Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на Wireless устройства - обхват и антени

В тази статия ще разгледаме ефективността на основни видове безжични мрежови карти и влиянието на антената им върху обхвата и връзката.
За нашият тест ще използваме следните Intel 3945abg - вътрешна за лаптоп mini Mini PCI-e wireless карта;устройства:Проведохме нашите тестове на лаптоп IBM/Lenovo Thinkpad T60 под Windows XP SP3.
Повече за Thinkpad T60: ревю 1, ревю 2, ревю 3, ревю 4.

Предварителни очаквания
Преди да проведем експериментите за обхват и връзка логично предположихме, че най-добре би трябвало да се представят Intel 3945abg, към която са свързани мощните вътрешни антени на самият лаптоп и TP-Link TL-WN422G с усилената 11dBi антена.
Най-слаби резултати очаквахме от миниатюрната Nano USB EDUP EP- N8505, поради най-малката си антена

Тестова постановка
Тествахме всички безжични устройства чрез управлението на Wireless Zero Configuration (без фирмения мениджър за управление на устройствата).
Всички устройства са тествани по няколко пъти в рамките на 20 минути.
При тестовете на WiFi устройствата позицията и ориентацията на Thinkpad T60 оставаха непроменени. 
В таблица бяха нанесени няколко тестови мрежи, на различно разстояние от лаптопа (разстоянието е отбелязано в таблицата). Отчетохме броя деления на всяка засечена тестова мрежа, както и общият брой отчетени от всяко устройство мрежи, включително и такива с 0 (нула) отчетени деления.
Тестът ни има за задача да направи обща демонстрация на обхвата на безжичните карти, затова не използвахме по-сериозни диагностични програми за диагностика на приема.
Отчитаме факта, че Wireless Zero Configuration не дава пълна и достатъчно информация за мрежите, намиращи се в обхвата на устройството.

Резултати
Резултатите ни изненадаха единствено с малката разлика между мощната 11dBi и стандартната 4dBi антени, както и с много доброто представяне на EDUP EP- N8505.

Изводи
Ще разгледаме подробно всяко wireless устройство:
Intel 3945abg - стандарта mini PCI-e wireless карта с традиционно добър за Intel обхват, чиято производителност се влияе от вградените в лаптопа антени;

Medion XG-701A - USB WiFi устройство с ограничени възможности и с ретро-дизайн, но с отлична надеждност (проверено от нашите продажби и работните машини в офиса ни);
U.S. Robotics MAXg PC Card - определено очакванията ни от това wireless устройство и реномиран производител бяха по-големи, но от друга страна се впечатлихме от отличния софтуер и драйвери към устройството;
EDUP EP- N8505  - това USB wireless устройство в "Nano" формат е една от приятните изненади на това ревю - компактни размери, N-wireless стандарт, отлични връзка и обхват, качествени драйвери и софтуер и най-важното - изненадващо ниска цена;
TP-Link TL-WN422G със стандартна (в комплекта на устройството) 4dBi антена - USB wireless устройство със стилен дизайн, качествен корпус и изненадващо добър обхват (по-добър  дори от вградената в лаптопа wireless карта);
TP-Link TL-WN422G с усилена 11dBi антена  - тази антена е другата приятна изненада в нашето ревю. Отличен обхват, който значително може да се подобри, ако се постави същата антена и на Wireless рутъра. Въпреки ниската си цена, от снимките виждате качественото изпълнение по класическа схема. Разбира се, всеки потребител с умели ръце сам може да изработи тази антена, но само SMA куплунгът и другите компоненти са на цена почти съизмерима с готовият продукт, без да отчитаме загубата на време.

Тези и много други wireless устройства и антени може да откриете в нашата ценова листа.

1 коментар:

Unknown каза...

Поздравления.
Много полезна, статия. Даже апелирам за още по-задълбочени анализи.
Странно е, но много малко се пише и анализира по темата, а напоследък всичко около нас е WiFi и потребителят има интерес безжичната му връзка не просто да я има, а да е на достатъчно добро ниво.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни