Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Precision 390 с XEON 3060 - Workstation от най-висок клас

Precision 390 е поредния Workstation на DELL, който ще тестваме и ще споделим впечатления от работата му.
Моделът външно (а и вътре в кутията) почти не се отличава от изключително сполучливия DELL Precision 380, за който имаме подробно ревю.
Здрав, изцяло метален корпус, солиден захранващ блок, пълноформатна BTX дънна платка, ефективен и тих охладител – това са първите впечатления от Precision 390.
След ревюто на XPS 430 виждаме откъде DELL са заимствали толкова удачна конструкция на корпуса и на охладителната система. Precision 390 и XPS 430 се отличават конструктивно само по предния панел.
Ще си позволя да споделя впечатление (вероятно субективно) от сравнението с конкурентни модели на други големи производители:
- Сравнен с IBM Intellistation M Pro, DELL Precision 390 има по-солиден корпус и по-голямо вътрешно пространство, улесняващо ъпгрейта и сервиза;
- Конкурентните модели HP Compaq Workstation са сравними като корпус, имат по-семпла охладителна система и са капризни към допълнителен хардуер (памети и видеокарта).
BIOS-а на DELL Precision 390 е по-функционален и по-удобен за работа от конкурентите IBM и HP.
DELL Precision 390 се базира на платформата Intel Glenwood-DG i975X, процесорът в тестовата ни конфигурация е Intel XEON 3060, 2.40GHz, 4MB L2 (аналогичен на Core2Duo E6600), паметта е 2 х 2048MB DDR2. За тестовете използвахме видеокартите: Nvidia Quadro FX1500, Nvidia Quadro NVS 285, Nvidia GeForce 8800GS, ATI radeon X800 XL и Matrox Millennium P650.
Тестове под Windows XP Pro SP3 32-bit
Тази операционна система вероятно е неактуална за подобна машина, но е факт че повечето потребители на Precision 390 го ползват именно с нея.
Конкуренти на DELL Precision 390 в тези тестове ще бъдат:
- DELL Precision 470 с два XEON HT на 3.60GHz и видеокарта Nvidia Quadro FX3450;
- DELL Precision 380 с Intel Pentium HT на 3.60GHz с изключителната някога (а и все още) Nvidia GeForce 8800GTS.
Започваме сравнението с най-важният показател за една графична станция - представянето в OpenGL тестовете. В по-старата версия на SPECViewPerf 8.1 Quadro FX1500 има значително предимство пред своите конкуренти. Виждаме доста добро представяне (за игрова карта) на GeForce 8800GS и негативното влияние на старият процесор върху GeForce 8800GTS, която има потенциал за много повече.
В по-новата версия на SPECViewPerf 10 тестваме по-малко видеокарти, но виждаме, че разликите в производителността се запазват почти непроменени.
В Cinebench рoлята на професионалната видеокарта не е толкова голямо и GeForce 8800GS в комбинация с двуядреният XEON 3060 нямат конкуренция.
В 3DMark GeForce 8800GS отново няма конкуренция, а по-мощната GeForce 8800GTS явно е ограничена от едноядреният процесор Pentium 4HT.
PC Mark 2005, който коректно работи с многоядрени процесори определено ни изненадва, отдавайки предпочитание на 2 x XEON HT (Pentium 4HT) пред XEON 3060 (Core2Duo). Вероятното обяснение на този изненадващ резултат е, че системата с два процесора XEON HT работи с четири логически ядра.
Изненадващо малка или липсваща е преднината на XEON 3060 пред двата XEON HT и в тестовете на Everest 4.50.
В Sciense Mark обаче XEON 3060 има 30%-но предимство пред по-старите процесори.

В Super Pi най-накрая XEON 3060 показва огромното предимство на Conroe архитектурата пред който и да било по-стар процесор.

Тестове под Windows 7 Ultimate 64-bit
Windows 7 дава много висока оценка на GeForce 8800GS.
В най-новият SPECViewPerf 11, NVidia Quadro FX1500 няма толкова сериозно предимство, както в по-старите версии на OpenGL пакета, което вероятно се дължи на поддръжката на по-съвременни технологии от GeForce 8800GS.
В 3DMark Vantage тествахме замо GeForce 8800GS, която показа доста добри за възрастта си резултати.

Заключение. DELL Precison 390 е производителна система от висок клас с красив дизайн, здрав корпус и висока надеждност. Въпреки, че Workstation системата е предназначена за CAD/CAM приложения, от тестовите резултати виждаме, че DELL Precision 390 със съвременна видеокарта е готов за най-новите игри.

Добри цени и богат асортимент от Workstation и видеокарти може да откриете в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни