GB оперативна памет, въпреки че официално HP Compaq 8510p поддържа едва 4GB. Повече за използваните модули памет можете да прочетете в този наш материал.
HP Compaq 8510p има традиционен за бизнес серията дизайн, който води началото си от популярните модели с Pentium M като nc6220 и се явява пряк наследник на nc8230, който също бе опростена версия на професионалната графична станция nw8240. Стилният дизайн на бизнес моделите HP Compaq е не по-малко различим и консервативен от визията на IBM/Lenovo ThinkPad.
HP Compaq 8510p е сред последните модели с този класически и проверен от времето дизайн. По-новите наследници на HP Compaq, които носят името HP Elitebook заимстват дизайна на своите предшественици, но използват по-ефектни материали като алуминиева обвивка на капака и на повърхността под клавиатурата.
Дисплеят на HP Compaq 8510p е сред главните достойнства, които му позволяват успешно да се конкурира с топ-моделите на конкурентите от Lenovo и DELL. 15.4-инчовата матрица с висока резолюция (1680х1050) се използва и в графичната версия 8510w. Дисплеят е с отлично покритие и достатъчна яркост за почти всяко околно осветление.
Една от много полезна екстра за HP Compaq 8510p е HDMI изходът. Мощната видеокарта с HD ускорение и поддръжка на висока резолюция е в състояние да захрани всеки съществуващ телевизор или проектор.

Тест, сравнение с конкурентни модели и анализ на резултатите

Сравняваме HP Compaq 8510p със следните лаптопи:
  • ThinkPad T61p с процесор Core 2 Duo T7500 (като на 8510p) и видеокарта NVidia Quadro FX570M. Графична станция нямаща нужда от представяне, но все пак ако искате да разберете повече за нея може да разгледате това наше ревю;
  • DELL Latitude D830 с по-мощният Core 2 Duo T7700 и видеокарта NVidia Quadro NVS 140M. Единственият модел от поколението на HP Compaq 8510p, който има не по-лош дисплей;
  • Asus G1S с процесор Core 2 Duo T7250 и видеокарта NVidia GeForce 8600M. Качествен (за потребителски клас) лаптоп с претенции за "гейм"-система. Подробно ревю за модела;
  • ThinkPad T500 с мощен Core 2 Duo T9400 и производителна видеокарта ATI Mobility Radeon HD 3650. Отличен модел с подробно ревю тук;
  • HP G62-450SL с процесор Intel Core i3-350M и видеокарта HD Graphics. Съвременен лаптоп от среден клас.
Ето как оценява лаптопите самата тестова операционна система - Windows 7 Ultimate 64-bit. HP 8510p е оценен високо като видеосистема и то в компанията производителни лаптопи с дискретни видеокарти.
Под DX9 в 3DMark 06, HD 2600 изостава от GeForce 8600M GT и нейният професионален аналог Quadro FX 570M, но е значително по-производителна от Quadro NVS 140M и Intel HD Graphics. Ако се вземе предвид масовото излизане от строя на дефектно произведените мобилни ядра на NVidia (G84 и G86), то значително по-надеждната HD 2600 няма алтернатива като баланс между надеждност и производителност за поколението Santa Rosa лаптопи.
Уточнение. В нашият сервиз проблемните графични ядра на NVidia се заменят с нови ревизии (2010-2012г.), произведени по по-нов технологичен процес, които нямат фабричен дефект. При това положение новите ревизии на NVidia вече са близки като надеждност и по-производителни от АTI.
Под DX10, който тествахме с 3DMark Vantage, HP 8510p показва много близки резултати до тези на "гейм"-лаптопа Asus G1S. По-новата HD 3650 има неголяма преднина, дължаща се на значително по-мощният процесор.
В тежкият Unigine Heaven (DX10), ThinkPad T500 с HD 3650 има голяма преднина пред останалите конфигурации. HD 2600 показва резултат, много близък до този на Quadro FX 570M. Интересен момент в този тест е абсолютната победа на HP 8510p при отчитане на показателя - максимален брой кадри в секунда.
Фантастично представяне на HP 8510p и HD 2600 в професионалният OpenGL тест SPECViewPerf11, където героят на това ревю побеждава професионалната графична станция ThinkPad T61p, проектирана точно за OpenGL тримерно моделиране. Предвид значителната зависимост от централният процесор HD 2600 не може да се определи като по-слаба от по-новата HD 3650.
В друг ОpenGL тест, "филмовият" Cinebench 11.5, HD 2600 далеч не е толкова убедителна както в предния тест.
При декодиране на видео, което тествахме с популярният x264 HD Benchmark основна роля имаха процесорите, въпреки заявената поддръжка на хардуерно ускорение на HD съдържание от всички тествани видеокарти.
В PCMark Vantage HP Compaq 8510p има всички предпоставки да се представи по-добре, но това не става. Vantage тестовите пакети на Futuremark се държаха прекалено странно и единствената причина все още да ги използваме е надеждата, че някой би могъл да намери някаква логика в тях.
В Everest виждаме абсолютно идентични резултати от 8510p спрямо ThinkPad T61p, което е добър показател за  HP лаптопът, сравняван с една легендарна графична станция. T7500 виждаме, че не отстъпва значително на Core i3, което обяснява предпочитанието на милиони потребители към качеството на бизнес класа лаптопи от по-старо поколение спрямо модерната евтина техника като HP G62-450SL.
В ScienseMark 2.0 виждаме битка на тактовите честоти, където T7500 отново е близо до Core i3, а T9400 е победител със значителна преднина.
В "силовата хардуерна дисциплина" - Super Pi състезание на дистанция 1M, HP Compaq 8510p завършва трети с малко изоставане от Core i3-350M.
Отчитайки времето за зареждане на операционна система, HP 8510p изостава катастрофално от ThinkPad T61p. Причина за това е използването на "допинг" от тъмнокожият T61p, наречен Turbo Memory.
"Разходът на калории" (консумацията във ватове) е в полза на HP Compaq 8510p, който под максимален товар е с около 10W по-икономичен от T61p и T500.

Заключение. HP Compaq 8510p е последният модел на калифорнийската компания, означен с името на някогашният колос в компютърното производство Compaq. Този модел с гордост носи името на тексаската компания, тъй като предлага изключителен баланс от производителност, качествена изработка, перфектен дисплей и много съвременни за времето си екстри. HP Compaq 8510p с успех конкурира отличниците в този клас ThinkPad T61 и DELL Latitude D830 като в много отношения е по-добър от тях, доближавайки се по параметри и качество до върховите T61p и Precision M4300. Като баланс между производителност и надеждност HP 8510p няма конкуренция в бизнес класа, тъй като повечето производители грешно заложиха на проблемните карти на NVidia.

Този модел може да бъде намерен в он-лайн магазина на Rmania.

3 коментара:

Анонимен каза...

с каква средна температура работят по принцип hp compaq серията

Анонимен каза...

с каква средна температура работят по принцип hp compaq серията и точно този лаптоп

Unknown каза...

Малко със закъснение, но сега попадам на статията - средните температури са около 35-40С, а при работа на мах дълго време, доближават 50С.
Имам втори лаптоп на подобна платформа, но друга марка и въпреки, че е идеално почистен със сменена паста на CPU-то, нормалната му температура е винаги над 60С, а когато е на мах - стига, че и минава понякога 90С.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни