Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

NVidia GeForce GTS250 Black Edition - максимумът от G92

Вече няколко години ядрото Nvidia G92 под едно или друго име е сред видеокартите от висок клас. Много критици на калифорнийската компания смятат за измама преименуването на GeForce 8800 в GeForce 9800, а по-късно и в GeForce GTS250. Ядрото G92 обаче технологично е толкова успешно, че въпреки жестоката конкуренция на AMD/ATI запазва своята актуалност повече от четири години. За измама и дума не може да става, защото всеки потребител с минимални до средни хардуерни познания знае, че поредната “нова” модификация се базира на успешното графично ядро G92. Реално измамени могат да се чувстват само потребители с повърхностни хардуерни познания, които предпочитат да закупят видеокарта с по-висок продуктов номер от GTS250, но с по-ниска производителност.
Обект на това ревю е видеокартата на Elitegroup Nvidia GeForce GTS250 Black Edition. От наименованието на видеокартата ясно се разбира, че това е пълноценна видеокарта със завишени спрямо стандартните честоти (ядро и памет), от която може да се очаква много сериозна производителност. Black Edition е и ясно разграничение от многобройните “спънати” (за да не конкурират новите ядра) Green модификации на G92.
Видеокартата на Elitegroup е изненадващо качествено изпълнена – от солидната и стилна опаковка до невероятно масивната двустранна охладителна система, с която видеокартата може да претендира за рекорд по тежест.
Както повечето 256-битови видеокарти, GeForce GTS250 има нужда от допълнително 6-пиново захранване, както и от достатъчно място за масивният си корпус.
Сравнявайки по големина видеокартата с GeForce 8400GS и дори с GeForce 8800GS, ECS NVidia GeForce GTS250 Black Edition изглежда внушително.
За разлика от други сайтове за тестове и ревюта няма да принуждаваме читателите си да преглеждат съдържанието отзад напред, пропускайки ненужните хардуерни “дисекции” на честоти, работни температури и излишни хардуерни дискусии. Затова преминаваме направо към резултатите от тестовете.
Ценовият клас на GTS250 не предполага вграждането и в скъпа система, затова тестовете ни се провеждат с максимално подходящата (според нас) за видеокартата система на базата на Intel Core i3-540.

Тестове под Windows XP Professional SP3 32-bit
Резултатите на фабрично клокнатата GTS250 спрямо такива видеокарти като GeForce 8800GTS, Radeon HD5750, GeForce GT240 DDR5 и Radeon HD5550 DDR5 са впечатляващи, особено като се се има предвид, че резултатите на 8800GTS и HD5750 са снети в конфигурация със значително по-мощен (и клокнат) процесор - AMD X4 Phenom II 940. Виждаме и с каква огромна разлика старият Pentium 4HT с почти същата като Core i3-540 честота "спъва" мощната GeForce GTS250.
В Cinebench 10 GTS250 се справя отлично, но Radeon HD5550 с DDR5 изненадващо показва още по-добър резултат. Ясно се вижда и предимството на AMD X4 Phenom II 940 над Core i3-540.
Както и в други наши ревюта, резултатите от SpecViewPerf показват явно предимство под професионални OpenGL приложения на ATI видеокартите спрямо тези на NVidia.

Тестове под Windows 7 Ultimate 64-bit
Вградената в Windows 7 система за оценка на производителността, оценява много високо възможностите на GTS250 Black Edition.
Предимството в 3DMark Vantage на GTS250 над 8800GS, GT240 и  HD5550 е повече от значително.
Още по-сериозна е разликата в полза на GTS250 в Unigine Heaven Benchmark 2.1 (DX 10).
Oчаквано GTS250 отсъпва на професионалната Quadro FX1500 в последната версия на SpecViewPerf 11 64-bit.
Новият Cinebench 11.5 има невероятни изисквания към хардуера, но въпреки това GTS250 показва сериозен резултат.

Windows XP Professional SP3 32-bit, Pentium 4HT
Тези резултати вероятно ще бъдат интересни на потребители, желаещи на всяка цена да ъпгрейтнат максимално старата си, но надеждна конфигурация.
Дори и "спъната" с толкова технологично остарял процесор, GTS250 показва достойни резултати, като е в състояние почти да компенсира "липсата на мегахерци" спрямо Pentium 4HT 3.60GHz и първата версия на G92 (8800GTS).
SpecViewPerf показва много интересни резултати - по принцип по-добрите под OpenGL видеокарти на ATI/AMD със стар процесор отстъпват като производителност на NVidia.
Подобен е и резултата в друг OpenGL пакет - Cinebench, където обаче GTS250 не може да компенсира по-слабият централен процесор в сравнение със системата 8800GTS - Pentium 4HT 3.60GHz.

Заключение. NVidia GeForce GTS250 вероятно е последната версия на все още актуалното ядро G92. Дори и да се произвеждат видеокарти с това ядро, те най-вероятно ще бъдат "спънати" (памет, шина, честота на GPU) за да не конкурират по-новите продукти.
Видеокартата на Elitegroup оправдава названието си Black Edition с по-високите си спрямо стандартните честоти и внушителната си ефектвна система за охлаждане.
В момента ECS GeForce GTS250 Black Edition предлага най-доброто съотношение цена/производителност като предлага качество и графична мощност, съпосравими със значително по-скъпи видеокарти.

Голям асортимент и ниски цени за видеокарти може да видите в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни