Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Precision M65. Втора част - тестове под Windows XP

След тестовете на модела под Windows 7, останахме по-скоро разочаровани от производителността на Quadro FX350. Видеокартата няма DX10  и нагоре, нито последни версии на OpenGL, което заедно със скромната и 64-битова архитектура няма как да доведат до добро представяне под новата операционна система. Всъщност оценяваме видеокартата като "слаба" единствено
заради високите очаквания, които предизвиква причисляването и към "FX" серията, а не както е според възможностите на ядрото - към "NVS" серията.
Всички "прелести" на модела - удачен дизайн, здрав корпус, добра ергономика и отличен дисплей с висока резолюция вече обсъдихме в първата част на ревюто за DELL Precision M65. Затова без да губим време може да преминем към тестовите резултати под Windows XP.
Преди това само ще отбележа, че тестваната бройка под XP е с така желаният от всички дизайнери и фотографи 1920х1200 дисплей.
Конкуренцията на DELL Precision M65 под Windows XP е сериозна:
  • DELL Precision M70 - най-добрата мобилна графична конфигурация с Pentium M процесор и невероятната за лаптоп 256-битова Quadro FX 1400;
  • HP Compaq nw8240 и nw8440 - едни от най-добрите графични станции на HP;
  • DELL Latitude D820 - модел-близнак на Precision M65.
Тези лаптопи са проектирани за графични приложения под OpenGL (CAD/CAM) и тестът, който най-комплексно определя производителността им е SPECViewPerf. Най-новата версия версия в 64-битова вариант и представянето на Precision M65 може да видите в първата част на ревюто. А в тази сравнително стара 32-битова версия, Precision M65 се показава много добре спрямо Quadro NVS графична карта, но отстъпва сериозно на FireGL картите и на Quadro FX1400. От друга страна много потребители на лаптопи и особено на мощни графични станции предпочитат в последствие да имат по-слаба, но по-надеждна и икономична карта, отколкото рискова и бързо изяждаща батериите видеокарта, която колкото и да е мощна, не би могла да се мери с почти никоя настолна графична конфигурация.
Аналогични резултати наблюдаваме и в Cinebench, въпреки че Precision M65 вече се класира на "престижното" 3-то място (от 5 участника).
Продължаваме да тестваме OpenGL с Aquamark. Quadro FX350 като възможности отново е между истинските графични карти за CAD и бизнес класа "NVS".
Най-често употребяваните графични станции се взимат не за графичен дизайн, а за игри, което е оправдана инвестиция в надеждна техника с мощна графична система и несравнимо по-добър дисплей от който и да е нов гейм-лаптоп. Виждаме, че по-старият DELL Precision M70 показва невероятна за възрастта си производителност, на която могат да завидят повечето лаптопи от 2011-та година. Precision M65 в никакъв случай не се представя зле, а нелошите му резултати с толкова икономична видеокарта само могат да са гаранция за много продължителна безпроблемна експлоатация.
Вече тествахме DELL Precision M65 под PC Mark Vantage, затова не дублирахме резултатите с последният за Win XP, PC Mark 2005, а използвахме "добрият стар" PC Mark 2002. Intel Core2Duo T7400 и съответно Precision M65 разбира се с лекота печелят това състезание.
По-мощният процесор на DELL M65 без проблеми се справя с конкурентите и в процесорните тестове на EVEREST (ver. 4.50).
Още по-внушително е предимството на Core2Duo T7400 в математическият Science Mark 2.0.
В шахматния Fritz Chess Benchmark, DELL Precision M65 благодарение на по-мощният си процесор с лекота унижава съперниците си, реванширайки се за загубите в повечето графични тестове.
Super Pi  e най-бързият начин да се види колко бърз е един компютър спрямо друг. Внушителна победа на DELL Precision M65 над всичките му съперници.

В заключение ще се постарая да дам крайна оценка на качеството и предназначението на DELL Precision M65. Като качество на корпуса, ергономика, дисплей, надеждност на хардуера, моделът е изключително добра дълготрайна инвестиция, която би се амортизирала по-скоро морално, отколкото физически. Чудеса от модела не могат да се очакват и той не би могъл да се сравни с най-новите графични станции. От друга страна дори и с две години по-нов модел в момента е на почти еднакво като процент производителност изоставяне от най-нов и съответно скъп модел. 
За разлика от много други модели с дефектни или склонни съм масово дефектиране графични карти или дънни платки, DELL Precision M65 е преминал най-добрият тест - проверката на времето, издържал е успешно и унищожителните критики на безжалостните Интернет форуми.
Това е модел за хора, които ценят парите си и не подценяват уменията си (опитвайки се да ги компенсират с най-новото и най-скъпото). Лаптоп за потребители, които искат да имат възможно най-надеждният и производителен графичен лаптоп, придобит на възможно най-ниската цена.

Наличности, характеристики на тези и много други мобилни графични станции втора употреба в отлично състояние (преминали всичките тези жестоки тестове), можете да видите в нашата ценова листа.
Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни