Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Apple Macbook срещу PC лаптоп. Част 1 – дисплей и тестове под Win XP и Win 7

Форумните “битки” между привържениците на една или друга компания, платформа или архитектура години наред се водят с неотслабващо ожесточение не само от младежи в началото на своя житейски път, но и от зрели хора, голяма част от които са професионалисти в многобройните компютърни сфери. AMD или Intel, ATI или Nvidia, IBM или DELL, S-IPS или
S-PVA – това са само част от ожесточените спорове между “компютърните фанатици”.
Една от най-сериозните и вероятно най-стара хардуерна битка е между привържениците на Apple Mac хардуера и PC (x86) системите. Въпреки, че този спор е много тясно свързан с друга голяма тема – Mac OS срещу Microsoft Windows OS, в тази статия няма да обсъждаме софтуера, а само “желязото”. Ще направим и едно важно уточнение – под “х86 система” обобщено имаме предвид Intel или AMD Windows OS съвместим хардуер , включително и 64-битовите системи. Допълваме уточнението, че след 2006г., компютрите и лаптопите на Apple също са с “х86” архитектура, за разлика от предходните години, когато са PowerPC базирани.
За съжаление няма как в тази статия да опишем славната и драматична история на Apple, но ще се опитаме доколкото можем.
Исторически погледнато Apple вероятно имат най-голям принос в налагането на компютъра като начин на комуникация, стил на живот, работа и част от ежедневието на почти всеки съвременен човек.
Компанията е основана на 1 април, 1976г. от Стив Джобс, Стив Возняк и Роналд Уейн. Първият наистина персонален компютър (Apple II, 1977г.), първият потребителски графичен интерфейс в персонален компютър (Apple Lisa, 1983г.), дебюта на Macintosh с една от най-великите компютърни реклами (“1984”, 1984г.), реализация на платформи на базата на IBM PowerPC процесори (1994г.), уникалната за времето си MAC OS X, която вероятно накара Microsoft малко по-късно да създадат Windows XP (2001г.), феноменално успешният iPOD (2001г.), уникалният iPhone, който нокаутира гигантите Nokia, Sony Ericsson (2007г.) – това са едни от най-важните исторически постижения на Apple.
 
"Apple Macintosh 1984" - уникалната реклама, бележеща раждането на една легенда

Компанията Apple има огромно историческо значение и за “славната” българска компютърна промишленост, защото родните “Правец 8” (1982г.) са закъснели копия (откраднати или по-скоро подарени след моралното им остаряване) на Apple II. Защо компютърната ни промишленост е славна в кавички и защо българското копие на Apple се появява с 5 години закъснение от оригинала си може да прочетете в тази наша статия.
Гледайки историята на Apple, забелязваме една еволюция от чисто хардуерна фирма към софтуерен, мултимедиен, информационен и маркетингов гигант. Това донякъде напомня развитието на другата най-славна компютърна компания – IBM, която в момента е най-големият световен генератор на иновации и нови технологии.
Ставайки въпрос за Apple и IBM – няма как да не отбележим куриозният факт, че именно IBM осигуряват хардуера (процесор PowerPC и платформа) през един дълъг и славен “Power” период (1994-2006г.) от историята на Apple. В същото време IBM не ползват този свой хардуер в своите настолни компютри и лаптопи.
Битката за слава между Apple и IBM се разиграва и в България, защото след “Правец 8” (Apple II), следва кражба (копиране) на IBM PC XT в “Правец 16”.
Интересен исторически факт е, че компании (Apple и IBM) точно през 2006г. претърпяват огромни промени в резултат на които престават да бъдат хардуерни партньори и основни конкуренти като флагмани на двете основни операционни системи. Тези промени са оттеглянето на IBM от производството на лаптопи и настолни компютри, преминаването на Apple от IBM Power PC към стандартни Intel платформи. През 2006г. света се лишава едновременно от най-качествените си производители на лаптопи и настолни компютри и за съжаление преминава към евтината китайска шир-потреба, каквито са всички Intel базирани лаптопи на Mac (и не само техните).
В тази статия ще разгледаме две основни хардуерни “претенции” привържениците на Apple системите (в случая мобилните компютри) за превъзходство на Mac над x86 лаптопите. Това са:
• По-качествените дисплеи на Apple Macbook над PC лаптопите, поради което се твърди, че голяма част от професионалните фотографи работят с MAC системи;
• По-доброто бързодействие и по-добра оптимизация на хардуера на Macbook спрямо PC лаптопите. Най-вече се акцентира върху по-добрата графична производителност на Apple машините.
Докато за първото твърдение наистина има логични причини фирма, която продава скъп хардуер да ползва качествени LCD панели (като S-IPS, S-PVA, P-MVA, AFFS), то второто твърдение би ни изглеждало нелогично предвид напълно аналогичният x86 хардуер, използван през последните години (след 2006г.) от Apple. Ако не бе примерът с моделите на IBM – Thinkpad T23, Thinkpad T30, Thinkpad T40/41/42/43, Thinkpad T60, Thinkpad X60, които при аналогичен хардуер с конкурентни модели от други производители показват значително по-добра производителност и бързодействие, то ние въобще не бихме разглеждали второто твърдение на феновете на Mac. Добър пример за явно превъзходство и по-добра оптимизация на една серия лаптопи, спрямо аналогична от друг производител е даден в статията ни за Thinkpad X60.
Правейки паралел между двете компании с най-голямо историческо значение и технологично влияние, очакваме и от Apple да демонстрира не по-малко превъзходство на оптимизираният си хардуер спрямо конкурентите. Разбира се компютрите на Apple нямат конкуренция като единна система хардуер-софтуер в оригиналната си операционна система, затова в тази и следващата ни статия търсим алтернативни начини за сравнение.
Относно графичната производителност – вероятно това са традиционни схващания от времето, когато Apple бяха задвижвани от процесорите PowerPC, които доказано имат по-добра производителност за графична обработка от PC процесорите на Intel или AMD. Няма да се задълбочавам с примери на професионални графични системи с PowerPC, а ще дам само пример с уникалните процесори, задвижващи конзолите Xbox 360 (триядрен IBM PowerPC процесор) и Playstation 3 (8-ядрен Cell (PowerPC) процесор). Всички останали конзоли също са с PowerPC процесори (защо ли?). Следващите поколения конзоли също се планират с още по-многоядрени и по-високочестотни PowerPC процесори. Xbox 360 на Microsoft е още по-интересен с това как всъщност Microsoft софтуерът отлично може да работи с PowerPC хардуер, който умишлено не се поддържа от Windows системите. И докато бъдещия Windows 8 (работното му название) ще поддържа и скромните ARM процесори, то "картелът WINTEL" явно няма намерение да смущава комфорта на Intel с поддръжката на IBM PowerPC.
И още нещо за PowerPC процесорите - те са в основата на "мозъка" на най-известният хуманоиден робот ASIMO на Honda и на най-новият американски изтребител F-35.
Истинските почитатели на Apple само могат да съжаляват, че любимата им фирма е преминала към Intel процесорите, пренебрегвайки огромните възможности, които би дал на MAC софтуера нов многоядрен IBM Power7 процесор например.
Новият Power7 процесор на IBM - 8 ядра, до 4.25GHz работна честота, 1.2 млрд. транзистора, до 32MB L3 кеш, 45nm, Turbo Core.

Чудесни като характеристики процесори са PowerPC на IBM, но както вече споменахме, след 2006г. новите Macbook не биха могли да имат никакви реални претенции за графично или каквото и да е друго превъзходство над аналогичните като хардуер "x86" лаптопи. Обяснима е миграцията на Apple към Intel, защото процесорите им са по-добре оптимизирани (с ниска консумация) за мобилни компютри (но пък и IBM не са имали "задание" да правят икономични процесори). От друга страна невероятната MAC OS X по този начин има възможност да "атакува" позициите на Microsoft и евентуално двете най-популярни операционни системи да могат да работят (и да се конкурират) на еднакви платформи. Не маловажна причина за миграцията е и по-ниската цена на PC хардуера от тази на PowerPC, което дава възможност на Apple да предлага по-масов продукт с добър марж на печалбата. Въпреки сравнително слабото разпостранение на MAC извън САЩ, все по-добрите цени и обхваналата целият свят iPhone мания, неминуемо ще увеличат в близко бъдеще потребителите на MAC OS X техника.

Започваме с първата претенция на почитателите на Apple – твърдението, че Macbook имат по-добри дисплеи от x86 лаптопите. Не виждам по-добър начин за сравнение от снимковият материал. Сравняваме Macbook с неговият най-добър исторически и технологичен конкурент и партньор – IBM.
Дотук виждате трагичната за Macbook съпоставка с IBM/Lenovo Thinkpad X61 Tablet. От наша предишна статия знаете, че Thinkpad X61 Tablet е с AFFS (S-IPS) дисплей, с който никой TN+Film монитор не би могъл да се сравни. За разлика от доста големият асортимент от професионални модели с IPS дисплеи на IBM, Apple нямат нито един модел с такава качествена LCD матрица (ако греша, моля да бъда поправен в коментарите под статията).
Дори и сравнен със стандартния TN+Film дисплей на Thinkpad X60, Macbook явно отстъпва като ъгли на видимост и качество.

За съжаление нямахме на разположение Thinkpad с висока резолюция и по-горе виждате сравнение на Macbook с DELL Precision M65 (1680x1050 резолюция). Apple Macbook отново изглежда като аутсайдер.

На клипа виждате сравнение между дисплеите на Apple Macbook, Thinkpad X61 Tablet, Thinkpad X60 и DELL Precision M65

Тестовете за производителност започваме под Windows XP Pro SP3, която система без проблеми се инсталира на Apple Macbook.

Конкуренти на Macbook в тестовете под Wondows XP Pro са все модели-легенди на IBM:
• Thinkpad X60 – модел, за който написахме толкова суперлативи в това наше ревю;
Thinkpad T60 – уникален като качество модел, описан в това ревю;
Thinkpad T61 – добър модел от поколението на тествания Macbook;
Thinkpad X61 Tablet – моделът, толкова безкомпромисно засенчил по-горе в статията Macbook като дисплей и подробно тестван от нас в тази статия;
Thinkpad T43p – един от най-скъпите и желани лаптопи в историята на IBM, който подробно описахме в тази статия;
Thinkpad R61e – среден клас модел с едноядрен процесор, но аналогична на Macbook платформа.
Голямо разочарование за почитателите на Apple носят резултатите от 3DMark, защото MAC лаптопът притежавайки далеч не най-слабата конфигурация, показва почти най-слабите резултати, съпоставими само с тези на едноядреният лаптоп от среден клас Thinkpad R61e. Най-старият лаптоп (Thinkpad T43p) демонстрира много по-добри резултати, което е обяснимо със скромната но все пак не вградена видеокарта. Необяснимо обаче е сериозното предимство на Thinkpad T60, който с по-стара платформа, по-слаба видеокарта и процесор показва по-добра производителност. Феноменалният компактен лаптоп Thinkpad X60, въпреки скромните си хардуерни показатели (спрямо Macbook) също показва по-добри резултати.
Рекордно слаби резултати на Apple Macbook в най-комплексния тест за Windows XP, PCMark 2005. Мощният Core2Duo T7300 на Macbook прави невъзможното и се представя по-слабо не само от новият Celeron M, но и от Pentium M в Thinkpad T43p.
Някак си не вярвайки на предходните резултати, рестартираме и пускаме следващият тест няколко пъти. Малко по-добро представяне на Apple Macbook (малко над нивото на Celeron M и Pentium M), но въпреки това отчайващо изоставяне не само oт T7200 на Thinkpad T60, но и от "джобният Херкулес" Thinkpad X60.
Чаканите с интерес резултати от Super Pi, показват истински погром на Macbook не само спрямо сравнително нови лаптопи от IBM, но и от Thinkpad R61e и от Thinkpad T43p.
Поредното изключително слабо представяне на Apple Macbook и в Science Mark 2.0.
Шахматният Fritz Chess Benchmark е един от малкото тестове, в който Apple Macbook не се представя най-слабо, но въпреки това резултатът е прекалено скромен за притежаваният хардуер.
Спомняйки си за графичните претенции на Apple лаптопите се надяваме поне под родната си графична среда (OpenGL), Macbook да се представи достойно. В Cinebench R10 обаче тези наши очаквания са неоправдани.
Най-накрая нормално представяне спрямо конкурентите в друг OpenGL тест - Aquamark!
Отново нормално представяне в професионалният графичен OpenGL пакет SPECViewPerf. Явно Apple Macbook е конкурентен на х86 лаптопите в Windows XP Pro само под OpenGL.

След пълният провал на Apple Macbook под Windows XP проведохме тестове и под Windows 7 Ultimate 64-bit (единствено Thinkpad X60 бе тестван под 32-битовата версия на "седмицата", тъй като неговият скромен, но много бърз T2300 не поддържа 64-битови инструкции).
По-горе във фото- и видео-сравнението съпоставихме Macbook s не-IBM лаптоп - DELL Precision M65, затова в Win 7 теста включихме и този качествен модел с висока резолюция.
Решихме да включим и отлично представилият се в предишен наш тест Thinkpad R500, който до голяма степен е съхранил традициите и качеството на истински IBM.
Windows 7 оценява Macbook като истински "х86" лаптоп и за първи път Apple лаптопът показва резултатите, подходящи за неговият хардуер.
Резултатите в PCMark Vantage са по-скоро разочароващи за Macbook, защото като хардуер той е много по-близък до Precision M65 и Thinkpad R500 (от които изостава доста) отколкото до Thinkpad X60 (с който има близки резултати).
Отново, както и в Windows XP, Macbook показва слаби резултати в Everest, в повечето подтестове по-слаби дори от тези на Thinkpad X60.
Sciense Mark 2.0 оценява Macbook като аутсайдер в конкуренцията на Precision M65 и Thinkpad X60.
Cinebench 11.5 е прекалено тежък тест за тези лаптопи и резултатите му ни показват единствено данни, по които да оценим процесорната производителност. Много слаб резултата за Apple.
Сравнително добро представяне на Apple Macbook в 3DMark 2006 (Win 7), което е странно предвид много слабото му представяне в 3DMark под Windows XP.  
Още по-голяма изненада ни носят отличните за Apple резултати от Hyper Pi, тест който е аналогичен на Super Pi (Windows XP), където Macbook претърпя най-големият си провал (дори смятахме, че бройката е дефектна).

Изводи:
  • Въпреки обширната статия и множеството тестове ни е много трудно да дадем обективна оценка на нелогично слабото представяне на една типична Intel PC платформа, каквато се явява Apple Macbook. С лекота бихме причислили наличния Macbook към дефектните лаптопи за сервиз, ако не беше редуването на слаби, нормални и добри резултати в тестовете.
  • Посредствената изработка на тествания Macbook се затвърждава от слабият дисплей, който би се харесал единствено на фен на марката, но не и на опитен потребител, работил на висок клас лаптопи като Thinkpad например.
  • Логичното обяснение за слабите резултати и недобрият дисплей на тествания Macbook вероятно е в евтината изработка на модела (тип "китайска ширпотреба, брандирана за тарикатски американски компании"). Същите резултати бихме получили и ако сравняваме евтините Toshiba Satellite, Fujitsu Siemens Amilo, DELL Inspiron, Lenovo (не Thinkpad) с топ моделите (макар и по-стари) от сериите IBМ Thinkpad, DELL Precision, HP Compaq Workstation.
  • Apple Macbook по-скоро е аналог на Sony Vaio - скъпи материали, ефектен дизайн, високи цени, агресивен маркетинг, лаптоп по-скоро за имидж (перчене), отколкото за сериозна работа.
  • Най-хубавото нещо в Apple компютрите през последните години обаче е не толкова хардуерът, колкото отличната MAC OS, която ако поддържаше DX игрите със сигурност нямаше да позволи на Microsoft да се изживява като софтуерен монополист.
Очаквайте втората част на битката между Macbook и "x86" лаптопите, този път на "терена" на MAC OS X Snow Leopard - тестове за MAC, OpenGL игри, приложения... и още повече изненади.

Всички конкуренти на Macbook може да откриете в нашата ценова листа.
Добави в Svejo

3 коментара:

Анонимен каза...

За почти всичко сте прави единствено не ми хареса изхвърянето за "китайската щирпотреба" - доста груба и неточна метафора.

Дисплея на старите поликарбонатни Macbook са TN макар и високо качество такъв. Добре е да се направи сравнение на цените като нови на Макбук и тези IBМ-и. Все пак сравнявате Entry Class Mac с High End IBM. Сравнението е интересно, но предимно от историческа гледна точка. За сериозна работа едва ли сега 5 години по-късно някой би взел под внимание тези предложения. По-скоро е бюджетен избор за непретенциозна машина за интернет и скайп.

Спорен е и въпроса дали на този потребител му трябва IPS матрица. Междудругото правилно сте споменали, че като интеграция на хардуер и софтуер нямат конкуренция. Аз като сравнително нов Мас потребител (3 години) също съжалявам донякъде за минаването на Intel, но в близко бъдеще се очертава една друга смяна на платформата, която особено мми харесва - ARM процесорите. При положение, че дори Windows 8 ще поддържа тази архитектура ще може да се запази съвместимостта на Мас-овете с Windows а и нищо чудно този избор да последват и други големи играчи и съюза Wintel да бъде разрушен.

marinski каза...

Здравейте, от доста време очаквах тази статия и се радвам, че вече е започната. Зная, че сте си поставили за цел сравнение на хардуера на Apple с този на неговите конкуренти, но дефакто от 2006 г. насам Apple правят х86 системи. Би ми било интересно да се съпостави софтуера на двете платформи т.е MAC OS X(възможно най-актуалната "котка") с Windows 7 например. Върху един и същ хардуер да бъдат инсталирани съответно двете операционни системи и да се види разликата в изчислителната мощност например. Аз съм правил следния експеримент: на един и същ десктоп компютър с 2 ос (Windows7 64 bit и Mandriva 2010 64bit) съм изчислявал факториели на 5-6 цифрени числа с калкулаторите на двете системи. Засекох с хронометър времето първо при "седмицата", а след това и при линукса например за 700000!. Разликата беше поразителна - 7-8 мин. при windows системата срещу броени секунди при линукс калкулатора. Бих искал да видя някакво подобно сравнение и при mac os и windows. Или пък как върви една и съща програма при двете платформи - има такива програми и игри, които са направени и за двете платформи. Мое лично мнение е, че всички unix-like ОС използват по-пълноценно наличния хардуер от отрочето на Microsoft.

кен каза...

В момента статията се редактира и допълва.
В тази първа статия освен фотосравненията ще има и:
- сравнителни тестове под Windows XP Pro SP3;
- сравнителни тестове под Windows 7 Ultimate 64-bit.

Относно втората част на тази статия.
Донякъде са готови и резултатите от най-известните тестови пакети за MAC. Всички лаптопи ще бъдат тествани под MAC OS X Snow Leopard 10.6. Дори и първоначалните резултати показват много изненадващи тенденции.
Втората част на статията вероятно ще се забави, тъй като не всички х86 лаптопи безпроблемно приемат MAX OS Retail, а с хакнати версии не смятаме за коректно да провеждаме тестовете.
Във втората част очаквайте и интересни демонстрации на известни OpenGL игри за MAC.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни