Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Lenovo Thinkpad R500 - класическият бизнес лаптоп

Корпоративните (бизнес) лаптопи винаги са се отличавали с високо качество и надеждност, отлична ергономика и добра производителност. За разлика от стандартните потребителски серии (включително и скъпите геймърски), корпоративните лаптопи значително надхвърлят експлоатационния си период и поставят рекорди за дългогодишна безпроблемна работа. Затова на пазара за техника втора употреба има основно бизнес серии лаптопи и липсват потребителските, въпреки многобройните Интернет форуми и оказиони за продажба.
Безспорният шампион по качество и дълголетие сред корпоративните серии е IBM Thinkpad. Въпреки широко разпространеното мнение, че след преминаването на производствените мощности в китайската компания Lenovo, серията Thinkpad е загубила голяма част от достойнствата си, нашите тестове и ревюта в никакъв случай не могат да потвърдят това. Вероятно потребителите неволно правят аналогия с евтината и в голямата си част некачествена продукция на Lenovo, която обаче няма нищо общо (освен производителя) със скъпата и качествена Thinkpad серия. IBM може и да нямат икономически интереси от производство, но технологичния и иновационен потенциал на компанията продължава да поддържа легендата Thinkpad.
По наши наблюдения корпоративните (бизнес) серии на DELL са съпоставими като качество, а тези на HP с малки изключения за някои модели значително изостават като надеждност.
Може да се запознаете с предишни наши ревюта за следните бизнес модели на Lenovo:
Thinkpad T60;
Thinkpad T61;
Thinkpad Z61p;
Thinkpad R61e;
Thinkpad Z60t.
В това ревю ще ви представим Lenovo Thinkpad R500, корпоративен лаптоп с Core2Duo T6570 процесор, Intel Cantiga GM45 платформа, работеща с новата DDR3 памет и вградена видеокарта Intel GMA 4500MHD, която за сметка на умерената си производителност предлага висока надеждност, пълно хардуерно HD декодиране, поддръжка на DX10 и Display Port.
Дизайнът на лаптопа е запазил традиционната си визия, датираща от над 10 години – квадратни форми, черна качествена пластмаса, здрави метални панти.
Наличието на трета панта не е нещо ново, а добре забравено старо въведение познато ни от IBM Thinkpad A-серията. Чрез тази допълнителна панта лентовия кабел за дисплея е сериозно защитен.
Ергономиката на корпоративните лаптопи и особено на Thinkpad винаги е била на много високо ниво. Клавиатурата, тачпада и тракпоинта на Thinkpad R500 не правят изключение от това правило.
Охладителната система на Thinkpad R500 освен, че ползва най-качествени компоненти (много мед, термотръби и качествена тиха турбина) е изключително удачно проектирана, като вентилационните отвори са отстрани и отзад, а не под корпуса (основната причина за прегряване на лаптопа и ограничаване на експлоатационния му ресурс).
Дисплеят на Thinkpad R500 е по-скоро посредствен, отколкото добър. Виждали сме в R-серията на Thinkpad дори IPS дисплеи с невероятна картина и висока резолюция. Единственото положително качество на дисплея на Thinkpad R500 е това, че е матов, а не гланциран. При такъв посредствен дисплей, първоначално струващ ни се неуместен за бизнес лаптоп Display Port придобива смисъл. Вижте сравнението на дисплея на R500 с външен качествен LCD LED телевизор на Philips.
В интерес на истината, дисплеят на Thinkpad R500 в никакъв случай не е по-лош от този на конкурентите, но многобройните ни ревюта на IPS дисплеи на лаптопи (каквито вече не се използват), завишиха много критериите ни за качествена картина.
Непретенциозният дисплей и вградената видеокарта имат и още едно предимство – икономичността, защото Thinkpad R500 е способен със стандартната си 6-клетъчна батерия да работи почти 4 часа (при нова батерия).

Тестове под Windows 7 Ultimate 64-bit
В някои тестове конкурент на Thinkpad R500 ще бъде отличният бизнес лаптоп HP Compaq 6910p с Intel Core2Duo T7500 и ATI Radeon X2300, за който имаме подробно ревю.
Преди да сравним резултатите с тези на HP Compaq 6910p, лаптопът на HP бе безспорен победител за нас. Както обаче се вижда от вграденият тестов модул в Windows 7 това далече не е така. Дори и при сравнението с отделната видеокарта на HP 6910p, разликата не е толкова голяма.
PC Mark Vantage не само потвържава горните резултати, но дори дава леко предимство на Thinkpad R500.
Thinkpad R500 е победител и при Cinebench 11.5, където Radeon X2300 не успя да премине графичният тест.
Тествахме Thinkpad R500 и последната версия на Everest, но за съжаление нямахме свалени резултати и от HP 6910p.
За разлика от други видеокарти от нисък и дори среден клас, GMA 4500MHD успя да премине тежкия тест Unigine Heaven 2.1 докрай и под DX10.
Tова са резултатите на Тhinkpad R500 в Hyper Pi 1MB (наследник на Super Pi), а резултата с едно физическо ядро е идентичен с този Super Pi.

Заключение. Lenovo Thinkpad R500 е класически представител на корпоративните лаптопи с много качествен корпус, традиционно добра ергономика и отлична производителност, която е съпоставима с тази на HP Compaq 6910p. Единственото слабо място на модела е стандартния дисплей с ниска резолюция и посредствено цветопредаване, но трабва да отчетем факта, че Thinkpad R500 има и модификации с по-висока резолюция, които би трябвало да показват значително по-добра картина.

Голям асортимент от корпоративни (бизнес) лаптопи може да откриете в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни